بانک مرکزی جهت کاهش التهابات بازار سکه در 18 فروردین 1397 اقدام به پیش فروش سکه با سررسیدهای متفاوت کرد. پس از پایان این طرح، آمار و ارقام عجیبی پیرامون سکه های خریداری شده توسط افراد منتشر شد، ولی هرگز نام این افراد منتشر نشد. در 23 مرداد 97 برای نخستین بار نام ده نفر اول منتشر شد؛ گویا انتشار این نام ها در تاریخ مذکور، بازی جدید رانت سازان دیوانی است.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ بانک مرکزی برای کاهش التهابات بازار سکه از 18 فروردین ماه 97 شروع به پیش فروش سکه با سررسیدهای متفاوت نمود. در این طرح بانک مرکزی، سکه یک ماهه یک میلیون 590 هزار تومان، سه ماهه یک میلیون و 540 هزار تومان، شش ماهه یک میلیون و 475 هزار تومان، 9 ماهه یک میلیون و 410 هزار تومان، دوازده ماهه یک میلیون و 350 هزار تومان، 18 ماهه یک میلیون و 245 هزار تومان و دو ساله یک میلیون و 160 هزار تومان اعلام شد.
با پایان این طرح، آمار و ارقام عجیبی پیرامون سکه های خریداری شده توسط افراد منتشر شد. اولین آمار در تاریخ 4 اردیبهشت 1397 توسط اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور منتشر شد. وی در مراسم رونمایی از سامانه نیما طی مصاحبه ای اعلام کرد، در جریان پیش فروش سکه 65 هزار تن چند میلیون سکه پیش خرید کرده اند که برخی از این افراد به تنهایی حدود 26 هزار قطعه سکه خریده اند.
سپس در 27 خرداد 1397 ناصر سراج رئیس سازمان بازرسی کل کشور در زمینه پیش فروش سکه توسط بانک مرکزی گفت: 7 میلیون و 600 هزار ثبت نام سکه داشتیم که 50 نفر، 5 درصد این سکه ها را در اختیار دارند و هر سکه ای یک میلیون سود دارد.
قاضی سراج دوباره در ششم تیر 1397 طی مصاحبه ای در این زمینه اعلام کرد که خریدار اول 38 هزار و 250 قطعه سکه، نفر دوم 23 هزار قطعه و نفر سوم نیز چهار هزار و اندی سکه خریداری کرده اند. وی افزود: نفر اول خریدار سکه ها جوانی 31 ساله است.
همان گونه که دیده می شود، در غیاب اطلاع رسانی دقیق بانک مرکزی در این زمینه، آمارهای متفاوتی از خریداران اول سکه های پیش فروش شده ارائه شد و نکته مهم تر اینکه هیچ گاه نام این خریداران حتی به صورت اختصاری منتشر نشد و تنها اطلاعاتی راجع به سن یکی از خریداران توسط قاضی سراج بیان شد.
در روز گذشته 23 مرداد 1397 برای اولین بار فهرست ده خریدار بزرگ سکه توسط یکی از خبرگزاری ها منتشر شد. انتشار این فهرست در زمان مذکور پرسش هایی را در ذهن ایجاد کرد.
اولین پرسش این است که چرا درست یک روز بعد از دیدار و سخنان رهبر انقلاب با اقشار مختلف مردم این فهرست منتشر شد و چرا این فهرست در هفته گذشته یا ماه گذشته منتشر نشد؟
دومین پرسش این که این فهرست را چه کسی در اختیار خبرگزاری ها قرار داده است؟
سومین پرسش این است که چرا آمار این فهرست با آمارهای ارائه شده توسط رئیس سازمان بازرسی کل کشور متفاوت است؟
پرسش های اول و دوم را می توان با رجوع به سخنان 22 مرداد 1397 رهبر انقلاب پاسخ داد. رهبر انقلاب در دیدار با قشرهای مختلف مردم ضمن اشاره به نوسانات اخیر بازار ارز و سکه و کاهش ارزش پول ملی، فرمودند: در همین قضایای ارز و سکه گفته شد مبلغ ۱۸ میلیارد دلار از ارز موجود کشور آن هم در حالیکه برای تهیه ارز مشکل داریم، بر اثر بی تدبیری، به افرادی واگذار شد و برخی از آن سوءاستفاده کردند. این موارد مشکلات مدیریتی است و ارتباطی به تحریم ها ندارد.
رهبر انقلاب در ادامه خاطرنشان کردند: وقتی ارز یا سکه به صورت غلط عرضه و تقسیم می شود، مشکلات فعلی به وجود می آید زیرا این قضیه دو طرف دارد: یک طرف، آن فردی است که دریافت می کند و طرف دیگر آن کسی است که عرضه می کند. همه بیشتر به دنبال آن فردی هستند که ارز یا سکه را گرفته است در حالیکه تقصیر عمده متوجه آن فردی است که ارز یا سکه را با بی تدبیری عرضه کرده که اقدامات اخیر قوه قضائیه نیز در واقع برخورد با کسانی است که با یک تخلف و خطای بزرگ، زمینه ساز این مسائل و کاهش ارزش پول ملی شده اند.
همان گونه که ملاحظه می شود رهبر انقلاب دو طرف را در قضیه مشکلات به وجود آمده اخیر مقصر می داند و در پایان از برخورد قوه قضائیه با فرد یا افرادی که ارز یا سکه را با بی تدبیری عرضه کرده اند (رانت سازان دیوانی)، صحبت می کند.
با این شواهد می شود، حدس زد که احتمالاً فهرست ده خریدار بزرگ سکه توسط همین رانت سازان دیوانی یا یکی از عوامل آن ها، در اختیار خبرگزاری منتشر کننده قرار گرفته است تا توجه افکار عمومی از برخورد با آن ها منحرف شود.
پرسش سوم هم اندکی شبهه در صحت فهرست اسامی منتشر شده، ایجاد می کند که شخص قاضی سراج باید پیگیر آن باشد. در ششم تیر 1397 عنوان شد، نفر اول 38 هزار و 500 قطعه، نفر دوم 23 هزار قطعه و نفر سوم نیز چهار هزار و اندی سکه خریداری کرده اند و هم اکنون این فهرست نشان می دهد نفر اول 38 هزار قطعه سکه، نفر دوم 27 هزار قطعه سکه و نفر سوم 24 هزار سکه خریداری کرده اند.