تصمیم ناگهانی دونالد ترامپ در اعلام خروج قریب الوقوع نظامیان آمریکایی از سوریه پرسش های بسیاری را در باره آینده این کشور و وضعیت کردهایی که همواره مورد حمایت واشنگتن بودند، مطرح کرده است.
به گزارش «تابناک»؛ در حالی که ترامپ اعلام کرده بود، از سوریه خارج خواهد شد، به مرور و با گذشت چند هفته، ابهامات و تردیدهایی بسیاری در مورد خروج یا عدم خروج نیروهای آمریکایی از سوریه به وجود آمد.
در واقع، ابتدا آمریکایی ها اعلام کرده بودند که فورا نیروها را خارج می کنند؛ سپس یک بازه زمانی 120 روزه اعلام شد و در نهایت، جان بولتون مشاور امنیت ملی ترامپ روز دوشنبه شروطی برای خروچ آمریکا از سوریه مطرح کرد که گویا دلیلی بر ماندن باشد تا خروج.
مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا که به اسرائیل سفر کرده است با اعلام مشروط بودن تصمیم خروج نظامیان آمریکایی از سوریه ـ که پس از گفت وگوی تلفنی اخیر میان رؤسای جمهوری آمریکا و ترکیه رسانه ای شد، تصریح کرد، کشورش برای اجرایی کردن فرمان عقب نشینی از سوریه ،خواهان تدابیر و تضمین های ویژه امنیتی است.
مشاور امنیت ملی کاخ سفید در پاسخ به پرسشی درباره خروج نظامیان آمریکایی از سوریه گفت: برای اجرایی شدن این تصمیم، ترکیه باید در خصوص عدم حمله به متحدان کرد ایالات متحده تضمین بدهد. همچنین امنیت اسرائیل باید تضمین شود.
در همین رابطه، این پرسش مطرح می شود که چرا سیاست آمریکا در سوریه تا این اندازه متناقض عمل می کند؟ چرا در حالی که ترامپ، خروج نیروهای آمریکایی از سوریه اصرار می ورزد، بولتون و پمپئو خروج را مشروط می کنند و به دنبال لغو یا تعویق آن هستند؟!
پاسخ را باید در دو پروژه جدا جستجو کرد: پروژه ترامپ و پروژه بولتون ـ پمپئو
پروژه ترامپ
پروژه ترامپ را می توان پروژه «خروج» نامید. خروج از همه مناطق و کشورهایی که هزینه هایی برای آمریکا دارد. در واقع، ترامپ، حضور آمریکا در خاورمیانه را بی فایده با هزینه های اقتصادی و انسانی زیادی می داند و ماندن در این منطقه را برای منافع واشنگتن غیر ضروری تلقی می کند. به همین جهت، ترامپ با یک دیدگاه شخصی نیز دستور خروج نیروهای آمریکا از سوریه را صادر کرده است.
پروژه بولتون ـ پمپئو
بر خلاف ترامپ، بولتون و پمپئو که خاستگاهی نومحافظهکار دارند، حضور آمریکا در خاورمیانه و سوریه را ضروری می دانند و تلاش زیادی نیز برای متقاعد کردن ترامپ به خرج داده اند. آن ها بر این باورند که خروج آمریکا از خاورمیانه می تواند نفوذ ایران و روسیه در این منطقه را برای همیشه تثبیت کند؛ مسأله ای که چندان برای متحدان سنتی آمریکا در خاورمیانه و از جمله عربستان و اسرائیل خوشایند نیست.
لذا، پس از تصمیم شخصی ترامپ برای خروج از سوریه، دور جدیدی از تلاش ها برای تغییر دیدگاه و تصمیم ترامپ را آغاز کردند؛ تلاش هایی که منجر به سفر همزمان بولتون و پمپئو با خاورمیانه شد.
ظاهرا این دو مقام نزدیک به ترامپ، قصد دارند دغدغه او در مورد هزینه های نظامی آمریکا در خاورمیانه را مرتفع کنند. به همین جهت، احتمالا آن ها به منطقه سفر کرده اند (با سفر پمپئو به هشت کشور و سفر بولتون به اسرائیل و ترکیه) تا از این کشورها بخواهند هزینه های حضور آمریکا در منطقه را پرداخت کنند. به نظر می رسد، این تنها راه حل پیشروی برای بقای پروژه بولتون ـ پمپئو و متقاعد کردن ترامپ است.