در آستانه تحقق خوابی که مسئولان برای پارک ملی گلستان دیدهاند، متأسفانه بامداد امروز رویدادی دردناک در این پهنه ملی رقم خورد؛ رویدادی جانکاه که البته تکراری است!
به گزارش «تابناک»؛ ساعت ۳:۳۰ بامداد امروز (چهارشنبه مورخ ۹۷/۷/۲۵)، در شرایطی که اغلب ساکنان نیم کره شمالی زمین در خواب ناز بودند، در شمال کشورمان، در منطقه خرس دره در محدوده پارک ملی گلستان، درگیری بین محیط بانان و شکارچیان متخلف اتفاق افتاد که نتیجه آن غرق در خون شدن و شهادت یکی دیگر از محیط بانان کشورمان بود.
رویدادی تلخ که شمار شهدای محیط بان در کشورمان را به عدد هولناک ۱۲۳ رساند. عددی بزرگ که نشان میدهد چقدر شهادت محیط بانان در کشورمان خبری تکراری است. تکراری، اما جانکاه و رنج آور، به ویژه برای خانواده شهید «تاج محمد باشقره» و همکارانش.
شهید «تاج محمد باشقره» که سال جاری به سفر حج مشرف شده بود، ۴۱ سال سن داشت و از وی یک پسر ۱۴ و یک فرزند دختر به یادگار باقی مانده است.
رویدادی که امیر عبدوس، مدیرکل حفاظت استان گلستان در توضیح آن میگوید: در این درگیری تنبهتن، علاوه بر به قتل رسیدن تاج محمد باشقره با شلیک مستقیم، یک نفر دیگر از محیط بانان به نام «عبدالناصر هادی زاده» سطحی مجروح شد. همچنین دو تن از همیاران طبیعت و محافظین افتخاری به نامهای «محمود خواجوی» و «امید پاکدین» هم مجروح شدند.
وی میافزاید: ضاربان حدود ۷ یا ۸ تن بودهاند که به زبان ترکمنی صحبت میکردند و به علت تاریکی هوا، شناسایی نشدند. پس از این رویداد، برای کنترل و پوشش پهبادی منطقه با سپاه بجنورد هماهنگی لازم صورت گرفته و اقدامات تأمینی و انگشتنگاری از ادوات به جای مانده از متخلفین در حال انجام است.
البته بر خلاف گفتههای عبدوس، آن گونه که منابع آگاه خبر میدهند، سرگروه تیم هشت نفره متخلفانی که متواری شدهاند، شناسایی شده و حتی از آن فراتر، مشخص شده که وی مدتی پیش در پارک ملی گلستان با یک اسلحه کلاشنیکف دستگیر شده بود. متخلفی که با سلاح جنگی وارد یکی از ارزشمندترین زیستگاههای کشور شده بود، اما به جز ضبط سلاحش، بهای دیگری بابت ورود غیرقانونی و مسلحانه به پارک ملی گلستان نپرداخت تا امروز رقم زننده رویدادی جبران ناشدنی باشد.
روایتی که ظاهرا مورد تأیید سرهنگ جمشید محبتخانی، فرمانده یگان حفاظت محیط زیست نیز هست تا جایی که وی میگوید: مظنون اصلی از محل سکونتش متواری شده و تلاشها برای دستگیری وی و همراهانش ادامه دارد.
نکته بااهمیت آنجاست که فعالان محیط زیست و برخی رسانهها از جمله «
تابناک»، طی ماههای گذشته با انتشار تصاویری هولناک از کشتار حیات وحش در پارک ملی گلستان، نسبت به جولان متخلفان در پارک ملی گلستان و سوء مدیریت در این زیستگاه ارزشمند هشدار داده بودند؛ هشدارهایی که به جای آنکه تغییر رویه مسئولان استانی و ستادی محیط زیست را به همراه داشته باشد، به ارسال
جوابیهای اعتراضآمیز منجر شد.
همزمان با انتشار خبر شهادت یکی از محیط بانان پارک ملی گلستان، برخی کاربران فضای مجازی با تهیه تصویری از خبری که چندی پیش توسط مسئولان حفاظت محیط زیست منتشر شده بود، میپرسند: #جلیقه_های_ضدگلوله_کجاست؟
اما راز جولان متخلفان کلاشنیکف به دست در پارک ملی گلستان چیست؟
یک سالی از آغاز تلاشهای پیاپی مسئولان محیط زیست برای اجرای طرح استقلال پارک ملی گلستان میگذرد. طرحی که با مخالفتهای بسیار روبهرو شده، اما به رغم آن، به شدت از سوی مقامات ارشد سازمان حفاظت محیط زیست در حال پیگیری است و بر اساس آن قرار است مدیریت پارک ملی گلستان از اداره کل حفاظت محیط زیست گلستان جدا شده و این پارک بی نظیر را دستخوش بازیهایی کند.
تصمیمی که عملا از آذر ماه سال گذشته کلید خورد؛ از زمانی که «مهدی تیموری» با حکم عیسی کلانتری و با حضور سعید نمکی، معاون سازمان برنامه و بودجه و مشاور ارشد رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان رئیس اداره پارک ملی گلستان معارفه شد. معارفهای برخلاف رویههای معمول که انتصاب رؤسای پارکهای ملی، بر عهده مدیرکل حفاظت محیط زیست استانها بود، نه رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور.
اتفاقی که نشان از اهمیت ویژه پارک ملی گلستان برای حوزه ریاست سازمان حفاظت محیط زیست داشت؛ گزارهای که ابتدا با ایراد یک خطابه ویژه از طرف سعید نمکی، مشاورِ خاص کلانتری در مراسم معارفه رئیس جدید، متجلی شد و بعد با افشای یک نامه، همه تردیدها در خصوصش رفع شد. نامهای با امضای حمید ظهرابی، معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست که در آن بر ضرورت بازبینی نمودار تشکیلاتی پارک ملی گلستان و سایر پارکهای ملی تأکید شده بود.
کدام ضرورت؟ پاسخ این پرسش چندان ساده نیست، ولی شواهد حکایت از آن دارد که تغییر رویکرد سازمان حفاظت محیط زیست به مقوله شکار در ماههای اخیر، نقش پررنگی در این ماجرا ایفا میکند. اینکه سازمان یکباره ترجیح داده ممنوعیت شکار را بردارد؛ بنابراین، ممنوعیت پنج ساله شکار را که پیشتر وضع شده بود و میبایست تا سال ۹۸ پابرجای بماند، لغو کرد تا پروانه شکار صادر کرده و بفروشد و مجوز دایر کردن قرقهای اختصاصی (بخوانید شکارگاه اختصاصی!) صادر نماید!
تغییر جهتی عجیب که برخی آن را بی ارتباط با حضور افراد علاقه مند به شکار در سطوح بالای سازمان حفاظت محیط زیست کشورمان نمیدانند. افرادی که میشود شکاردوست بودنشان را در موضع گیریهای اخیرشان در رسانهها نیز دریافت. نکتهای مهم که ظاهرا شکارچیان نیز به آن واقف هستند و بر این اساس است که ابایی از حضور در مناطق حفاظت شده با اسلحههای جنگی هم ندارند.
شکارچیانی که ظاهرا از فروش مجوز شکار نتیجه گرفتهاند که خطر انقراض از سر حیات وحش کشورمان دور شده که مسئولان ممنوعیت شکار را لغو کرده و پروانه شکار میفروشند. پروانههایی که نشان میدهند اگر پول پرداخت شود، شکار بی اشکال است و لابد برخی ترجیح میدهند از این نعمتِ خدادادی بی پرداخت وجه بهرهمند شوند!
تکمیلی: یکی از مرتبطین جنایت پارک ملی گلستان دستگیر شد
مدیر کل محیط زیست استان گلستان، از دستگیری یکی از افراد مرتبط با جنایت به شهادت رساندن محیط بانان پارک ملی گلستان خبر داد و گفت: در این خصوص سه نفر دیگر نیز شناسایی شدهاند که اقدامات قضایی و پلیسی برای دستگیری آنان از سوی مراجع امنیتی و انتظامی در جریان است.