تقلای اعضای کنگره برای جلوگیری از فروش جنگنده های F-35 به ترکیه، نگرانی آمریکاییها درباره از دست رفتن بازار تسلیحاتی عراق، تشکیل اتاق عملیات مشترک ایران و اقلیم کردستان عراق و کشته شدن ده ها عضو «پ ک ک» در حملات هوایی ترکیه به شمال عراق، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان باید به حمله آمریکا به پایگاه ارتش سوریه در دیرالزور نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ منابع محلی سوری از حمله جنگندههای ائتلاف آمریکایی به یک پایگاه متعلق به ارتش سوریه در جنوب شهر «البوکمال» خبر میدهند.
خبرگزاری رسمی سوریه «سانا» به نقل از منابع نظامی گزارش داد، در حمله جنگندههای ائتلاف بینالمللی به رهبری آمریکا به یک پایگاه ارتش در شهر «الهری» چندین سرباز سوری کشته و زخمی شدند.
مرکز فرماندهی و سخنگوی رسانهای ائتلاف آمریکایی هنوز در این باره اظهار نظری نکرده است.
یکی از فرماندهان ائتلاف نیروهای حامی سوریه به خبرگزاری رویترز گفت، به احتمال زیاد پهپادهای آمریکایی مواضع ارتش سوریه و محل استقرار گروههای عراقی بین البوکمال و التنف را بمباران کردهاند.
واشنگتن در آگوست سال 2014 بدون موافقت شورای امنیت سازمان ملل و غیر قانونی ائتلافی بینالمللی را به بهانه مبارزه با گروههای تروریستی از جمله داعش در سوریه تشکیل داده که طی این چند سال بارها با حملات هوایی، جان انسانهای بیگناه و غیرنظامی را گرفته است.
پیشتر نیز در بامداد شنبه (25 فرودین) سه کشور آمریکا، انگلیس و فرانسه به بهانه ادعایی نابود کردن تأسیسات و توانمندیهای شیمیایی دولت سوریه، 103 فروند موشک به چند منطقه از این کشور شلیک کردند.
تقلای اعضای کنگره برای جلوگیری از فروش جنگنده های F-35 به ترکیه
گروهی از اعضای کنگره آمریکا در نامه ای خطاب به «جیمز ماتیس»، از وی خواسته اند به دلیل وجود نگرانی های امنیتی از طرح آنکارا برای خرید سامانه های ضد هوایی از روسیه، فروش جنگنده های «اِف-۳۵» آمریکا را به ترکیه متوقف کند.
گفتنی است، ترکیه به عنوان یکی از اعضای «سازمان پیمان آتلانتیک شمالی»- ناتو- و به رغم مخالفت ها و فشارهای مقامات واشنگتن در نظر دارد، سامانه های ضد هوایی «اِس-۴۰۰» را از روسیه خریداری کند.
در واقع، کمتر از یک هفته مانده به تحویل رسمی نخستین سری از جتهای «اف-۳۵ آ» سفارشی به ترکیه و پیش از به رأی گذاردن لایحه «تعلیق فروش هرگونه تسلیحات به آنکارا» در مجلس سنای آمریکا، گروهی متشکل از ۴۴ قانونگذار آمریکا در نامه ای خطاب به وزیر دفاع این کشور، فروش جنگنده به این عضو ناتو را اقدامی «غیرقابل درک و تصور» توصیف کردند.
در بخشی از این نامه به تاریخ پانزدهم ژوئن آمده است: «نگرانی ما از فروش جتهای اف- ۳۵ به ترکیه به دلیلِ پیشینه خرید برنامه ریزی شده سامانه موشکی سطح به هوای اِس- ۴۰۰ از روسیه توسط آنکاراست. ترکیه به عنوان یک عضو ناتو، سامانه های نظامی خود را با سامانه های سایر اعضای ناتو یکپارچه می کند. قابل تصور نیست که ما فن آوری اف- ۳۵ را در اختیارِ تعمیق روابط روسیه- ترکیه قرار دهیم».
در بخشی دیگر از این نامه، از عدم اعتماد قانونگذاران آمریکا به دولت ترکیه بابت استفاده مسئولانه از این جنگنده ها در منطقه سخن به میان آمده و به این نکته اشاره می کند که «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه پیش از این، نظامیان آمریکایی مستقر در سوریه را به حمله تهدید کرده بود.
از سوی دیگر، اردوغان تاکنون از امضای قرارداد تسلیحاتی با روسیه دست نکشیده و مکرر از واشنگتن می خواهد، به قرارداد تسلیحاتی واشنگتن ـ آنکارا پایبند بوده و جنگنده های اف -۳۵ را به ترکیه تحویل دهد.
رئیس جمهور ترکیه همچنین هشدار داد، هرگونه کوتاهی و عدم تحویل جنگنده های سفارشی، آنکارا را به سوی سایر تولیدکنندگان جتهای جنگنده، از جمله روسیه سوق خواهد داد.
نگرانی آمریکاییها درباره از دست رفتن بازار تسلیحاتی عراق
منابع آمریکایی روز یکشنبه درباره اینکه بازار تسلیحاتی عراق از دست آمریکا خارج شود، هشدار دادند.
بر اساس گزارش پایگاه آمریکایی Military Watch؛ تیپ ۳۵ ارتش عراق شروع به استفاده از تانک تی ۹۰ اس به جای ام ۱ آبرامز کرده است. اینکه تانک آبرامز کمتر در جنگ مشارکت داده می شود، نگرانی کارشناسان نظامی آمریکایی را که نگران از دست رفتن بازار تسلیحاتی عراق به ارزش ۷ میلیارد دلار هستند، افزایش داده است.
ارتش عراق به توان ادوات زرهی روسی به شکل زیادی اعتماد داشته و نیز تجربه بالایی در به کارگیری تانک های روسی و آمریکایی دارد و اینکه تانک تی ۹۰ را انتخاب کرده است، ضربه مهلکی به شوکت زرهی آمریکاست.
تشکیل اتاق عملیات مشترک ایران و اقلیم کردستان عراق
یک منبع امنیتی از تشکیل اتاق عملیات مشترک ایران و اقلیم کردستان عراق خبر داده است.
این منبع به الغد پرس گفته، این اتاق عملیات مشترک به درخواست اقلیم کردستان و برای مقابله با فعالیت احزاب کُرد تجزیه طلب در داخل اراضی اقلیم کردستان تشکیل شده است.
به گفته این منبع، ایران هم به اقلیم کردستان عراق اطمینان خاطر داده است که اجازه نخواهد داد کسی از اراضی ایران سوءاستفاده کند.
در پانزدهم خرداد گذشته نیروهای مرزبان ایران در منطقه «الواتان» سردشت ضمن خنثی سازی عملیات تروریستی از ورود یک گروه مسلح به کشور ممانعت کردند.
در این عملیات دست کم بیست تروریست قصد نفوذ به کشور را داشتند که در پی درگیری با نیروهای ناجا، به اراضی عراقی متواری شده بودند و در این میان دو تن از مرزبانان به شهادت رسیدند.
گفتنی است، پیش از این ایران از طریق کنسولگری خود در اربیل به دولت اقلیم کردستان هشدار داده بود، باید با تحرکات این گروه های تروریستی در خاک اقلیم کردستان مقابله شود و اربیل اجازه ندهد، اقلیم کردستان به پایگاهی برای حمله به ایران تبدیل شود.
کشته شدن ده ها عضو «پ ک ک» در حملات هوایی ترکیه به شمال عراق
ارتش ترکیه اعلام کرد، در پی حملات هوایی جنگنده های این کشور در روز جمعه به منطقه کوهستانی قندیل در شمال عراق، ۳۵ شبه نظامی وابسته به «پ ک ک» کشته شدند.
در همین ارتباط، «رجب طیب اردوغان»، رئیس جمهور ترکیه روز شنبه اعلام کرد، هواپیماهای جنگی این کشور یک نشست اعضای گروه «پ ک ک» در قندیل را هدف حملات خود قرار دادند؛ نشستی که به زعم وی، محل تجمع اعضای برجسته این گروه بود.
با این حال، ارتش ترکیه در بیانیه روز یکشنبه خود ـ که بر صفحه توئیتر منتشر شد ـ دقیق اعلام نکرد که آیا این حملات هوایی، همان حملات مورد اشاره اردوغان در روز شنبه بوده است یا خیر.
گفتنی است، ارتش ترکیه حملات هوایی خود در شمال عراق را به بهانه حمله به پایگاه های پ ک ک در قندیل- در مجاورت مرز ایران و عراق- شدت بخشیده است؛ منطقه ای که مقامات آنکارا آن را محل اقامت اعضای برجسته پ ک ک می دانند.