سید محمد بحرینیان:

در اقتصاد جهانی تبدیل به جزیره‌ای شده ایم که نه در زمین، بلکه در آسمان و فضا هم معلق و بلاتکلیف هستیم

تأثیر تحریم‌ها در اقتصاد کشور را می‌توان از زوایای مختلف و در بازه‌های متفاوت زمانی (کوتاه‌مدت و بلندمدت) بررسی کرد. اگرچه گفته می‌شود اثر مستقیم این تحریم‌ها در ابتدای امر بر درآمد‌های نفتی و سپس بر تولید کل اقتصاد بوده است، اما اثرات تجمیعی آن را نمی‌توان به‌سادگی بر سطح رفاه جامعه، نحوه توزیع درآمد‌ها در جامعه و تعمیق عقب‌ماندگی توسعه‌ای برآورد کرد.  
کد خبر: ۸۸۸۳۵۶
|
۰۹ فروردين ۱۳۹۸ - ۱۸:۳۴ 29 March 2019
|
12533 بازدید
|
تابناک اقتصادیتحریم‌های وضع‌شده بر اقتصاد ایران در سال‌های گذشته، به‌ویژه تحریم‌های آمریکا در سال ۹۷، از چند منظر شایان بررسی و تحلیل است. اگرچه عنوان تحریم‌ها همیشه با عبارت اقتصاد همراه بوده، اما باید اشاره کرد جنبه‌های اجتماعی و سیاسی این مسئله نیز از اهمیت بسزایی برخوردارند. اصولا مناسبات اقتصادی هر کشور به مفهوم دادوستد آن، پیش از شکل‌گیری مستلزم نوعی مناسبات فرهنگی، سیاسی و اجتماعی است که بدون درنظرگرفتن آنها، مناسبات اقتصادی نمی‌تواند پایداری بایسته و شایسته‌ای داشته باشد. بنابراین پیش از اینکه تولیدات یک کشور به بازار‌های جهانی راه یابد، تعریف مشخصی از برند، تمایزات و نقاط قوت یک کشور است که در اذهان جامعه جهانی راه می‌یابد و زمینه را برای مصرف تولیدات آن کشور خاص فراهم می‌کند.
 
به گزارش تابناک اقتصادی؛ این مقدمه مقاله ای است به قلم سید محمد بحرینیان، صنعتگر و پژوهشگر توسعه که در ویژه نامه نوروزی روزنامه شرق منتشر شده است.   
 
بحرینیان در ادامه این مطللب تاکید دارد که تأثیر تحریم‌ها در اقتصاد کشور را می‌توان از زوایای مختلف و در بازه‌های متفاوت زمانی (کوتاه‌مدت و بلندمدت) بررسی کرد. اگرچه گفته می‌شود اثر مستقیم این تحریم‌ها در ابتدای امر بر درآمد‌های نفتی و سپس بر تولید کل اقتصاد بوده است، اما اثرات تجمیعی آن را نمی‌توان به‌سادگی بر سطح رفاه جامعه، نحوه توزیع درآمد‌ها در جامعه و تعمیق عقب‌ماندگی توسعه‌ای برآورد کرد.  
 
هرچند به لحاظ بودجه‌ای گفته می‌شود اقتصاد ایران حدود ۵۰ درصد به نفت وابسته است و تحریم‌های نفتی صرفا با محدودیت ۳۰ تا ۵۰ درصدی صادرات، توان بودجه‌ای را حدود ۲۵ درصد تضعیف کرده‌اند، اما این همه مسئله نیست.
 
میزان یارانه‌هایی که حامل‌های انرژی به صورت مستقیم و غیرمستقیم در اقتصاد تزریق می‌کنند و نقش درخور توجهی که در این میان دارند، در کنار وابستگی غیرمستقیم اقتصاد به نفت و درآمد‌های نفتی و بخش بودجه‌ای دولت به هزینه‌های جاری و اینکه سهم عمده چرخه اقتصادی به صورت اشتغال و مصرف در توزیع درآمد نفت در جامعه به صورت بودجه‌های جاری و عمرانی نهفته است، به‌سادگی قابل اغماض نیست.
 
اگر این‌ها در کنار حجم عمده مصرف و واردات کالا‌های خارجی و تبعیت عادات سبک مصرفی جامعه از دنیای پیرامونی لحاظ شود، مسئله تحریم‌ها و اثرات آن‌ها پیچیده‌تر می‌شود.
 
حال اگر این پیچیده‌شدن موضوع تحریم‌های نفتی را در کنار محدودیت مبادلات بانکی، محدودیت انتقال تکنولوژی و ارائه فهرست بلندبالایی از محدودیت‌های وضع‌شده بر اشخاص حقیقی و حقوقی قرار داده و این محدودیت‌ها با وضع جرائم سنگین به سایر مشارکت‌کنندگان در شکستن تحریم تعمیم داده شود، پیداست که اقتصاد ما در اقتصاد جهانی تبدیل به جزیره‌ای شده که نه در زمین، بلکه در آسمان و فضا معلق و بلاتکلیف است و مهم‌ترین اثر تحریم‌های اقتصادی، همین بلاتکلیفی ناشی از اهلیت‌نداشتن تصمیم‌گیران اقتصادی کشور است که سبب می‌شود نتوان در کاری ورود و برنامه بلندمدت و میان‌مدتی را تدوین کرد.
 
مشارکت سرمایه‌گذاران خارجی که بماند، سرمایه‌گذاران داخلی نیز در چنین شرایطی ترجیح خواهند داد منتظر نتیجه تحولات باشند یا در بهترین شرایط، در برنامه‌ها و پروژه‌هایی درگیر شوند که در کوتاه‌مدت بتوانند به انتفاع لازم رسیده و حداقل ریسک را داشته باشند. در نهایت، زمینه برای رشد و گسترش فعالیت‌های غیرمولد در جامعه شدت گرفته و اقتصاد در دام کژکارکردی‌های دوره‌های تورم و رکود زمین‌گیر خواهد شد.
 
تحریم‌های اخیر در اقتصاد به سه بخش عمده تفکیک می‌شوند:

 
1. محدودیت بر مشارکت در فعالیت‌های نفت و گاز و سرمایه‌گذاری‌های خارجی در ایران.

2. تحریم‌های پولی و مالی و رفتار بانک‌های جهان با ایران

3. تحریم‌های وضع‌شده علیه شرکت‌ها و اشخاص خاص


عمده درآمد‌های صادراتی اقتصاد ایران وابسته به نفت است و دولت‌های ما به ساده‌ترین نوع منابع درآمدی وابسته شده‌اند و علاقه و اعتیاد بسیاری به صادرات منابع طبیعی و سعی در پنهان‌کردن ناتوانی‌های خود و حل مشکلات و کنترل شاخص‌ها از طریق واردات کالا‌ها و خدمات با استفاده از درآمد‌های نفتی دارند، تحریم‌های نفتی باعث می‌شود درآمد‌های ارزی دولت از فعالیت‌های نفت و گاز و صادرات آن‌ها کاهش یابد و به دلیل وابستگی خارجی نیز بخش نفت در فعالیت‌های پایین‌سری - هم به لحاظ تجهیزات تولید و استخراج و هم از نظر منابع مالی و انسانی- با مشکلاتی ازجمله محقق‌نشدن برنامه‌های افزایش تولید و صادرات، با وجود افزایش قیمت نفت و رویگردانی شرکت‌های خارجی از مشارکت در پروژه‌های نفت و گاز و در نهایت استهلاک تدریجی منابع استخراجی نفت روبه‌رو شود؛ به‌خصوص وقتی بحث ذخایر مشترک بین کشور‌ها مطرح می‌شود هرگونه کم‌کاری در این حوزه، چندان به صرفه ملت نباشد.

در این زمینه، در کنار ناتوانی در تبیین راهبرد توسعه و سیاست‌گذاری‌های صنعتی، موضوع تحریم‌های مالی و بانکی، بخش دیگر پیچیده‌شدن تحریم‌هاست.
 
این تحریم‌ها سبب می‌شود شرکت‌های خارجی که با ضوابط فاینانس اقدام به مشارکت در پروژه‌های مبتنی بر منابع طبیعی، نفتی و صنعتی بعضا بیهوده و به‌غایت تکراری می‌کنند، با مشکل تأمین نقدینگی از بازار‌های معتبر مالی جهان روبه‌رو شده و هزینه اضافی ناشی از کمبود منابع مالی یا تأمین آن از بازار‌های موازی را به کشور، صنعت یا تولید مدنظر تحمیل کرده و آن را از حیز انتفاع خارج کنند. علاوه بر این، نبود سیستم کارآمد جابه‌جایی منابع مالی، باعث انحراف بخشی از منابع از مسیر‌های قانونی شده و انواع فساد و هزینه‌های سربار را سبب می‌شود. این قبیل نقل‌و‌انتقالات مالی عملا کشور را در مظان اتهام پول‌شویی قرار داده و وجهه اجتماعی کشور را مسئله‌دار می‌کند.
 
از سوی دیگر، چنانچه با شرکت‌های کوچک در زمینه مسائل نفتی مشارکت کرده یا به موضوع قرارداد‌های مشترک فناوری بین شرکت‌های داخلی و خارجی اهتمام ورزیده شود، به دلیل ضعیف‌بودن وضعیت کاری شرکت‌های یادشده و دست‌نیافتن آن‌ها به منابع بین‌المللی مالی و فناوری نوین جهان، ضمن دستیابی به فناوری نازل‌تر، هزینه‌های بیشتری به تولید تحمیل و در بلندمدت توان و ظرفیت آن را کاهش خواهد داد. علاوه بر اینها، رقبا و پیمانکاران صنعتی از قدرت چانه‌زنی بالاتری برخوردار شده و توافق‌های یک‌جانبه‌ای را در بلندمدت به ملت تحمیل خواهند کرد. از دیدگاه تولیدات بالاسری نیز به هر میزان که تولیدات متنوع‌تر و وابستگی بازار‌های مصرفی به نوع تولیدات بیشتر باشد، مسلما اثر تحریم‌ها کم‌رنگ‌تر خواهد بود.
 
همه این مشکلات ناشی از خواب طولانی و آسان‌خوری منابع مفت تجدیدناپذیر از سوی عموم دولت‌های مختلف، هرچند انصافا همه آن‌ها را شامل نمی‌شود و تکیه بر اولویت اولشان یعنی خرید محبوبیت با این‌گونه منابع است که اکنون مانند دمل چرکی سر باز کرده و اقتصاد کشور را زمین‌گیر و با بحران روبه‌رو کرده است.
 
در دیگر بخش‌های معدنی و صنعتی نیز به موازات اینکه آن بخش وابستگی بیشتری به سرمایه‌گذاری، واردات یا بازار‌های صادراتی داشته باشد، هزینه‌های حاصل از تحریم افزون‌تر و آسیب‌پذیری آن بخش در مقابل تحریم شدیدتر می‌شود.
 
بسیاری می‌گویند که در شرایط کنونی، ظرفیت خوبی برای خودکفایی داخلی فراهم شده و صنعت می‌تواند از فرصت موجود نهایت استفاده را برده و به تعمیق داخل بپردازد؛ باید گفت: در زمانه‌ای که تحولات تکنولوژیکی سرعت تغییرات را بالا برده، جزیره‌ای عمل‌کردن جز اتلاف فرصت، پیامد دیگری در بلندمدت همراه نخواهد داشت.
 
اقتصاد ایران ناگزیر است تحولات صنعتی و تکنولوژیک دنیا را با سرعت بیشتری درک، جذب و عملیاتی کرده و درصدد آن باشد تا به این دریای بیکران بپیوندد و حداقل بتواند در بخشی از این تحولات، نقش پیشرو را بازی کرده و از منافع آن منتفع شود.
 
تحریم‌ها سبب شده هزینه تولید و تأمین مواد اولیه، کالا‌های واسطه‌ای و سرمایه‌ای افزایش یافته و قدرت رقابتی فروش محصول در بازار‌های داخلی و صادراتی کاهش یابد. از سوی دیگر، کشور‌های سلطه‌طلب غربی و شرکای شرقی آنها، به واسطه مشاهده عملکرد ضعیف در اجماع در اقدامات مورد نیاز از سوی قوای سه‌گانه برای مقابله با تحریم‌های اقتصادی آن‌ها در بخش تولیدی و به‌ویژه بخش صنعتی که حیاتی‌ترین نقطه پایداری اقتصاد است –با وجود تذکرات متعدد رهبری برای توجه به تولید- و بی‌عملی که به‌سادگی از سوی آنان مشاهده می‌شود، جری‌تر شده و هر روز فشار‌های جدیدی را اعمال خواهند کرد.

در چنین شرایطی، لازم است راهکار‌های مکملی برای جبران، پیش‌بینی و عملیاتی شود، ازجمله:

الف. تمرکز سریع در تصمیم‌گیری‌های اقتصادی که مستقل از هر سه قوه بوده و اقتدار کامل تصمیم‌های لازم‌الاجرا برای هر سه قوه را دارا باشد. حضور نخبگان دانشگاهی و مدیران اجرائی باتجربه و معتقد به منافع ملی، از الزامات موفقیت و مقابله خواهد بود.


ب. محدودیت منابع ایجاب می‌کند تخصیص‌ها از اصل منافع بلندمدت ملی تبعیت کرده و از تطمیع گروه‌ها و باند‌های وابسته و حتی قشری‌گرایی کاملا به‌دور باشند.


ج. اقتصاد مقاومتی به مفهوم مشارکت عام ملت در مسائل و به‌خصوص مشارکت خاص صاحبان اندیشه و عمل در انتخاب سیاست‌ها، ابزار‌ها و رویکرد‌های اقتصادی است که تمرکز آن باید بر نقاطی باشد که گلوی کشور را می‌فشارد؛ نه اینکه در کمال تعجب، گروهی دولتی در کنار هم بنشینند و اعمال عادی روزانه دستگاه‌های دولتی را در قالب پروژه‌های اقتصاد مقاومتی تعریف کنند. امروز نبود تفکر خلاق و کارآفرینان واقعی در جامعه احساس می‌شود. باید کارآفرینان و دانشجویان نخبه را شناسایی و حمایت و بخش‌های مولد موجود در اقتصاد را که توسعه‌آفرین هستند، از بخش‌های نامولد جدا کرد؛ چراکه بدون مشارکت نخبگان واقعی جامعه در ترسیم اهداف، نمی‌توان از انحراف اهداف جلوگیری کرد و به تحقق آن‌ها امیدوار بود.
 
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۴
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۵۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۱/۰۹
مثل یه جزیره ی متروک هستیم اقتصادما یعنی بستن درهای کشور واین یعنی تکثیر وتولید بابک زنجانی ها وفساد
پاسخ ها
ناشناس
| Canada |
۲۱:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۱/۰۹
کشوری که اینگونه ناتوان است چرا بجای کار مفید و تامین اقتصاد ومعاش آن ،به شعار دادن و هدایت سیاستهای دنیا و اصلاح دنیا مشغول است. شما اگر طبیبی درد خود را دوا کن.
کشور ما بیماری بیش نیست که سالها تلاش و همت برای ساختن آن لازم است. اول بپذبرید بیمارید سپس تما طبیبهای قلابی را جمع کنید و با کمک طبیبان (متخصصان ملی و بینالمللی ) و با کمک مردم راهکارهای تثبیت و بهبود این وطن بیمار را دنبال کنیم.
ناشناس
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۰۸:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۱/۱۰
همین حرفا را قصاب محله مان هم می زند،
ناشناس
|
Bulgaria
|
۱۹:۱۵ - ۱۳۹۸/۰۱/۰۹
بلی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۱/۰۹
تقریباً همه مردم اینو می دونن غیر از اونایی که باید بدونن. البته شایدم می دونن و همین شرایط بیشتر به نفعشونه
پاسخ ها
مهدی
| Germany |
۲۰:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۱/۰۹
این شرایط بنفع هیچکس نیست
اما متاسفانه مرغ یک پا دارد مشکل ماست.
20
| United States of America |
۲۱:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۱/۰۹
دقیقا
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۱/۱۰
این شرایط یه سری نهادها از خداشون ایران همیشه تو تحریم باشه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۱/۰۹
یک مثال خیلی ساده میزنم: فرض کنید شما یک کارگاه فرش دارید، میخواهید 10 تخته فرش دستباف صادر کنید، خریدار هم در خارج مثلا در همین کشورهای اطراف خودمان یا در اروپا پیدا کرده اید. خب، دو راه برای دریافت پول از خریدار دارید، یا پول نقد بگیرید، که تقریبا هیچ خریداری ریسک نمیکند و پول نقدی تحویل نمیده چون قوانین آن کشور اجازه حمل مقادیر زیادی اسکناس نمیدهد، و یا به صورت حواله دریافت کنید که البته شیوه معمول همه تجارت های خارجی است. مشکل همینجاست، که باید بانک یا صرافی پیدا کنید که بتواند پول شما را در ایران دریافت کند. صرافی خودش ریسک دارد و شیوه معمول تجارت خارجی نیست، بانک هم تحریم است. مشکل تجارت خارجی دقیقا از همین نقطه شروع میشه.
خخخخ
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۱/۰۹
همش قراره تو گام دوم درست بشه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۱/۰۹
کو گوش شنوا
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۱/۰۹
برای فوتبال و والیبال و ... سعی میکنند با هزینه گزاف مربی خارجی وارد کنند اما برای اقتصاد بیمار کشور ، هیچکس به فکر متخصص فن نیست . واقعا جای تعجب داره
ناشناس
|
Germany
|
۲۰:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۱/۰۹
جناب تابناک ما همه سالها است این را میدانیم بهتره به سیاستگذاران این را یاداور شوید.سیاستهای ما دچار سلیقه افراد شده است جای نگاه علمی به مدیریت کشور خالی است
حسنعلی
|
Germany
|
۲۰:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۱/۰۹
تشبیه اقتصاد ما به جزیره
بر اساس گزارش Foreign Policy (فارن پلیسی - سیاست خارجی) اقتصاد ایران متاسفانه در سراشیب زوال قرار دارد. هر کسی به خودش اجازه دخالت و صدور دستور می دهد که لازم الاجرا است. در یک بازه زمانی خیلی کوتاه مدت روند افزایش تورم و رکود را ملاحظه کنید. با همه چیز نمی شود دستوری برخورد کرد.
برنامه ریزی توسط متخصصان به فوریت لازم است منتهی ابتدا باید «خون ریزی» را «بَند» آورد، و سپس پای شکسته را گچ گرفت!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۱/۰۹
قبل از اینکه نفت و مبادلات جهانی داشته باشیم اقتصاد کشور چطور اداره میشد؟
این یک مبادله دو طرفه است
وقتی نفتمان را تخریم میکنند باید کالاهای وارداتی را تحریم کنیم
پاسخ ها
ناشناس
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۰۰:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۱/۱۰
ﺟﻨﺎﺏ ﻧﺎﺑﻐﻪ
اﻗﺘﺼﺎﺩ ﻣﺎ ﭼﻴﺰﻱ ﻛﻤﺘﺮ اﺯ 0.25 ﺻﺪﻡ اﻗﺘﺼﺎﺩ ﺟﻬﺎﻥ ﻫﺴﺖ.ﻳﻌﻨﻲ اﮔﺮ اﻗﺘﺼﺎﺩ اﻳﺮاﻥ ﻫﻤﻴﻦ ﻓﺮﺩا ﺑﻪ ﻃﻮﺭ ﻛﻞ ﺣﺬﻑ ﺷﻮﺩ, ﭼﻪ ﺻﺎﺩﺭاﺗﺶ و ﭼﻪ ﻭاﺭاﺩاﺗﺶ, ﺩﻧﻴﺎ ﻛﻜﺶ ﻫﻢ ﻧﻤﻴﮕﺰﺩ. اﺻﻼ ﻣﺘﻮﺟﻪ اﻳﻦ ﺣﺬﻑ ﻧﺸﺪﻥ ﻫﻢ ﻧﺨﻮاﻫﺪ ﺷﺪ.
ناشناس
| Canada |
۰۳:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۱/۱۰
ها ها . دنبال ایموجی مناسب بودم برات بزارم ولی گشتم نبود.
مراد
|
Netherlands
|
۲۰:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۱/۰۹
این را به آنهایی بگویید که در حالی که با آیفونهاشون با بوی فرنداشون پشت فرمان شاسی بلندهاشون در مسیر ویلاهای لواسانشون در حال چت هستند تحریم برای آنها برکت است ولی برای بقیه مردم نکبت و گوی و زنجیر.
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
چه حسی به آتش سوزی مهیب لس‌آنجلس دارید؟