هفته گذشته، شاخص کل بورس تهران، با رشد دو هزار و ۴۵۵ واحدی، معادل ۲ درصد در کانال ۱۶۰ هزار و ۸۹۹ واحدی قرار گرفت، عملکرد نماگر اصلی بورس تهران از ابتدای سال تاکنون با رشد بیش از ۶۴ هزار و ۶۰۹ واحدی همراه بوده که معادل ۶۷ درصد رشد شاخص بوده است.
در بازار اول سهام ارزش معاملات در دومین هفته دی ماه به بیش از ۲۶۰۸ میلیارد تومان رسیده که نسبت به هفته قبل افزایش ۴۲ درصدی را نشان میدهد و حجم معاملات نیز در این بازار ۱۲ میلیون و ۵۱۲ هزار سهم بوده که رشد ۵۴ درصدی را نسبت به هفته قبل ثبت کرده، تعداد دفعات نیز افزایش ۳۱ درصدی داشته و رقم ۵۵۵ هزار و ۶۵۳ نوبت معاملاتی در بازار اول در هفته دوم دی ماه رقم خورده و از ابتدای سال نیز ۱۳ میلیون و ۳۴۶ هزار و ۸۱۲ بار معامله گران در بازار اول بورس تهران داد و ستد کرده اند.
این در حالی است که در بازار بدهی اوضاع مساعد نبود و افت ۸۴ درصدی ارزش معاملات و ۸۳ درصدی حجم معاملات و ۱۱ درصد کاهش دفعات معاملات، نشان از کساد بودن این بازار داشت.
در بازار مشتقه نیز ارزش معاملات با کاهش ۵۵ درصدی همراه بود، وضع، اما در صندوقهای سرمایه گذاری اندکی بهتر بود و هرچند شاهد کاهش ۱۵ درصدی ارزش معاملات و حجم معاملات بودیم، نسبت به بازار بدهی وضعیت بهتر بود.
به گفته وی، اخبار مرتبط با نرخ تسعیر ارز و همچنین پیشنهاد معافیت پنج ساله برای افزایش سرمایه در فضای سرمایه گذاری در شرکتهای بورسی موثر بوده و از دلایل اقبال به نمادهای بانکی و خودرویی طی هفته گذشته به شمار میرود.
آقابزرگی همچنین در پاسخ به پرسشی در خصوص دلیل اقبال سهامداران به نمادهای بانکی و خودرویی و سهم بالای گردش نقدینگی در معاملات هفته گذشته در این گروهها که در حال عبور از مقاومتهای تکنیکالی هستند، ادامه داد: این انتظار وجود داشت که با توجه به پیش نویس لایحه بودجه و همچینین مفروضاتی که در بودجه سال ۹۸ برای دلار با نرخ ۵۷۰۰ تومان لحاظ شد، شرکتهای با داراییهای ارزی بالا همچون بانکها و همچنین شرکتهایی که داراییهای قابل توجهی دارند مثل گروه خودرو و نمادهای وابسته به آن به دلیل ارزش جایگزینی با رعایت اصل بازار یعنی نوسان با اقبال سهامداران مواجه شوند که هفته گذشته شاهد نمود این مسأله در بازار بودیم.
وی با اشاره به این که ذات بازار سرمایه نوسانی بوده، گفت: این نوسان با توجه به شرایط سیاسی و اقتصادی در برخی دورهها شدت بیشتری گرفته و در برخی موارد نیز ممکن است کاهش یابد، ولی با توجه به مجموع این اخبار و پیش نویس بودجه، پیش بینی میشود طی دو ماه باقی مانده تا پایان سال روند صعودی بازار سرمایه تداوم داشته باشد؛ هرچند نسبت به رشد و جهش نیمه نخست سال شیب کمتری خواهد داشت.
آقابزرگی همچینین در خصوص اقبال سهامداران طی هفته گذشته به بازار سهام و افت ارزش و حجم معاملات در بازارهای بدهی، مشتقه و صندوقهای سرمایه گذاری نیز گفت: این چرخش طولانی مدت و عمقی قابل ارزیابی نیست چرا که ارتباط مستقیمی با ارائه گزارشها و اطلاعات ۹ ماهه شرکتها داشته و با توجه به کنترل نرخ ارز برای برخی صنایع و شرکتها به مرور زمان شاهد افزایش درآمد و سودآوری این بنگاههای اقتصادی خواهیم بود که این موضوع دلیل اقبال سهامداران به سهام در بازارهای اول و دوم و رویگردانی از بازار بدهی در معاملات هفته قبل بوده است.
نقطه قوت رئیس سازمان بورس
وی در خصوص عملکرد ریاست سازمان بورس که زمزمههای رفتن وی از طرف برخی رسانهها مطرح شده ـ با اینکه هنوز اخبار رسمی در این خصوص منتشر نشده ـ گفت: معتقدم در مجموع عملکرد ریاست سازمان بورس مثبت بوده؛ هر چند در برخی ابعاد همچوم نظام حذف ای پی اس و تمرکز بر انتشار اوراق بدهی و استهمال بدهیها با ابهاماتی مواجه بوده، در مجموع نسبت به فعالیتهایی که در گذشته انجام شده، مثبت ارزیابی میشود.
به گفته آقابزرگی، نقطه بسیار قوت ریاست شاپور محمدی بر سازمان بورس، حضور وی به عنوان معاون وزیر اقتصاد در کابینه بود که منجر به شفاف سازی در خصوص ابهاماتی همچون نرخ خوراک پتروشیمیها یا بهره مالکانه شد و همچنین ایجاد تعادل در تصمیماتی که یک طرفه برای حمایت از شرکتهایی که دولت سهم بیشتری در آنها داشت و تعدیل این مسائل نقش پررنگی در فضای بازار سرمایه داشت.