در ماههای اخیر بسیاری تلاش کردند تا روابط ایران و عراق را با چالشی جدی مواجه کنند، اما آمارها نشان میدهد که روابط ایران و عراق مستحکمتر از سابق شده است، به طوری که آمارهای گمرک جمهوری اسلامی از افزایش میزان صادرات ایران به عراق در ۵ ماهه نخست سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته خبر میدهند. این روند میتواند به افزایش اشتغال در کشور کمک کند.
به گزارش تابناک اقتصادی، در چند ماه اخیر، بسیاری از دولت های منطقه ای و حتی فرامنطقه ای تلاش کرده اند تا روابط بین ایران و عراق را به نوعی با چالشی جدی مواجه کنند و در این راه، از هیچ تلاشی دریغ نکرده اند. این دولت ها از اتحاد دو کشور شیعی می ترسند و به همین منظور، می کوشند، روابط دو کشور ایران و عراق را با چالش های جدی روبه رو کنند؛ اما خبرها و آمارها حکایت از تقویت روابط ایران و عراق دارد. حداقل می توان ادعا کرد که بر اساس آمارهای گمرک جمهوری اسلامی ایران، روابط تجاری ایران و عراق در سال جاری تقویت شده است.
آمارهای گمرک نشان می دهند، در پنج ماهه نخست سال جاری، ارزش کالاهای صادر شده ایران به عراق 3 میلیارد و 416 میلیون و 710 هزار و 953 دلار بوده که این آمار در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته رشدی بیش از 812 میلیون دلاری داشته است. همچنین میزان واردات ایران از عراق در همین مدت در مقایسه با مدت مشابه سال کاهش یافته است.
در حالی که میزان واردات کالا از عراق در پنج ماهه نخست سال جاری، 3 میلیون و 713 هزار و 312 دلار بوده، این میزان در مدت مشابه سال گذشته 32 میلیون و 687 هزار و 125 دلار اعلام شده است. همین کاهش واردات از عراق و افزایش صادرات به این کشور باعث شده است تا تراز تجاری ایران با عراق نسبت به مدت مشابه سال گذشته مثبت تر شود. تراز تجاری از تفاوت ارزش صادرات کالا و ارزش واردات کالا به دست می آید.
در پنج ماهه ابتدایی سال جاری تراز تجاری ایران با عراق، 3 میلیارد و 412 میلیون و 997 هزار و 641 دلار بوده است. این رقم نشان می دهد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته تراز تجاری ایران با عراق به میزان 841 میلیون و 307 هزار و 332 دلار بهبود یافته است.
از طرفی این افزایش صادرات ایران به عراق و کاهش واردات کالا از این کشور، باعث تقویت اشتغال در کشور می شود؛ هر چند نمی توان دقیق اعلام کرد که میزان واردات کالاهای خارجی و صادرات کالاهای داخلی چقدر بر کاهش و افزایش میزان اشتغال تأثیر می گذارد، برخی منابع اعلام کرده اند، به ازای هر یک میلیارد دلار صادرات حدود 7 هزار شغل یا به عبارت دیگر به ازای هر 143 هزار دلار صادرات یک شغل ایجاد می شود و همچنین به ازای هر یک میلیارد دلار واردات، صد هزار شغل ثابت داخلی نابود می شود و یا به عبارت دیگر به ازای هر ده هزار دلار واردات یک شغل ثابت از بین می رود.
بنابراین با توجه به آمار فوق و با توجه به این که در پنج ماهه نخست سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته واردات کالا از کشور عراق به میزان 28 میلیون و 973 هزار و 813 دلار کاهش یافته است، می توان ادعا کرد که در پنج ماهه نخست سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته از نابودی 2898 شغل ثابت داخلی از این طریق جلوگیری شده است و همچنین با توجه به این که در پنج ماهه نخست سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته صادرات کالا به کشور عراق به میزان 812 میلیون و 333 هزار و 519 دلار افزایش یافته است، می توان ادعا کرد که در پنج ماهه نخست سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 5680 شغل از این طریق ایجاد شده است.
همان گونه که دیده شد، روابط ایران و عراق حداقل در بعد تجاری در مقایسه با سال گذشته تقویت شده و این تقویت عمدتاً به نفع اقتصاد کشورمان نیز بوده است. بنابراین نباید به شایعاتی که پیرامون روابط ایران و عراق شکل می گیرد، توجه کرد و در شرایط جنگ اقتصادی که در آن حضور داریم باید حداقل دوستان منطقه ای را برای دور زدن تحریم های ظالمانه حفظ کنیم.