نایب رئیس هیأت مدیره کانون کارگزاران گفت: کاهش سرعت گردش نقدینگی منجر به قرمز پوشی بازار سرمایه در روزهای اخیر شده و در صورتی تداوم وضعیت ارائه گزارش های خوب 9 ماهه تنها p/e بازار را اصلاح کرده، موجب غلبه تقاضا بر عرضه نخواهد شد.
فردین آقابزرگی در گفت وگو با خبرنگار «تابناک اقتصادی» گفت: طی ماه های گذشته، سرعت گردش نقدینگی مؤثرترین عامل در افزایش دماسنج بازار سرمایه و ناشی از افزایش نرخ ارز و کاهش ارزش پول ملی بود، با کاهش نرخ ارز مقیاس و معیار ارزیابی ها تغییر کرده و اکثر محاسبات نیز بر محور نرخ سنا، نیما و بازار ثانویه بوده است.
وی ادامه داد: از طرف دیگر ایجاد محدودیت های داخلی در بازار ارز، سکه، طلا همچنین رکود در صنعت ساختمان و محدود شدن نقل و انتقال وجوه نقد بین بانک ها تا سقف 50 میلیون تومان، همگی حکایت از کاهش سرعت گردش نقدینگی داشته و هرچه سرعت گردش پول کاهش یابد، اصلی ترین محرک برای افزایش نرخ ارز نیز رو به کاهش گذاشته و در نتیجه با اصلاح نرخ ارز مواجه می شویم و این دقیقا همان عاملی است که منجر به اصلاح در بازار سرمایه شده است.
آقابزرگی اوضاع کنونی را نشانگر وضعیت متعادل در بازار دانست و ادامه داد: شرایط بورس دقیقا همبستگی کامل با جریان اقتصادی کشور نشان می دهد و در صورتی که غیر از این بود، باید احساس نگرانی می کردیم و الان وضعیت ناشی از کاهش سرعت نقدینگی به وضوح قابل ردیابی است.
وی با اشاره به کاهش قیمت جهانی نفت و کامودیتی ها افزود: قیمت های جهانی نیز در وضعیت ایستا قرار دارند و این نیز یکی دیگر از دلایل اصلاح بورس در روزهای اخیر است.
آقابزرگی در خصوص پیش بینی وضعیت بورس طی ماه های آینده نیز گفت: با توجه به این مطلب تأثیر افزایش نرخ ارز طی ماه های گذشته بر صورت های مالی شرکت ها در گزارش های 9 ماهه، 12 ماهه و حتی 3 ماهه ابتدای سال 98 قابل مشاهده خواهد بود و وضعیت سود و زیان در این شرکت ها مثبت شده و قطعا افزایش نرخ ارز را در میزان فروش شرکت ها خواهیم دید.
وی ادامه داد: ولی به رغم تأثیر مثبت فاکتور افزایش نرخ ارز بر میزان فروش و سودآوری شرکت ها با توجه به جو عمومی و وضعیت اقتصادی، این موضوع منجر به کاهش پی به ای شرکت ها خواهد شد و احتمال آنکه تقاضا افزایش و جذابیت برای سرمایه گذاری به وجود بیاید، کمتر خواهد بود.
آقابزرگی در پایان گفت: تورم حاصل از افزایش نرخ ارز که اکنون برای مردم قابل لمس هست، با فاصله زمانی تأثیر خود را بر صورت های مالی شرکت ها نشان خواهد داد و اگر شرایط اقتصادی متعادل باشد، تعدیلات مثبت منجر به جهش شاخص کل شده و در غیر این صورت، تنها اصلاح پی به ای شرکت ها را به دنبال خواهد داشت.