برخی مشاوران مسکن میگویند گرانی بازار اجاره و خرید مسکن، شهروندان را به «کانکس نشینی» سوق داده، مناطق میانی و منطقه 22 جزو لیستی است که آنها برای این ادعایشان مطرح میکنند. اما تاکنون هیچ مقام رسمی این گفتهها را در داخل شهر تهران تأیید نکرده است. این درحالی است که برخی مسئولان شهری از پدیده دیگری به نام «پشت بام نشینی» خبر میدهند.
به گزارش «تابناک» به نقل از روزنامه ایران، پشت بام فروشی پدیده نه چندان تازهای است که از زبان شهردار منطقه 22 تأیید میشود. علی نوذرپور با تأیید این پدیده در کلانشهر تهران از آن به عنوان یک حاشیهنشینی جدید نام میبرد. به گفته او در برخی از مناطق ضعیف و کم برخوردار شهر تهران چنین موضوعی وجود دارد و مالکین قسمت پشت بام خود را به صورت یک اتاق به افرادی که معمولاً جزو دهکهای پائین جامعه محسوب میشوند، اجاره میدهند. او البته دو سال پیش هم این موضوع را در آستانه انتخابات شورای شهر مطرح کرده، اما در آن شرایط ظاهراً گوشی برای شنیدن وجود نداشته است. این ساختمانها سبک، موقت و ناایمن هستند. اجارههایشان هم بسته به نوع سازه و محدوده مسکونی متفاوت است.این پدیده بیشتر در ساختمانهای دو و سه طبقه قدیمی رخ میدهد.
وی میگوید: در محلههای حاشیهنشین شهر تهران (که شامل 40 محله است) بعضاً دیده میشود که پشت بام خانهها اجاره داده شده و وجهی هم توسط بهره برداربه مالک ساختمان پرداخت میشود یا اینکه به بهره بردار اجازه داده میشود در پشت بام، مستحدثهای ایجاد کند و بین 10 تا 15 سال از آن بهرهبرداری کند و پس از آن به مالک واگذار کند.
شهردار منطقه 22، نام منطقهاش در این لیست نه چندان بلند بالا را تکذیب میکند. او میگوید این اولین بار نیست که پدیده کانکس نشینی مطرح میشود، حدود یکسال پیش هم بازار کانکسها داغ بوده، اما همان زمان هم به تأیید هیچ مقام رسمی نرسید. نوذرپور البته برای اثبات حرفهایش به گزارشهای روزانه مأموران و کارگران خدمات شهری در سطح منطقه اشاره میکند. او میگوید در این مدت حتی یک بیسیم هم برای این موضوع به ما زده نشده و در بخش نوساز منطقه که اساساً امکان چنین چیزی وجود ندارد. پیکان شهر هم که بخش قدیمی منطقه محسوب میشود از این موضوع مبراست. نوذرپوراگرچه استقرار کانکس در محدوده کارگاههای ساختمانی را رد نمیکند، اما به صراحت تأکید میکند که این کانکسها فقط برای اسکان موقت کارگران تهیه شده و در کنار ساختمانهای درحال ساخت دایر است! او البته خطاب به کسانیکه این موضوع را مطرح میکنند هم میگوید که سند و مدرک ارائه دهند. ادامه این ماجرا را حالا از زبان مصطفی قلی خسروی، رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران بشنوید. او با تمام قدرت، رواج این پدیده را در تهران تکذیب میکند.:«اگر هم چنین چیزی رخ دهد به ثبت در بنگاههای املاک نمیرسد. یعنی یک توافق دو طرفه بین مالک و مستأجر است که جایی هم ثبت نمیشود! چرایش هم روشن است، این کار تخلف است، اگر جایی فردی کانکسی بگذارد و بخواهد اجاره دهد، شهرداری با او برخورد میکند. این کار قاعده و قانون خاص خودش را دارد.البته اگر درپشت بام باشد، درصورتیکه مالک حکم رفع ممنوعیت گرفته باشد، میتواند اجاره دهد که قضیه آن فرق میکند. درهرصورت مشاوران املاک قانون را بلدند و کاری خلاف آن انجام نمیدهند. او البته منکر تخلفات عجیب و غریب در تهران با وجود افزایش قیمت مسکن و بالا رفتن نرخ اجاره بها نمیشود، اما ترجیح میدهد که در این زمینه سکوت اختیار کند! دلیلش هم جلوگیری از رواج این تخلفات است!
از منطقه 11 چه خبر؟
از منطقه 11 چه خبر؟ رواج این پدیده در این منطقه هم تأیید نمیشود. آرش لالویی- رئیس اداره املاک شهرداری منطقه 11، البته به یک مورد استقرار کانکس در پشت بام یک خانه مسکونی در ضلع شرقی خیابان کارگر اشاره میکند که به محض رؤیت شهرداری با جرتقیل برداشته شده است. خودش اما مورد دیگری را به خاطر نمیآورد. معتقد است شهرداری بشدت با این پدیده چه کانکس باشد و چه ساخت یک سازه ناایمن و غیر استاندارد در پشت بامها برخورد میکند و به این سادگیها نمیتوان یک نفر را پیدا کرد که کانکس گذاشته و زندگی میکند!
او می گوید: هر ساخت وسازی خارج از ضوابط شهرسازی ولو کانکس، انباری، اتاق کوچک با آن برخورد میشود. یعنی رأی ماده 100 گرفته شده و حکم تخریب اجرا میشود. اگرچه ممکن است در مناطق جنوبی چنین چیزی بوده باشد، اما من نشنیدهام!
کانکس نشینی در شهرک های اقماری
منطقه 18 یک منطقه محروم و کم برخودار است. آیا این پدیده در این منطقه به چشم خورده است؟ پاسخ بازهم منفی است. مهندس امیرحسین عساری، معاون خدمات شهری منطقه 18، میگوید بله ما کم برخورداریم، اما شرایط سخت اقتصادی باعث نمیشود کسی در کانکس زندگی کند. وی با بیان اینکه تاکنون سابقه نداشته با چنین مواردی برخورد کنیم، میگوید: غیر ممکن است که چنین اتفاقی در محدوده منطقه ما افتاده باشد. این پدیده بیشتر در شهرکهای اقماری اطراف تهران دیده میشود و اگر گذرتان افتاده باشد هم حتماً با این کانکسها در بعضی شهرکها مثل گلدسته برخورد کردهاید. این امر هم طبیعی است و در اطراف همه کلانشهرها دیده شده است. بعضاً 14 نفر در یک فضای 10 متری زندگی میکنند، اما در محدوده حریم شهر حتی نمیتوان یک آجر روی آجر گذاشت. حتی خارج از حریم هم این کار غیر قانونی است. در پشت بامها هم اگر تخلفی رخ داده باشد که شهرداری ورود میکند اما نمیتوان منکر تخلف شد!
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.