در گفت وگو با «تابناک اقتصادی» بررسی شد؛

آیا حذف دلار از معاملات بین المللی امکان پذیر است؟

به تازگی آمریکا در اقدامی خصمانه، سپاه را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داد؛ هر چند این اقدام آمریکا، کار تازه‌ای نبود، در داخل سعی شد تا با تصمیما گیری هایی با آن مقابله شود. از جمله این تصمیمات، پیشنهاد حذف دلار از معاملات بین المللی توسط جمعی از نمایندگان بود. محمدقلی یوسفی، عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی معتقد است این تصمیم قطعاً به ضرر ملت ایران، به ضرر پیشرفت و توسعه کشور است.
کد خبر: ۸۹۱۰۴۲
|
۲۲ فروردين ۱۳۹۸ - ۱۶:۵۸ 11 April 2019
|
31620 بازدید
|
تابناک اقتصادیبه تازگی آمریکا در اقدامی غیرعقلانی و خصمانه سپاه را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داد؛ هر چند این اقدام آمریکا، اقدام تازه‌ای نبود، در داخل سعی شد تا با تصمیماتی با آن مقابله شود. از جمله این تصمیمات، پیشنهاد حذف دلار از معاملات بین المللی توسط جمعی از نمایندگان بود. محمدقلی یوسفی، کارشناس مسائل اقتصادی و عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی در گفت وگو با خبرنگار تابناک اقتصادی گفت: این تصمیم قطعاً به ضرر ملت ایران، به ضرر پیشرفت و توسعه کشور است.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ در اردیبهشت ماه سال گذشته بود که دولت آمریکا از برجام خارج شد و رئیس جمهور این کشور وعده داد که تحریم‌های ایران در مدت ۹۰ روزه و ۱۸۰ روزه باز خواهند گشت. در ۱۵ مرداد ماه ۱۳۹۷ بود که تحریم‌های ۹۰ روزه آمریکا علیه ایران اجرایی شد. یکی از این تحریم‌ها به موضوع تحریم‌های دلاری ایران بازمی‌گشت و در آن آمریکا، دولت ایران را در زمینه تهیه و خرید دلار تحریم نمود. این موضوع تأثیر قابل توجهی بر اقتصاد کشور گذاشت. همچنین در روز‌های اخیر، آمریکا در اقدامی غیرعقلانی و خصمانه سپاه را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داد؛ هر چند این اقدام آمریکا، کار تازه‌ای نبود، در داخل سعی شد تا به گونه‌ای و با اتخاذ تصمیماتی با آن مقابله شود.

از جمله این تصمیمات، می‌توان به طرح «حذف دلار از مبادلات بین المللی» اشاره کرد. این طرح به تازگی توسط جمعی از نمایندگان مجلس تهیه و تدوین شده و در اختیار هیأت رئیسه قوه مقننه قرار گرفته و اعلام وصول شده است. در بخشی از مقدمه این طرح ذکر شده است.
 
کشور‌های اروپایی جهت برون رفت از تسلط دلار آمریکا بر اقتصاد خود اقدام به راه اندازی واحد پولی یورو نمودند. کشور‌های بزرگ دیگری مانند چین نیز با مکانیزم‌های مختلفی خود را از زیر یوغ دلار تا حدودی خارج کرده اند. متأسفانه کشور‌های در حال توسعه به خاطر سهم اندک خود از اقتصاد بین المللی و تجارت جهانی، هنوز در مقابل دلار که امروز یک ابزار سیاسی است، نه یک واحد پولی ضربه پذیر هستند که نمونه آن نوسانات اخیر اقتصاد ایران در سال جاری است. جهت استقلال اقتصادی و مقاوم شدن اقتصاد ملی کشور در مقابل دلار سیاسی لزوم طرحی در این ارتباط ضرورت دارد که جهت حل این مشکل طرح حذف دلار از معاملات بین المللی با قید دوفوریت تقدیم مجلس شورای اسلامی می‌شود.

به موجب این قانون که شصت روز پس از تصویب لازم الاجرا خواهد بود؛

1- هرگونه معامله دولتی و خصوصی با دلار ممنوع است.

2- دارندگان دلار تا تاریخ اجرای این قانون فرصت دارند دلار خود را به کالا و ریال یا سایر ارز‌ها تبدیل کنند.
 
3- از تاریخ اجرای این قانون هرگونه دلار آمریکا در حکم ارز قاچاق محسوب می‌گردد و دستگاه‌های مسئول موظفند با هر گونه دلار مکشوفه و نگه دارندگان آن برابر قوانین قاچاق کالا و ارز برخورد نمایند.

4- وزارت امور خارجه مکلف است با رایزنی مستمر و فشرده با کشور‌های مختلف به ویژه کشور‌هایی که مورد تحریم ایالات متحده قرار گرفته اند ایجاد ائتلاف جهانی برای تحریم دلار و حذف دلار از معاملات بین المللی را پیگیری و گزارش پیشرفت کار را هر سه ماه به کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی ارسال نماید.

در تبصره این طرح آمده است: این قانون عطف به ماسبق نمی‌شود، لکن قرارداد‌هایی که پیش از تصویب این قانون منعقد شده و ما به ازای آن دلار است در هنگام تمدید یا تجدید می‌باید به ارز‌های دیگر تغییر یابد.

محمدقلی یوسفی استاد و کارشناس مسائل اقتصادی و عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی در گفت وگو با خبرنگار تابناک اقتصادی در مورد اجرایی بودن یا نبودن این تصمیم گفت: به نظر من، یکی از مشکلاتی که مسئولین ما دارند این است که نگاه بلندمدت به اقتصاد و پیشرفت کشور ندارند و گویا چنین تلقی می‌کنند، ما باید تا ابد با کشوری مانند آمریکا دشمنی بورزیم و همکاری نکنیم.

وی ادامه داد: چند نکته در این باره باید عرض کنم. اولین نکته اینکه این تصمیمات پشت پا زدن به امکانات بین المللی است که یک کشور می‌تواند از آن امکانات برای پیشرفت مردم، جامعه و اقتصاد خود استفاده کند. آمریکا که فقط آقای ترامپ نیست. ضمن اینکه این دولت‌ها در آمریکا می‌آیند و می‌روند و آنچه مهم است ارتباطات بخش خصوصی با یکدیگر است. اقتصاد مربوط به بخش خصوصی است و مربوط به سیاستمداران نیست که هر گونه بخواهند اقتصاد یک کشوری را به بازی بگیرند. همچنین مسأله اساسی این که آمریکا تشکیل شده است از سیاستمداران، دانشمندان، محققین، نوآفرینان و مبتکران و کسانی که مخترع هستند و باعث پیشرفت بشریت شده اند و خیلی از امکاناتی که ما در دنیا شاهد آن هستیم، ساخت آمریکایی‌هاست؛ بنابراین این تصور که اگر دولت آمریکا با ما اختلاف دارد، پس ما همه امکانات بین المللی و مزایایی که می‌توانیم از آن برخوردار بشویم را نادیده بگیریم، تصور درستی نیست. این تصمیم قطعاً به ضرر ملت ایران، به ضرر پیشرفت و توسعه کشور است.

نکته دوم آنکه هر کاری باید هدف داشته باشد. هدف از حذف دلار از مبادلات بین المللی چیست؟

اگر هدف ما این است که بخواهیم نظام پولی بین المللی را تغییر بدهیم برای این کار لازم است که ما سهم عمده‌ای در تجارت بین المللی داشته باشیم، ذخایر ارزی بالایی داشته باشیم و بتوانیم در محافل بین المللی مشارکت کنیم، در قوانینی که وضع می‌شود، منافع ملی خود را ببینیم و بعد در آنجا با همکاری سایر کشور‌ها بتوانیم تغییری در نظام پولی بین المللی ایجاد کنیم.

به نظر لازمه این کار هم یک تعامل سازنده با دنیاست؛ بنابراین، اینکه یک کشور مستقل بخواهد به تنهایی یک چنین سیاست‌هایی را دنبال بکند به نظر من ضررش بیشتر از نفع آن است و توصیه نمی‌شود. ممکن است این واکنش‌ها بیشتر جنبه احساسی داشته باشد و بگویند که حالا که ترامپ یک کاری انجام داده است، ما هم بیایم یک واکنش غیرمعقولی انجام بدهیم. ما باید اگر کسی اشتباهی کرد و سیاست نادرستی را دنبال کرد، به او نشان دهیم که او اشتباه می‌کند نه اینکه اشتباه را با اشتباه جواب بدهیم. ضمن اینکه اشاره به این نکته نیز ضروری است که هر کشوری نمی‌تواند پولش یک پول بین المللی شود. برای بین المللی شدن پول یک کشور، باید اقتصاد آن کشور قوی باشد، بتواند به تعهدات بین المللی خود عمل بکند و در مسائل پولی و ارزی بین المللی اختلال ایجاد نکند. آنچه ما اکنون با آن مواجه هستیم، این است که دولتی در آمریکا بر سر کار آمده و دارد برای ما ایجاد مشکل می‌کند. به نظر من راه حل این نیست که اگر یک خرسی بر سر راه ما قرار گرفت موظفیم با آن خرس مبارزه کنیم، بلکه شاید ایستادن و صبر کردن جهت عبور خرس از جاده کار عاقلانه تری به نظر برسد؛ بنابراین من فکر می‌کنم در این شرایط عاقلانه‌ترین کار این است که ما خیلی با صبر تصمیم بگیریم و تصمیمات عجولانه‌ای نگیریم.

نکته سوم این که بیشتر معاملات ما بر اساس دلار است؛ به عنوان نمونه معاملات نفتی ما بر اساس دلار است. بعد حتی اگر بخواهیم یورو را که پول رسمی اتحادیه اروپا می‌باشد جایگزین آن کنیم باید بگویم، یورو یک پول باثباتی نیست و بسیار شکننده است و اختلافات بین کشور‌های اروپایی خود باعث ایجاد مشکل است. اتحادیه اروپا یک سازمان مستقل و مستحکمی نیست که ما فکر کنیم این پول بتواند مداوم باشد. دلار آمریکا را مردم آمریکا انتخاب و تعیین کردند، ولی یورو را دولتمردان اروپا انتخاب و تعیین کردند؛ بنابراین تفاوت بین دلار و یورو بسیار است.

هم اکنون بسیاری از مردم در کشور‌های مختلف اتحادیه اروپا خود به این واحد پول یورو اعتراض دارند. خیلی از کشور‌ها مانند یونان، پرتغال، اسپانیا و ... هستند که خود با این واحد پولی مشکل دارند. وقتی که مردم این کشور‌ها نمی‌توانند نرخ سود بانکی خود را تعیین کنند و یا در مورد نرخ ارزشان تصمیم بگیرند خیلی راضی و خوشحال نیستند چرا که این موارد بر زندگی اقتصادی آن‌ها تاثیر می‌گذارد؛ بنابراین خیلی از کشور‌های اروپایی هم اکنون خود در مورد یورو نگران هستند.

اگر بخواهیم سایر ارز‌های بین المللی را نیز جایگزین دلار بکنیم که باید بگویم خود آن ارز‌ها وابستگی شدیدی به دلار دارند. از این گذشته بخش عمده‌ای از شرکت‌های بین المللی به نوعی در ارتباط با آمریکا هستند و اقتصاد امروز جهانی یک اقتصادی در هم تنیده است؛ بنابراین، تفکیک اقتصاد‌ها از یکدیگر کار بسیار سختی است و شاید اگر هدف این است که ما کمتر از تحریم‌ها آسیب ببینیم باید به فکر این باشیم که بنیه اقتصاد داخلی خودمان را قوی‌تر کنیم که این نیازمند نگاه به داخل و توسعه اقتصاد داخلی است و این یک استراتژی بلندمدتی را طلب می‌کند. در مجموع من فکر می‌کنم موضوع حذف دلار از تبادلات بین المللی کار درستی نیست و به ضرر مردم و اقتصاد کشور است.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۱
انتشار یافته: ۷۳
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۲
بله ولی نه توسط کشوری که قیمت پیاز رو هم نمی تونه کنترل کنه !!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۲
خخخخخخخخخخ
ناشناس
| France |
۱۹:۲۵ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۲
مگه کسی هم هست اینجا اینده نگر باشه همه جو جوگیریه اگه اینا اگه دلسوز مردم بودن تو این همه سال یه اقتصاد دزست درمان می ساختن که توش هر روز یه چیز قیمتش نره بعه اسمون یه شبه سرمایه های مردم به فنا نره
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۲
مرگ یک بار شیون هم یک بار
یه عده کمی هستند که دلار شده براشون اسباب کاسبی به قیمت فقر و بدبختی مردم
صد سال پیش کسی دلار نمیشناخت
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۳۳ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۲
عزیزم محصولات کشاورزی باید صادر شوند تا کشاورزان یکم جون بگیرن 40 سال کار می کنند ملت فهیم شهری مفت میخورن
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۳
محصولات کشاورزی تازه دارن ارزش صادراتی خودشون رو نشون میدن. متاسفانه عمده پول به جیب دلالان می رود و نه کشاورز. تحریم ها فرصت را به تولید داخلی می دهد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۲
در جواب این سوال فقط یک پاسخ درست وجود دارد ؛
بجای این فرافکنی ارزش پول خودتان را بالا ببرید
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۲
دلیل کاهش ارزش پولی همین دلار هست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۲
ببینید 1 میلیون دلار معادل 6 میلیون و هفتصد هزار یوآن چین است. در مقابل صادرات نفت پول یوآن وارد کشور کنید و به صرافی ها برای تامین نیاز مردم تزریق کنید. شما اگه با یوآن چینی به کشورهای اروپایی هم سفر کنید به راحتی میتوانید تبدیل کنید و جای نگرانی نیست. چینی ها در حال تسخیر اقتصاد دنیا هستن.
پاسخ ها
ناشناس
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۱۷:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۲
مگر واردات این حجم یوان عملی است؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۵۰ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۲
وقتی گزارش گردش ارزهای دنیا در روز رو مشاهده می‌کنی میبینی که دلار آمریکا با حدود ۵۰ درصد اوله و یورو با هجده درصد دوم و ین ژاپن با ۱۲ درصد سوم و
یوان با کمتر از دو درصد نهمه خب آدم عاقل خودشه رو راحت تو دام یه همچین ارزی نمیدازد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۲
چین خودش تمام یوانش رو برده امریکا سرمایه کذاری کرده بقیش رو هم به دلار و طلا تبدیل کرده لطفا کمی فقط کمی مطالعه کنید تا تز های پوپولیستی ندید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۲
یوان کجا بوده ، ما واردکننده از چین هستیم نه صادرکننده که همش رو به دلار ازمون میگیره . بجاش با این حجم سرسام آور صادرات به عراق از کل مواد غذاییمون گرفته تا برق و گاز و مصالح و چیزای دیگه ، کلش میشه 13 میلیارد دلار که حتی یک دونه یکدلاری هم بهمون نمیده و تمومشو به دینار خودش میده !!! این دینار آشغال رو کجای دنیا از ما قبول میکنن ؟ انگار اینهمه جنس رو مجانی داریم میفرستیم براش
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۲
حرف چرت نزن روسیه که همیشه تو تقابل بوده نتونسته این کار بکنه چینم نمیتونه بکنه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۲
همین حالا هم بیش از نود درصد واردات ما از چین هست
باید سیستم حواله را فعال کنید مثلا نفت بدیم و حواله یوان چین دریافت کنیم بعد این حواله را تحویل وارد کننده بدیم تا از چین یا هر کشوری که این حواله برای معتبر هست خرید کنند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۳:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۳
طاهرا شما به اروپا سفر نکرده اید کارمزد تبدیل ارز بسیار بالاست و در ایتالیا تا 20 درصد می رسد.
ناشناس
|
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
|
۱۷:۴۰ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۲
دوباره سایتها ۳ روز افتادن به اخبار دلار و بالا و پایین قیمتها و ایجاد التهاب که همه اش زیر سر فقط بانک مرکزی است و هیچ کس نمی تواند نوسان در بازار جز او ایجاد کند و خدا به خیر کند چه گربه ای قراره است عروس کنن دوباره.
اقایان دلار را روی یک رقمی ۲ ماه بدون نوسان فیکس کنین نه اینکه هر روز یک قیمتی و التهاب و اقای همتی بازار را پایین و بالا مدام کنند.
اقای همتی روش بازی تان را عوض کنید.
اقتصاد را از وقتی امدید نابود کردید و سیف بهتر از شما بود و شما وحشتناک با بازار دارید بازی می کنید و ادعاتون میشود.
پوزهای خارج از کشور را از کار انداختید و یک نفر از طریق پوز در المان و یا کانادا دارو میتوانست بخرد و بفرست که با مدیریت عالمانه شما ان را هم بستید.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۲
بهترین راهکار مقابله با امریکا ضربه زدن به اقتصادشون هست تا بفهمن بهتره به همه کشورهای اطراف پیشنهاد دوستی بدهیم و تاکید کنیم هرگز با انها جنگ نمیکنیم تا مردم انها به دولتهای خود که وابسته هستند و اسلحه از امریکا میخرند بدبین شوند و فشار بیاورند که پول انها را بیهوده هدر ندهد تولید همه محصولات مورد تیاز در کشور و بخصوص کشاورزی و حتی صادرات ان رونق گردشگری به هر وسیله تا امریکا بیشار ضرر کند و ببیتد تحریمهایش بی خاصیت میشود .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۲
تا به حال تحلیلی به این ابکی و باین سیاست زدگی ندیده بودم. بر دنبال کارت بابا.
ناشناس
|
Russian Federation
|
۱۷:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۲
حذف دلار از اقتصاد کلان خوبه اما یک ابهام و ترس جدی وجود داره در مورد بند 2 و 3 از طرح پیشنهادی:

"2- دارندگان دلار تا تاریخ اجرای این قانون فرصت دارند دلار خود را به کالا و ریال یا سایر ارز‌ها تبدیل کنند."

بعضی از ایرانی ها در خارج دلار دارن، وقتی میان ایران میخوان دلار وارد کشور کنند، توریست ها و مخصوصا عراقی ها دلار وارد کشور میکنند... اینکه مردم رو از نگهداری دلار بترسانید راه حل مناسبی برای مدیریت اقتصادی نیست. حتی باعث قاچاق دلار به خارج میشه و ارز کشور رو فراری میده، تصمیم اشتباه نگیرید که پشیمان بشیم.

پیشنهاد بنده اینه، دلار رو از معاملات کلان تجاری و دولتی حذف کنید، اما از مقادیر خرد که دست مردم و صرافی ها است صرفه نظر کنید.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۲
وقتی ممنوع باشه توریست هم دلار نمیاره میره یورو و غیره میاه
امیر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۲
همه مشکلات امروز کشور ما از این بی درایتی تصمیم و قانون های بدون مطالعه و پشتوانه قوی کارشناسی است
سید محمد حسین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۲
از کسانی که در سیستم آموزشی غربی تربیت شده اند نمیشه انتظار تغییر داشت . برای ایجاد تغییرات مهم باید از افرادی که تفکر تغییر داشته باشند استفاده کرد .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۲
کشورها که دارند به سمت مبادله با پول ملی خودشان پیش می روند
پاسخ ها
ناشناس
| France |
۱۲:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۳
الان بیشتر از پنجاه کشور با قراردادهای پولی دوجانبه دارند با پولهای خودشون معامله می کنند ولی مردم ما معاملات بین المللی را بدون دلار غیر ممکن می دونن.
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟