سنگ آهن ماده اولیه زنجیره فولاد همانند دیگر مواد اولیه و معدنی نقش بسزایی در به حرکت درآوردن چرخه تولید داشته و فروش مستقیم و یا به عبارت دقیقتر خام فروشی آن، برخلاف مصالح عمومی و اقتصادی کشور بوده و تأثیر منفی قابل توجهی بر تولید و اشتغال به عنوان بخشی از بندهای مهم ابلاغ شده سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی خواهد گذاشت.
به گزارش «تابناک»؛ بنا بر اعلام سایت مرکز آهن، موازنه زنجیره فولاد در افق ۱۴۰۴ و اجرای طرح جامع فولاد کشور، نشان میدهد که نیاز فولادسازی کشور به سنگ آهن در هشت سال آینده، نزدیک ۱۶۲ میلیون تن است، حال آنکه برآورد کنونی برای میزان ذخایر موجود و واحدهای در دست ساخت تا سال ۱۴۰۴، حدود ۱۳۰ میلیون تن است؛ بنابراین، با نگاهی به این آمار می توان دید بازار فولاد کشور با خطر کمبود عرضه ماده اولیه روبه روست. از این روی، بی گمان، سرعت بخشیدن به انجام اکتشافات جدید در این حوزه و دستیابی به ذخایر جدید، مهمترین راهبرد در حل این معضل است.
اما در این وضعیت، به جای اینکه به فکر تولید و افزایش تنوع محصولات در کشور باشیم، برخی افراد با عناوین مختلف و گاه با اتصال به بدنه قدرت در کشور، تنها به منظور کسب درآمد بیشتر و منافع شخصی، سرمایه های کشور را خام از کشور خارج میکنند.
عبدالکریم حسین زاده در گفتوگو با تابناک در این باره اظهار داشت: در حوزه معادن و به ویژه سنگ آهن به تازگی اتفاق عجیبی رخ داده است؛ همه به فکر خام فروشی هستند و مواد اولیه کشور به طرز عجیبی در حال خروج است.
وی گفت: اگر قیمت سوخت و هزینه حمل را از قیمت مواد اولیه و سنگ آهن کم کنیم، خواهیم دید که سنگ آهن کشور ما رایگان به کشور های دیگر صادر میشود. این در حالی است که اگر الزاماتی برای فراوری این مواد داشته باشیم و بعد از آن مواد را صادر کنیم، مبالغ درآمدی هنگفتی عاید کشور میشود که میتواند ما را از این بحرانها نجات دهد.
عضو کمیسیون عمران مجلس افزود: به تازگی «ان جی او »هایی با عناوینی مانند سازمان تولید سنگ آهن و مانند این تشکیل دادهاند که بتوانند مواد اولیه را از کشور به راحتی خارج کنند. این در حالی است که هیچکس نمیتواند ادعایی درباره تولید سنگآهن کند و اگر حرفی در این باره دارند، باید در حوزه فراوری باشد.
این نماینده ادامه داد: به نظر من، اینگونه درآمدزایی ـ آن هم موادی که ماده خام بسیاری از تولیدیهای فولاد کشور است ـ نمیتواند به غیر از رانت و دزدی و مواردی از این دست باشد و باید گفت، عدهای تنها به فکر پر کردن جیب خود با سرمایههای این سرزمین هستند که البته اگر لازم باشد نام این افراد را اعلام خواهم کرد؛ اما قطعاً این افراد وابستگیهایی به قدرت دارند. بسیاری از معادن کشور بدون مناقصه و مزایده یا هر فرایند قانونی که باید برای واگذاری آن پیموده شود و خارج از نوبت به یکسری از افراد واگذار شده و سنگی که در این برهه از تحریم، یکی از حیاتی ترین منافذ درآمدی کشور است، به حیاط خلوت و منافع شخصی خود تبدیل کردهاند، در حالی که این سنگ برای توسعه ملی ما بسیار تأثیرگذار است و میتواند بخشی از آینده درآمدی کشور را با آن تأمین کرد.
این نماینده مجلس همچنین یادآور شد: اگر این سنگ به فناوری برسد و به محصولات متنوع تبدیل شود و پسازآن صادرات صورت گیرد، میتواند راهگشای بسیاری از امور باشد. ما سال هاست در سوریه، افغانستان و عراق درگیریم و امروز که اینها نیاز به بازسازی دارند، ما حضور نداریم. امروز که این کشورها نیاز به مصالح ساختمانی دارند، ما مواد خامی که اصل اساسی را در توسعه پایدار دارد، نداریم. جالب است بدانید که برخی از کارخانههای فولادسازی ما دسترسی به مواد اولیه ندارند، ولی ما مواد خام به کشورهای دیگر صادر میکنیم.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: تنها دلیل صادرات خام مواد دلایل شخصی و منافع افراد است. اکنون ما نمیتوانیم به کشورهای اطراف خودمان، که سال ها درد و رنج آنها را تحمل کرده و امروز به منابع درآمدی تبدیل شدهاند، وارد شویم و در آنجا حضور داشته باشیم. از سوی دیگر، مواد اولیهای را هم که داریم، به صورت خام به کشورهایی که منافع ملی خود را از منافع ما بیشتر دوست دارند، صادر می کنیم. انتظار بر این است که سازمانهای بازرسی و نهادهای نظارتی، با جدیت به این موضوع ورود کرده و از ادامه این فرایند پیشگیری کنند.