بنیاد شهید یک خانواده سه میلیون نفری است که از این تعداد 600 هزار نفر را جانبازان تشکیل میدهند. افرادی که برای آزادی این مرز و بوم عضوی از بدن خود را از دست دادهاند و بعد از گذشت حدود سی سال هنوز هم با بسیاری از مشکلات در حوزههای فراوان دست و پنجه نرم میکنند.
به گزارش تابناک به نقل از روزنامه ایران، پای درددلهای شهریار و رضا جانبازان 70 درصدی نشستیم که دو پای خود را در جنگ تحمیلی از دست دادهاند تا بتوانیم با پیگیری از مسئولان بنیاد شهید مرهمی بر بخشی از مشکلات این قشر آسیب دیده باشیم. شهریار اولین مشکل جانبازان را در حوزه درمان میداند و میگوید: مدیریت و ساماندهی خوبی در بیمارستانهای تخصصی جامعه هدف بنیادشهید وجود ندارد و همین امر مسبب بسیاری از مشکلات ما در این حوزه است. از روزی که یک شرکت بیمه طرف قرارداد با بنیاد شد مشکلات ما هم بیشتر شد. متأسفانه بیمه پاسخگو نیست و هزینههایهای پرداختی یا عودت داده نمیشود و یا حتی گاهی با تأخیری در حدود دوسال بازگردانده میشود. بیشتر آزمایشها، ویزیتها و جراحیها را آزاد انجام میدهیم چون فقط در برخی بیمارستانهای خاص به صورت محدود میتوان از بیمه استفاده کرد که کار را خیلی مشکل میکند به دلیل این که ممکن است متخصص مورد نظر در بیمارستان یا مرکز درمانی که تحت پوشش یک شرکت بیمه نیست فعالیت کند.
این جانباز 70 درصد در خصوص دریافت پروتز هم مشکلات عدیدهای دارد و توضیح میدهد: خدمات پروتز را یک شرکت برعهده گرفته که تقریباً خصوصی است. در حال حاضر متأسفانه انبارها خالی است و با کمبود شدید پروتز مواجه هستیم اگر هم پروتز باشد با کیفیت خیلی پایین و اجناس چینی است که خیلی هم زود خراب میشوند.
رضا هم جانباز 70 درصد دیگری که پای درد دل هایش نشستیم از پرداخت نشدن هزینههای بیمه تکمیلی شکایت دارد و میگوید: برای انجام برخی امور پزشکی مجبوریم هزینهها را نقدی پرداخت کنیم به عنوان مثال چند روز پیش مجبور بودم فیزیوتراپی انجام دهم که مشمول بیمه نبود و خودم هزینه را نقدی پرداخت کردم. متأسفانه یک شرکت بیمه بدهیهای بالا به مراکز درمانی دارد و بیمارستانها و مراکز درمانی قراردادها را لغو کردهاند. با این حقوقهای بسیار پایین که کفاف زندگی را نمیدهد پرداخت هزینههای دارو و درمان کمرشکن است حتی کمک هزینهای که برای خرید ویلچر پرداخت میشود بسیار ناچیز است به عنوان مثال برای یک ویلچر 5 میلیونی فقط 800 هزار تومان کمک هزینه پرداخت میشود. با جانبازی که از جان خود گذشته نباید این گونه رفتار شود. دیگر مثل دهه 60 برای ما ارزش قائل نیستند انگار به جای نور چشم، خار چشم هستیم انگار مسئولان 8 سال جنگیدن در جبههها را از یاد بردهاند.
افزایش مشکلات جانبازان با افزایش سن آنها
حسین حق شنو جانباز 70 درصدی که در سنین جوانی به درجه جانبازی نائل شده به نمایندگی از دیگر همرزمان جانباز خود میگوید: بیشتر جانبازان در سنین 18 سالگی و اوج جوانی جانباز شدهاند ولی به مرور زمان به سنین بالای 55 سال رسیدهاند. شخصی که قانوناً در سنین 18 سالگی 70 درصد قدرت جسمی خود را از دست داده قطعاً تاکنون این رقم به میزان بالاتری رسیده است. این افراد در زمان جوانی بیماری خاصی بجز مورد جانبازی نداشتهاند اما الآن مشکلات قلبی، ریوی یا کبدی به آنها اضافه شده است و متأسفانه برای این قبیل مشکلات در بودجه بنیاد شهید پیشبینی خاصی نشده است.
وی در زمینه ساده بودن ویلچرهای جانبازان هم میافزاید: در زمان جوانی این افراد به راحتی میتوانستند از ویلچر استفاده کنند اما در میانسالی با کاهش قدرت بدنی دیگر توان جلو بردن چرخ ویلچرهای ساده و معمولی را ندارند، همسران این افراد هم به دلیل جابهجا کردن ویلچرها در خودرو یا پلهها در سالهای متمادی دچار مشکلات شدید کمر و پا شدهاند. لازم است بنیاد شهید مشکلات زمینهای جانبازان و همسران آنها را که مشمول مرور زمان رفته رفته افزایش یافته، در نظر بگیرد. آنچه نمیتوان به راحتی از آن گذشت این است که کوتاهی در رسیدگیهای پزشکی سبب شهادت زودهنگام ایشان خواهد شد.
تأثیر تحریم ها بر سازوکار ورود «پروتز»
مدیرکل درمان و توانبخشی بنیاد شهید و امور ایثارگران نیز با اشاره به تحریمهای اخیر امریکا به «ایران» میگوید: بخش عمدهای از خدمات پروتز از خارج از کشور وارد میشود، اگر چه اتحادیه اروپا و امریکا اعلام میکنند که دارو و لوازم توانبخشی مشمول تحریم نمیشود اما سازوکار پرداخت مهیا نیست و خرید هم نمیتوان به اندازه نیاز انجام داد، قطعاً امروز بازار تحت تأثیر تحریم است.
دکترامیر کریمی ادامه میدهد: شکی نیست قیمت پروتزها چند برابر قیمت واقعی شده با این حال برای جلوگیری از بروز بحران با وزارت بهداشت مکاتبه کردیم تا ارز 4200 تومانی در این عرصه دیده شود البته در حال حاضر در ارائه پروتز به جانبازان یک شرکت بیمه 100 درصد هزینه را پرداخت میکند.
به گفته وی به دلیل مشکلات مالی، ایثارگران شاغل و بازنشسته دستگاهها در سازمانهای خود بیمه میشوند و سایر افراد را بنیاد بیمه میکند. این در حالی است که در سالهای گذشته برای راحتی کار دولت، دستورالعملی نوشته شد مبنی بر این که همه افراد را بنیاد بیمه میکند و از اعتبارات دستگاهها مبالغ مربوطه برداشت شده و به حساب بنیاد واریز شود که در نهایت این اتفاق نیفتاد و دو سال پیش بدهیهای بنیاد به بیمه ایران تقریباً به یک هزار میلیارد تومان رسید به دلیل این که بدهیها به بانک دی هم مزید بر علت شد سازمان برنامه و بودجه پیشنهاد داد که دستگاهها افراد را بیمه کنند.
کریمی در ادامه میافزاید: در حال حاضر حدود 12 هزار مرکز و مرجع، داروخانه و درمانگاه به خانواده بنیاد شهید خدمات دهی میکنند و طرف قرارداد با یک شرکت بیمه هستند، چنانچه فردی به غیر از این مراکز مراجعه کند باید هزینهها را نقدی پرداخت کند و مبلغ هزینه شده را از بنیاد بگیرد در این خصوص چند ماهی است که دریافتیها با تأخیر روبه رو شده است. گفتنی است حدود 650 بیمارستان در کشور طرف قرارداد با یک شرکت بیمه هستند و بیمه حدود یک میلیون و دویست و سی هزار نفر کل جانبازان غیرشاغل و غیربازنشسته، والدین شهدا و جانبازان 70 درصد به بالا و خانوادههای آنها را بنیاد بر عهده دارد.