بدون حضور آمریکا در سوریه، اسرائیل به تنهایی می‌تواند در برابر ایران دوام بیاورد؟

با اعلام خروج آمریکا از سوریه از سوی دونالد ترامپ، تمامی بازیگران نافذ در بحران سوریه وارد یک سردرگمی راهبردی شده اند. در این میان، یکی از بازیگرانی که بیش از سایر بازیگران دچار سردرگمی شده و خود را در یک فضای خاکستری (ابهام) دیده، اسرائیل است. پرسش دیگر آنکه، آیا اسرائیل آمادگی پذیرش مسئولیت خود در سوریه بدون حمایت آمریکا را دارد و مهم تر اینکه اسرائیل چه واکنشی به خلأ قدرت حاصل از خروج آمریکا از سوریه نشان خواهد داد؟
کد خبر: ۸۶۳۳۵۷
|
۰۳ دی ۱۳۹۷ - ۱۶:۱۷ 24 December 2018
|
10974 بازدید
|

با اعلام خروج آمریکا از سوریه از سوی دونالد ترامپ، بیشتر بازیگران نافذ در بحران سوریه، وارد یک سردرگمی راهبردی شده اند.

به گزارش تابناک، در این میان، یکی از بازیگرانی که بیش از سایر بازیگران دچار سردرگمی شده و خود را در یک فضای خاکستری (ابهام) دیده، اسرائیل است.

اسرائیل تا پیش از اعلام خروج نیروهای آمریکا از سوریه، از کنشگری واشنگتن برای اثرگذاری بر تحولات سوریه و مقابله با محور مقاومت استفاده کرده است. اما به نظر می رسد تا آویو از این پس باید روی پای خود بایستد و به تنهایی یا با ائتلاف با سایر بازیگران همسو سیاست های خود در سوریه را پیش ببرد.

حال این پرسش مطرح می شود، اسرائیلی که تاکنون حتی با همراهی آمریکا نتوانسته از نفوذ ایران در سوریه جلوگیری کند، به تنهایی می تواند این سیاست را پیش ببرد؟ این پرسشی است که به سختی می توان پاسخ مثبتی بدان داد.

در همین زمینه، روزنامه چپ‌گرای هاآرتص - چاپ اسرائیل- در واکنش به تصمیم دونالد ترامپ برای خارج کردن نظامیانش از سوریه به قلم «گیدون لوی» نوشته است: وابستگی اسرائیل به قدرت نظامی و اعتقاد به اینکه قدرت همه چیز را حل خواهد کرد، همراه با حمایت کامل آمریکایی‌ها، برای اسرائیل خوب نبوده است. ما فقط می‌توانیم امیدوار باشیم که خروج از سوریه، تغییری در مسیر آمریکایی‌ها باشد، نه فقط یک تصمیم شتابزده و برای یک بار.

اگر چنین شود، ترامپ دوست واقعی اسرائیل خواهد شد؛ دوستی که بیشتر نگران آینده آن است تا همانند دوستان دروغین به آن سلاح بدهد و آن را تأمین مالی کند. همانند پدری که تصمیم می‌گیرد تا محبت به فرزند لوس خودش را متوقف کند تا این کودک یاد بگیرد با واقعیت رو به رو شود. شاید ترامپ بتواند اسرائیل را از سیطره آسیب‌پذیر آمریکایی که تله‌ای است که آن را تا هسته فاسد کرده است، رها کند.

بنابراین دلیلی ندارد بابت خروج ایالات متحده آمریکا از سوریه زانوی غم بغل بگیریم. جدای از اینکه کردها رها می‌شوند که نگران‌کننده است، قابل پیش‌بینی بود، حضور نیروهای آمریکایی در سوریه نه برای کسی صلح به ارمغان می‌آورد و نه آزادی.

اسرائیل گمان می‌کرد که می‌تواند زیر سایه آمریکایی‌ها در سوریه پناه بگیرد. ترامپ به این امید خاتمه داد. اول روسیه بود که پروازهای اسرائیل بر فراز سوریه و لبنان را متوقف کرد و حال آمریکاست. اسرائیل دست‌کم در سوریه به حال خود رها شده است.

این مسأله موجب ترس افرادی با دغدغه امنیتی می‌شود که معتقدند اسرائیل تنها از طریق اقتدار نظامی می‌تواند موجودیت داشته باشد؛ اما باید این موضوع را درک کرد که اتکای انحصاری به اقتداری نظامی هرگز در بلندمدت کارآمد نبوده است. قدرت‌های بزرگتر از اسرائیل هم متلاشی شده‌اند. اسرائیل کمتر بمباران خواهد کرد و این خوب است. اسرائیل همچنین باید محدودیت‌های قدرتش را به رسمیت بشناسد و این بسیار بهتر است.

بدون حضور آمریکا در سوریه، اسرائیل به تنهایی می تواند در برابر ایران دوام بیاورد؟

اگر این بینش جان بگیرد، تغییر انقلابی در جهان‌بینی اسرائیل ایجاد خواهد شد. فرصت‌های اسرائیل برای برقراری صلح و پذیرفته شدن در این منطقه، به کاهش قدرت آن بستگی دارد.

بر خلاف باور عموم، قدرت افراطی اسرائیل بزرگترین بلای آن است. به لطف این قدرت و حمایت کورکورانه آمریکایی‌ها، اسرائیل توانسته است در کرانه باختری، در نوار غزه، در لبنان و حتی گهگاه در مناطق دورتر بلوا به پا کند. اسرائیل به کمک آن توانسته است مردم را سرکوب کند، دست به شهرک‌سازی بزند، به جهان دهن کجی کند، قوانین بین‌المللی را نادیده بگیرد و ستم و سوءاستفاده کند.

این یک پروژه آزمایشی است، یک پروژه سوری. ترامپ اسرائیل را بایکوت کرده است. اگر این رویه ادامه یابد، اسرائیل باید مسیری را در پیش بگیرد که هرگز نرفته است. ترامپ ممکن است ناخواسته موجب شود تا اسرائیل تغییر مسیر بدهد، درک کند که چیزی فراتر از خودش وجود دارد، محدودیتی در قدرتش دارد، اینکه تنها دولت خاورمیانه نیست، اینکه مردمان منتخب ندارد و صرف اینکه بتواند کاری را انجام دهد اجازه ندارد، دست به انجام آن بزند. اینکه نیاز دارد به دیگران فکر کند، با آنها صحبت کند و سازش‌هایی داشته باشد. این اشغالگری و آپارتاید که در نوک سرنیزه قرار گرفته‌اند، برای همیشه ادامه نخواهد یافت.»

فارغ از این تحلیل گیدون لوی، این پرسش مطرح می شود که آیا واقعا آمریکایی ها قصد دارند، چتر حمایتی خود را از روی اسرائیل ـ حداقل در سوریه ـ بردارند؟ شواهد حاکی از آن است که آمریکا تا آنجایی که به سوریه مربوط می شود، قصد ندارند تمام ملاحظات اسرائیل را در نظر بگیرند.

پرسش دیگر آنکه، آیا اسرائیل آمادگی پذیرش مسئولیت خود در سوریه بدون حمایت آمریکا را دارد؟ و مهم تر اینکه اسرائیل چه واکنشی به خلأ قدرت حاصل از خروج آمریکا از سوریه نشان خواهد داد؟

به نظر می رسد، اسرائیلی ها همچنان نمی توانند بدون حمایت آمریکا سیاست های خود رد سوریه را پیش ببرند و در اینجاست که اسرائیل با خروج آمریکا از سوریه دچار یک سردرگمی ناشی از خلأ قدرت می شود.حال وقتی خلأ قدرتی ایجاد می شود، هر بازیگر به فراخور منافع و ملاحظات امنیتی و راهبردی اش به دنبال پر کردن آن می رود.

لذا دور از انتظار نیست که اسرائیل برای پر کردن این خلأ قدرت و بدون در نظر گرفتن تبعات احتمالی هر کنشی، دست به اقدامات یکجانبه نظامی در سوریه بزند. در همین راستاست که روز یکشنبه نتانیاهو اعلام کرد، در صورت لزوم ارتش اسرائیل عملیات خود علیه نیروهای ایرانی فعال در سوریه را افزایش خواهد داد.

با این حال بعید نیست که اسرائیل تمرکز خود بر سوریه کمتر از قبل کند و به سمت و سوی تمرکز بر حزب الله در لبنان حرکت کند. جایی که تل آویو در دو ماه گذشته به شدت از نظر نظامی و امنیتی فعال شده و اسرائیل تبلیغات گسترده ای برای هدف قرار دادن حزب الله آغاز کرده است.

اشتراک گذاری
تور تابستان ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۱۶
انتشار یافته: ۳۷
ناشناس
|
United States of America
|
۱۶:۲۹ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۳
اینهمه تناقض گویی برای چیست ؟ مگر آقای ظریف نگفته ما هیچوقت نگفته ایم اسراییل را نابود میکنیم؟!!!!
پاسخ ها
حسین
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۴۷ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۳
آمریکایا رفتن خونه شما که اینقدر رجز میخونین یه موشک بزنین یه دونه
رضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۱۶ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۳
اگر هم نگفته قطعا نظر دکتر ظریف همین است چون نابودی اسراییل نتیجه فروپاشی از درون خواهد بود مانند افریقای جنوبی و بهتر است افراد بی مغز هم لا اقل از ستون نویس صهیونیست روزنامه هاارتص درس خرد بگیرند
نکته سنج
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۲۶ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۳
با حضور آمریکا هم نتوانست و نخواهد توانست
ناشناس
|
Slovenia
|
۱۶:۳۵ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۳
بچه کوچلوی غاصب
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۵ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۳
عجب قدرتی داره این آمریکا !
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۸ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۳
نه اصلا دوام نمياره !! ٣ ساله هر جور خواسته ايران رو كوبيده ، در أصل اسرائيل با هماهنگي حضرت پوتين ايراني ها رو ميكوبه ، الان مثلا ميخايين بگين ايران خيلي مقتدر عمل كرده مقابل اسرائيل ؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۰۴ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۳
نتانیاهو همین چند ماه پیش اومده بود و گفته تمام نیروهای ایران در سوریه را نابود کرد
حالا برای بقا دارد دست و پا می زند
پیپی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۱۸ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۳
دلت رو خوش سعودی
وقتی اربابت رفت حالت رو میدیدم
یحیوی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۲۵ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۳
یادتون رفته که اسراییل چند بار همزمان با چند کشور عربی جنگیده و همه را وادار به تسلیم کرده
در حالی که اون چند کشور از نظر تعداد نفرات چندین برابر اسراییل بودند و همچنین از آخرین تکنولوژی سلاح های روسی استفاده می کردند .
اسراییل را دست کم نگیریم . ( دشمنمون رو دست کم نگیریم )
نیروی هوایی فوق العاده قدرتمندی داره که در جنگ های امروزی نیروی هوایی حرف های زیادی برای گفتن داره
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۶ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۳
رژیم صهیونیستی در برابر ارتشهای دولتی و ارتشهای سلطنتی رژیم های عربی که یا دیکتاتور بودند و یا ناسیونالیست موفق بود. اساساً ناسیونالیزم نمیتوانست مردم را برای مبارزات تاریخی و بلندمدت آماده کند و از نظر فکری و روحی و معنوی تجهیز کند. ولی در برابر ارتشهای مردمی مانند حزب الله لبنان که مبتنی بر تفکرات اسلامی است و مبتنی بر روحیه جهاد و شهادت طلبی است ناکام مانده. تفکر اسلامی و بسیجی که امام خمینی (ره) به ما معرفی کرد توانسته مردم را برای مبارزات طولانی مدت و فرسایشی آماده کند و از نظر روحی و معنوی نشان داده که حداقل طی چهل سال مبارزه پیوسته و همه جانبه نظامی اقتصادی فرهنگی و سیاسی به اندازه کافی میتواند مردم را مجهز و آماده نگاه دارد.
هموطن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۱ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۳
مقدرات همه ما دست خالق یکتای ما است همه از خود تعریف می کنند و از الله فراموشند

انچه او بخواهد خواهد شد وما درحال ازماهستیم

اگر دین دارید به قدرت خود مغرور نشوید ای فدرت هم امانت است
پاسخ ها
سیدمحمد فانی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۲۳ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۳
شیخ حسنعلی نخودکی چون به کسی دوا یا دعا می دادند می فرمودند:

« ما بهانه ای بیش نیستیم و شفا دهنده اوست، زیرا که این عالم محّل اسباب است و خداوند فرموده است:

« ابی الله ان یجری الامور الا باسبابها:

خداوند از انجام کارها جز به وسیله اسباب و وسائط، ابا و امتناع دارد ».

از اینرو لازم است به هنگام مرض به طبیب مراجعه نمود
ناشناس
| Canada |
۱۸:۳۰ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۳
گویند شبانی برای کاری باید میرفت پس به جای خود شبان دیگری برای مراقبت از گوسفندان گذاشت، مردم گفتند مگر به خدا اعتقاد نداری که گوسفندانت را به او نسپاردی و به چوپان دیگری سپردی ؟ پاسخ داد خدای من ، خدای گرگها هم هست !!!
خداوند عقل را در وجود انسان گذاشت که با آن مسیر خود را انتخاب کند و ادامه دهد نه اینکه خود را تسلیم کلمه ای به نام تقدیر کند
ناشناس
|
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
|
۱۷:۵۷ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۳
تاريخ را بخوانيد تا از اوهام خارج شويد
در سال 1967 كشورهاي مصر و سوريه و اردن هاشمي از سه طرف و همزمان
بصورت گازانبري به اسرائيل حمله كردند كه در طول فقط يك هفته هر سه كشور
شكست خوردند .
مصر صحراي سينا را از دست داد
سوريه بلنديهاي جولان را از دست داد
اردن هاشمي قدس يا اورشليم را از دست داد
اسرائيل در سال 2018 به مراتب از آنسال قويتر است و سلاح اتمي هم دارد
بعلاوه اينكه از انسجام دروني بسيار بالايي برخوردار است و به لحاظ سياسي
از جمله كشورهايي است كه در دايره قدرتهاي جهاني است و پشتيباني صد
در صد ميشود ضمن اينكه اقتصاد پويا و قدرتمندي دارد و ااز نظر صنايع نظامي
يك كشور كاملا" پيشرفته محسوب ميشود .
ما از نظر سياسي كاملا" در انزوا قرارداريم و هيچ يك از كشورهاي تاثير گذار با
ما رابطه دوستانه ندارد از نظر اقتصادي كاملا" از هم پاشيده هستيم و از جنبه
ملي در آشوب وكاملا" نامطمئن و در بحران به سر ميبريم , صنايع ما كاملا" وابسته است وبا كوچكترين لرزه هاي سياسي يا اقتصادي بطور صد در صد از
كار مي افتد و خيل بيكاران ستون پنجم دشمن خواهند شد .
حكومت ما مورد قبول عامه مردم نيست و نگاه ملت به مسئولين نگاه يك غازت
شده به يك چپاولگر است و تصور حمايت و جانفشاني از مردم امر دور از عقل است , حال شما در مغز خود چه توهمي را پرورش ميدهيد ؟
پاسخ ها
رضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۲۳ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۳
برادر من به تصویر شما از نابسامانی ها کاری ندارم ولی به تو قول می دهم این ببر پوشالی بدون شلیک حتی یک گلوله فرو خواهد ریخت و کاری که چند دولت فاسد و وابسته که الان هم شیشه عمر صهیونیسم هستند نتوانستند بکنند جماعتی با امکانات بسیار محدود انجام
خواهند داد این جبر روزگارست
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۲۸ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۳
شما هم تاریخ رو نه همین چند سال پیش جنگ های 33 22 و 11 روزه رو یادت بیار
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۳ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۳
آخرش که چی؟واقعا آخرش مثلا اسرائیل نابود بشه همه چی درست میشه؟دیگه هیچ اختلاف دینی ومذهبی تو دنیا نمیمونه؟اگه یکی دیگه جای اسرائیل اومد چی؟شاید بعدش عربستان،امارات...جایگزین بشن...عمر من که تموم شد وهمش جدال و استرس بود وهیچ جنگی ندیدیم...خداکنه یا آدما بسمت صلح برن یا واقعا یه جنگ ویرانگر تو جهان راه بیفته که همه نابود بشیم
پاسخ ها
رضا
| Romania |
۲۳:۲۶ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۳
برادر نابودی اسرائیل به معنی هضم شدنش در منطقه است وگرنه کسی در فکر ریختن ۵ میلیون بزرگ و کودک در دریا نیست و مشگلات فرهنگی منطقه ما هم با حذف
اسرائیل حل نخو اهد شد چون فرهنگ مردم منطقه ما بسیار نازل است شاید ۲۰۰ سال زمان بخواهد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۴ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۳
آاولا اقا ظریف کفتند که قرار نیست اسراییل را نابود کنیم پس خیالشان راحت شد ثانیا افسار آمریکا هم دست همین اسراییل است ثالثا یادتون باشه که سیصد کلاهک هسته ای هم دارد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۹ - ۱۳۹۷/۱۰/۰۳
این حرکتی است عینی نه کاغذی که به نفع امریکا است حالا دقت کنید بازی روسیه را اگر عمیق نباشند سعی میکنند بگویند از سوریه بروید تا دوبره همه چیز را داشته باشند کارشان دام خودشان است بیرون بیایید عمق نفوذ ما فرهنگی و سرشتی است نه نظامی بازی ظریفی است اگر این کار امریکا بازی نباشد که ارام کنند تا به ما هجوم بیاورند که با توجه به تسلسل حماقت های انها امکان دارد بهتر است در یک بازی ظریف با انها حماهنگ شوید در یمن هم اینطور نباید اجازه دهید ایران سپر بلا و بازی اعراب اسرائیل روسیه و چین شود لبته باید تحریم امریکا را مد نظر بگیرید و اهرم را از دست نداد اما در لایه های عمیق این بازی ها سطحی است و باید عینی فقط عینی نه کاغذی و با ملاقات با امریکا تفاهم کرد چقدر سیاست سخت است هر کس کمتر اشتباه کند برده است
برچسب منتخب
# دولت چهاردهم # اسماعیل هنیه # مسعود پزشکیان
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
پاسخ های رئیس جمهور پزشکیان در اولین نشست خبری را چطور ارزیابی می کنید؟