یکی از افسران سابق سیا، روز سه شنبه در یک نشست بین المللی امنیتی در اسرائیل درباره آیندۀ ایران در حال بحث بود، که مجری برنامه یکباره حرف های او را قطع کرد تا اقدام به نمایش بولتن خبر فوری بر مانیتور غول پیکر نصب شده در سالن کند.
این خبر به نقل از کانال 2 تلویزیون اسرائیل اعلام می کرد، ایران قرارداد هسته ای خود را با قدرت های جهانی کنار گذاشته و بلافاصله اقدام به اخراج بازرسان آژانس از این کشور خواهد کرد. در پی اعلام این خبر، سردرگمی ناگهانی در کل سالن حکمفرما شد و شرکت کنندگان ـ که حدود چند صد تن و اغلب مقامات فعلی و سابق از کشورهایی از جمله فرانسه، ایالات متحده آمریکا و روسیه بودند ـ تلفن های خود را در جستجوی تأیید و کشف صحت این خبر جستجو کردند.
حدود 25 دقیقه طول کشید تا همه متوجه شوند، این خبر جعلی بوده و اعضای هیأت برگزاری کنفرانس از جعلی بودن آن خبر داشتند.
برگزارکنندگان این نشست در تل آویو ـ که با حمایت سفارت آمریکا و شرکت لاکهید مارتین بوده است ـ گفتند که این کار برای سرگرم کردن شرکت کنندگان و البته به فکر فرو بردن آنها بوده است؛ اما هیچ یک از حاضران در جلسه از آژانس بین المللی انرژی اتمی مستقر در وین، نهاد مسئول تأیید توافق هسته ای ایران، به این ماجرا نخندید.
به گفته دو مقام خارجی که در آنجا حضور داشتند، در اواخر روز چهارشنبه، در یک محفل خصوصی برای دیپلمات ها، یوکیا آمانو، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی، تلاش های صورت گرفته برای ضربه زدن به اقدامات سازمانی که در دهه ها در خط مقدم امنیت هسته ای بوده است، را به باد انتقاد گرفت. به گفته این دو مقام، این دیپلمات حرفه ای ژاپنی بدون نام بردن از اسرائیل و آمریکا به این نکته به وضوح اشاره کرده که این کشورها منبع خشم او هستند.
بر اساس وب سایت آژانس بین المللی انرژی اتمی، آمانو گفته: «استقلال آژانس نباید تضعیف شود. اگر تلاشی برای خرده فرمایش یا فشار بر آژانس در راه بازرسی ها و تأییدات هسته ای وارد شود، این کار منفی و بسیار مضر خواهد بود».
البته یک مقام آژانس بین المللی انرژی اتمی روز شنبه گفت، ایالات متحده منظور آمانو نبلوده، ولی از مشخص کردن اینکه کدام کشور موضوع این انتقاد بوده سر باز زده است.
اکنون سه سال پس از توافقی که به عنوان میراثی از دولت اوباما بوده است و ایران بر اساس آن موافقت کرد که فعالیت های هسته ای خود را در جهت کاهش تحریم ها متوقف کند، بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی می گویند که تهران کاملا در تطابق با مفاد برجام عمل کرده است. این مسأله اما مانع از اقدام دولت ترامپ برای خروج از این توافق و اعمال تحریم های جدید و تلاش برای استفاده ابزاری از آژانس در کمک به منافع به بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل نشد.
رویکرد سفت و سخت ترامپ در قبال ایران، منجر به افزایش تنش میان دیگر امضا کنندگان توافق هسته ای شده است: چین، فرانسه، آلمان، روسیه و انگلیس. همچنین این موضوع تفاوت نگرش را بین کاخ سفید و سازمان های جاسوسی آمریکا به وجود آورده است، حال آنکه ترامپ این هفته از مقامات اطلاعاتی خود برای «منفعل و ساده لوحانه بودن در برابر خطر ایران» انتقاد کرد.
نتانیاهو قبل از امضا شدن توافق هسته ای به کنگره آمریکا رفت تا علیه آن لابی کند و این تلاش های خود را بعد از آن هم ادامه داد و همواره بیان کرد، این توافق ایران را از دستیابی به سلاح هسته ای منع نمی کند.
نتانیاهو در سال گذشته در یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد، مأموران اسرائیلی تعداد زیادی اسناد هسته ای را از یک انبار در تهران به سرقت برده اند که بنا بر آن ادعا کرده ایران در مورد تلاش های قبلی خود برای توسعه یک بمب هسته ای دروغ گفته است؛ ایران این اتهام را رد کرد.
نمایش خبرهای جعلی از ایران در اسرائیل در حالی است که معاون وزیر امور خارجه ایران در وین بود تا با آژانس بین المللی انرژی هسته ای که تلاش دارد توافق را انجام دهد، مذاکره کند.
رهبری ایران گفته، در صورت ناکام ماندن توافق این کشور آماده است تا برنامه غنی سازی خود را با استفاده از فناوری پیشرفته دوباره از سر بگیرد. این کشور در حال بررسی استفاده از نوع سوخت هسته ای مورد استفاده در نیروی دریایی است؛ به این معنا که می تواند اورانیوم را به سطح مورد نیاز برای تولید سلاح هسته ای نزدیکتر کند.
در همین حال، اتحادیه اروپا در حال تلاش است به باقی کشورها کمک کند که از تحریم هایی که دولت ترامپ برای متوقف کردن تجارت با ایران وضع کرده است، اجتناب کنند.
روز پنجشنبه، این اتحادیه 28 کشوری یک مکانیسم مالی جدید را برای دور زدن محدودیت های ایالات متحده به تصویب رساند. این ابزار که ابزار حمایت از مبادلات تجاری نامیده می شود، در پاریس مستقر خواهد شد و با رهبری آلمان کار خواهد کرد.
اسنادی که از سوی بلومبرگ مشاهده شده است، می گوید: این ابزار تأثیر مثبتی بر روابط تجاری و اقتصادی با ایران دارد؛ اما مهمتر از همه در زندگی مردم ایران مؤثر است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.