با افزایش روزافزون اقبال عمومی به حوزه استارتاپها در کشورمان، ظاهرا نگاه مدیران دانشگاه آزاد اسلامی هم به این مقوله جلب شده است، هرچند ظاهرا این جلب توجه آنچنان که باید، اصولی نیست.
به گزارش «تابناک»، چند روز پیش، زمانی که دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در سفری به استان همدان، بازدیدی از واحد ملایر دانشگاه آزاد اسلامی داشت، در جمع اساتید و دانشجویان این واحد سخنانی بیان کرد که شاید جدیترین نگاه در این دانشگاه به حوزه استارتاپ تا به امروز باشد.
توجه به حوزهای که مدتهاست در کانون توجه بسیاری از دانشگاههای جهان قرار دارد و در کشورمان نیز، با قوت و قدرت در برخی دانشگاهها پی گرفته میشود، اما دانشگاه آزاد، تا کنون ورودی به آن نداشته است. نقطه ضعفی که حالا رئیس این دانشگاه نسخهای هم برای رفع آن ارائه داده است.
طهرانچی که در یکی از قطبهای بزرگ تولید انگور و محصولات مرتبط با آن و همچنین تولید انواع مبلمان در جمع دانشگاهیان سخن میگفت، در بخشی از سخنانش بر ضرورت در نظر گرفتن مشوقهایی در واحدهای دانشگاهی برای جذب دانشجویان اشاره کرد و خواستار توجه ویژه واحدهای دانشگاه آزاد به حوزه استارتاپها شد.
نسخهای که نمونه خاص آن برای ملایر از زبان طهرانچی این گونه بیان شد: باید اقتصاد دانشگاه آزاد اسلامی با اقتصاد شهرها گره بخورد؛ زمانی که دو محصول کشمش و مبل در این استان رونق دارد و درآمد مردم به آن وابسته است، نیاز نیست واحد ملایر به موضوعات دیگری بپردازد و باید تمرکز خود را بر روی این دو موضوع بگذارد به طوری که اگر رشته طراحی صنعتی، مدیریت بازرگانی، کشاورزی، نساجی و گرافیک ارائه میشود، باید محوریت آن صنعت مبل یا محصول کشمش باشد.
وی در ادامه گفت: مردم ملایر و سایر شهرها برای ایجاد و توسعه دانشگاه آزاد اسلامی سرمایهگذاری کردند، پس این دانشگاه هم باید در توسعه شهرها نقشآفرین باشد؛ در این صورت است که اگر به مردم فکر کردیم، آنها هم جوانانشان را برای تحصیل و آموزش به ما میسپارند. اقتصاد دانشبنیان باید تقویتکننده آموزش و پژوهش باشد و فعالیتهای اقتصادی در دانشگاه باید جلادهنده و قوامبخش این دو حوزه باشد.
طهرانچی افزود: با توجه به ظرفیتهای شهر ملایر، انتظار میرود که ۲۰ استارتآپ در حوزه تولید، بستهبندی، خشککردن و صادرات کشمش در واحد ملایر فعال باشد، چرا که انتظار ما این نیست که یک دانشگاه در همه حوزهها کار کند، بلکه تأکید ما این است که وقتی میبینیم دو محصول کشمش و مبل در شهری رونق دارد، دانشگاه آزاد اسلامی هم فعالیتهای آموزشی و پژوهشی خود را در آن واحد به این موضوعات اختصاص دهد.
سخنانی که میتوان به صدور دستور ورود واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی به ورود به حوزه استارتاپها تعبیرش کرد و حتی از آن فراتر، رویکرد این ورود را نیز توجه ویژه به تواناییها و پتانسیلهای هر منطقه خواند. تواناییهایی که در شهر ملایر، تولید انگور و مشتقات آن و علاوه بر آن، انواع مبلمان است. دو تولیدی که رئیس دانشگاه آزاد تاکید دارد میبایست برنامه کانونی فعالیتهای آموزشی و پژوهشی این دانشگاه باشد.
اتفاقی که با توجه به گستردگی دانشگاه آزاد و انبوه دانشجویان، پژوهشگران و اساتید آن، میتواند به رقم زدن اتفاقات مثبت پرشماری منجر شود، به شرطی که جدی گرفته شود و برای رقم زدن آن برنامه ریزی صورت گیرد؛ جدیتی که چندان در رفتار مسئولان این دانشگاه به چشم نمیخورد که اگر این گونه بود، شاهد اتفاقاتی ورای سخنرانی رئیس دانشگاه در این خصوص در بازدید از یک واحد میبودیم.
جدیتی که اگر در دستور کار دانشگاه آزاد اسلامی قرار گیرد، بی شک یکی از آثار آن، عبور از شاخصهای عددی در این حوزه و از آن مهم تر، نگاه فراگیر (نه منطقهای و محدود) به مقوله استارتاپ خواهد بود، نه صدور دستور دایر کردن استارتاپ در حوزه انگور و مبل در یک واحد دانشگاهی. مولفههایی که برای فعالان عرصه استارتاپها و آنهایی که در اکوسیستم استارتاپی نفس میکشند، مولفههایی کلیدی است که اگر لحاظ نشوند، فرجامی جز شکست در انتظار یک استارتاپ نیست. شاخصههایی که سخنرانی اخیر رئیس دانشگاه آزاد نشان میدهد ورود این دانشگاه به حوزه استارتاپ چیزی جز یک تصمیم مقطعی و زودگذر نیست و قرار نیست از این سخنرانی فراتر رود.