به گزارش «تابناک»، اواخر دی ماه، زمانی که رئیس جمهور کشورمان با حضور در جمع مردم گلستان، وعده پرتاب دو ماهواره ایرانی در فرصت باقی مانده تا پایان سال جاری را داد، کمتر کسی تصور میکرد، این خبر مسرت بخش به چنین فرجامی گره بخورد.
فرجامی از جنس عدم موفقیت که نخستین بار متفاوت مخابره شد؛ خبر پرتاب ماهواره ساخت دانشگاه امیرکبیر که در همه مراحل موفق بود، مگر اینکه در مرحله جدا شدن از موشک حامل، به شتاب لازم نرسید و بنابراین تنها زمان کوتاهی در مدار بود و بعد مسیر سقوط را در پیش گرفت.
این خبر را ابتدا آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات مخابره کرد؛ هرچند در مخابره آن، کمی بی دقتی به چشم میخورد. خبری که روایت وزیر از آن، شکست بود، در حالی که به باور کارشناسان، ساخت و پرتاب ماهواره به فضا، حرکت در لبه علم است و امری پیچیده؛ آنقدر پیچیده که شکست در آن بی معناست.
رویدادی که به رغم این بی دقتی، به جهاتی متفاوتترین تجربه کشورمان در این عرصه بود، چون به واسطه اطلاع رسانی وزیر، همگان دریافتند که پرتاب چه زمانی رخ خواهد داد، چه زمانی انجام شده و فرجام آن چه بوده است؛ اتفاقی که در پرتابهای قبلی رخ نمیداد و از این روی، به نظر میرسید شرایط تغییر کرده است.
تغییری از جنس اطلاع رسانی دقیق در خصوص پرتاب ماهوارههای ایرانی به فضا که پیشتر تنها در خصوص پرتابهای صد در صد موفق شاهدش بودیم و در شکست ها، اغلب به روایت ماجرا هم نمیرسید؛ هرچند حساسیت دیگر کشورها در این خصوص، اغلب به روایت اخباری از پرتابهای ناموفق کشورمان در رسانههای دیگر کشورها منجر میشد.
اما این تغییر ظاهرا اتفاقی غیربرنامهریزی شده و به معنای کامل آن، «اتفاقی» بود؛ این را حالا با قطعیت تمام میتوان گفت، چون چند هفته پیش، برخی رسانههای خارجی از پرتاب دیگری در کشورمان خبر دادند که، چون رسما در کشورمان در خصوص آن اطلاع رسانی نشده بود، میشد حدس زد موفقیت آمیز نبوده است؛ روایتی غیر رسمی که امروز رسمیت یافت.
این بار هم رسمیت بخشنده به این خبر، کسی نبود جز آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات که در حاشیه مراسم افتتاح آزمایشگاه مرجع سازگاری الکترومغناطیسی از ناموفق بودن پرتاب هر دو ماهواره پیام و دوستی سخن به میان آورد و آنها را گامی در راستای توسعه دانش فضایی کشورمان خواند. اظهارنظری که به نوعی تأیید روایتی بود که بیگانگان مخابره کرده بودند.
عقبگردی که انتظار نمیرفت رقم بخورد، ولی این گونه شد تا با این پرسش روبه رو شویم که چرا در روزگاری که استفاده از موفقترین موشکهای ماهواره بر در جهان هم گاه به شکست عملیات پرتاب ماهوارهها به فضا منجر میشود، موفقیت آمیز نبودن برخی پرتابهای کشورمان، مسئولان را به وادی پنهان کردن ماجرا سوق میدهد؟!