دود بدعهدی دولت در چشم کشاورزان؛

چرا اعلام نشدن قیمت خرید تضمینی گندم، برای وزیر جهاد کشاورزی هم ایجاد سوال کرده است؟

حدود چهل روزی از آخرین مهلت قانونی دولت برای اعلام نرخ تضمینی خرید محصولات کشاورزی برای سال زراعی جدید می‌گذرد، اما دولت هنوز این نرخ‌ها را اعلام نکرده است. این تاخیر آن قدر سئوال برانگیز بوده است که حتی محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی، روز گذشته در مصاحبه‌ای اعلام کرد که اعلام نشدن این قیمت‌ها شاید سوال خود من هم باشد و من مرتب در حال پیگیری هستم.
کد خبر: ۸۴۸۰۴۱
|
۱۰ آبان ۱۳۹۷ - ۱۶:۰۴ 01 November 2018
|
12686 بازدید
|

گندمحدود چهل روزی از آخرین مهلت قانونی دولت برای اعلام نرخ تضمینی خرید محصولات کشاورزی برای سال زراعی جدید می گذرد اما دولت هنوز این نرخ ها را اعلام نکرده است. این تاخیر آن قدر سئوال برانگیز بوده است که حتی محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی، روز گذشته در مصاحبه ای اعلام کرد که اعلام نشدن این قیمت ها شاید سوال خود من هم باشد و من مرتب در حال پیگیری هستم.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ در مورخه 9 آبان 1397 بود که محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران درباره اعلام نشدن قیمت خرید تضمینی گندم، بیان کرد: اعلام نشدن این قیمت شاید سوال خود من هم باشد و من مرتب در حال پیگیری هستم. شورای اقتصاد مشکلاتی داشته است که من با آقای جهانگیری مکاتبه کرده ‌ام و وی هم دستور داده است دبیرخانه این شورا موضوع تعیین قیمت تضمینی گندم را در دستور کار قرار دهد. امیدواریم هر چه زودتر این قیمت تصویب شود.

گندم

نرخ های تضمینی خرید محصولات کشاورزی در حالی هنوز اعلام نشده است که از پایان مهلت قانونی دولت در اعلام این نرخ ها حدود چهل روزی می گذرد. طبق قانون تضمین خرید محصولات اساسی کشاورزی، به منظور حمایت از تولید محصولات اساسی کشاورزی و ایجاد تعادل در نظام تولید و جلوگیری از ضایعات محصولات کشاورزی و ضرر و زیان کشاورزان، دولت موظف است همه ساله خرید محصولات اساسی کشاورزی (گندم، برنج، جو، ذرت، چغندرقند، پنبه وش، دانه های روغنی، چای، سیب زمینی، پیاز و حبوبات) را تضمین نموده و حداقل قیمت خرید تضمینی و مصوب را قبل از آغاز هر سال زراعی (آخر شهریور ماه) از طریق رسانه های عمومی اعلان نماید.

البته ماجرای تاخیر در اعلام نرخ های تضمینی خرید محصولات کشاورزی تنها به سال زراعی جدید باز نمی گردد بلکه این تاخیر در سال گذشته نیز از سوی دولت مشاهده شد. در سال گذشته نرخ تضمینی خرید برای سال زراعی 97، در فروردین ماه سال جاری و با شش ماه تاخیر اعلام شد و عملاً کشاورزان نیمه دوم سال گذشته را جهت کشت از دست دادند. همچنین هنگامی که این نرخ ها اعلام شد، مشخص شد که نرخ تضمینی خرید گندم همان کیلویی 1300 تومان سال 96  می باشد و تغییری نکرده است.

گندم

این دیر اعلام شدن نرخ های تضمینی خرید محصولات کشاورزی و همچنین عدم تغییر نرخ های تضمینی خرید یا هماهنگ نبودن تغییرات نرخ ها با رشد نرخ تورم سالانه، باعث شده است تا درآمد کشاورزان در سال های جاری دستخوش تغییرات شدیدی شود که این می تواند زنگ خطری برای کشور باشد. جدول زیر که از گزارش بودجه خانوار بانک مرکزی استخراج شده است، نشان می دهد که در حالی که در سال 96 درآمدهای همه اقشار با رشد مثبتی رو به رو بوده است، درآمد از مشاغل آزاد کشاورزی رشد منفی داشته است.

گندم

از طرفی در کنار مشکلات فوق برای گندمکاران و کشاورزان، پرداخت دیرهنگام مطالبات مربوط به خریدهای تضمینی توسط دولت نیز باعث دلسردی بسیاری از کشاورزان و گندمکاران شده است و آن ها را مجبور می کند که گندم های خود را به دلالان با قیمت پایین تر از قیمت خرید تضمینی بفروشند. در همین زمینه علی محمد شاعری، عضو هیئت رئیسه کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی طی مصاحبه ای در مورخه 27  شهریور ماه 1397 اعلام کرد: وزارت جهاد کشاورزی 4 هزار میلیارد تومان از بدهی گندم‌ کاران را پرداخت نکرده است؛ طبق اطلاعاتی که داریم تسویه حساب آنها تا مهر و آبان زمان می ‌برد که این مسئله باعث دلسردی کشاورزان می‌ شود.

حالا پرسش این است که در این سال ها چرا نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی و به خصوص گندم در مهلت قانونی اعلام نمی شود و این تاخیر آن قدر مبهم به نظر می رسد که حتی برای وزیر جهاد کشاورزی هم ایجاد سئوال کرده است؟

برای پاسخ به این پرسش به مصاحبه چند تن از مسئولین دولت در طی چند سال گذشته در زمینه تولید و واردات گندم اشاره می کنیم.

سیدحسن قاضی زاده هاشمی وزیر بهداشت در 23 مهر 1396 در مراسم روز جهانی غذا و اعطای نشان ایمنی و سلامت طی سخنانی گفت: غنی سازی آرد ادامه دارد و تقویت خواهد شد و شرایط بهتر از گذشته شده است اما نانوایان در مورد کیفیت نامناسب آرد ایرانی که باعث استفاده بیشتر از نمک می ‌شود، اعتراض دارند و معتقدند که حتما گندم خارجی باید به کشور وارد و به صورت ترکیبی ۶۰ به ۴۰ درصد مورد استفاده قرار گیرد تا شاهد کاهش استفاده از نمک در نان باشیم. وزیر بهداشت افزود: وقتی به نانوایان می ‌گوییم که چرا بیش از حد از نمک استفاده می‌ کنید، عنوان می ‌کنند که کیفیت آرد و گندم ایرانی مناسب نیست و باید گندم خارجی به کشور وارد شود.

در روزهای پایانی سال 1396 عیسی کلانتری رئیس سازمان محیط زیست نیز طی مصاحبه ای بیان نمود: در حال حاضر 97 میلیارد متر مکعب آب در کشور به صورت سالانه برداشت می کنیم که از حد استاندارد بسیار بالاتر است. در چنین شرایطی معلوم است که به بحران آب خواهیم رسید. اینکه بگوییم چون کشورهای دیگر به ما گندم نمی دهند، ما باید در گندم خودکفا شویم نتیجه اش همین می شود که می بینیم.

همچنین محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه نیز در مورخه 29 مرداد 1395 طی مصاحبه ای اعلام کرد که واردات به مراتب برای ما ارزان ‌تر تمام می شود ولی ما هیچ وقت راضی نمی شویم کالای راهبردی گندم را از طریق واردات تأمین کنیم و ما حاضریم این کالا را به صورت گران‌ تر ولی از کشاورزان بخریم. این صحبت های نوبخت به ظاهر در حمایت از تولید گندم در داخل و کشاورزان عنوان شده است اما در سال های بعد نرخ خرید تضمینی گندم نشان داد که وی نیز مخالف تولید گندم در داخل می باشد و بیشتر ترجیح می دهد این محصول کشاورزی از خارج وارد شود. به عنوان نمونه یوسف داووی عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس طی مصاحبه ای به تاریخ 26 دی ماه 1396 گفت: نوبخت رئیس سازمان مدیریت و برنامه ‌ریزی کشور با استناد به پایین بودن قیمت گندم ‌­های خارجی مخالف افزایش نرخ خرید تضمینی گندم برای سال 97 است. شواهد بیانگر آن است که آقای نوبخت و سازمان تحت ریاست ایشان یکی از مخالفان اصلی تداوم سیاست خرید تضمینی گندم در بدنه دولت هستند.

با توجه به مصاحبه های بالا به نظر می رسد که بدنه دولت با واردات گندم بیشتر از تولید داخلی آن موافق هستند، بنابراین سعی می کنند با ایجاد موانعی از جمله تاخیر در اعلام نرخ های خرید تضمینی، میزان تولید این محصول را در راستای واردات بیشتر کاهش دهند.  

چرا اعلام نشدن قیمت خرید تضمینی گندم، برای وزیر جهاد کشاورزی هم ایجاد سوال کرده است؟

از دیگر شواهد این موضوع می توان به این نکته اشاره نمود که دولت هم اکنون برای واردات گندم ارز دولتی در نظر گرفته است و این در حالی است که طبق گفته یزدان سیف معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس شرکت بازرگانی دولتی ایران در نشست خبری 24 شهریورماه 1397 میزان تولید گندم در سال جاری 900 هزار تن هم بیشتر از سال قبل بوده است. سیف در این نشست خبری عنوان نمود: تاکنون (24 شهریور 1397) 9 میلیون و 500 هزار تن گندم از کشاورزان تحویل شده که این میزان 900 هزار تن بیشتر از سال قبل است، پیش بینی ما این است که میزان تولید با وجود گندم تولیدی مناطق سردسیری به 9 میلیون و 700 هزار تن برسد.

متاسفانه در دو فهرست منتشر شده توسط بانک مرکزی پیرامون شرکت های دریافت کننده ارز دولتی، مشخص نشده است که چه شرکتی هایی و به چه میزان ارز دولتی برای واردات گندم دریافت نموده اند اما آمارهای گمرک نشان می دهد که در شش ماهه نخست سال جاری علیرغم رشد تولید گندم در سال جاری در مقایسه با سال گذشته باز هم 197 تن گندم به ارزش 87  هزار دلار وارد شده است. البته باید به این نکته نیز اشاره نموده که واردات گندم نسبت به سال گذشته کاهش یافته اما علیرغم رشد تولید، قطع نشده است.

چرا اعلام نشدن قیمت خرید تضمینی گندم، برای وزیر جهاد کشاورزی هم ایجاد سوال کرده است؟

به هر صورت باید گفت گندم کالای استراتژیکی است و باید کشاورزان و گندمکاران را در تولید این محصول کشاورزی حمایت کرد و موانع پیش روی آن ها را از میان برداشت. اگر کیفیت تولید این محصول در داخل کشور پایین است بهتر است دولت برای بالا بردن کیفیت آن به گندمکاران کمک کند، اگر می گویند تولید این محصول آب بر است و بهتر است تولید نشود باید گفت تولید محصولی مانند هندوانه که کالای استراتژیکی هم محسوب نمی شود از گندم، آب برتر می باشد و اگر بنا به کاهش تولید است باید اول تولید محصولی مانند هندوانه کاهش یابد و اگر هم قیمت خرید تضمینی این کالا نسبت به قیمت واردات آن از خارج بالاست، بهتر است دولت با مشاوره هایی هزینه های تولید این محصول را برای کشاورزان کاهش دهد و سپس اقدام به کاهش نرخ خرید تضمینی نماید. در انتها نیز باید امیدوار بود که دولت اعلام نرخ تضمینی خرید محصولات کشاورزی را به مانند سال گذشته با تاخیر شش ماهه اعلام نکند و در زمینه اعلام این نرخ ها هر چه سریعتر اقدام نماید تا این موضوع و تاخیر در آن دیگر پرسشی برای کسی از جمله شخص وزیر جهاد کشاورزی ایجاد نکند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۱
انتشار یافته: ۱۲
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۰
موضوع خیلی ساده است دولت دارد این دست و آن دست می کند تا کشاورزان گندم را بکارند بعد اعلام کند کیلویی یک ریال می خرد و کشاورزان بیچاره هم راهی بجز تسلیم نداشته باشند غافل از اینکه آخرین قطره های اعتماد مردم به دولت و نا مسئولانش هم در حال بخار شدن است .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۰
احسنت. موافقم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۲۸ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۰
خب نخرن بهتر.گندمم رو میبرم عراق میفروشم نقدی هم پولش رو به دلار میگیرم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۲۰ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۰
کسی احساس نمیکنه فساد ی خورده بیش از حد تو تمام دستگاههای کشور نفوذ کرده. تو تاریخ طومار خیلی از حکومتها با ریشه شدن فساد تو بدنشون پیچیده شده حالا هر چقدر هم که خودشون را الهی دونستند، اگه اینو نمیخوان بالایی ها زنگ خطر بدونند تقصیر خودشونه مردم تا آخر با دزدها ی جا نمیمونند
ناشناس
|
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
|
۱۷:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۰
کاملا واضح دولت پول نداره بخره , قیمتا رو هم نسبت به پارسال نمیتونه زیاد تغییر بده ولی هزینه زندگی بالا رفته و کشاورز با قیمت پارسال راضی نخواهد شد و خواهان دو برابر شدن حداقلی قیمت است ولی دولت پولشو نداره پس بلاتکلیف همرو نگه میداره ...
استاد دانشگاه
|
France
|
۱۹:۴۶ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۰
اين ادعا كه گفته ميشود قيمت خريد تضميني گندم از كشاورزان براي دولت بيشتر از قيمت تمام شده گندم وارداتي است دست كم در شرايط فعلي به هيچ وجه صحيح نيست، در حال حاضر قيمت جهاني هر تن گندم حدود پانصد دلار است كه با نرخ دلار ١٤ هزارتوماني قيمت هر كيلوگرم گندم بيش از هفت هزار تومان خواهد شد در حاليكه دولتمردان بي كفايت آنرا با قيمت هزار و سيصد تومان با كلي منت از كشاورزان عزيز و زحمت كش ما ميخرند كه در واقع براي كشاورز هيچ سودي ندارد. كاش براي بي سوادي و بي كفايتي مسئولين حدي در نظر گرفته ميشد تا اينگونه افاضه فضل نكنند و بيش از اين اينگونه تيشه به ريشه ي اين مملكت نزنند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۰
اقای نویسنده ۱۹۷ به قیمت ۸۷ هزار دلار تنی چند میشه فکر کنم تنی ۴۴۱ دلار خیلی جالبه یه چه کسانی تریبوت دادن لااقل خحالت بکشید یا مواظب باشید که دست تو جیب چه بدبختهایی میکنید همون بدبختهای که با جان دل پشت نظام بودن در ضمن نرخ خریدتون ۱۰۰ دلار برای هر تن هست فکر دیگه جایی برا دزدی پیدا نکردید خخخخخخخخ
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۵۷ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۰
با عرض سلام و خسته نباشید
یک گزارش داشتم. پالایشگاه شازند در استان مرکزی است. اگر در روزهای سرد به خروجی بخار پالایشگاه شازند نگاه کنید متوجه می شوید که گویی ابر بزرگی از پالایشگاه در حال بالا رفتن است. اگر این ابرهایی که از پالایشگاه بالا می روند جمع کنیم در طی سال از میزان بارش حاصل از ابرهای بارانی در اراک بالاتر می رود. رقم هدر رفت آب از این طریق یک عدد امنیتی است که آگر آنرا تکرار کنید همچون آقای خاشقچی شمارا با اسید سوزانده و بخارات شما را لابلای انبوه ابرها بالا می فرستند. جالب اینجاست که روبروی مسجد پالایشگاه دو تابلو نصب است که احادیثی از رسول اکرم در مورد صرفه جویی در مصرف آّب روی آن نوشته شده است. در مقابل این پالایشگاه نیروگاه شازند قرار گرفته که سیستم خنک کننده اش برج های خنک کننده است و هیچ بخار خروجی ای از آن مشاهده نمی شود. اقتصاد مقاومتی واقعی یعنی اینکه ما سرمایه گزاری ای کنیم که سود آن حتما برگردد. با ساخت برج خنک کننده برای پالایشگاه و بک آپ قرار دادن سیستم خنک کننده فعلی می توان آب منطقه شازند را بیش از این هدر نداد. در گذشته های نزدیک اگر دو متر زمین شازند را می کندید به آب می رسیدید اما حالا باید خیلی بیشتر از این ها بکنید. کاهش سطح آب روی سستی زمین تاثیر می گذارد و این خود روی پالایشگاه تاثیراتی گذاشته که اگر این منوال ادامه داشته باشد هزینه های آن بسیار بالا خواهد بود. ممنون میشوم اگر شما که دستتان می رسد فکری و کاری بکنید. ع.آ
یه همراه
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۴۲ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۱
اولا شما فقط یک سر به بازار سم وکود بزنید تا اختلاف قیمت ان نسبت به سال 96 به دستتان بیایید که در خوشبینانه ترین حالت بیش از صد در صد گران شده
گران شده که هیچ کمیاب وبعضا نایاب هم شده حال چگونه قیمت گندم نسبت به 96 تغییری نکرده سوال بزرگیست
ثانیا به غیر از کود وسم قیمت ادوات کشاورزی وهزینه تعمیرات انها راهم بررسی کنید که حداقل دویست در صد افزایش قیمت داشته
ثالثا هزینه ودستمزد کارگران هم افزایش یافته
رابعا تورم(پوشاک خوراک و.....) هم کمر کشاورز را مانند سایر اقشار شکسته ان وقت کشاورز باید گندم را به قیمت سال96 بدهد
خامسا به استناد همین گزارش شما وقتی 87هزار دلار برای 197 تن گندم هزینه شده یعنی هر کیلو44سنت که با قیمت دلار دولتی 4200تومانی میشود حدود دوهزار تومان
حالا اگر بادلار بازار ازاد حساب کنیم ببینید کیلویی چند میشود ان هم با این شرایط کمبود ارز ان موقع آقایان میگویند گندم خارجه ارزانتر است
سادسا اگرخرید گندم کشاورزان برای دولت صرف نمیکند دولت برود از خارج گندم تامین کند فقط صادرات گندم را ازاد نماید تا کشاورز راحت گندمش را صادر کند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۱
قیمت منصفانه در این شرایط تورمی اعلام نکنید تا ببینید سال بعد چه اتفاقی می افته.
وحيد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۲۴ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۲
اشكال نداره آقاي نوبخت و جهانگيري. اشكال نداره. اعلام نكنيد. فكر ميكنيد كه كشاورز عقل نداره سال ديگه مياد به مفت محصولش رو ميده بهتون. من پارسال ٦٠ هكتار گندم داشتم. امسال ٢ هكتار كاشتم. براي مصرف خودم و خانوادم. يك سال كار و عمر و سرمايه منو نابود كرديد. سال ديگه كيلويي ٧ هزارتومن ميديد گندم خارجي مياريد باهم مصرف ميكنيم. خيلي هم خوب. اين هم عقل شماست ديگه بالاخره تو شرايط تحريم و قحطي دلار بايد اين كارهارو بكنيد ٤-٥ مليارد دلار بديد به واردات گندم.
آزاد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۴۷ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۵
بابا چه قیمتی دیگه کشاورز صداش به هیچ جا نمی رسه هپل هپول کنید
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟