فتاوای آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله) درمورد احکام کفار

فتاوای آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله) درمورد احکام کفار
کد خبر: ۸۵۷۵۶۲
|
۱۴ آذر ۱۳۹۷ - ۰۱:۳۹ 05 December 2018
|
24365 بازدید

فتاوای آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مدظله)


احکام کفار
١ – نجاست ذاتی کفار

سؤال: نظر معظم له در مورد نجاست ذاتی کفار چیست؟

جواب: کفار نجس نیستند؛ ولی چون از نجاسات ظاهری پرهیز نمی کنند برای آنهایی که نیازی به معاشرت ندارند، احتیاط آن است که آلوده به زندگی آنها نشوند.

٢ – اقسام کفار و احکام آنان

سؤال: آیا در تقسیم متعارف کافر به ذمّی و حربی که غیرذمی را حربی می دانند، می توان به همه احکام آن ملتزم شد که کفاری که در حکومت جمهوری اسلامی هستند، ذمی و بقیه در هر کجای دنیا که باشند حربی باشند و همه اقدامات درباره کافر حربی درباره آنان جایز باشد یا حربی اختصاص دارد به حالت محاربه و در غیر حالت جنگ، قسم سومی داریم که نه ذمی و نه حربی است و جان و مال و عرض آنان که در جنگ نیستند محترم است؟

جواب: کفار به چهار گروه تقسیم می شوند:

گروه اول: کفار ذمی

آنها اهل کتابی هستند که در کشور اسلامی زندگی می کنند و پیمان ذمه دارند. یعنی با مسلمانان همزیستی مسالمت آمیز دارند و به قوانین اسلام احترام می گذارند و در صورت درخواست حکومت اسلامی، جزیه می پردازند که در شرایط فعلی همان مالیات است و حکومت اسلامی، جان و مال و ناموس آنها را مانند سایر شهروندان حفظ می کند.

 

گروه دوم: کفار معاهَد

کفاری که خارج از کشورهای اسلامی هستند ولی با مسلمانان عهد و پیمان دارند و در زمان حاضر، مبادله سفیر و کاردار و مانند آن نوعی عهد و پیمان محسوب می شود. مسلمانان با این گروه نیز با مسالمت و رعایت حقوق یکدیگر مراوده می کنند.

 

نکته: کفار مستأمن، که موقتا از حکومت اسلامی طلب امنیت می کنند و با دریافت ویزا و پذیرش گذرنامه آنها توسط حکومت، وارد کشور می شوند را جزء گروه دوم می شماریم. زیرا استیمان، نوعی عهد و پیمان است هرچند با آنها مبادله سفیر و نماینده نداشته باشیم. بنابراین جهانگردها و امثال آنها حتی از کشورهای محارب، که ویزا می گیرند و وارد کشور می شوند، باید در امنیت کامل باشند.

 

گروه سوم: کفار مهادِن

کفاری که نه با مسلمانان عهد و پیمانی دارند و نه در جنگ هستند؛ مانند بعضی از کشورها که در زمان حاضر هیچ ارتباطی با مسلمانان ندارند، این گروه نیز در امنیت قرار دارند. قرآن مجید می فرماید: «لایَنْهاکُمُ اللهُ عَنِ الَّذِینَ لَمْ یُقاتِلُوکُمْ فِی الدِّینِ وَ لَمْ یُخْرِجُوکُمْ مِنْ دِیارِکُمْ أَنْ تَبَرُّوهُمْ وَ تُقْسِطُوا إِلَیْهِمْ إِنَّ اللهَ یُحِبُّ الْمُقْسِطِینَ»، آنها مصداق این آیه هستند و به صراحت قرآن (لا ینهاکم)، می توان حتی به آنها نیکی کرده، و باید عدالت را درباره آنها رعایت نمود و در امنیت باشند. هرچند عهد و پیمانی با مسلمانان ندارند.

 

گروه چهارم: کفار محارب

کفاری که در حال جنگ با مسلمانان هستند یا به محاربین کمک می کنند. در عصر ما بعضی کشورها مانند اسرائیل و برخی دیگر از کشورها مستقیم با مسلمانان در حال جنگ هستند و بعضی ها هم به آنها کمک می کنند.

در مورد شهروندان این کشورها، آنهایی که به حکومت کمک می کنند، در حکم محارب هستند مانند مردم اسرائیل که با ساخت شهرک ها و سکونت در آنها و خوشحالی در شکست مسلمانان سبب کمک و تقویت اسرائیل هستند.

ما مسئول حفظ امنیت این گروه نیستیم. ولی نباید جز به سربازان و مهاجمین آنها، آن هم در میدان جنگ، آسیب رساند. همان طور که پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) فرمودند: «افرادی که در میدان جنگ نیستند و زنان و پیرمردها و بچه ها را از بین نبرید و اموالشان را آتش نزنید و ...» بر خلاف عمل تاسف بار وهابی های تندرو که اقدام به نابودی افراد بی گناه و حتی مسلمانان می کنند. و نیز به همین دلیل، ما اجازه تولید و استفاده از سلاح های کشتار جمعی و بمب اتم را نمی دهیم. چون غیر جنگجویان را هم هدف قرار می دهد.

٣ – کشورهایی که تحریم علیه ایران را امضا کرده اند

سؤال: کشورهایی که تحریم علیه ایران را امضا کرده اند جزو کشورهای حربی محسوب می شوند؟

جواب: گرچه آنها جزو دشمنان اسلام هستند ولی مصداق کفار حربی محسوب نمی شوند.

٤ – کفر یا اسلام بچه های غیر بالغ غیر ممیز

سؤال: در مورد بچه های غیربالغ که هنوز به فهم درستی نرسیده اند از نظر کفر و اسلام مشهور این است که ملحق به اشرف ابوین هستند؛ یعنی اگر یکی هم مسلمان بود محلق به اوست آیا از نظر شما همین است؟

جواب: اگر پدر او مسلمان باشد چنین است و حکم مسلمان را دارد ولی اگر فقط مادر او مسلمان باشد احتیاط آن است که از او اجتناب کنند تا خودش مستقل شود و به فهم برسد.

٥ – مراد از کفار و احکام آن

سؤال: فتواى شما را درباره طهارت کفّار دیدم، لطفاً در این باره مسایل زیر را توضیح دهید. الف) آیا این فتوى شامل مشرکین هم مى شود؟ ب) آیا مراد از کفّار، تنها افرادى هستند که منکر رسالت و خاتمیّت مى باشند؟ یا منظور افرادى است که با انکار رسالت و خاتمیّت، براى خدا شریک هم قایل باشند؟ ج) اگر خوردن دست پخت کافر جایز باشد، آیا گوشت و ماهى که کافر مى پزد را نیز مى توان خورد؟ د) اگر کافر پاک است، در این صورت آیا فقط خوردن غذاى آنان جایز است، یا ازدواج با آنان نیز جایز است؟

جواب: الف- اگر بتوانید، احتیاط کنید. ب- هردو گروه جزو کفّارند. ج- اگر ذبیحه اسلامى باشد و ماهى با شرایطش از آب گرفته شده باشد، اشکالى ندارد؛ ولى تا ضرورتى نباشد پرهیز کنید. د- ازدواج موقّت با اهل کتاب جایز است و با غیر آنها جایز نیست.

٦ – نحوه ارتباط با برادری که کافر است

سؤال: شخصی برادری دارد که کافر است و به خدا ایمان ندارد. می خواستم بدانم که احکام یک فرد کافر اعم از نجس بودن و ... شامل این شخص می شود یا خیر؟ و بطور کلی در منزل چه باید بکند؟

جواب: در صورتیکه ناچار است با او در یک منزل باشد لازم نیست از او پرهیز نماید ولی سعی کند با زبان خوب او را به اسلام بازگرداند.

٧ – بچه ی نابالغی که فقط پدرش کافر است

سؤال: آیا بچه ی نابالغی که پدرش کافر است ولی مادرش و جد و جده ی پدری اش مسلمانند پاک است یا نجس؟

جواب: آری، پاک است.

٨ – معاشرت با بهائیت

سؤال: با سلام و عرض تبریک جهت اعیاد مبارکه ماه مبارک ذی حجه سوال من این است که دین بهایی چه دینی است؟ و کسانی که مسلمان هستند تا چه حد می توانند با همسایه یا دوست یا آشنای بهایی خود ارتباط داشته باشند؟

جواب: بهائی ها مسلمان نیستند و با اسلام سخت مخالفند اجازه ندهید فرزندان شما با آنها رفت و آمد کنند. و هدایای آنها را نیز نپذیرید.

٩ – عدم اعتقاد به ولایت حضرت علی (علیه السلام)

سؤال: آیا هرکس ولایت حضرت علی (ع) راقبول نداشته باشد کافر است ؟

جواب: اهل تسنن که ولایت حضرت علی (ع) راقبول ندارند کافر میشوند ؟ لطفا توضیح دهید.

باتشکر

التماس دعا

1ـ کافر نیست.

2ـ اهل تسنن مسلمان هستند ولی به دلیل عدم اعتقاد به ولایت حضرت علی (علیه السلام) و اولاد ایشان عباداتشان نقصان دارد و کامل نیست

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟