اعزام نیروهای نظامی عربستان و امارات متحده به شمال شرق سوریه، دیدارهای ظریف با مقامات سیاسی ایتالیا و ژاپن، اعتراض های گسترده به سفر محمد بن سلمان به مصر، تونس و الجزایر، بحرین دومین مقصد سفرهای عربی نتانیاهو پس از عمان و اعلام آمادگی قطر برای میانجیگری میان ایران و آمریکا، از جمله مهم ترین عناوین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به درگیری میان نیروهای روسیه و آمریکا در سوریه نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ جیمز جفری، نماینده ویژه آمریکا در امور سوریه اعلام کرد: نیروهای آمریکا و روسیه در سوریه بارها با یکدیگر درگیر شده اند.
وی در پاسخ به پرسشی درباره درگیری دیرالزور که گفته شده در جریان آنها شمار زیادی از عوامل روس کشته شدند، گفت: ما در رابطه با عملیات نظامی مشخصی اظهارنظر نمی کنیم. نیروهای آمریکایی بنا به دلایل مشروع و برای کمک به نیروهای محلی در جنگ علیه داعش، در سوریه حضور دارند؛ رویدادهای مشابهی بارها در مناطق مختلف سوریه به وقوع پیوسته؛ آنها به حق خودشان در دفاع از خود در صورت احساس خطر عمل می کنند!
جفری اعلام کرد، بارها درگیری میان نیروهای دو کشور در سوریه روی داده و در جریان برخی از آنها نیز تیراندازی متقابل رخ داده است.
اعزام نیروهای نظامی عربستان و امارات متحده به شمال شرق سوریه
روز جمعه روزنامه ینی شفق ترکیه گزارش داد، عربستان سعودی و امارات متحده عربی به مناطق تحت کنترل کُردهای وابسته به گروه «یگان های مدافع خلق» در شمال شرقی سوریه نیروهای نظامی اعزام کرده اند.
این روزنامه همچنین اعلام کرد، این نیروهای نظامی در کنار نیروهای وابسته به ائتلاف آمریکا مستقر خواهند شد و با اقدامات نظامی گسترده و همچنین تسلیحات سبک و سنگین، از مأموریت های ائتلاف آمریکا در منطقه پشتیبانی می کنند.
روزنامه ینی شفق به نقل از دیده بان حقوق بشر سوریه گزارش داد: کاروانی از نیروهای نظامی متعلق به یک کشور حاشیه خلیج فارس به تازگی به منطقه برخورد میان نیروهای کرد وابسته به «پ ک ک/ یگان های مدافع خلق» و گروه تروریستی داعش در حومه دیرالزور وارد شد.
مصادف شدن این اعزام نیرو با تمهیدات آنکارا برای راه اندازی یک عملیات نظامی گسترده به وسیله ارتش آزاد سوریه علیه «پ ک ک» در شمال شرق این کشور به بیم و نگرانی ها از بروز نخستین رویارویی میان نیروهای عرب ـ ترک در خاک سوریه دامن می زند.
گفتنی است، مشاوران نظامی عربستان و امارات طی ماه های اخیر در پایگاه نظامی آمریکا در شمال شرق سوریه با مقامات حزب دموکراتیک کردستان و «پ ک ک» ـ که از نقطه نظر مقامات آنکارا سازمان های تروریستی محسوب می شوند ـ دیدار کرده اند.
دیدارهای ظریف با مقامات سیاسی ایتالیا و ژاپن
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که در ایتالیاست، با روبرتور فیگو، رئیس مجلس نمایندگان ایتالیا دیدار و گفت وگو کرد.
رئیس مجلس نمایندگان ایتالیا در این دیدار با اشاره روابط خوب و تاریخی دو کشور افزود: اعتقاد راسخ دارم که ایران یک بازیگر کلیدی در منطقه و نظام بین المللی است.
وی با اشاره به برجام افزود: خروج آمریکا از برجام مشکلاتی را ایجاد کرد؛ اما ایتالیا و اروپا همه تلاش خود را خواهند کرد تا این دستاورد حفظ شود و باب گفت وگو و دیپلماسی باز بماند.
دکتر ظریف نیز در این دیدار با تاریخی و دیرینه خواندن روابط خوب دو کشور، سلام های گرم و دعوت دکتر لاریجانی خطاب به ایشان را ابلاغ کرد.
وزیر امور خارجه با اشاره به برجام و اقدامات یکجانبه و غیر قانونی آمریکا در خروج از آن، تداوم فشار آمریکا به سایر کشورها را یک قلدری و قانون گریزی نامتعارف خواند که دارای اثرات منفی کوتاه و درازمدت در نظام بین المللی خواهد بود.
وی تأکید کرد: ما از این مرحله خواهیم گذشت، ولی چنین رویکردی نظام بین الملل دچار مشکل خواهد شد.
در ادامه این دیدار، طرفین در خصوص گسترش روابط دو جانبه به ویژه در حوزه اقتصادی و عبور از موانع موجود و نیز همکاری های پارلمانی و دیگر موضوعات مورد علاقه گفت وگو و تبادل نظر کردند.
اعتراض های گسترده به سفر محمد به سلمان به مصر، تونس و الجزایر
همزمان با شروع سفرهای دورهای «محمد بن سلمان»، ولیعهد سعودی به برخی کشورهای منطقه، فشارها و درخواستها برای ممانعت از ورود وی به این کشورها بیشتر میشود.
از روز چهارشنبه که رسانههای سعودی از سفر بن سلمان به امارات، مصر و بحرین خبر دادند، موجی از اعتراضها در این کشورها به این سفر ایجاد شده است.
کاربران شبکههای اجتماعی در مصر، از جمله کاربران توییتر به سفر احتمالی ولیعهد سعودی به کشور خود واکنش نشان دادند و هشتگی با نام «سفر ارّه به مصر، مایه ننگ است»، راه انداختند که هر لحظه استقبال از این هشتگ بیشتر میشود.
«اره» این روزها در رسانههای عربی و جهان و در میان کاربران فضای مجازی به لقبی برای ولیعهد سعودی تبدیل شده و از او به «ابو المنشار» (پدرِ ارّه) یا «ولیعهد ارّه» یا «شاهزاده اره» یاد میشود. این لقب بعد از آن بر سر زبانها افتاد که رسانههای مطرح در ترکیه و جهان با استناد به تحقیقات دادستانی ترکیه، از قتل «جمال خاشقچی»، روزنامهنگار سعودی در کنسولگری سعودی در شهر استانبول خبر دادند؛ روزنامهنگاری که بعد از قتل از سوی تیم ترور ولیعهد سعودی، با ارّه استخوانبُر تکه تکه شده و در نهایت این تکهها با اسید از بین رفته است.
کاربران مصری دقیقا با راه انداختن هشتگ مذکور، ادعاهای مقامهای سعودی مبنی بر عدم اطلاع بنسلمان از قتل خاشقجی را مردود دانستند و نوشتند، هدف از زیارت «بنسلمان اره» به مصر، دعوت به «تملقگویی» از او جهت افزایش روحیه ولیعهد متهم به قتل خاشقجی است.
کاربری به نام «جمال عید» نوشت: به عنوان یک شهروند مصری مخالف این سفر است، چون محمد بن سلمان قاتل و جنایتکار است.
کاربر دیگر مصری به نام «احمد یوسف» نیز نوشت: بن سلمان فرد «نامطلوبی» است که مخالفان خود را بعد از ترور و مُثله کردن، در اسید «ذوب میکند»؛ او فردی است «سادیست، تروریست و غیر انسان».
اعتراضها به سفر محمد بن سلمان تنها به مصر محدود نشد، بلکه کاربران فضای مجازی در الجزائر و تونس نیز در اقدامی مشابه به این سفر اعتراض و از لقب اره برای او استفاده کردند.
بحرین دومین مقصد سفرهای عربی نتانیاهو پس از عمان
امروز جمعه دفتر نخست وزیری اسرائیل اعلام کرد، «بنیامین نتانیاهو» به زودی عازم بحرین می شود.
در همین رابطه چند روز قبل اعلام شده بود که تماسها و گفت وگوهایی به منظور فراهم کردن مقدمات سفر بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی به یک کشور عربی دیگر که روابط دیپلماتیک هم با این رژیم ندارد، انجام شده است.
بر اساس این گزارش، منبع مذکور اشاره کرد، «مئیر بن شاباک» رئیس شورای امنیت قومی رژیم صهیونیستی اکنون مخفیانه به این کشور سفر کرده تا مقدمات سفر نتانیاهو را فراهم کند. البته فعلا از این کشور نامی برده نشده است.
دفتر نتانیاهو تاکنون واکنشی به این خبر نشان نداده است؛ اما نتانیاهو روز پنجشنبه در جلسه کمیته امنیت و امور خارجی کنیست اعلام کرد، پیشبینی میکند به زودی تحولاتی غافلگیر کننده در روابط با برخی کشورهای عربی صورت گیرد.
اعلام آمادگی قطر برای میانجیگری میان ایران و آمریکا
محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، معاون نخست وزیر و وزیر خارجه قطر، با تأکید بر اینکه کشورش به رغم بازگشت تحریم های آمریکا، پیوندهای خود با ایران را حفظ می کند، گفت: اگر راهی برای اصلاح روابط بین واشنگتن و تهران باشد، آماده اقدام هستیم.