پس از آنکه دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا اعلام کرد، حضور نیروها و پایگاه های آمریکایی در عراق برای تحت نظر قرار دادن ایران و فعالیت های آن است، واکنش های بسیاری را در عراق شاهد بودیم.
به گزارش «تابناک»؛ ترامپ در مصاحبهای اعلام کرده بود که آمریکا هزینه زیادی برای ساخت پایگاه نظامی در عراق صرف کرده و باید آن را حفظ کند.
او همچنین گفته بود: یکی از دلایل حفظ این پایگاه این است که میخواهیم کمی مواظب ایران باشیم زیرا ایران یک مشکل واقعی است.
واکنش شدید عراقی ها
این اظهارات ترامپ با واکنش، انتقاد و مخالفت شدید مقامات و احزاب و گروههای سیاسی عراق روبه رو شد، به گونه ای که بسیاری از گروه ها و مقامات عراقی بر لزوم اخراج نیروهای آمریکایی از عراق تأکید کردند.
در همین رابطه و در اولین واکنش، رئیس جمهوری عراق به سخنان ترامپ، همتای آمریکایی خود درباره ماندن نظامیان این کشور در خاک عراق با هدف رصد ایران، واکنشی جدی نشان داد. «برهم صالح» گفت: ترامپ از عراق اجازهای نگرفته که نیروهای آمریکایی در خاک این کشور مراقب ایران باشند. رئیس جمهوری آمریکا با هیچ کس در دولت عراق درباره نقش اضافه نیروهای آمریکایی در این کشور صحبت نکرده است.
از طرفی، «حیدر العبادی»، نخستوزیر سابق عراق نیز مخالفت خود را با اظهارات ترامپ درباره نیروهای آمریکایی در عراق اعلام و تأکید کرد: این اظهارات موجب تنش در روابط بغداد و واشنگتن میشود و همچنین به حاکمیت و استقلال عراق لطمه میزند. وی تأکید کرد: ما از آمریکا میخواهیم در موضع خود و این اظهارات که فضایی منفی را ایجاد میکند بازنگری کند.
العبادی افزود: از دولت عراق نیز این درخواست را داریم که بر موضع ثابتمان درباره عدم سوءاستفاده از خاک عراق علیه کشورهای همسایه تأکید کند.
سید «عمار حکیم»، رهبر «جریان حکمت ملی» و رئیس ائتلاف «اصلاح و سازندگی» عراق نیز در سخنانی تأکید کرد: این کشور اجازه تحقق خواست ترامپ مبنی بر استفاده از خاک عراق برای زیر نظر گرفتن کشورهای همسایه را نخواهد داد. حکیم در صفحه شخصی خود در توییتر افزود: بر اساس قانون اساسی عراق، این کشور نمی تواند نقطهای برای تهدید امنیت و ثبات منطقه و جهان باشد.
همزمان پارلمان این کشور نیز به این رجزخوانی ضد ایرانی ترامپ واکنش نشان داد. معاون رئیس پارلمان تهدید کرد که پارلمان عراق به توافق امنیتی با واشنگتن و حضور مستشاران و مربیان آمریکایی در عراق پایان خواهد داد.
«حسن الکعبی» گفت: آنچه ترامپ گفته است، نقض فاحش حاکمیت و اراده ملی و نقض آشکار قانون اساسی عراق است که قید کرده عراق خاستگاهی برای تعدی به هیچ کشوری نخواهد بود.
ائتلاف پارلمانی «البناء» به ریاست «هادی العامری» نیز با ادبیات شدیدی به سخنان ترامپ واکنش نشان داد و «حسن سالم» از اعضای اصلی این ائتلاف در خطاب به ترامپ گفت: عراق ملک آباء و اجدادی تو (ترامپ) نیست و اجازه ماندن هیچ نیروی خارجی در عراق را نمیدهیم. وی ابقای نیروهای آمریکایی در عراق از سوی ترامپ را نشانه «بی مبالاتی و بی فکری» دولت آمریکا دانست و گفت: اجازه استفاده از خاک عراق علیه کشورهای همسایه را نخواهیم داد.
«قیس خزعلی»، دبیرکل گروه «عصائب اهل الحق» عراق نیز در سخنانی مخالفت خود را با اظهارات ترامپ درباره نیروهای آمریکایی در عراق اعلام و در سخنانی جسورانه تأکید کرد: عراق میتواند شبانه آمریکاییها را بیرون کند. اظهارات اخیر ترامپ حقیقت طرح واشنگتن در عراق را فاش میکند که به واسطه آن کشورهای همسایه را هدف قرار داده است.
«جعفر الحسینی»، سخنگوی گردانهای حزبالله عراق نیز در واکنش به این رجزخوانی ترامپ اعلام کرد: گروههای مقاومت این کشور هرگز برای مدت طولانی منتظر نهایی کردن خروج نیروهای آمریکایی از عراق در پارلمان نخواهند ماند. وی به شبکه المیادین گفت: اگر واشنگتن تصمیم بگیرد از خاک عراق به سوریه و ایران تجاوز کند، «دستش را قطع خواهیم کرد». الحسینی تصریح کرد: هدف آمریکا از این حضور نظامی، مقابله با محور مقاومت در عراق است.
عقب نشینی آمریکا از مواضع ترامپ
همه این واکنش ها باعث شد آمریکایی ها، آشکارا از مواضع خود عقب نشینی کنند و در همین راستا، ژنرال جوزف ووتل، رئیس ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا اظهارات دونالد ترامپ، رئیسجمهور کشورش را درباره مأموریت نیروهای آمریکایی در عراق رد کرد و گفت: تمرکز مأموریت نیروهای آمریکایی در خاورمیانه به سمت «رصد ایران» تغییر نکرده است.
این ژنرال بلندپایه آمریکایی در بخش دیگری از سخنانش، با اعلام اینکه داعش کنترل فقط سی و دو کیلومتر مربع از خاک سوریه را در دست دارد، تأکید کرد: داعش پیش از عقب نشینی آمریکا از سوریه، بقیه مناطق در کنترل خود را هم از دست خواهد داد.
او افزود: آمریکا پس از خروج از سوریه همچنان مأموریتهای مهمی به عهده دارد که در رأس آنها دفاع از متحدانی است که با ما در جنگ علیه داعش شرکت داشتند. روسیه دارای منافع بلندمدتی در سوریه است، از جمله دستیابی به آبهای دریای مدیترانه و جلوگیری از نفوذ آمریکا در منطقه. سازمان ملل و دیپلماتهای آمریکایی به منظور دستیابی به راهکاری که امنیت کردها در سوریه را تضمین کند، کار میکنند. من اخیرا از مرزهای سوریه و اردن دیدن کردم و دیدم اردنیها خیلی خوب امنیت مرزها را تأمین میکنند.
او همچنین گفت: راهبرد دفاع ملی آمریکا، افزایش نفوذ ما را در مقابله با نفوذ چین و روسیه تضمین میکند. ما از گسترش نفوذ دریایی چین در منطقه نگران هستیم. نفوذ روسیه دارای ابعاد سیاسی است، در حالی که نفوذ چین انگیزهها و اهداف اقتصادی دارد. نفوذ چین در آفریقا در حال افزایش است و چینیها میخواهند هر گونه خلأ را در این قاره پر کنند.
ووتل تصریح کرد: ما حضور خود را در منطقه خاورمیانه تقویت خواهیم کرد و هیچ نگرانی بابت امنیت تنگههای راهبردی وجود ندارد.
ژنرال جوزف ووتل گفت: برقراری آتش بس در الحدیده رویداد خوبی است و امیدواریم چارهای برای حل بحران انسانی در آنجا اندیشیده شود.
او افزود: از ائتلاف به رهبری عربستان در یمن دعوت میکنیم به اصول و ارزشهای بین المللی پایبند باشد. یمن با یک فاجعه انسانی روبه روست، ولی تلاشهایی برای حل بحران در این کشور در جریان است. با عربستان و امارات توافق کرده ایم این دو کشور بعدا هزینه سوخت رسانی به جنگنده هایشان در یمن را پرداخت کنند. طبق قرارداد به عربستان و امارات اجازه نداده بودیم تسلیحات آمریکایی را به هیچ طرف سومی در یمن انتقال دهند. ما ساز و کارهایی برای نظارت و ارزیابی عدم سوء استفاده از تسلیحات آمریکایی تدوین کرده ایم. در مورد چگونگی انتقال تسلیحات آمریکایی از طریق عربستان و امارات به طرفهای سوم در یمن تحقیق خواهیم کرد.