تصاویر جدید به دست آمده توسط CNN در سهشنبه نشان میدهد، ایران در حال آماده شدن برای شلیک ماهوارهای با قابلیت کنترل از راه دور به فضاست؛ آخرین نشانه از اینکه جمهوری اسلامی در حال پیشبرد مأموریتی است که از قبل برنامهریزی آن را شده؛ آن هم به رغم تهدیدات اخیر مایک پامپئو، وزیر امور خارجه آمریکا.
با توجه به تحقیقات محققان مؤسسه بینالمللی میدلبوری، تصاویر ماهوارهای با وضوح بالا که توسط Planet Lab در چهارم، ششم و هفتم ژانویه از مرکز فضایی امام خمینی (ره) گرفته شده، با مراحل پیش از شلیک ماهوارهای در سال 2017 همخوان و مطابق است.
علیرغم استدلال پامپئو مبنی بر اینکه این موشک نقلیه شامل فنآوری مورد استفاده در موشکهای بالستیک است، هیچ نشانهای وجود ندارد که این شلیک برای استفاده نظامی باشد.
چندین رسانه ایران اخیراً گزارش کردهاند که شلیک نزدیک است و تصاویر جدید نشان میدهد، آمادهسازی برای ارسال ماهواره به مدار با استفاده از یک موشک از نوع سیمرغ هست.
طبق گفتهی جفری لوئیس، از مؤسسه مطالعات بینالمللی میدلبوری در «سیمرغ» یک پیشرانه دومرحلهای فضایی وجود دارد که از یک گروه چهار موتوره از موتورهای شهاب 3 در مرحله اول و موتورهای کوچکتر در مرحله بعدی استفاده میکند.
هفته گذشته، پامپئو درخواست کرد ایران برنامههای ماهوارهای خود را متوقف کند. وی گفت که این حرکت ممکن است به تحریمهای جدید منجر شود.
پامپئو در بیانیهای گفت: ایالاتمتحده سیاستهای مخرب حکومت ایران را که ثبات و امنیت بینالمللی را در معرض خطر قرار میدهد، تحمل نخواهد کرد. ما به حکومت ایران توصیه میکنیم این اعمال تحریکآمیز را بازبینی کرده و تمام فعالیتهای مربوط به موشکهای بالستیک را متوقف کند تا از انزوای عمیقتر اقتصادی و دیپلماتیک خود جلوگیری کند.
پامپئو استدلال کرده که شلیک فضایی نقض قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد در حمایت از معاهده هستهای 2015 است و هفته گذشته گفت، موشکهای ایران شامل فنّاوریهایی هستند که با فناوری موشکهای بالستیک تقریباً یکسان است.
او گفت: چنین اقداماتی بار دیگر نشان میدهد که ایران از قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد 2231 که از ایران میخواهد فعالیتهای مربوط به موشکهای بالستیک قادر به حمل سلاحهای هستهای را انجام ندهد، تخطی میکند.
این بیانیه آورده است: این اقدام شامل شلیک موشکهای SLVs که شامل فناوری تقریباً یکسان با آنچه در موشکهای بالستیک استفاده میشود، نیز هست، ازجمله موشکهای بالستیک بینقارهای (ICBM ها).
اما به گفته لوئیس، در مصاحبه با CNN این ادعا گمراهکننده است و موشک سیمرغ ICBM نیست و نمیتواند، اگر به عنوان یک موشک بالستیک استفاده شود، ایالاتمتحده را هدف بگیرد.
ایران گفته که ماهوارههایش برای ارتباطات راه دور است و تصاویر جدید منتشرشده در روز سهشنبه نشان میدهد که قصد ندارد به هشدار پامپئو توجه کند.
تحلیلگران میگویند، یک کانتینر بزرگ حملونقل سفید که در چهارم ژانویه در خارج از مجتمع سایت و ساختمان تأمین عکسبرداری شده، احتمالاً برای اولین مرحله حمل موشک قبل از سرهمبندی مجدد در پلت فرم پرتاب است.
به گفته لوئیس، قبل از شلیک فضایی در سال 2017، یک کانتینر مشابه نیز در سایت و ساختمان تأمین مالی ظاهر شده بود.
او گفته: ظاهر این کانتر، یک نشانه قوی است که یک موشک به سایت منتقل شده است و احتمالاً در هفتههای آینده پرتاب میشود.»
به گفته تحلیلگران، علاوه بر این، تصاویر همچنین نشاندهنده سطحی غیرمعمول از رفتوآمد در سایت راهاندازی و تأمین، ازجمله حضور یک وسیله نقلیه بزرگ پارک شده در سایت راهاندازی سیار و یک کامیون سوخت واقع در محل است.
به گفته لوئیس، استدلال پامپئو مبنی بر ارتباط فعالیتهای فضایی ایران به فعالیتهای موشکی بالستیک، به موضع دولت اوباما در مورد کره شمالی و ایجاد موشکهای مختلف برای مأموریتهای غیرنظامی و نظامی اشاره دارد.
وی گفت: ایالاتمتحده برای سالها به فعالیتهای فضایی کره شمالی و با استفاده از استدلالهایی مشابه آنچه در حال حاضر علیه برنامههای ایران مطرح میشود، اعتراض کرد.
وی در پایان اظهار داشت: در سال 2012، دولت اوباما پس از اقدام کره شمالی به یک شلیک فضایی در ماه آوریل از توافق با کره شمالی صرفنظر کرد. ترک این موافقتنامه برنامه فضایی کره شمالی را متوقف نکرد و همچنین مانع از آن نشد که کره شمالی یکسری از ICBM های جدید را با استفاده از یک موتور متفاوت طراحی کند.