یک مرجع تقلید گفت: وام قرض الحسنه بانکها رباخواری آشکار و خلاف شرع است؛ ما گفتیم 4 درصد بابت کارمزد بگیرید، اما یکبار نه هر سال!
به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، آیتالله ناصر مکارم شیرازی عصر سهشنبه در دیدار با اعضای هیات رئیسه کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی که در بیت ایشان برگزارشد، با اظهار امیدواری از به ثمر رسیدن تلاشهای این کمسیون، به انتقاد از نظام بانکی پرداخت و گفت: نظام اقتصادی کشور بسیار پیچیده و معماگونه شده است و مقصر اصلی هم خودمان هستیم نه تحریمها.
وی افزود: وام قرض الحسنه بانکها رباخواری آشکار و خلاف شرع است؛ ما گفتیم 4 درصد بابت کارمزد بگیرید اما یکبار نه هر سال! این زرنگی بانکها زشت و خلاف شرع است و سودی که بانکها به اسم کارمزد پس از آن 4 درصد اولیه میگیرند، رباخواری آشکار است و تا به حال هم کسی به این بانکها ایرادی نگرفتهاست.
این مرجع تقلید اظهارکرد: مساله بعدی پدیده خلق پول توسط بانکهاست که بسیار خطرناک است؛ مثلا بانکی اگر نقدینگیاش 100 میلیون تومان است، به علت الکترونیکی شدن مبادلات و جایگزینی اوراق بهادار و عدم حضور اسکناس فیزیکی، بانکها اقدام به خلق پول کرده و مثلا 200 میلیون تومان سند مالی صادر میکنند.
وی ادامه داد: نتیجه آنکه علت ورشکستگی بسیاری از موسسات مالی نیز همین امر بوده است که خسارت هنگفتی هم به دولت زده است؛ زیرا دولت مجبور میشود برای جلوگیری از خشم مالباختگان، پول آنها را از منابعی که ندارد بپردازد که مجبور به چاپ اسکناس و خلق مجدد پول بدون پشتوانه میشود.
مکارم شیرازی در ادامهم گفت: ما تابه حال نفهمیدیم بانک مرکزی چقدر نفوذ و نظارت بر بانکها دارد و ابزار قانونی و ضامن اجرایی مصوباتش چیست، چون میبینیم که بانکها به اجرای دستورات بانک مرکزی در خصوص حداکثر سود بانکی توجهی ندارند.
وی خاطرنشان کرد: بانک مرکزی باید قدرت مجازات بانکهای خاطی را داشته باشد، اما به گونهای که منجر به تعطیلی و نارضایتی مردم نشود و اعمال قانون در قالب سیستمی جامع باشد.