حمله موشکی گسترده اسرائیل به زیرساخت های شهر «لاذقیه» سوریه، توافق روسیه و ترکیه برای ایجاد منطقه غیرنظامی در ادلب، توافق اردن و سوریه برای بازگشایی مرز دو کشور و ادعاهای ضد ایرانی وزیر انرژی عربستان در نشست وین از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به ناپدید شدن یک هواپیمای روسی در سوریه نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که یک هواپیمای il-20 این کشور در نزدیکی پایگاه هوایی حمیمیم سوریه از صفحه مدار خارج شده است.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد، در این هواپیما 14 نیروی خدماتی حضور داشتند که سرنوشت آنها نامشخص است. ناپدید شدن این هواپیما در زمان حمله 4 جنگنده اسرائیلی و ناوچه فرانسه به لاذقیه سوریه بود.
حمله موشکی گسترده اسرائیل به زیرساخت های شهر «لاذقیه» سوریه
تلویزیون دولتی سوریه از حمله موشکی به زیرساخت های ارتش این کشور در شهر «لاذقیه» خبر داد.
گفتنی است، پرتاب این موشک ها از مبدأ ناشناس و با هدف تخریب زیرساخت های صنعتی ارتش سوریه در لاذقیه صورت گرفته است.
یک مقام آگاه در بخش امنیتی سوریه به خبرگزاری اسپوتنیک گفت، پدافند هوایی سوریه با این موشک ها مقابله و آنها را دفع کرد.
این منبع آگاه افزود: «این سامانه های پدافند هوایی با حمله هوایی علیه لاذقیه مقابله کردند. به احتمال بسیار زیاد این حمله هوایی توسط پهپاد و موشک اجرا شد».
این در حالی است که یک منبع آگاه در ارتش سوریه می گوید، این موشک ها از سوی پهپادهای مسلح شلیک شده اند و حمله هوایی در کار نبوده است.
طبق گفته یک منبع آگاه در ارتش سوریه، این راکت ها از جانب دریای مدیترانه شلیک شده اند.
وقوع چندین انفجار در شهر «بانیاس» در جنوب لاذقیه گزارش شده است و در پی انفجارها، این مناطق با قطع برق مواجه شدند.
برخی گزارش ها، رژیم صهیونیستی را مسئول این حملات می دانند و برخی دیگر انگشت اتهام را به سوی معارضان سوری نشانه می گیرند. گفتنی است که رژیم صهونیستی پیش از این به حمله به لاذقیه متهم شده بود.
همچنین در بیانیه فرماندهی کل ارتش سوریه آمده است: هواپیماهای دشمن صهیونیستی ساعت ۹.۳۰ دقیقه شب دوشنبه چند موشک از حریم هوایی لبنان به سمت موسسه صنایع تحقیقاتی و فناوری واقع در استان لاذقیه شلیک کردند که منجبر به وارد آمدن خسارات و همچنین شهادت دو تن شد که در محل حضور داشتند.
ذکر این مهم لازم است که این حمله در پی توافق ترکیه و روسیه بر سر ایجاد یک منطقه عاری از سلاح در استان ادلب صورت می گیرد؛ منطقه ای که آخرین پناهگاه معارضان سوری و گروه های وابسته به القاعده در سوریه به شمار می رود.
توافق روسیه و ترکیه برای ایجاد منطقه غیرنظامی در ادلب
ولادیمیر پوتین در کنفرانسی مطبوعاتی پس از دیدار دو ساعته با رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در سوچی، خبر تصمیم ایجاد منطقه غیرنظامی میان تروریست ها و نیروهای سوری در شهر ادلب را اعلام کرد.
ظاهرا قرار است این منطقه غیرنظامی تا پانزدهم اکتبر (23 مهر ماه) ایجاد شود.
به گزارش اسپوتنیک، پوتین اضافه کرد، منطقه غیرنظامی مذکور تحت کنترل ترکیه و پلیس نظامی روسیه خواهد بود.
رئیس جمهور روسیه همچنین اعلام کرد، دولت سوریه به زودی مذاکراتی برای حل و فصل اوضاع منطقه برگزار خواهد کرد.
اردوغان نیز در این کنفرانس خبری تأکید کرد، هر اقدام ممکنی برای رها شدن از شر گروه های افراطی در ادلب صورت خواهد گرفت.
به نقل از آناتولی، اردوغان گفت، با توافق جدید میان ترکیه و روسیه، از وقوع بحران انسانی در ادلب جلوگیری شده است.
وی همچنین توضیح داد که نیروهای ترکیه و روسیه با هماهنگی یکدیگر اقدام به گشت زنی در هر دو سوی مرزهای منطقه غیرنظامی مورد توافق خواهند کرد.
رییس جمهور ترکیه افزود: قرار بر این شد که نیروهای مخالف، در مناطق خود بمانند و گروه های افراطی نیز کنترل شوند.
رؤسای جمهور روسیه و ترکیه در دیدار مفصل خود پیش از کنفرانس خبری که حدود دو ساعت به طول انجامیده بود، در مورد همکاریهای دوجانبه، مسأله سوریه و ادلب گفت و گو کرده اند.
اعضای هیأت همراه اردوغان در این سفر، از این قرار است: مولود چاوش اوغلو وزیر امور خارجه، هاکان فیدان رئیس سرویس اطلاعاتی میت، فاتح دونمز وزیر انرژی و منابع طبیعی، برات آلبایراک وزیر مالی و دارایی، خلوصی آکار وزیر دفاع، رخسار پک جان وزیر تجارت، ابراهیم کالن سخنگوی نهاد ریاست جمهوری و فخ الدین آلتون رئیس ارتباطات ریاست جمهوری.
اعضای هیأت روس نیز شامل سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه، الکساندر نواک وزیر انرژی، سرگئی شویکگو وزیر دفاع، و دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین می شد.
توافق اردن و سوریه برای بازگشایی مرز دو کشور
«جمانه غنیمات»، سخنگوی دولت اردن از توافق با دولت سوریه خبر داد.
غنیمات در گفتوگو با شبکه خبری «روسیا الیوم» اعلام کرد، طرفین اردنی و سوری بر سر تکمیل اقدامات فنی برای بازگشایی مرزهای بین دو کشور به توافق رسیدهاند.
وی اظهار داشت: هنوز زمان معینی برای بازگشایی گذرگاه مرزی «نصیب» مشخص نشده؛ گذرگاهی که از سال 2015 تا کنون بسته بوده است.
اردن با سوریه 375 کیلومتر مرز مشترک و دو گذرگاه مرزی نیز دارد که از سه سال پیش تا کنون بسته است.
گذرگاه نخست «نصیب ـ جابر» است که سال 1997 به بهرهبرداری رسید و شامل سه مسیر جداست: یک مسیر مخصوص مسافرانی است که وارد میشوند، یک مسیر برای کسانی است که خارج میشوند و مسیر سوم مخصوص کامیون هاست.
همچنین این گذرگاه دارای یک منطقه آزاد سوری ـ اردنی مشترک است.
گذرگاه دوم، «درعا ـ الرمثا» نام دارد که مخصوص عبور و مرور مسافران است و از آغاز بحران سوریه نیز بسته شده است.
در همین راستا، روزنامه الوطن سوریه امروز دوشنبه گزارش داد، اردن برای بازگشایی گذرگاه نصیب، شروطی مطرح کرده که دمشق با آن مخالف است.
یک منبع دولتی اعلام کرد، اردن شرط گذاشته که کامیون های سوری وارد خاک اردن نشوند و کالاهایی که در مرز این کشور منتقل شده، توسط کامیون های اردنی منتقل شوند.
به گفته این منبع، شرکت های خصوصی و هیأت های غیر رسمی اردن، خواستار بازگشایی گذرگاه نصیب هستند و دولت سوریه نیز اگر جدیتی از سوی سران اردنی مشاهده کند، آماده انجام این کار است.
وی تصریح کرد: این مسأله در حال حاضر منحصر به استقبال از مردم سوریه است که خواستار بازگشت به کشور خود هستند، ولی «تا کنون آموزش هایی در خصوص بازگشایی این گذرگاه برای تجارت و رفت و آمد بین دو کشور وجود نداشته است».
پایگاه خبری «رأی الیوم» روز گذشته اعلام کرد: کمیتههای فنی مسئول بازگشایی گذرگاه نصیب اخیرا با هم نشستی برگزار کرده و برنامه کاری معینی در نظر گرفتهاند.
رأی الیوم به نقل از منابعی که آنان را خاص مینامد اعلام کرد، پنجشنبه آینده زمانی است که طرفین اردنی و سوری برای بازگشایی گذرگاه نصیب در نظر گرفتهاند.
ادعاهای ضد ایرانی وزیر انرژی عربستان در نشست وین
در ادامه ادعاهای ضد ایرانی مقامهای ریاض، وزیر انرژی عربستان سعودی در نشست امروز دوشنبه آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواستار مقابله با فعالیتهای «خصمانه و مشکوک هستهای ایران در منطقه» شده است.
وزیر انرژی عربستان سعودی در سخنرانی شصت و دومین کنفرانس عمومی آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر اهمیت «منطقه عاری از سلاح اتمی» در منطقه غرب آسیا و حمایت ریاض از این موضوع تأکید کرد؛ اما در ادامه اظهاراتش ادعاهایی بی پایه علیه ایران مطرح کرد.
«خالد الفالح» از «جامعه بینالمللی» خواست، با فعالیتهای به گفته او «خصمانه» ایران در منطقه و فعالیت هستهای مشکوک این کشور مقابله کند.
کنفرانس امروز با اظهارات مدیرکل آژانس آغاز شد و بعد از او نوبت به سخنرانی نمایندگان کشورهای مختلف حاضر در این نشست رسید.
«یوکیا آمانو» در این نشست، بار دیگر پایبندی ایران به برجام و راستی آزمایی آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره این موضوع را تکرار کرد.
پس از آمانو، «علی اکبر صالحی» رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، «ریک پری» وزیر انرژی آمریکا و همچنین نمایندگان روسیه و چین در نشست وین سخنرانی کردند.
توافق هستهای برجام، یکی از موضوعات مهم سخنرانی سخنرانان کنفرانس بوده و در این نشست به جز معدود کشورها از قبیل آمریکا و عربستان سعودی، دیگران از این توافق حمایت کردند.