اتفاق خوبی که از چندی پیش در دستور کار برخی واحدهای دانشگاه آزاد قرار گرفته بود، با پیگیری مسئولان ارشد این دانشگاه به خلق بخشنامهای ویژه منجر شد که شاید بتوان یکی از خوشایندترین بخشنامههای ممنوعیت خواندش!
به گزارش «تابناک»، صحبت درباره بخشنامهایست که میتوان "رهایی نامه" تعبیرش کرد چراکه در خصوص پذیرایی اجباری در جلسات دفاع پایان نامه و رساله صادر شده که آنقدر طی سالهای مختلف جدی گرفته شده و بر اجرای آن اصرار شده که به مانعی بزرگ پیش روی دانشجویان تحصیلات تکمیلی تبدیل شده است.
البته میهمان نوازی از عادات مشهور ایرانیان است و از آن مهم تر، تلاش برای شیرین کام کردن افرادی که در شادیها افراد را همراهی میکنند هم رسم مالوف و پسندیدهای به شمار میآید، اما اینها کجا و الزام دانشجویان به پذیرایی آنچنانی در جلسه دفاع از پایان نامه کارشناسی ارشد یا رساله دکترایشان کجا.
الزام و اجباری که موجب شده در سالهای اخیر شاهد شکل گیری و رونق کسب و کارهایی باشیم که پیرامون پذیرایی از این جلسات شکل گرفتهاند و بعید است دانشجوی تحصیلات تکمیلی باشید و با انبوه تبلیغاتشان مواجه نشده باشید. کسب و کارهایی که تکیه شان به اجباری بودن و حتی نمره داشتن پذیرایی در جلسات دفاع است!
رسم و رسومی نوظهور که برخی از دانشجویان هم به شدت از آن استقبال میکنند تا جایی که گاه عکسهایی از جلسات دفاع منتشر میشود که بی شباهت به جشن تولد یا جشنهای دیگر نیست و حتی تِمهای (Theme) ویژه برای خوش رنگ و لعاب کردن آن طراحی شده و به کار رفته است.
اقداماتی هزینه بر که برخی اساتید بر تدارک شان تاکید موکد دارند، تا جایی که ندید گرفتن آن ممکن است منجر به کسر نمره برای دانشجویان شود. الزامی که فراتر از پذیرایی در جلسه هم رفت و به لزوم تهیه هدیه ویزه برای استاد هم رسیده که در نوع خود بسیار دردناک به نظر میرسد، به ویژه اگر بدانیم تاکید بر الزامات علمی پایان نامهها و رسالهها گاه به رسوم منسوخ شده و ورافتاده شباهت یافته است!
جایگزینی دردناک شاخصهایی که از چندی پیش مقابله با آن در برخی دانشگاهها کلید خورد و حالا به صدور و ابلاغ بخشنامه ممنوعیت پذیرایی اجباری و تهیه هدیه در جلسات دفاع پایان نامه و رساله در دانشگاه آزاد اسلامی رسیده است. بخشنامهای که امروز رسما از سوی علیرضا رهایی، معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی و بیژن رنجبر، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی به روسای واحدها، مراکز آموزشی و سازمان ابلاغ شد.
بخشنامهای که اگرچه بر یک ممنوعیت تاکید دارد، اما دلچسب به نظر میرسد، هرچند که هنوز نمیدانیم تا چه اندازه جدی گرفته خواهد شد و پایش برای اجرای کامل آن صورت خواهد گرفت. یک گام امیدوارکننده که اگر مراقب شده و با نظارت دقیق و موشکافانه همراه گردد، میشود امید داشت که اوضاع در جلسات دفاع به روال سالیان نه چندان دور بازگردد که یک جعبه شیرینی برای شیرین کام کردن میهمانان و مدعوهای جلسه دفاع و اساتید کفایت میکرد، نه بیشتر.