درخواست سناتور آمریکایی برای بررسی حقوقی دیدار ظریف و کری، نشست ایران، روسیه و ترکیه در نیویورک، استقبال سازمان ملل از توافق ترکیه و روسیه بر سر ادلب و هشدار یک مقام انگلیسی نسبت به وقوع یک جنگ بزرگ در سوریه، از جمله مهم ترین عناوین خبرها و رویدادهای خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، هشدار روسیه به اسرائیل در پی ساقط شدن هواپیمای روس در سوریه نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ وزارت خارجه روسیه پس از نشست روز گذشته با معاون سفیر رژیم صهیونیستی در مسکو اعلام کرد: روسیه هر اقدام لازم برای حفاظت از نیروهایش در سوریه را انجام خواهد داد.
این موضع گیری روسیه پس از آن به انجام میرسد که رسانههای خبری، از احضار مقام دیپلماتیک این رژیم در مسکو جهت ادای توضیحات در خصوص سقوط هواپیمای روسی در سوریه به واسطه عملیات جنگندههای اسرائیلی خبر داده بودند.
پیش از این، «سرگئی شویگو»، وزیر دفاع روسیه در تماس با وزیر جنگ رژیم صهیونیستی، مستقیم اسرائیل را مسئول سقوط هواپیمای روسی در سوریه دانسته بود.
در همین رابطه، وزارت دفاع روسیه با صدور بیانیهای درباره سقوط هواپیمای Il-۲۰ این کشور در سوریه اعلام کرد: حملات جنگندههای اسرائیلی به سوریه موجب زنجیرهای از حوادث شده که هدف قرار گرفتن هواپیمای روسی بخشی از این حوادث است. روسیه پاسخگویی به این حادثه را برای خود محفوظ میداند.
درخواست سناتور آمریکایی برای بررسی حقوقی دیدار ظریف و کری
یک سناتور آمریکایی از وزارت دادگستری این کشور خواست تا مشخص کند، آیا دیدار جان کری، وزیر خارجه دولت اوباما با ظریف وزیر خارجه ایران ناقض قوانین ایالات متحده بوده است؟
مارکو روبیو سناتور ایران ستیز آمریکایی، از وزارت دادگستری کشورش خواست بررسی کند که آیا کری وزیر خارجه دولت اوباما قوانین این کشور را با دیدار با محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران زیر پای گذاشته است؟
روبیو در نامه ای به جف سشنز، وزیر دادگستری آمریکا از وی خواست که بررسی کند آیا دیدارهای کری با ظریف «قانون لوگان» یا «قانون ثبت مامور خارجی» را نقض کرده است یا خیر؟!
قانون لوگان در آمریکا هرگونه مذاکره افراد غیرمجاز با یک دولت خارجی در موضوع های مورد اختلاف میان دو کشور را ممنوع و چنین اقدامی را تنها به افراد تعیین شده از سوی دولت محدود می کند.
از سوی دیگر، قانون ثبت مأمور خارجی شهروندان آمریکایی را ملزم می کند در صورتی که به نمایندگی از یک دولت، حزب سیاسی یا شخص خارجی در آمریکا فعالیت می کنند، جزئیات فعالیتشان را افشا کنند.
کری هفته گذشته در یک گفت و گوی رادیویی اظهار داشت: از زمان خارج شدن از وزارت خارجه سه یا چهار بار با وزیر امور خارجه ایران دیدار کرده تا درباره برنامه هسته ای ایران و سایر موضوع ها بحث کند.
نشست ایران، روسیه و ترکیه در نیویورک
محمدجواد ظریف و مولود چاووش اوغلو، وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و ترکیه تلفنی گفتوگو کردند.
در تماس تلفنی مولود چاووش اغلو، وزیر امور خارجه ترکیه با محمدجواد ظریف، طرفین در خصوص جزئیات «توافق ادلب» که به دنبال مذاکرات در آنکارا، تهران و سوچی حاصل شد، گفت وگو و تبادل نظر کردند.
طرفین همچنین توافق کردند تا جزئیات توافق را در نشست سه جانبه وزرای امور خارجه ایران، روسیه و ترکیه در نیویورک پیگیری کنند.
روز دوشنبه 26 شهریور ماه، «سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه در پی اعلام توافق آنکارا و مسکو برای ایجاد منطقه غیرنظامی با وسعت 15 کیلومتر بین نیروهای ارتش سوریه و شبهنظامیان مسلح این کشور در استان ادلب اعلام کرد که هیچ عملیات نظامی در این استان انجام نخواهد شد.
استقبال سازمان ملل از توافق ترکیه و روسیه بر سر ادلب
«استفان دی میستورا»، نماینده سازمان ملل در امور سوریه، در نشست امروز شورای امنیت با استقبال از توافق میان ترکیه و روسیه در خصوص ادلب، از پوتین و اردوغان تشکر کرد.
به گزارش العربیه، دی میستورا در سخنان خود تأکید کرد که سازمان ملل از آرامش در ادلب رضایت دارد و او تمام تلاش خود را همچنان برای اجرای تصمیمات سازمان ملل در خصوص سوریه به کار خواهد گرفت.
او در خصوص مذکرات سوچی گفت: این مذاکرات، گفتوگوهای ژنو در خصوص پرونده قانون اساسی سوریه را پوشش میدهد و اکنون وقت آن رسیده است که گفتوگوهای سوچی بیانیه پایانی خود را صادر کند.
دی میستورا افزود: کمیتهای برای تدوین چارچوب قانون اساسی تشکیل شده که به طور مساوی از میان معارضان و دولت در آن عضو دارند.
نماینده سازمان ملل، با بیان این که ما نیازمند یک روند سیاسی جامع در سوریه هستیم، خواستار مذاکرات مستقیم بین معارضان و دولت سوریه شد.
دی میستورا تأکید کرد، کمیته قانون اساسی از سوی سازمان ملل حمایت میشود و همه طرفها باید از تلاشهای سازمان ملل حمایت کنند. او همچنین پیشبینی کرد که ماه آتی برای بحران سوریه، ماه مهمی باشد.
نماینده سازمان ملل همچنین در این نشست در خصوص سقوط هواپیمای روسیه بر فراز سوریه نیز گفت، هواپیمای روسی از سوی پدافند سوریه و به اشتباه هدف قرار گرفته است.
هشدار یک مقام انگلیسی نسبت به وقوع یک جنگ بزرگ در سوریه
«کارن پیرس»، نماینده انگلیس در سازمان ملل، شب گذشته در نشست شورای امنیت، ساقط شدن یک هواپیمای نظامی روسیه در نزدیکی سواحل سوریه را به اقدامات ایران و حزبالله در راستای حمایت از دولت قانونی دمشق در برابر تروریستها ارتباط داد.
نماینده انگلیس در سازمان، در نشست امشب شورای امنیت ـ که در خصوص ادلب بود ـ بررسی ماجرای دیشب را این گونه آغاز کرد: «مسألهای که از شرایط فعلی سوریه وحشتناکتر است، دورنمای به راه افتادن جنگی میان کشورهاست؛ استفاده از خاک سوریه برای حمله موشکی به اسرائیل، مشروع نیست و این باعث میشود مردم سوریه که این روزها از سوی دولت خودشان مورد تهاجم هستند، در معرض خطر قربانی شدن در یک مناقشه وسیعتر قرار بگیرند.»
این دیپلمات ارشد انگلیسی در ادامه هشدارهای خود گفت: «خطر ناشی از اشتباه محاسباتی و سوء تفاهم که به ساقط شدن هواپیمای روسیه انجامید، نمونه کوچکشده ریسک وحشتآفرین یک سوءتفاهم بزرگ تر است؛ باز هم هشدار میدهم که خطر اشتباه محاسباتی، به شدت بالا رفته است.»
نماینده انگلیس در پایان، ماجرا را به محور مقاومت و کشوری که بر خلاف غربیها، به دعوت رسمی دولت سوریه با تروریستها میجنگد گره زد و گفت: «این هواپیما توسط نیروی هوایی سوریه ساقط شد و تقریباً میتوان گفت، علت این مسأله، اقدامات ایران و حزبالله در سوریه بود.»
کارن پیرس به ایران هشدار داد و گفت: «این ماجرا باید هشداری بسیار جدی باشد برای مقامات سوریه و همچنین ایرانیها و روسها در خصوص دورنمای ماجراهایی وحشتناکتر در سوریه.»