به گزارش «تابناک»؛ به رغم آنکه احتمال فیلترینگ اینستاگرام در کشورمان، موضوع جدید و تازهای نیست و بارها توسط مسئولان در برهههای مختلف بیان شده، نیم نگاهی به تجربیات سالهای گذشته درباره فیلتر نرم افزارها و شبکههای ارتباطی و اجتماعی محبوب ایرانیان، مانع از آن میشود که طرح این احتمال موجب تکراری شدن و بی اهمیت جلوه دادنش شود.
کافی است به یاد آوریم که پروسه فیلتر وی چت، تانگو، فسبوک، وایبر، واتساپ، یوتیوب، توئیتر، تلگرام و... چگونه رقم خورد و طی شد تا پی ببریم که چرا باید انتشار هر خبری در خصوص فیلتر شدن احتمالی این دست نرم افزارهای ارتباطی و شبکههای اجتماعی را جدی گرفت؛ زنگ خطری که امروز بار دیگر برای دوستداران یکی از این شبکهها به صدا درآمد.
احتمالی که این بار مطرح کننده آن، امیر خوراکیان، معاون محتوایی مرکز ملی فضای مجازی است که گفته: در خصوص اینستاگرام و تمام شبکههای اجتماعی خارجی، اقدامات کارشناسی پیرامون فیلترینگ آنها در حال انجام است که به مرور یکسری سیاستها در خصوص آنها اعمال میشود.
وی که در گفتگویی تفصیلی در خصوص میزان موفقیت پیامرسانهای داخلی و اقبال مردم به آنها و البته «کاهش شدید ترافیک شبکههایی همچون تلگرام» در نتیجه مطرحشدن و گسترش این پیامرسانها سخن میگفت، در بخشی از سخنانش، از فیلتر کردن شبکههای خارجی به موازات افزایش ظرفیت شبکههای داخلی به عنوان یکی از راهکارهای حمایتی از این پیامرسانها اشاره کرد تا مشخص شود که فیلترینگ پروسهای مداوم و اجتناب ناپذیر است.
پروسهای که دیر یا زود، تمامی نرم افزارها و شبکههای اجتماعی را شامل خواهد شد. اتفاقی که هرچند باید به موازات ایجاد و تقویت ظرفیتهای داخلی رقم بخورد، در خصوص اینستاگرام، سریعتر از رونمایی و ظرفیت سازی نمونه داخلی در حال وقوع است؛ درست مانند فرجام توئیتر در کشورمان که بی ساخت و رونمایی از نمونه داخلی و بومی آن، فیلتر شده است.
این را میشود از قرار گرفتن بررسی فیلترینگ اینستاگرام در دستور کار مرکز ملی فضای مجازی دریافت که خوراکیان در توضیح آن، از تعبیر غفلت نکردن از توئیتر و اینستاگرام استفاده کرده و گفته: «در مورد تمام این شبکهها، اقدامات کارشناسی در حال انجام است که به مرور یکسری سیاستها در خصوص آنها اعمال میشود»؛ به این معنی که فقدان مشابه و معادل داخلی برای شبکههای اجتماعی خارجی موجب نمیشود، از دستور کار فیلترینگ خارج شوند.
سخنانی که به دوستداران اینستاگرام این نوید را میدهد که ممکن است به زودی شاهد فیلترشدن نرم افزار و شبکه اجتماعی محبوبشان باشند؛ شبکه اجتماعی منحصر به فردی که مدت هاست در مالکیت فیسبوک قرار دارد؛ در اختیار محبوبترین شبکه اجتماعی در جهان که مدت هاست در کشورمان فیلتر است و در نتیجه، کاربران ایرانی بسیار اندکی در آن فعالیت دارند.