ایجاد ناامنی و التهاب در بندر چابهار به عنوان یکی از راهبردی ترین گلوگاه های اقتصادی و تجاری شرق کشور و بندری که به دلیل اشتراک منافع همسایگان از تحریم های آمریکایی معاف شده است، از سوی برخی بازیگران منطقه ای و بین المللی دنبال می شود.
به گزارش «تابناک»؛ عملیات تروریستی روز پنجشنبه چابهار، که شهادت دو تن از پرسنل نیروی انتظامی و ده ها تن دیگر از هم وطنان را به دنبال داشت، امتداد اقداماتی است که سال ها برای بر هم زدن ثبات و امنیت این مرز و بوم بی وقفه در جریان است و چند ماه پیش یعنی سی و یکم شهریورماه نیز در مراسم رژه نیروهای مسلح در اهواز شاهد آن بودیم.
در تحلیل اقداماتی از این دست نخستین نکته ای که به ذهن می رسد اینکه عملیات تروریستی چند سال اخیر در شهرهای مختلف ایران، به صورت کور به انجام رسیده و این بدان معناست که ایجاد رعب و وحشت، القای احساس ناامنی و در ادامه، ایجاد از هم گسیختگی، مهمترین هدف برنامه ریزی این عملیات بوده است.
در همین راستا، باید گفت، در پشت پرده بسیاری از اقدامات تروریستی در منطقه و همچنین در کشورمان، کشورهایی هستند که بنا به اهداف و منافع سیاسی، اقتصادی یا راهبردی از اقدامات گروه های تروریستی حمایت می کنند.
اظهارات اخیر محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان درباره حادثه تروریستی چابهار، نقش برخی دولت های منطقه را در حمایت از تروریست ها آشکار می سازد. محمدجواد ظریف در توئیتی نوشت: تروریستهای مورد حمایت خارجی، افراد بیگناه را در چابهار کشتند و زخمی کردند. همان طور که در گذشته هم به صراحت گفتهایم، چنین جنایاتی بی مجازات نخواهد ماند: در سال ۲۰۱۰ سرویسهای امنیتی ما افراط گرایانی را که از امارات میآمدند، ردیابی و بازداشت کردند. حرفم را به یاد داشته باشید: ایران تروریستها و اربابان آنها را به سزای عملشان میرساند.
همچنین تریتا پارسی رئیس سابق شورای ایرانی- آمریکایی (نایاک) در پیامی توئیتری از نقش سعودی ها در عملیات تروریستی در ایران چنین نوشت: باز هم تروریستهای سلفی مورد حمایت مالی سعودی، ایران را هدف قرار دادند. چرا تعداد این حملات زیاد شده؟ یک منبع ارشد ایرانی به من میگوید، دلیل این امر آن است که سعودیها روش تأمین مالی خود از گروههای تروریستی را تغییر دادهاند: آنها اکنون تنها در صورتی منابع مالی را تجدید میکنند که سازمان تروریستی عملیات تروریستی انجام دهد.
در این زمینه، الجزیره در گزارشی با تیتر «رد پای امارات و طرحهای واشنگتن؛ ارتباط حمله چابهار با تحریم ایران چیست؟» به نقش امارات متحده عربی در حادثه تروریستی چابهار پرداخته و نوشته است با توجه به تهدید «ظریف» و اتهام به امارات، روشن نیست ایران چگونه تهدید خود را عملی میکند!
الجزیره در این گزارش و با توجه به اظهارات ظریف، به نقش احتمالی امارات متحده عربی در ناآرامی های شرق ایران اشاره کرده است. از سوی دیگر، آمریکایی ها نیز هرچند در راستای منافع متحدان خود و از جمله هند، بندر چابهار را از تحریم ها معاف کرده، بندر چابهار در بلندمدت می تواند علاوه بر تضعیف رویکرد تحریمی آمریکا، منجر به حضور قدرتمند هند و چین در این منطقه شود که در راستای منافع واشنگتن نیست.
با این حال و فارغ از واقعیت نقش آفرینی امارات در اقدامات تروریستی در ایران، واقعیت دیگری نیز وجود دارد و آن تلاش الجزیره برای تقویت تصور تهدید میان ایران و بازیگران عربی دشمن قطر از جمله عربستان و امارات است.
در واقع، الجزیره که یک شبکه خبری قدرتمند قطری است روزانه خبرها و گزارش های زیادی علیه تحریم کنندگان قطر یعنی عربستان، امارات، مصر و بحرین منتشر می کند. بخشی از این خبرها و گزارش ها، فارغ از درست یا نادرست بودن آن ها، در راستای گسترش اختلافات و دشمنی ها میان ایران و دولت های عربی رقیب قطر است.
لذا، در عین حال که باید مواظب توطئه های امارات و عربستان علیه ایران باشیم، اهداف و نیات رسانه هایی همچون الجزیره نیز نباید مورد غفلت قرار گیرد.