توافق پوتین، روحانی و اردوغان در مورد سوریه، برقراری روابط دیپلماتیک بحرین با رژیم اسرائیل، اظهارات وزیر خارجه آمریکا در مورد هدف تحریم ها علیه ایران و سوزانده شدن جسد خاشقجی در تنور کنسولگری عربستان، از جمله مهم ترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در 24 ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به بیانیه آمریکا، انگلیس، امارات و عربستان علیه ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ وزرای خارجه انگلیس، آمریکا، عربستان سعودی و امارات عربی متحده در بیانیهای که پس از نشست چهارجانبه شب گذشته آنها در شهر «ورشو» لهستان منتشر شد، از لزوم برقراری «صلح» در یمن صحبت کرده و در عین حال، بار دیگر به اتهامزنی به ایران پرداختهاند.
در بخشی از این بیانیه، با اشاره به توافق طرفین درگیر در یمن برای کاهش تنش در شهر ساحلی «الحدیده»، آمده است: وزرا از طرفهای یمنی خواستند، توافقاتی را که در دسامبر سال ۲۰۱۸ به دست آمد، فورا و کاملا اجرا کنند.
این بیانیه سپس با استقبال از چندین توافق به دستآمده میان طرفهای درگیر و با حمایت از قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل، به اتهامزنی به ایران پرداخته و مدعی شده است: وزرا همچنین در مورد اثر ثباتزدای کمکهای غیرقانونی ایران به حوثیها از طریق تأمین کمکهای مالی، موشکهای بالستیک و تسلیحات پیشرفته، بحث کردند!
در ادامه این بیانیه ادعا شده است: در تلاش برای کاهش واردات غیرقانونی سوخت توسط حوثیها، وزرا در مورد گامهایی برای محدود کردن فعالیتهای تسهیلکننده ورود جریان نفت از ایران و در عین حال کسب اطمینان از وجود جریان نفت از طریق دریای سرخ، بحث کردند.
این چهار کشور در بیانیه خود، بدون کوچکترین اشارهای به حملات مداوم ائتلاف تحت سرکردگی عربستان سعودی به زیرساختهای شهری یمن، پاسخهای موشکی و پهپادی مقاومت یمن را «به شدت محکوم کرده» و توقف این حملات را خواستار شدهاند.
توافق پوتین، روحانی و اردوغان در مورد سوریه
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه همراه با حسن روحانی، رئیس جمهور ایران و رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در کنفرانس خبری مشترک بعد از مذاکراتشان در شهر سوچی اعلام کردند، بر سر لزوم مقابله با تلاش های شبه نظامیان مرتبط با القاعده در استان ادلب برای گسترش دامنه نفوذشان توافق کرده اند.
اردوغان خاطرنشان کرد: ترکیه تلاشی بسیار سخت داشته تا آرامش در ادلب حفظ شود و انتظار دارد که دولت سوریه به توافق آتش بسی که پیش از این در ارتباط با این استان حاصل شده، پایبند بماند.
همچنین رهبران روسیه، ترکیه و ایران درباره مسأله برنامه ریزی آمریکا برای خارج کردن نظامیانش از سوریه نیز به بحث پرداختند.
ولادیمیر پوتین و حسن روحانی در این کنفرانس خبری مشترک گفتند که دولت سوریه باید مناطقی را که در حال حاضر نظامیان آمریکایی در آنها مستقرند در کنترل خود بگیرد.
پوتین تأکید کرد: اگر خروج نیروهای آمریکایی که در ماه دسامبر از سوی دولت ترامپ اعلام شد واقعا اتفاق بیفتد، تنها راه حل درست این است که بعد از این اتفاق، کنترل این مناطق به دولت سوریه واگذار شود.
اردوغان نیز اظهار کرد: خروج نظامیان آمریکایی از سوریه نباید به ایجاد خلأ قدرت منجر شود و بار دیگر بر نیت ترکیه به منظور ایجاد یک منطقه امن در شمال شرق سوریه به منظور ایمن کردن مرز ترکیه در مقابل شبه نظامیان کردی ـ که از نظر آنکارا تروریست محسوب می شوند ـ تأکید کرد.
اردوغان همچنین گفت: ترکیه انتظار دریافت کمک از شرکایش در روند آستانه یعنی روسیه و ایران به منظور جلوگیری از ظهور یک کریدور تروریستی در مرز سوریه با ترکیه دارد.
او اظهار کرد: ترکیه به هیچ وجه اجازه نخواهد داد کریدور تروریستی در مرزهای جنوبی اش تشکیل شود و در این خصوص ما انتظار دریافت کمک از سمت شرکای فرآیند آستانه را داریم. در عین حال، ولادیمیر پوتین مذاکرات اجلاس سوچی را سازنده و جامع خواند.
برقراری روابط دیپلماتیک بحرین با رژیم اسرائیل
وزیر خارجه بحرین از برقراری روابط دیپلماتیک با رژیم اسرائیل و سفر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر کنونی این رژیم به منامه در نهایت امر خبر داد.
خالد بن احمد آل خلیفه وزیر خارجه بحرین در حاشیه حضورش در کنفرانس ورشو گفت، اعتقاد راسخ دارد، در آینده روابطی دیپلماتیک با اسرائیل برقرار خواهد شد.
وی در پاسخ به پرسشی درباره زمان گشایش در روابط بین اسرائیل وب بحرین و زمان دعوت از بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل برای سفر به بحرین گفت: هر وقت انجام شد، انجام میشود.
وزیر خارجه بحرین در پاسخ به این که آیا این امر در آینده نزدیک خواهد بود، گفت: این امر (سفر) در نهایت به وقوع خواهد پیوست. این درحالی است که نتانیاهو امروز از دیدار خود تا ساعات آینده با عادل الجبیر، وزیر مشاور در امور خارجه سعودی خبر داد.
دیروز نیز بنیامین نتانیاهو با یوسف بن علوی وزیر خارجه سلطان نشین عمان دیدار کرده بود.
پمپئو: هدف از تحریم های ایجاد فشار بر مردم و ناآرامی در ایران است
«مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا روز پنجشنبه تلویحا اعتراف کرد، هدف از اعمال تحریم علیه ایران، تحمیل فشار اقتصادی به مردم ایران و به تبع آن ایجاد ناآرامی در کشور است.
وی که با شبکه «سیبیاس» گفتوگو میکرد، در پاسخ به این که آیا خروج از توافق هستهای و احیای تحریمها رفتار ایران را تغییر داده یا نه، گفت: «اوضاع برای مردم ایران بسیار بدتر شده و ما معتقدیم که این به خیزش مردم ایران و تغییر رفتار رژیم منجر میشود.»
پامپئو البته پس از آنکه با این پرسش مجری روبه رو شد: «پس هدف تحریمها شوراندن مردم ایران» است، بار دیگر به روایت همیشگی واشنگتن بازگشت و گفت این تحریمها تلاش میکنند فعالیتهای خارجی ایران را محدود کنند.
وزیر خارجه آمریکا گفت: «تحریمها با این هدف طراحی شدهاند که آنها را ثروت و منابعی که برای ادامه ویرانی در سرتاسر خاورمیانه و سرتاسر جهان لازم دارند، محروم کند.»
اعتراف پامپئو به هدف اصلی تحریمها، یعنی اعمال فشار به مردم ایران، در حالی است که دولت این کشور در روایت رسمی خود همواره ادعا میکند که تحریمها را به نحوی طراحی کرده که به مردم آسیبی وارد نشود.
سوزانده شدن جسد خاشقجی در تنور کنسولگری عربستان
مقامات پلیس استانبول روز پنجشنبه اعلام کردند، بنا بر شواهد موجود، احتمال دارد جسد «جمال خاشقجی»، روزنامه نگار و منتقد عربستانی مقیم آمریکا، در درون تنوری که در محل کنسولگری عربستان در استانبول قرار دارد، سوزانده شده است.
پلیس استانبول با صدور بیانیه ای اعلام کرد: «در درون ساختمان کنسولگری یک کوره یافت شد. طبق نظر کارشناسان، دمای این تنور می تواند به یکهزار درجه سلسیوس برسد که هرگونه بافت بیولوژیکی را نابود می سازد و بدین ترتیب هیچ گونه اثری از دی ان اِی باقی نمی گذارد».
پلیس استانبول در ادامه خاطرنشان کرد: هیأت دیپلماتیک سعودی پس از قتل جمال خاشقجی، به یکی از رستوران های استانبول ۳۲ قطعه گوشت خام را سفارش داده بود. پلیس استانبول در ادامه می افزاید: «این پرسش مطرح می شود که آیا این یک اقدام از پیش برنامه ریزی شده بود. در این مورد تحقیق خواهد شد».
گفتنی است، جمال خاشقجی، روزنامه نگار و منتقد سعودی و همچنین ستون نویس روزنامه واشنگتن پست روز دوم اکتبر سال گذشته میلادی پس از آنکه برای انجام امور کنسولی وارد کنسولگری عربستان در شهر استانبول شد، ناپدید گردید.
مقامات ریاض در آغاز نسبت به ناپدید شدن ناگهانی این روزنامه نگار اظهار بی اطلاعی کرده، ولی تحت فشارهای بین المللی و همچنین بازپرسان محلی ترکیه تأیید کردند، خاشقجی با تزریق ماده ای کشنده به قتل رسیده و سپس جسد مثله شده وی به خارج از کنسولگری منتقل شده است. در همین ارتباط، مقامات سعودی در تلاش برای کاستن از فشار دولت ها و رسانه های بین المللی حدود یازده تن را به اتهام قتل خاشقجی بازداشت کردند.
دفتر دادستان استانبول نیز اعلام کرد، ترور خاشقجی با قصد و برنامه ریزی قبلی صورت گرفته است. در همین راستا، دولت آنکارا مقامات عربستان سعودی را ترغیب کردند که عاملان این جنایت را به ترکیه بازگردانده و اطلاعات لازم را در مورد محل اختفای جسد خاشقجی ارائه دهند.