موضوع بودجه به کلافی سردرگم بین نمایندگان مجلس و دولت تبدیل شده است؛ از یک سو، تحریمهای اعمالشده به دولت باعث شده تا درآمدهایش به شدت کاهش پیدا کند و از سوی دیگر، نوع بودجهبندی که امسال صورت گرفته، باعث شده تا مفروضات زیادی در همین ابتدای کار ایجاد شود.
به گزارش «تابناک»؛ بسیاری از کارشناسان بر این اعتقاد هستند که بودجه امسال به هیچ عنوان واقعی بسته نشده و قطعاً دولت را با کسری بودجه مواجه خواهد کرد. به باور کارشناسان اقتصادی، این بودجه با یک خوشبینی خاص نوشته شده و گویا دولت امید زیادی به بهبود اوضاع دارد.
محمود بهمنی در گفتوگو با تابناک در این باره اظهار داشت: متأسفانه بودجه امسال با مشکلات بسیاری همراه است که دیگر نمیشود برای آن کاری کرد، چون بودجه بسته شده و مجلس هم نهایتا بتواند 5 درصد تغییرات در آن ایجاد نماید.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: هزینهها قطعی شده و نمی شود برای افزایش حقوقها کاری کرد. هزینههای عمرانی هم 62 هزار میلیارد است که به نظر من بسیار خوشبینانه نوشته شده و باید بودجه محقق شود تا عمرانی اجرا گردد.
میخواهم بگویم بین منابع و مصارف، درآمدهای در نظر گرفته شده بسیار خوشبینانه است و امکان تحقق آن بسیار کمتر از هزینههای قطعی است که این درنهایت به کسری بودجه منجر خواهد شد و دولت را در اواسط سال آینده به زحمت خواهد انداخت و مشکلاتی برای آن ایجاد خواهد کرد.
وی ادامه داد: البته در بودجه برای جبران کسری بودجه فروش اوراق در نظر گرفتهشده است و 45000 میلیارد تومان برای این کار در نظر گرفته شده است؛ اما خود این موارد باعث میشود که نقدینگی در جامعه افزایش پیدا کند و باید گفت، حتی این میزان از فروش اوراق و تحقق این اهداف نیز خوشبینانه است.
وی در خصوص گفتههای نوبخت در خصوص افزایش ریالی بودجه نیز گفت: قطعاً در سال آینده درآمدهای نفتی کشور کاهش پیدا خواهد کرد. در بودجه فروش نفت، حدود 1.5 میلیون بشکه در روز در نظر گرفته شده که انشاءالله محقق شود و من فعلاً کاری با این قسمت ندارم.
اما همین پارسال میانگین فروش نفت ما حدود 71 دلار بود، ولی امسال 54 دلار در نظر گرفته شده و ما نمیدانیم سال آینده 54 دلار محقق میشود یا نه و احتمال بسیاری دارد که ما در اوایل سال با کاهش قیمت نفت مواجه شویم که در این صورت باز هم بودجه در نظر گرفته شده کافی نخواهد بود.
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: در حقیقت هم از نظر کمیت و هم از نظر قیمت نفت بودجه خوشبینانه بسته شده و با اینکه قیمت دلار افزایش پیدا کرده است، باز هم به قیمت سال قبل نمیتوانیم برسیم که البته دلایل گوناگونی نیز برای اثبات این ادعا وجود دارد.
وی در ادامه یادآور شد: در بودجه امسال، حدود 14 میلیارد دلار از درآمدها باید به قیمت 4200 تومان بین تجار توزیع شود و اگر این مبلغ را با میانگین آن چیزی که قرار است در بازار با قیمت 8000 تا 10000 تومان فروخته شود حساب کنیم، چیزی حدود 5700 تومان خواهد شد. این در حالی است که ما سال گذشته، دو میلیون و 700 بشکه نفت فروختهایم؛ اما امسال این میزان به 1.5 میلیون کاهش پیداکرده است. پس اگر ما با ارز 5700 تومان 1.5 میلیون بشکه نفت بفروشیم، به همان اندازه، نسبت به گذشته کاهش درآمد خواهیم داشت، که این مقدار هم نمیتواند پوشش کسری بودجه را داشته باشد.
این نماینده در ادامه در پاسخ به این که در این شرایط راهکار چیست، گفت: باید بررسی و تعادل برقرار شود؛ البته چند راهکار حیاتی نیز وجود دارد. دولت باید درآمدهای خود را افزایش و یا اینکه هزینهها را کاهش دهد؛ اما باید این را هم در نظر گرفت که نمیشود از طریق مالیات به مردم فشار آورد، چون اعمال فشار مضاعف، باعث آسیب به واحدهای تولیدی میشود و از سوی دیگر در شرایط فعلی، باید بیش از هر زمان دیگری مراقب واحدهای تولیدی بود، چون با افزایش مالیات ـ بدون توجه به درآمدهای آنها ـ قطعاً این واحدها به مشکل برخورد خواهند کرد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.