پس از بنیاد سینمایی فارابی که لیست 83 میلیارد تومان تزریق به پروژههای سینمایی را منتشر کرد، این بار موسسه رسانههای تصویری لیست بیش از 22 میلیارد و سیصد میلیون تومان کمک به فیلمهای سینمایی از سال 1388 تا انتهای سال 1395 را منتشر کرد.
«تابناک»؛ مهدی خرم دل؛ بنیاد سینمایی فارابی از نهادهای زیرمجموعه سازمان سینمایی است که مأموریت کمک، سرمایه گذاری و مشارکت در پروژه های سینمایی را در بیش از سه دهه اخیر بر عهده داشته و صدها میلیارد تومان به سازندگان فیلمهای سینمایی در این چند سال اخیر پرداخت. مشخص نیست چه میزان از این پرداختها در چه بازه زمانی به حساب فارابی بازگشته است. مدیران فارابی نیز ترجیح میدهند با سینماگران وارد چالش نشوند و تاکنون درباره مراودات مالی سینما سخن به میان نمیآوردند.
پس از راه اندازی سامانه دسترسی آزاد به اطلاعات، به درخواست نگارنده در اقدامی بیسابقه در تاریخ سینما، لیست فیلمهایی از بنیاد سینمایی سازمان سینمایی در حد فاصل سالهای 1390 تا 1396 به نگارنده اعلام و سپس همان لیست با حذف بخش مجموع توسط این بنیاد راساً نیز منتشر شد. آن گونه که فارابی اعلام کرده، دست کم 329 فیلم در حد فاصل 1390 تا 1396 از منابع عمومی استفاده کردهاند که این میزان بیش از 83 میلیارد و هشتصد و سی و پنج میلیون تومان دریافت داشتهاند.
در پایان این لیست تأکید شده بود، با توجه به آنکه بخشی از پرداخت به شماری از فیلمهای تولیدی در سال 1395 و 1396 همچنان باقی مانده، نام این فیلمها در سال 1397 اعلام خواهد شد و بنابراین، این لیست طولانی تر و رقم پرداختی به فیلمهای سینمایی نیز بیش از 83 میلیارد و هشتصد و سی و پنج میلیون تومان است.
انتظار میرفت، علاوه بر واکنشهای غیرعلنی، شاهد واکنشهای علنی نیز بودیم و شورای مرکزی کانون کارگردانان در بیانیهای خواستار انتشار اطلاعات فیلمهایی شده که در این لیست قرار ندارند و به سالهای پیش از سال 1390 بازمیگردد؛ هرچند همان گونه که اشاره شد، فیلمهای تولیدی در سال 1396 نیز در این لیست قرار نداشتند و در سال 1397 باید اعلام شوند.
از قضا نگارنده پیش از صدور این بیانیه در درخواستهایی از سازمان سینمایی از طریق دسترسی آزاد به اطلاعات، لیست کمکهای صورت پذیرفته به فیلمهای سینمایی توسط بنیاد سینمایی فارابی از ابتدای سال 1380 تا پایان سال 1389 و همچنین در طول سال 1396 را مطرح کرده، تا تصویر کامل تری از میزان پرداختها و کارگردانهایی که سهم بیشتری داشتهاند، نمایان شود.
برلین منفی هفت با 2 میلیارد و چهارصد میلیون (مشارکت)، قلادههای طلا با هشتصد و نود و هشت میلیون (مشارکت)، گزارش یک جشن با 853 میلیون (خرید حق مالکیت)، خرس با 700 میلیون (مالکیت) تلفن همراه رئیس جمهور با 654 میلیون (خرید حق مالکیت)، خانه پدری با 500 میلیون (خرید حقوق)، آشغالهای دوست داشتنی با 550 میلیون (خرید حقوق) و آیین هم آوایی با 490 میلیون (خرید حق مالکیت) بیشترین رقم را دریافت کرده بودند. البته در لیست اولیه ارائه شده رقم دریافتی قلاده های طلا بیش از دو میلیارد و هفتصد میلیون ذکر شده که موسسه رسانههای تصویری این رقم را اصلاح کرد.
یکی از این درخواستها امروز تحقق یافته و سازمان سینمایی در واکنش به درخواست نگارنده، لیست فیلمهایی است که رایت آثارشان را به موسسه رسانههای تصویری فروختهاند را نیز منتشر کرده که با تجمیع این ارقام با ارقامی که این اشخاص از فارابی دریافت کردهاند، میزان دریافتی بسیاری از فیلمهای سینمایی از دولت مشخص میشود.
لیست این فیلمها را که دستاوردی قابل توجه برای «تابناک» و «سازمان سینمایی» در مسیر شفاف سازی فضای اقتصادی سینمای ایران است را در تابناک میبینید.
برای مشاهده ارقام دریافتی و لیست با کیفیت، بر روی هر تصویر کلیک کنید.