روز شنبه، نیروهای دموکراتیک سوریه که شمال شرقی سوریه را در کنترل دارند، اعلام کردند در توافق با دولت بشار اسد در حال ترسیم نقشه راه سوریهای دموکراتیک و غیرمتمرکز هستند.
به گزارش «تابناک»؛ در همین زمینه، روز دوشنبه نمایندگان کردهای سوریه اعلام کردند، با دولت بشار اسد درباره ایجاد نقشه راهی برای «سوریه غیرمتمرکز» به توافق رسیده اند.
شورای سوریه دموکراتیک که توسط کردها رهبری می شود، اعلام کرد: در مذاکره با دولت سوریه در دمشق تصمیم گرفته شد، کمیته هایی برای گسترش گفت وگوها با هدف پایان خشونت و جنگ ایجاد شوند و نقشه راهی برای سوریه ای دموکراتیک و غیرمتمرکز ترسیم کنند.
این گروه گفته است، هفته گذشته با مقامات رسمی دولت سوریه در دمشق دیدار کرده اند. روابط میان دولت بشار اسد و کردهای شمال شرقی سوریه در جریان جنگ هفت ساله این کشور از اهمیت اساسی برخوردار بوده است. کردها و بشار اسد بیشترین قلمرو را در سوریه کنونی تحت کنترل دارند و گروه های دیگر مناطق کوچکی را کنترل می کنند. نیروهای دموکراتیک سوریه که از سوی نیروهای آمریکایی حمایت می شوند در جریان جنگ با نیروهای داعش توانستند نزدیک به یک چهارم خاک سوریه را در شمال شرقی این کشور تحت کنترل خود بگیرند.
آنها اکنون در حال مذاکره با دولت مرکزی سوریه هستند تا خودمختاری که به دست آوردهاند، حفظ کنند. با اینکه هر دو طرف در بیشتر مواقع تلاش کرده اند با یکدیگر درگیر نشوند، دمشق و کردها در بسیاری از مسائل اختلاف نظرهای اساسی دارند. کردها به دنبال خودمختاری در شمال شرقی سوریه همراه با یک دولت غیرمتمرکز در سوریه هستند، در حالی که دمشق خواستار بازگرداندن سیستم تمرکزگرای دولت مرکزی و کنترل تمامی خاک سوریه مانند گذشته است. بشار اسد پیشتر قسم خورده بود تمام خاک سوریه را دوباره تحت کنترل بگیرد. با این حال برای نخستین بار در ماه می گذشته در حالی که از لحن تهدیدآمیز نیز استفاده می کرد، گفت: همه درها برای گفت وگو با کردها باز است.
در همین زمینه، رویترز نوشت: روابط میان دولت سوریه و گروه سیاسی ـ نظامی «سوریه دموکراتیک» به رهبری کردها از اهمیت شدیدی در جنگ داخلی هفت سال اخیر برخوردار بود چرا که دو طرف کنترل بخش عمده ای از خاک سوریه را در دست داشتند.
رویترز افزود: دو طرف در سال های بحران و جنگ داخلی سوریه، تلاش کردند از رویارویی و جنگ مستقیم با یکدیگر خودداری کنند. دو طرف درباره آینده سوریه دارای نظرات مختلفی هستند. کردها تلاش می کنند، به خودمختاری در دولت غیرمتمرکز دست یابند؛ اما دولت بشار اسد سعی می کند از طریق دولت مرکزی پرقدرت، بر همه بخش های دولت سوریه سیطره کامل داشته باشد.
بشار اسد خودمختاری کردها در شمال شرقی سوریه را «ساختاری موقت» نامیده است. با کاهش خطر نیروهای جهادگرا در سوریه از جمله داعش، مرحله بعدی بازگرداندن صلح به سوریه، به روابط دولت مرکزی و کردها بستگی خواهد داشت. دو نیروی مهم در سوریه که هنوز مشخص نیست، اختلاف نظرهای عمیقا متفاوت شان را چگونه بدون درگیری حل و فصل خواهند کرد. با این حال اگر ادعای شورای دموکراتیک سوریه از سوی دمشق تأیید شود، این توافق را می توان گام بزرگی برای حل مسالمت آمیز اختلاف دو طرف محسوب کرد.
رویترز در همین ارتباط ادامه داد: این مذاکرات نشان می دهد، کردهای سوریه تلاش می کنند به توافقی با بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه دست یابند که براساس آن خودگردانی کردها در سوریه حفظ شود. آنها از هم پیمان خود یعنی آمریکا نگران هستند زیرا درباره عملکرد آینده آمریکا اطمینانی ندارند، به ویژه که دولت سوریه توانسته است با حمایت روسیه و ایران، بخش اعظم مناطق سوریه را تحت کنترل خود بگیرد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.