حجم بدهیهای خارجی ایران در شش ماه نخست امسال نسبت به آغاز سال جاری با حدود ۹ درصد کاهش روبه رو بوده است. بنا بر آخرین آمار بانک مرکزی میزان بدهی خارجی ایران در پایان شهریورماه بر اساس سررسید اولیه بدهیها ۱۰ هزار و ۳۱۷ میلیون دلار است که ۶ هزار و ۸۵۳ میلیون دلار آن بدهیهای میانمدت و بلندمدت و ۳ هزار و ۴۶۴ میلیون دلار از این میزان بدهیهای کوتاه مدت است. این تعهدات بالفعل ایران بر مبنای یورو نیز رقمی بالغ بر ۸ هزار و ۷۸۳ میلیون یورو محاسبه شده که ۵ هزار و ۸۳۴ میلیون یورو از این میزان حجم بدهیهای میانمدت و بلندمدت و ۲ هزار و ۹۴۹ میلیون یورو حجم بدهیهای کوتاهمدت است.
حجم بدهیهای ایران در پایان مردادماه ۱۰ هزار و ۴۰۵ میلیون دلار بوده که در پایان شهریورماه با افت مواجه شده و به ۱۰ هزار و ۳۱۷ میلیون دلار رسیده است. این در حالی است که آمار بدهیهای خارجی ایران در پایان ماه نخست سال جاری ۱۱ هزار و ۳۰۵ میلیون دلار بوده است که این آمار حکایت از کاهش حجم بدهیهای خارجی ایران در ۶ ماه نخست سال جاری دارد. بر این اساس نسبت بدهیهای خارجی ایران به تولید ناخالص داخلی حدود ۲.۵ درصد است که رقم پایینی به شمار میرود.
به نقل از گزارش مهر، مقایسه شاخص نسبت بدهی خارجی ایران به تولید ناخالص داخلی با سایر کشورها نشان میدهد که ایران در زمره کشورهایی است که کمترین میزان بدهی خارجی را در جهان دارد.
شاخص بورس کشورهای حاشیه خلیج فارس کاهش یافت
شاخص بورس عربستان سعودی، امارات متحده عربی و قطر روز یکشنبه در پی کاهش بهای نفت در بازارهای جهانی سقوط کرد. به گزارش رویترز، شاخص کلی بورس عربستان سعودی ۱.۳ درصد کاهش یافته است. کاهش شاخص کلی بورس عربستان پس از کاهش ارزش سهام بانکهای این کشور و کاهش ۱۴ واحدی سهام شرکتهای پتروشیمی و نیز کاهش ۱.۲ درصدی سهام شرکت صنایع پایه عربستان «سابک» روی داد. همچنین شاخص بورس دبی نیز ۰.۶ درصد، شاخص بورس ابوظبی ۰.۸ درصد و شاخص بورس قطر نیز ۰.۷ درصد کاهش یافت. درحالی شاخص بورسهای کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس شاهد سقوط است که ارزیابی هفته گذشته مؤسسه «کاپیتال اکونومیس» در لندن حاکی از آن بود، با کاهش قیمت نفت خام برنت از ۸۵ دلار برای هر بشکه به کمتر از ۶۵ دلار، درآمد کشورهای عربی صادرکننده نفت در حاشیه خلیج فارس کاهش خواهد یافت. بر اساس ارزیابی این مؤسسه، کاهش قیمت نفت باعث کاهش ۱۳۰ میلیارد دلاری درآمد این کشورها که معادل ۹ درصد از تولید ناخالص داخلی آنهاست میشود. کاپیتال اکونومیس افزوده است: ممکن است کاهش بهای نفت به اقتصاد کشورهای حاشیه خلیج فارس ضربه بزند. بانک سرمایه گذاری گلدمن ساچز آمریکا پیشتر اعلام کرده بود: سقوط اخیر قیمت نفت نشان دهنده نگرانی بازار از ایجاد مازاد عرضه در سال ۲۰۱۹ و فروش گسترده سهام کالا و دارایی به دلیل کاهش نرخ رشد اقتصادی است.
اقدام پنهانی اوپک برای دور زدن ترامپ
اوپک و عربستان سعودی ظاهرا در تدارک کاهش تولید نفت خود هستند، اما تلاش خواهند کرد برای اجتناب از خشمگین کردن رئیس جمهور آمریکا، میزان این کاهش را پنهان کند. این استراتژی که از سوی منابع آگاه در اوپک و عربستان به وال استریت ژورنال توضیح داده شده است، ایجاب میکند که عربستان سعودی به تنهایی میزان تولید خود را حداکثر یک میلیون بشکه در روز کاهش دهد. سعودیها گویا نگران عبور از ترامپ هستند، زیرا وی پس از رسوایی قتل جمال خاشقجی، خبرنگار منتقد ریاض در کنسولگری عربستان در استانبول، از محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور دفاع کرده است.
افزایش علاقه شرکتهای آمریکایی به توسعه میادین نفت و گاز مصر
وزیر نفت مصر گفت: قاهره شاهد افزایش علاقه شرکتهای انرژی آمریکا به توسعه منابع نفت و گاز فراساحلی این کشور و انتظار میرود که آنها در دو دور مناقصه پیش از پایان سال شرکت کنند. به دنبال یک سری اکتشافات در سالهای اخیر نظیر میدان عظیم فراساحلی «ظهر» در مصر که برآورد میشود ۳۰ تریلیون فوت مکعب گاز داشته باشد، این کشور به مقصد جذابی برای شرکت انرژی خارجی تبدیل شده است طارق المالا گفت: مصر میخواهد به قطب تجارت گاز منطقهای تبدیل شود و اکنون به هدف خودکفاییاش دست یافته است، اما بر برآورده کردن تعهدات موجود نظیر قرارداد تأمین گاز اردن به محض از سرگیری صادرات، تمرکز خواهد کرد. این مقام مصری گفت: یک تمایل فزاینده از سوی شرکتهای آمریکایی مختلف وجود دارد و ما آن را هنگامی که مراحل پیشنهادها و مناقصههای بسته خواهد شد، در روشهای عملی خواهیم دید. وی افزود: «این ثابت میکند که آنها علاقهمند هستند.» وی توضیح داد، دور دوم مناقصه برای مناطق انحصاری در دریای سرخ قرار است، پیش از پایان سال باز شود. /فارس
نرخهای ارز رغبتی برای بالا رفتن ندارند
هیجانات بازار ارز تقریبا فروکش کرده است. دیگر از فعالیت پررنگ دلالان در بازار خبری نیست و خریداران هم از جنس معاملهگران هیجانی نیستند، به ویژه آنهایی که از ترس کاهش ارزش داراییهایشان اقدام به خرید ارز میکردند نیز تقریبا خیالشان راحت شده است که بازار ارز، دیگر نوسان جدی نخواهد داشت. یکی از فعالان بازار ارز در گفت وگو با خبرنگار مهر گفت: نرخها در هفته گذشته در شرایطی رو به کاهش نهاده که به نظر هم نمیرسد در هفتههای پیش رو هم، خیلی رغبتی برای بالا رفتن داشته باشد. او به مداخله بانک مرکزی و تقویت حضور بازارساز در بازار ارز اشاره کرد و گفت: بانک مرکزی قصد دارد که نرخ را تا پایان سال جاری میلادی حفظ کند. البته به اعتقاد بانک مرکزی هنوز هم این نرخها در بازار منطقی نیست و آنها بر محدودههای تک رقمی برای نرخ دلار تأکید دارند. یکی دیگر از فعالان بازار ارز نیز گفت: اگرچه نرخ دلار در هفتههای گذشته روند کاهشی را تجربه کرده است، اما به هر حال به نظر میرسد که بانک مرکزی خود اجازه نمیدهد که نرخ خارج از محدوده مدنظرش نوسان کند، به نحوی که هر زمانی که قیمت میل به بالا رفتن از بیشینه این محدوده دارد، وارد بازار شده و تزریق انجام میدهد و هر زمان که نرخ کمتر از کمینه قیمتی در نظر گرفته شده، میشود باز هم دخالت بازارساز را شاهد هستیم.
۱۶۵ میلیارد دلار ارز از ریاض خارج شده است؛ آرزوهای بنسلمان در حال بر باد رفتن
آمارها نشان میدهد، همه آرزوهای بنسلمان برای نوسازی و متنوعسازی اقتصاد عربستان در حال بر باد رفتن است. در ماه جولای، شاخص سهام «تداول» از آغاز سال ۲۰۱۸ فقط ۱۷ درصد رشد کرد. این شاخص، اما به شدت افت کرده و اکنون به ۴ درصد رسیده است. پس از گزارش سیا در مورد خاشقجی این رقم به ۲ درصد کاهش یافت. براساس گزارشهای نهادهای مالی حدود ۱۶۵ میلیارد دلار سرمایه خارجی از عربستان خارج شده است. بر اساس گزارش سازمان ملل در اوایل سالجاری، سرمایهگذاری مستقیم خارجی در عربستان سعودی در سال ۲۰۱۷ به ۴/ ۱ میلیارد دلار کاهش یافت که کمترین میزان در ۱۴ سال اخیر بود. این روند با قتل خاشقجی شدت بیشتری هم یافته است. «جی. پی مورگان» تخمین میزند که سالجاری آنها هم ۹۰ میلیارد دلار ارز را از این پادشاهی بیرون کشند، در حالی که سال ۲۰۱۷ هم ۸۰ میلیارد دلار ارز خارج شده بود. مرگ خاشقجی بر شدت بحران مالی و سرمایهگذاری عربستان افزوده است.
به نقل از دنیای اقتصاد، «زهرا الخلیصی»، گزارشگر سی انان در ۲۱ نوامبر در این رابطه نوشت: «اکنون اقتصاد عربستان در معرض خطر قرار گرفته است». «گابریس ایرادیان»، اقتصاددان ارشد در امور خاورمیانه و شمال آفریقای موسسه بینالمللی امور مالی میگوید: «احساس سرمایهگذاران خارجی بدتر شده است. دارا خسروشاهی، مدیر اجرایی اوبر نیز اعلام کرد که شرکت او ۵/ ۳ میلیارد دلار را از عربستان بیرون کشیده است. این خروج سرمایه ممکن است بنسلمان را در اجرای «چشمانداز ۲۰۳۰» اش با بحران مواجه سازد.
جایگزینی رسمی یک شرکت چینی با توتال در فاز ۱۱ پارس چنوبی
بیژن نامدار زنگنه با اشاره به خروج توتال از پروژه توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، گفت: شرکت CNPC چین رسما جایگزین توتال برای توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی شده، اما عملا شروع به کار نکرده است. وزیر نفت افزود: باید با شرکت چینی CNPC مذاکره شود تا مشخص شود فعالیت عملیاتی و اجرایی را از چه زمانی آغاز میکند.
گفتنی است، زنگنه پیش از این در ۲۹ مرداد امسال اعلام کرد توتال به صورت رسمی قرارداد توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی را ترک کرده است. شرکت فرانسوی توتال که پس از برجام بار دیگر در بازار انرژی ایران حصور یافت، پس از اعمال تحریمهای مرتبط با بخش تفان و گاز ایران از سوی آمریکا، به دنبال کسب معافیت از خزانه داری ایالات متحده برای ادامه حضور در ایران بود که در نهایت موفق به کسب معافیت نشد. /خانه ملت
منطقهای در تهران که پیشتاز تورم در بازار مسکن است
روند قیمت مسکن در منطقه ۵ تهران طی ماههای اخیر حاکی از رشد متداوم ماهانه است و با وجود اینکه گرانترین منطقه تهران محسوب نمیشود، رشد آن همواره بالاتر از میانگین شهر تهران بوده است. منطقه ۵ در مهرماه امسال ۱۰۵ درصد افزایش قیمت نسبت به ماه مشابه سال قبل را تجربه کرد و این در حالی است که متوسط رشد قیمت مسکن شهر تهران ۸۳ درصد بود. در هفت ماهه امسال منطقه ۵ به ترتیب ۴۷، ۵۳، ۶۳، ۷۲، ۸۲، ۹۲ و ۱۰۵ درصد افزایش قیمت را تجربه کرده است، حال آنکه رشد قیمت این منطقه منجر به کاهش معاملات آن نشده است؛ به طور مثال سهم معاملات این منطقه از ۱۳ درصد در شهریورماه به ۱۵ درصد در مهرماه رسیده که علت اصلی آن به تقاضای سفته بازانه و خرید به قصد سرمایهگذاری مربوط میشود. به نقل از ایسنا، طبق بررسیها محلههای اکباتان، آپادانا و پونک در منطقه ۵، فرمانیه در منطقه ۱، سعادت آباد در منطقه ۲، نیاوران در منطقه ۱، گیشا در منطقه ۲ و ستارخان و مرزداران در منطقه ۵ به ترتیب محبوبترین محلههای شهر تهران محسوب میشوند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.