به گزارش «تابناک»؛ پس از اتفاقات اقتصادی ماههای اخیر و سقوط بی سابقه ارزش پول کشورمان، بار دیگر در دانشگاهها زمزمههایی پیچید که حکایت از سوءاستفاده برخی از شرایط ارزی کشور داشت؛ اینکه افزایش قیمت ارز موجب شده بسیاری از دانشجویان ایرانی در دیگر کشورها به مشکلات فراوان دچار شوند و لازم است از ایشان حمایت کرد.
داستانی تکراری که البته این بار بحرانیتر به نظر میرسید، چون در مقاطعی نرخ ارز روز به روز بالا میرفت و برخی تصمیمات موجب شده بود، هر آن صرافیها دست از کار بکشند و مبادله ارز در بازار آزاد هم قاچاق محسوب شود. وضعیتی که مانع از آن میشد تا خانوادههای این دست دانشجویان، بتوانند حمایتی از دانشجویانشان در دیگر کشورها انجام دهند.
از این روی میگوییم این داستان تکراری است که به یاد میآوریم در زمان بحران ارزی قبلی در کشورمان (در زمان دولت محمود احمدی نژاد)، بسیاری از مسئولانِ وقت با تأکید بر ضرورت حمایت از آن دسته از دانشجویان ایرانی که در دیگر کشورها درس میخوانند، نسخهای عجیب برای کشورمان پیچیدند که بر اساس آن میشد از تحصیل در فلان دانشگاه در بهمان کشور دست شست و به جایش در بهترین دانشگاههای کشورمان، بی عبور از فیلتر کنکور به ادامه تحصیل مشغول شد.
احتمالا از ادامه آن ماجرا و داستانهایی که از دلش زاییده شد، کم و بیش آگاهید، اما اگر به کل آن ماجرا را فراموش هم کرده باشید، لازم نیست برای مرورش به سراغ گزارشها و اخبار قدیمی بروید، چراکه دولتمردان فعلی راه مرور ماجرا را برایتان باز گذاشته اند؛ با اقدامی مشابه آنچه چند سال پیش رخ داد، به پروندهای قطور تبدیل شد و هنوز رفع و رجوع نشده است.
رویدادی که این بار نیز با افزایش قیمت ارز کلید خورده و از همان فرمول تبعیت میکند. به این صورت که مسئولان در تشریحش گفتهاند: «مراجعات و مطالباتی از سوی خانوادههای دانشجویان شاغل در خارج از کشور ایجاد شد و دو وزارتخانه علوم و بهداشت بررسیهایی برای حل مشکلات این دانشجویان انجام دادند»؛ بررسیهایی که قرار است به جذب این دسته از دانشجویان در دانشگاههای کشور منجر شود.
البته این بار ماجرا یک فرق با قبل داشت یا دست کم قرار بود، یک فرق با دفعه قبل داشته باشد. به این صورت که قرار شد دانشجویان شاغل در خارج کشور که متقاضی ادامه تحصیل در دانشگاههای داخلی هستند، از فیلتر «مصاحبه» عبور کنند؛ فیلتری که موعد اعمال آن نرسیده، یکی از نمایندگان مجلس از بی اثر شدنش خبر میدهد!
محمود صادقی، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، با انتشار تصویری در توئیتر، مدعی شد ۷۳۱ دانشجو از ۹۴۶ دانشجوی متقاضی انتقال به کشورمان که در رشتههای پزشکی به تحصیل مشغول بودند، توانستهاند مجوز ادامه تحصیل در دانشگاههای کشورمان را دریافت کنند. دانشجویانی که در دانشگاههای خارج کشور پزشکی یا دندانپزشکی یا داروسازی میخواندند و حالا قرار است در کشورمان به ادامه تحصیل در این رشتهها مشغول شوند.
فهرستی که به باور برخی هولناک است، چون حکایت از انتقال شماری از دانشجویان شاغل در دانشگاههای سطح پایین در جهان، به دانشگاههای کشورمان و دور زدن ساز و کار کنکور دارد. همان کنکوری که عبور از آن برای رسیدن به رشتههای پزشکی برای بسیاری از جوانان کشورمان آرزوست و موجب میشود برخی برای جبران عدم موفقیت در آن، راهی دیگر کشورها شده و در غربت به تحصیل در این رشتهها بپردازند.
موضوعی که البته در دایره رصد مسئولان کشورمان هم بوده تا جایی قوانین و مقررات سختی برای مقابله با آن وضع شده است. از جمله این قانون که دانش آموختگان این دست رشتهها در دیگر کشورها، برای دریافت مجوز کار در کشورمان باید در آزمونهایی ویژه شرکت کرده و اگر موفق به عبور از آن شوند، با گذراندن دوره طرح، مجوز فعالیت و دایر کردن مطب دریافت کنند.
گلوگاهی که فهرست منتشره توسط صادقی حکایت از سقوط آن دارد، با این ملاحظه که فهرست یاد شده حاوی برخی ابهامات جدی است؛ از جمله این ابهام که معلوم نیست منبع آن کجاست و مربوط به چه بازه زمانی است. نکتهای بسیار مهم که دست کم با موعد اعلام شده برای مصاحبه با دانشجویان متقاضی انتقال (ماههای آذر و دی ۱۳۹۷) همخوانی ندارد. موعدی که هنوز از راه نرسیده و عجیبتر اینکه، هنوز نام نویسی این دانشجویان متقاضی انتقال ادامه دارد و پایان نیافته است!
به عبارت بهتر، در حالی که هنوز نام نویسی از متقاضیانِ انتقال ادامه دارد و موعد مصاحبه با ایشان نرسیده، نماینده مجلس مدعی شده که ۷۳۱ تن از متقاضیان، در دانشگاههای کشورمان پذیرش شدهاند؛ ادعایی که در روزهای گذشته به اشکال دیگر و البته در ابعاد کوچکتر در فضای مجازی مطرح و با تکذیب مسئولان مواجه شده بود.
نکته قابل تأمل در ادعای محمود صادقی این است که اگر تعداد دانشجویان پذیرفته در سه رشته پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی در فهرست منتشر شده توسط این نماینده را با هم جمع بزنیم، به عددی متفاوت با ۷۳۱ میرسیم و از آن بدتر، با جمع زدن تعداد دانشجویانِ انتقالیِ پذیرفته شده در دانشگاههای علوم پزشکی و دانشگاه آزاد و قیاس آن با عدد ۷۳۱، سرگیجه میگیریم!
ابهاماتی که رفع نخواهند شد، مگر آنکه هم این نماینده و دیگر مدعیان پذیرش دانشجویان خارج از کشور در داخل، مستندات و شواهدی دقیق ارائه دهند و از آن سو، دولتمردان و مسئولان وزارت بهداشت، شفافیت پیشه کرده و در راستای رفع ابهامات توان مضاعفی از خود نشان دهند؛ سلسله اتفاقاتی که تا رخ ندهند، تکذیب سخنان صادقی یا سخنان دولتمردان ممکن نخواهد بود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.