در ماه های اخیر، برخی شرکت های وارد کننده گوشی تلفن همراه در کشورمان، راهی را پیموده و به ازای آن سود سرشاری به جیب زدهاند؛ از خرید با ارز دولتی تا فروش با ارز آزاد و قیمت هایی که دلالان مشخص میکنند.
به گزارش «تابناک»؛ پس از آنکه التهابات بازار ارز در روزهای اخیر تا حدودی شدت گرفت و شیب صعود قیمت ها افزایش یافت، برخی فعالان اقتصادی اعتراضاتی کردند که نتیجه آن تا به این لحظه، شفاف سازی بوده است؛ شفاف سازی مواردی که جا داشت پیش از اینها در دستور کار قرار گیرد.
در پی وعده آذری جهرمی، وزیر ارتباطات که در جمع معترضان حضور یافته بود، لیست شرکت های وارد کننده گوشی تلفن همراه که ارز دولتی (به نرخ 4200 تومان) دریافت کرده بودند، منتشر شد تا حقایقی برملا شود که محل تعجب است. از جمله تغییر در موضوع فعالیت شرکتی که بر اساس فهرست منتشره توسط وزیر، 26 میلیون یورو از دولت گرفته تا گوشی تلفن همراه به کشور وارد کند.
خرید بزرگی که نه به نرخ دولتی، که با نرخ آزاد در بازار به فروش میرسد تا رقم زننده بخشی از ناامنی های روانی در جامعه باشد و امنیت روانی مردم را نشانه برود. اتفاقی شوم که انتظار میرود در پی انتشار لیست شرکت های دریافت کننده ارز دولتی، به برخورد با ایشان و بازگشت نرخ ها در بازار به روال عادلانه و منصفانه گره بخورد.
اما این شرکت ها چه نام دارند و مدیرانشان چه افرادی هستند؟ بر اساس اطلاعیه ای که روابط عمومی وزارت ارتباطات منتشر کرده، چهل شرکت برای واردات تلفن همراه ارز دولتی دریافت کرده اند؛ شرکت هایی که موظفند در گمرک 18 درصد نرخ مبنای کالاهای خود را به عنوان هزینه رجیستری و مالیات بر ارزش افزوده پرداخت و پس از آن با افزایش سود متعارف، محصولاتشان را روانه بازار کنند.
بنا بر این روال و با توجه به نرخ مبنای گوشی های تلفن همراه که به راحتی از طریق سایت کمپانی های سازنده و نرخ های اعلام شده توسط گمرک، میتوان قیمت تمام شده یک دستگاه تلفن همراه را به دست آورد. جماران بر این مبنا قیمت های فروش شرکت هایی که در لیست اعلامی وزارت ارتباطات هستند را بررسی کرده و به نتایج زیر رسیده است.
با این توضیح که برای بررسی عملکرد این شرکت ها، قیمت گوشی های اپل ایکس 64، اپل ایکس 256 و سامسونگ s9، ال جی v30 که به ترتیب 944 یورو، 1085 یورو، 850 دلار و 944 دلار هستند، مورد بررسی قرار گرفتهاند که قیمت تمام شده (به تومان) آنها حدودا 4.720.000، 5.500.000، 3.650.000 و 3.964.800 است. شیوه کار نیز این بوده که قیمت های اعلام شده توسط شرکت های قرار گرفته در لیست اعلامی وزارت ارتباطات مورد بررسی قرار گرفته و انحرافشان از قیمت تمام شده مدنظر بوده است.
1. شرکت «نودیس پرداز» وارد کننده شرکت اپل، گوشی های آیفون ایکس 64 گیگ و 256 گیگ خود را با قیمت های 6477.000 و 7.394.000 به فروش میرساند.
2. شرکت «هماهنگ پردازش هوشمند» گوشی سامسونگ s9 خود را به قیمت 4640.000 تومان به فروش می رساند.
3. شرکت «مدیا پردازش منطقه آزاد چابهار» وارد کننده گوشی های ال جی، اطلاعات شفافی در سایت خود قرار نداده اما در مطلبی در سایت خود نوشته: «این روزها ارز مبادلاتی به واردات گوشی تعلق نمیگیرد و ضمانتنامه گمرکی را از صنف تلفن همراه نمیپذیرند؛ بنابراین، وضعیت بازار موبایل چندان خوب نیست؛ پس، با ثبات نداشتن نرخ ارز و اختصاص نیافتن ارز دولتی به واردکنندگان، افزایش قیمت گوشی اجتنابناپذیر است. با تصمیم جدید ارزی دولت، سامانهای طراحی شده که بر اساس آن سه نرخ رسمی برای دلار در آن در نظر گرفته شده است...نحوه تخصیص ارز برای واردات تلفن همراه به قیمت دستگاه مورد نظر بستگی دارد؛ در واقع اگر موبایل حداکثر ۳۰۰ دلار قیمت داشته باشد در دسته دوم ارزی قرار میگیرد از طریق ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد کشور میشود اما در صورتی که تلفن همراه بیشتر از ۳۰۰ دلار قیمت داشته باشد در اولویت سوم قرار میگیرد و از طریق فرمول نرخ دلار ۴۲۰۰ تومانی به اضافه قیمت اظهارنامه صادراتی تأمین اعتبار میشوند.»
این توضیحات عجیب در حالی است که بر اساس فهرست منتشر شده از سوی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، این شرکت بیش از 20 میلیون یورو از دولت ارز گرفته و 8 میلیون یورو کالا از گمرک ترخیص کرده است!
4. شرکت «ایما همراه» به ظاهر نماینده فروش سامسونگ است (هرچند اگر این باشد، برخی ابهامات به وجود میآید که قابل تامل هستند) اما هیچ نرخی از محصولاتش در دست نیست، هرچند نرخی که باید محصولات سامسونگ وارد شده با ارز دولتی با آن به بازار عرضه شوند هم جایی به چشم نمیخورد!
5. شرکت «پارس سام تل قشم» نیز از درج قیمت محصولات خود، خودداری کرده است.
6. شرکت «ارتباط همراه ویژن» هم شرکتی نیست که بتوانیم به آن دسترسی پیدا کنیم و دریابیم گوشی های وارداتی اش را چه میکند!
7. شرکت «کاریان همراه» که وارد کننده گوشی های سامسونگ است از درج قیمت های خود خودداری کرده است.
8. شرکت «اسپیناس تجارت نیکان» وارد کننده آیپد و گوشی اپل نیز از درج قیمت های خود خودداری کرده است.
9. شرکت «داتیس امرتات» وارد کننده گوشی اپل، خرید اینترنتی محصولات خود را به یک سایت فروش آنلاین حواله داده که البته در صورت مراجعه به سایت مذکور، درخواهید یافت هیچ گوشی اپلی موجود ندارد و کرکره فروشش را پایین کشیده است!
10. شرکت «تجارت یاس جهان» هیچ گونه اطلاعات شفافی در مورد محصولات خود در سایتش ندارد.
11. شرکت «همراه تجارت بزرگمهر» هیچ اطلاعات شفافی در سایت خود بارگذاری نکرده است.
12. شرکت «ایرانیان قائم همراه» نیز به رغم دریافت 4 میلیون یورو ارز دولتی، اطلاعات شفافی در مورد گوشی های وارداتیاش نداده است.
13. شرکت «توسعه ارتباطات هما» علی رغم دریافت 4.500.000 یوروی دولتی و پیش بینی بخش فروش آنلاین در سایت خود، از درج قیمت ها خودداری کرده است.
14. شرکت «رایان شناس ایرانیان» هم که بیش از سه میلیون یورو ارز دولتی دریافت کرده، در فضای مجازی چندان قابل رهگیری نیست و طبیعتا نرخی از محصولاتی که با ارز دولتی خریداری و وارد کرده هم نمیتوان یافت.
15.شرکت «مانا تل پارس» که حدود 3.500.000 یوروی دولتی دریافت کرد، هم قیمت محصولات خود را درج نکرده است. جالب اینجاست که این شرکت تقریبا نیمی از ارز تحویل گرفته خود را در گمرک بابت واردات کالا خرج کرده است.
16.شرکت «پیشرو الکترونیک فراسو» که خود را وارد کننده محصولات تهویه معرفی کرده است، در صفحه محصولات خود حتی محصولی به نام تلفن همراه ندارد و جالب اینجاست که برای واردات موبایل 3.500.000 یورو به این شرکت تخصیص داده شده است. عجیب تر اینجاست که میبینیم این شرکت دو میلیون یورو کالا ترخیص کرده است.
17. شرکت «پارس سل قشم» دیگر شرکتی است که طبق لیست اعلامی وزارت ارتباطات 2.600.000 یورو ارز دریافت کرده که نیمی از آن مبلغ را کالا ترخیص کرده است. این شرکت در فروش اینترنتی خود قیمت هایش را ارزانتر از همه جا اعلام کرده است. گوشی آیفون 6940.000 و 5940.000 تومان از طریق این شرکت به فروش می رسد.
18. شرکت «پرشین الماس سیستم» هم به مانند بسیاری دیگر از شرکت های همتایش، قابل رهگیری در فضای مجازی نیست چه برسد پی بردن به نرخ فروش محصولاتش!
19. شرکت «پرتو تجارت صدر» که بیش از 1.800.000 یورو در لیست وزارت ارتباطات اعتبارات به خود تخصیص داده، اطلاعات خاصی در مورد محصولات و فعالیت خود در دسترس قرار نداده است.
20. شرکت «اسمارت تکنولوژی قشم» نیز که در لیست اعلامی وزارت ارتباطات بیش از 1.800.000 یورور ارز دولتی دریافت کرده اطلاعات شفافی در مورد محصولات خود در دسترس قرار نداده است.
21. شرکت «پارس نوین مدیا منطقه آزاد چابهار» نیز اطلاعات خاصی را در دسترس کاربران قرار نداده، در حالی که بیش از 1.800.000 یوروی دولتی دریافت کرده است.
22. شرکت «نگار سازان پردیس آریا» مشتریان را به سایت فروشگاهی می رساند که محصولاتش بدون قیمت معرفی شده اند.
23. شرکت «یکتا توسعه پیشگامان همراه منطقه آزاد چابهار» که در لیست وزارت ارتباطات 1.400.000 یورو ارز با نرخ دولتی برای واردات گوشی دریافت کرده، هیچ گونه اطلاعات شفافی را در سامانه اش درج نکرده است.
24. شرکت «زرین صدف اطلس» هم جزو شرکت هایی است که ارز دولتی دریافت کرده اما اطلاعات به خصوصی را در اختیار عموم قرار نداده است.
25. شرکت «همراه سیستم آترا» نیز با ارز ثبت شده در لیست وزارت ارتباطات به میزان 1.250.000 یورو، لزومی برای ارائه اطلاعات شفاف احساس نکرده است.
26. شرکت «پیشتازان فناوری سیب طلایی» هم دیگر شرکتی است که طبق اعلام وزارت ارتباطات حدود یک میلیون یورو ارز دولتی گرفته اما نرخ و هیچ اطلاعات دیگری منتشر نکرده است.
ردیف 27 تا 40 شرکت های اعلام شده در اطلاعیه وزارت ارتباطات که ارز دولتی دریافت کرده اند نیز هر یک مبالغی کمتر از یک میلیون یورو دریافت کردهاند و رصد نرخ محصولاتشان تقریبا راه به جایی نمیبرد.
در پایان گفتنی است «تابناک» به زودی جزئیاتی جدید پیرامون این شرکت ها و فعالیتشان و مدیرانشان منتشر خواهد کرد.