تحرکات گسترده آمریکاییها در الانبار عراق، دستگیری سه اردنی به دلیل ورود غیرقانونی به آبهای ساحلی ایران، معامله تسلیحاتی، انگلیس با عربستان پس از قتل خاشقجی، مخالفت قاطع عراق با تحریم های ضد ایرانی آمریکا و سفر 1879 گردشگر آمریکایی به ایران، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به استقرار گسترده تجهیزات نظامی ارتش ترکیه در مرز با سوریه برای عملیات نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ خبرگزاری اسپوتنیک بار دیگر با انتشار تصاویری اعلام کرد: ترکیه در حال استقرار تجهیزات نظامی بیشتر در مرز سوریه است.
به گزارش این خبرگزاری، تصاویر جدید نشان میدهند نیروهای نظامی ترکیه در حال استقرار تجهیزات نظامی بیشتری در مرز سوریه هستند که میتواند نشان از آمادگی آنکارا برای آغاز عملیات نظامی علیه مخالفان خود باشد.
این در حالی است که چندی پیش نیز اسپوتنیک از استقرار نیروهای ارتش سوریه در مرز غربی منطقه منبج در شمال غرب استان حلب خبر داده بود.
این در حالی است که رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، چندی پیش بدون اشاره به حضور ارتش ترکیه در سوریه بدون کسب مجوز از دولت قانونی این کشور و بر خلاف قوانین بین المللی اعلام کرده بود: با ترامپ گفت وگو کردیم. باید این تروریستها از شرق فرات بروند. اگر آنها خارج نشوند، ما آنها را خارج خواهیم کرد، زیرا آنها مزاحمت ایجاد میکنند. هر لحظه امکان آغاز عملیات در شرق فرات وجود دارد. هر لحظه امکان آغاز عملیات در شرق فرات وجود دارد.
تحرکات گسترده آمریکاییها در الانبار عراق
نعیم الکعود، رئیس کمیته امنیتی شورای استان الانبار درباره اخبار مربوط تحرکات نظامی گسترده آمریکا در استان الانبار در غرب عراق واکنش نشان داد.
وی تأکید کرد: نیروهای آمریکایی در مناطقی از استان الانبار مستقر شدهاند. ما شمار نیروهای آمریکایی در پایگاه عین الاسد را نمیدانیم. دولت، مسئول بود یا نبود این نیروهاست. جنگندههای ائتلاف بین المللی تحت رهبری آمریکا پی در پی در حال انجام عملیات نظامی در استان الانبار هستند.
گفتنی است که شبکه خبری المیادین، دوشنبه شب به نقل از منابع آگاه، از ورود نخستین گروه از نظامیان آمریکایی از خاک سوریه به عراق خبر داد.
بر اساس این گزارش، منابع آگاه به المیادین گفتند، این کاروان از نیروهای آمریکایی ـ که شامل ۱۲۰ خودروی زرهی و کامیون است ـ به یک پایگاه عراقی در نزدیکی اقلیم کردستان رسیدند.
این منابع تأکید کردند، نیروهای آمریکایی که از سوریه خارج شدند، از این پایگاه به عنوان مقر موقت استفاده کرده و هرگز در عراق نخواهند ماند و گزارشهای منتشر شده در خصوص انتقال نیروهای آمریکایی از خاک سوریه به غرب استان الانبار عراق صحت ندارد.
این در حالی است که «یحیی رسول»، سخنگوی فرماندهی عملیات مشترک ارتش عراق گفت: نیروهای آمریکایی بعد از خروج از سوریه، ابتدا عازم اربیل مرکز کردستان شده و سپس به کشور خود یا مکانهای دیگر میروند.
این مقام نظامی عراقی افزود: نظامیان آمریکا با حضور در کردستان، قانون عراق را نقض نمیکنند، زیرا آنها هنگام خروج از سوریه، از اربیل به عنوان «نقطه گذار» استفاده میکنند.
سخنگوی فرماندهی عملیات مشترک ارتش عراق توضیح داد: عراق به این نیروها نیازی ندارد.
وی افزود: نیروهای دیگری که از سوریه خارج شده و در یک پایگاه نظامی در استان «الانبار» مستقر میشوند نیز در این منطقه نخواهند ماند.
دستگیری سه اردنی به دلیل ورود غیرقانونی به آبهای ساحلی ایران
چهارشنبه شب، وزارت خارجه اردن تأیید کرد، سه تبعه این کشور پنجشنبه گذشته هنگام ماهیگیری در امارات به اشتباه وارد آبهای ساحلی ایران شدند و بعد از دستگیری از سوی گارد ساحلی ایران، اینک منتظر جلسه دادگاهی خود هستند.
به گزارش خبرگزاری رسمی اردن، «ماجد القطارنه» سخنگوی وزارت خارجه اردن گفت: دستگاه دیپلماسی ایران روز سه شنبه به سفارت این کشور در تهران اعلام کرد، سه شهروند اردنی در آبهای ساحلی ایران در خلیج فارس دستگیر شدهاند.
سخنگوی وزارت خارجه اردن از تماس با مقامهای ایرانی در این زمینه خبر داد و افزود: ایرانیها تأیید کردند این سه اردنی در سلامت کامل بسر برده و با آنها خوشرفتاری شده است.
بر اساس این گزارش، مقامهای ایرانی همچنین به اطلاع وزارت خارجه اردن رساندند که این سه اردنی مدت کوتاهی در بازداشت نگه داشته شده و سپس برای رسیدگی به تخلفشان، به دادگاهی در جنوب غربی ایران اعزام میشوند.
القطارنه گفت: «سفارتخانه ما در تهران با وزارت امور خارجه ایران درباره روشهای قانونی برای تضمین آزادی آنها تماس گرفت و در هماهنگی با مقامهای ایرانی پیگیر این قضیه خواهد بود.»
اردن روز یکشنبه اعلام کرد که یک قایق ماهیگیری حامل سه اردنی، دو مصری و یک اماراتی پنجشنبه گذشته در خلیج فارس ناپدید شد.
معامله تسلیحاتی انگلیس با عربستان پس از قتل خاشقجی
دولت انگلیس در دوران جنجالهای مربوط به قتل جمال خاشقجی در داخل ساختمان کنسولگری عربستان سعودی، همچنان به دنبال معامله تسلیحاتی با این کشور بوده است.
خاشقجی دوم اکتبر داخل ساختمان کنسولگری عربستان سعودی در استانبول به قتل رسید. تحلیلهای اطلاعاتی نشان میدهد دستور این قتل توسط «محمد بن سلمان»، ولیعهد سعودی صادر شده است.
روزنامه میرور گزارش داده، همزمان با گلایههای علنی دولت انگلیس بابت ترور خاشقجی، مقامهای مسئول برای معاملههای تسلیحاتی نشستهایی در سطح بالا با همتایان سعودیشان برگزار کردهاند.
اطلاعات دریافتی این روزنامه نشان میدهد، هیأتی از سازمان دفاع و امنیت انگلیس ـ از نهادهای دولتی دخیل در صادرات تسلیحات شرکتهای انگلیسی ـ روزهای 14 و 22 اکتبر به ریاض سفر کرده است؛ دیداری که در 22 اکتبر انجام شده، درست در همان روزی بود که «جرمی هانت»، وزیر خارجه انگلیس در سخنانی در پارلمان گفته بود که انگلیس با قویترین لحن قتل خاشقجی را محکوم میکند.
مخالفت قاطع عراق با تحریم های ضد ایرانی آمریکا
روز چهارشنبه «محمد علی الحکیم»، وزیر امور خارجه عراق بار دیگر تأکید کرد، کشورش به اجرای تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران متعهد نیست.
به نوشته «رووداو»، حکیم در میزگردی با حضور خبرنگاران گفت: این تحریمها، محاصره یا چیزی که ممنوعیت خوانده میشود، یکجانبهاند نه بینالمللی. ما تعهدی به پایبندی به آنها نداریم.»
وزیر خارجه عراق تأکید کرد: «روشهای محتملی» برای باز نگاه داشتن کانالهای تجاری با ایران پیشنهاد شده که از آن جمله میتوان به استفاده از ارز عراق (دینار) در مبادلات دوجانبه اشاره کرد.
آقای الحکیم خاطرنشان کرد: ایده دیگری که مطرح شده ایجاد صندوقی برای پرداخت پول به ایران است که از آن برای خرید کالا از جانب ایران استفاده خواهد شد.
هم اکنون مبادلات تجاری میان ایران و عراق، نزدیک به ۱۲ میلیارد دلار است. حسن روحانی، رئیسجمهور ایران در دیدار با «برهم صالح»، رئیسجمهور عراق ابراز امیدواری کرد این رقم به ۲۰ میلیارد دلار افزایش پیدا کند.
سفر حدود 1879 گردشگر آمریکایی به ایران
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در پاسخ به پرسشی در خصوص شمار گردشگران آمریکایی که به ایران سفر کردند، اظهار داشت: در ۹ ماهه نخست امسال در مجموع یک هزار و ۸۷۹ گردشگر آمریکایی به ایران سفر کرده اند که شامل گردشگران فرهنگی و زیارتی و نیز سفر با اهداف حضور در همایش ها و نشست های علمی بوده است.
قاسمی خاطرنشان کرد: در سال ۹۶ هم در مجموع دوهزار و ۳۲۵ نفر و در سال ۹۵ هم تعداد شش هزار و ۳۷۲ آمریکایی به ایران سفر کرده اند.
هشدار درباره سرازیر شدن تروریستها از سوریه به الجزائر
«حسان قاسمی»، مدیر امور مهاجرت وزارت کشور الجزائر گفت: تروریستهای فراری از سوریه و عراق سعی دارند با استفاده از گذرنامههای جعلی سودانی به الجزائر نفوذ کنند.
قاسمی افزود که تعدادی از نظامیان گروه «الجیش السوری الحر» غیرقانونی وارد الجزائر شده و با افسران عالیرتبه این گروه در تماس هستند.
گروه تروریستی «الجیش السوری الحر» با حمایت برخی کشورها در منطقه به منظور براندازی نظام «بشار اسد» در سوریه تشکیل شده بود.
به نوشته روزنامه الکترونیکی «رأیالیوم»، این مسئول الجزائر، با اشاره به مقابله نیروهای ارتش این کشور با هر گونه تهدیدات امنیتی، تصریح کرد: عناصر «الجیش السوری الحر» از طریق سودان وارد الجزائر میشوند؛ این تروریستها بین بیست تا سی ساله هستند.
به گفته وی، برخی طرفهای منطقهای سعی دارند نفوذ این تروریستها از منطقه حلب سوریه به الجزائر را تسهیل کنند و برای این منظور از اوضاع نابسامان امنیتی برخی کشورهای مجاور الجزائر همانند نیجر و مالی بهره میبرند.