پیمانه اقتصادی، هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «
تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون قرارداد عراق با آمریکا برای واردات گندم و برنج، ایران ششمین تأمین کننده بزرگ نفت هند شد، قیمتها در بازار مسکن همچنان بالا و خارج از قدرت خرید اکثر متقاضیان است، عربستان و امارات ارز دیجیتالی مشترک راهاندازی میکنند، چین افزایش تعرفه واردات بر کالاهای آمریکایی را به تعویق انداخت، قرارداد عراق با آمریکا برای واردات گندم و برنج و افزایش فروش نفت عربستان به چین را در بر دارد.
قرارداد عراق با آمریکا برای واردات گندم و برنجمعاون گردشگری کشور از سفر ۴ میلیون و ۷۰۴ هزار و ۵۰۹ ایرانی به خارج از کشور در هفت ماه نخست امسال خبر داد. مقصد سفر بیشتر ایرانیها کشورهای زیارتی، ترانزیتی و ارزان بوده است. ولی تیموری با یادآور اینکه سال گذشته ۱۰ میلیون و ۵۲۴ هزار و ۹۵۲ نفر به خارج از کشور سفر کردند، به ایسنا گفت: سفرهای خارجی ایرانیها امسال در قیاس با سال گذشته بسیار کمتر بوده است. معاون گردشگری در ادامه گفت وگو با ایسنا اعلام کرد: بیشترین سفر ایرانیها از ابتدای امسال تا پایان مهرماه به ترتیب به کشورهای عراق، ترکیه، امارات، گرجستان، آلمان، قطر و عربستان انجام شده است. تیموری در عین حال اظهار کرد: برخی از این کشورها را نمیتوان مقصد نهایی ایرانیها دانست، چون کشورهایی مثل ترکیه، امارات و یا قطر نقطه اتصال با کشوری دیگر و مسیر ترانزیت ایرانیهاست؛ بنابراین نمیتوان این تفکیک مقاصد را دقیق دانست. خیلیها هنگام سفر، مقصد اول خود را مثلا استانبول یا دبی ذکر میکنند، اما دستکم ۷۰ درصد آنها از این شهر به کشور دیگری میروند.
افزایش فروش نفت عربستان به چینآژانس بینالمللی انرژی در جدیدترین گزارش ماهانه خود برآورد کرد با وجود توافق اخیر عربستان سعودی برای بر عهده گرفتن عمده کاهش تولید، این کشور قراردادهایی را با چین امضا کرده که صادراتش را در سال میلادی آینده حداکثر ۶۰۰ هزار بشکه در روز افزایش خواهد داد. آژانس بینالمللی انرژی برآورد خود از تقاضا برای نفت اوپک در سه ماهه اول و سه ماهه دوم سال ۲۰۱۹ را به ترتیب به میزان ۷۰۰ هزار و ۵۰۰هزار بشکه در روز افزایش داد و پیشبینی کرد، به دنبال توافق ماه جاری اوپک در وین، از شدت اشباع عرضه در بازار نفت کاسته خواهد شد. این آژانس در گزارش ماهانه خود برآوردش از رشد تولید غیراوپک در سال میلادی آینده را به میزان ۴۱۵ هزار بشکه در روز کاهش داد و به ۱.۵ میلیون بشکه در روز رساند که تا حدود زیادی به دلیل مشارکت روسیه در توافق کاهش تولید اوپک است.
ایران ششمین تأامین کننده بزرگ نفت هند شداطلاعات ردیابی کشتیها نشان میدهد که صادرات نفت ایران به هند در ماه گذشته میلادی یعنی نوامبر به ۲۷۶ هزار بشکه در روز رسید که ایران به به عنوان ششمین تأمین کننده بزرگ نفت هند تبدیل کرد. البته در ماه قبل از آن ایران به عنوان چهارمین تامین کننده بزرگ نفت هند بود. نسبت صادرات نفت ایران به هند در ماه نوامبر در مقایسه با قبل از آن یعنی اکتبر تقریبا ۴۱ درصد کاهش نشان میدهد و در مقایسه با مدت مشابه سال قبل حدود ۴ درصد روند نزولی به خود گرفته است. بر اساس معافیت اعطا شده واشنگتن به دهلی نو، خرید نفتی هند از ایران به ۱.۲۵ میلیون تن در هر ماه یا تقریبا ۳۰۰ هزار بشکه در روز محدود میشود. یک منبع آگاه اعلام کرد که ایران کشتیهایی برای صادرات بموقع نفت ندارد و برخی از بارگیریهای ماه نوامبر در ماه دسامبر وارد هند خواهند شد. با وجود اینکه هند از دولت آمریکا معافیت دریافت کرده، کشتیهای محلی و بین المللی محمولههای نفتی ایران را به این کشور حمل نمیکنند و هند متکی به کشتیهای ایرانی برای ارسال نفت است. بر پایه این گزارش، پالایشگاههای هندی بین ماه آوریل تا نوامبر با تقریبا ۳۲ درصد افزایش در مقایسه با مدت مشابه سال قبل تقریبا روزانه ۵۶۳ هزار بشکه نفت از ایران وارد کردند. منابع دولتی به رویترز اعلام کردند که واردات نفت هند از ایران در سال جاری مالی این کشور بیش از ۴۵۲ هزار بشکه در روز یا ۲۲.۶ میلیون تن خواهد بود. بین ماه ژانویه تا نوامبر سال جاری میلادی هم واردات نفت هند از ایران با ۱۸.۴ درصد رشد به ۵۵۲ هزار بشکه نفت در روز رسید.
پیش بینی احمد توکلی از وضعیت تورم در سال آیندهنماینده پیشین مجلس شورای اسلامی گفت: در سال بعد از بحران، مقدار تورم بیش از سال بحران است، زیرا آثار آن با وقفه منتقل خواهد شد، در نتیجه ممکن است ما با تورم بزرگتری در سال آینده روبهرو شویم. احمد توکلی با اشاره به اقدامات دولت برای بهبود وضعیت اقتصادی کشور اظهار کرد: دولت در این زمینه تلاش بسیاری انجام داده، اما اینکه آیا فایده داشته یا خیر جای بحث دارد. وی در گفت وگو با ایسنا، افزود: دولت از ۲۰ فروردین ماه که فاجعه ارزی رخ داد، تلاش کرد تا به کارها سرو سامان بدهد. هرچند من سیاست اتخاذی دولت در این زمینه را قبول ندارم و فکر میکنم به نتیجه نخواهد رسید، یکی از ضررهایی که ما کردیم این بوده که طول دوره بحران ما زیاد شده است، کشورهای پیشرفتهای که بحران ارزی پیدا میکنند، دولت آنها تلاش میکند تا به سرعت آن را رفع کند، اما در کشور ما این مسأله طولانی شد. این نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه در سال بعد از بحران، مقدار تورم بیش از سال بحران است، تصریح کرد: این امر بدین دلیل است که آثار آن با وقفه منتقل خواهد شد، در نتیجه ممکن است ما با تورم بزرگتری در سال آینده روبهرو شویم. وی ادامه داد: تا آخر آبان ماه میزان تورم ۳۶ درصد بوده است، اما برای فقرا که بیشترین پول خود را صرف غذا میکنند، تورم در بخش خوراکی ۵۵.۹ درصد است.
قیمتها در بازار مسکن همچنان بالا و خارج از قدرت خرید اکثر متقاضیان استهفته قبل اوراق تسهیلات مسکن اسفند ۹۵ (تسه۹۵۱۲) ضمن ثبت افت ۹/ ۱ درصدی به قیمت ۵۷ هزار و ۱۳۶ تومان رسید. به فاصله یک هفته تا پایان فصل بازده پاییزی این اوراق منفی ۶/ ۸ درصد است و وضعیت نابسامان بازار تسهها ادامه دارد. سایر سررسیدها نیز با پیمودن مسیری مشابه در حول و حوش مرز ۵۷ هزار تومانی معامله شدند. طبق آمار ارائه شده توسط دفتر برنامهریزی و اقتصاد معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی، متوسط قیمت هر متر مربع آپارتمان با رشد ۴/ ۶ درصدی در آبان ماه به سطح ۲/ ۹ میلیون تومان رسید. قیمتگذاری نجومی آپارتمانها باعث کاهش رونق بازار معاملات اوراق مسکن شده است. عقبنشینی ۳۰ درصدی دلار نسبت به انتهای تابستان، هنوز در بازار مسکن منعکس نشده و قیمتها همچنان بالا و خارج از قدرت خرید اکثر متقاضیان است.
عربستان و امارات ارز دیجیتالی مشترک راهاندازی میکنندیورونیوز نوشت: «مبارک راشد منصوری» رئیس بانک مرکزی امارات در جریان سخنرانی خود در کنفرانس تکنولوژی مالی در دوبی اعلام کرد که این بانک در حال کار بر روی یک برنامه استراتژیک به منظور توسعه فناوری مالی است که توسط یک چارچوب قانونی و تنظیم مقررات، پشتیبانی خواهد شد. منصوری ضمن تاکید بر این نکته که فناوری مالی نقش بسزایی در مشارکت مالی بینالمللی و توسعه خدمات مالی به اقتصاد این کشور خواهد داشت، خبر داد که دو کشور امارات و عربستان قصد دارند برای تسهیل مبادلات بینالمللی ارز دیجیتال مشترک راهاندازی کنند. رئیس بانک مرکزی امارات ابراز امیدواری کرد که تجربه موفق این دو کشور موجب جلب همکاری کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در این زمینه شود. منصوری در پایان سخنان خود خاطرنشان کرد که اجرای این پروژه در مراحل اولیه و تدوین مقررات مورد نیاز قرار دارد و با همکاری یک شرکت بینالمللی که نخواست نامش افشاء شود، پیگیری میشود.
فراخوان یک خودروساز به دلیل نگرانی از کتابچه راهنمای مشتریاناینفینیتی استرالیا فراخوانی برای مدلهای Q. ۳۰ و QX ۳۰ بهدلیل نگرانی از کتابچه راهنمای مشتریان در برخی موارد اعلام کرده است. به نقل از دنیای اقتصاد، براساس این فراخوان، ممکن است در برخی از این کتابچهها در توضیح قفل کودک درهای عقب اشتباهی رخ داده باشد. اگر مالکان عملکرد صحیح این قفلها را متوجه نشوند، ممکن است کودکان در زمان حرکت خودرو قادر به باز کردن درها باشند. این امر، سرنشینان خودرو و دیگر کاربران جاده را در معرض خطر تصادف قرار میدهد. بهطور کلی ۱۲۶ دستگاه خودرو مشمول این فراخوان هستند. اینفینیتی استرالیا با مالکان خودروهای مشمول تماس گرفته و به آنها توصیه میکند برای اصلاح رایگان این کتابچه به نزدیکترین نمایندگی این خودروساز مراجعه کنند.
چین افزایش تعرفه واردات بر کالاهای آمریکایی را به تعویق انداختسخنگوی وزارت بازرگانی چین اعلام کرد: با توجه به اینکه پکن و واشنگتن قصد دارند، در قالب مذاکره برخی اختلافات تجاری خود را حل کنند افزایش تعرفه بر واردات خودرو و لوازم یدکی از آمریکا سه ماه در چین به تعویق افتاده است. وزارت اقتصادی چین طی بیانیهای اعلام کرد: دولت چین قصد داشت، تعرفه واردات خودرو و لوازم یدکی از آمریکا را ۲۵ درصد افزایش داده و بر واردات صدها کالای آمریکایی دیگر تعرفه حدود ۵ درصدی اعمال کند. در بیانیه این وزارتخانه چینی آمده است: این امید وجود دارد که دو طرف بتوانند به مذاکرات سرعت بخشیده و اعمال تعرفه بر واردات کالا از یکدیگر را کامل حذف کنند.
ایرانیها در هفت ماهه امسال به کدام کشورها بیشتر سفر کردهاند؟
معاون گردشگری کشور از سفر ۴ میلیون و ۷۰۴ هزار و ۵۰۹ ایرانی به خارج از کشور در هفت ماه نخست امسال خبر داد. مقصد سفر بیشتر ایرانیها کشورهای زیارتی، ترانزیتی و ارزان بوده است. ولی تیموری با یادآور اینکه سال گذشته ۱۰ میلیون و ۵۲۴ هزار و ۹۵۲ نفر به خارج از کشور سفر کردند، به ایسنا گفت: سفرهای خارجی ایرانیها امسال در قیاس با سال گذشته بسیار کمتر بوده است. معاون گردشگری در ادامه گفتوگو اعلام کرد: بیشترین سفر ایرانیها از ابتدای امسال تا پایان مهرماه به ترتیب به کشورهای عراق، ترکیه، امارات، گرجستان، آلمان، قطر و عربستان انجام شده است. تیموری در عین حال اظهار کرد: برخی از این کشورها را نمیتوان مقصد نهایی ایرانیها دانست، چون کشورهایی مثل ترکیه، امارات و یا قطر نقطه اتصال با کشوری دیگر و مسیر ترانزیت ایرانیهاست؛ بنابراین نمیتوان این تفکیک مقاصد را دقیق دانست. خیلیها هنگام سفر، مقصد اول خود را مثلا استانبول یا دبی ذکر میکنند، اما دستکم ۷۰ درصد آنها از این شهر به کشور دیگری میروند.