پیمانه اقتصادی، هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان، همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون همتی: افزایش خالص ذخایر ارزی بانک مرکزی تحقق خواهد یافت، وزیر صنعت: میزان صادرات به کشورهای اطراف تا سال ۱۴۰۰ باید دو برابر شود، کویت قیمت نفتش را بالا میبرد، بهای فلز زرد ثابت ماند، نرخ تورم در دومین اقتصاد بزرگ جهان به ۲.۳ درصد رسید، بورسهای اروپایی سبزپوش ماندند و شرایط نامطلوب عمومی در بازار «تسهها» را در بر دارد.
کاهش ذخایر ارزی بانک مرکزی ترکیه لیر را زمین زد
روزنامه ترکیه ای اهوال نوشت: به دنبال آمار منتشره از سوی بانک مرکزی ترکیه در مورد روند کاهشی تقریبا دو میلیارد دلاری ذخایر ارزی این کشور، لیر ترکیه در ۲۴ ساعت گذشته به این خبر واکنش نشان داد و هر ۵.۷۴ لیر در مقابل یک دلار معامله شد که حاکی از روند نزولی یک درصدی پول این کشور دارد. لیر از ابتدای سال جاری میلادی تا کنون تقریبا ۸ درصد از ارزش خود را از دست داده است. همچنین کاهش ذخایر ارزی ترکیه، منجر به روند نزولی مجدد لیر شده است؛ بنابراین، ذخایر خالص ارزی بانک مرکزی ترکیه به ۱۵۷ میلیارد لیر، معادل ۲۷.۹ میلیارد دلار کاهش پیدا کرد. ذخایر ارزی ترکیه برای دفاع از لیر در زمان تلاطم مالی استفاده می شود که اکنون یکی از ضعیفترین ارزهای موجود در بازارهای نوظهور است. سرمایه گذاران بر این باور هستند که بانک مرکزی و بانک های دولتی ترکیه که تحت نظارت صندوق ثروت ملی هستند اقدام به فروش دلار به لیر می کنند تا ارز ترکیه را غیر رسمی پشتیبانی کنند.
بعد از آنکه رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه خواستار کاهش نرخ بهره از سوی بانک مرکزی ترکیه شد، اعتماد در بانک مرکزی و دولت در سطح پایینی قرار گرفته و باعث شده تا سیاستگذاران افزایش نرخ بهره را به تعلیق درآورند. دولت اردوغان همچنین یکسری اقدامات خاصی را به منظور کاهش تورم و تشویق به وام دهی بیشتر از سوی بانک ها معرفی کرده است. به نقل از ایبنا، بر پایه این گزارش، از جمله دلایل دیگر کاهش لیر ترکیه به رونمایی از برنامه اقتصادی جدید وزارت دارایی این کشور برای اقتصاد ترکیه است. برخی از کارشناسان اقتصادی بر این باورند این برنامه به اندازه کافی جامع نیست و یکسری کاستی ها دارد.
همتی: افزایش خالص ذخایر ارزی بانک مرکزی تحقق خواهد یافت
عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی در یک یادداشت اینستاگرامی نوشت: نیاز به برداشت از منایع صندوق توسعه ملی، برای تأمین بخشی از خسارات سیل، اجتناب ناپذیر است. فروش این منابع، موجب عرضه بیشتر ارز در بازار شده و منابع ریالی لازم را تأمین می کند. برای تسهیل این فرآیند، بانک مرکزی نقش ثبات سازی در بازار را ادامه خواهد داد و منابع حاصل را صرف کنترل هدفمند نرخ و تنظیم عرضه و تقاضا خواهد کرد. بانک مرکزی در سال جاری، بر تغییر ترکیب ترازنامه خود (پایه پولی) تأکید دارد. همزمان با کنترل اضافه برداشت بانک ها، افزایش خالص ذخایر ارزی بانک مرکزی به دلیل تعدیل نرخ ها، افزایش فروش ارز توسط صادرکنندگان و ... تحقق خواهد یافت. این شیوه می تواند منابع ریالی لازم جهت کارکرد بهتر اقتصاد و رونق تولید از ناحیه رشد پایه پولی را فراهم آورد. در شرایط حاضر، افزایش نرخ سود، کارکردی جز افزایش هزینه های تولید و فشار بیشتر بر ترازنامه بانک ها را نخواهد داشت. قطعا کمک دولت در ارائه منظم اوراق در بازار و شکل گیری عملیات بازار باز نتایج خوبی را در سال جاری به دنبال خواهد داشت.
وزیر صنعت: میزان صادرات به کشورهای اطراف تا سال 1400 باید دو برابر شود
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه یکی از رویکردهای مهم وزارت صنعت، معدن و تجارت در سال جاری بحث صادرات به ویژه تمرکز روی کشورهای همسایه است، گفت: برنامه ریزی های لازم صورت گرفته تا میزان صادرات به کشورهای اطراف تا سال 1400 یعنی دو سال آینده دو برابر شود که صادرات موجود حدود 25 میلیارد دلار بوده و باید تا دو سال آینده 50 میلیارد دلار شود که این ظرفیت بسیار خوبی بوده و نباید از آن غافل شد. رحمانی اظهار داشت: یکی از راه های رونق، تولید و آرام نگه داشتن آن در سال 98 و 99 افزایش صادرات است که بر این اساس، تقاضا در کشورهای همسایه ایجاد و ظرفیت خوبی برای صادرات ایجاد می شود. /خانه ملت
دو دلیل گرانی برنج در بازار
دبیر انجمن برنج ایران، درباره دلایل افزایش قیمت برنج ایرانی گفت: این امر دو دلیل دارد؛ اول اینکه فروشنده برنج خود را با فروشندگان سایر اقلام مقایسه میکند و با خود میگوید وقتی قیمت سایر اقلام از جمله گوشت و مرغ افزایش چشمگیری یافته، چرا قیمت برنج افزایش نیابد؟ چون قیمت تمام شده این کالا همانی است که در مرداد پارسال بوده است، پس دلیل اول بحث مقایسه است. دلیل دوم نیز این است که به دلیل مباحث مربوط به ارز و تحریمها، واردکنندگان سال گذشته نتوانستند به میزانی که انتظار میرفت، برنج وارد کنند، بنابراین چون برنج خارجی خیلی وارد نشد، طبیعتاً قیمت برنج خارجی هم بالا رفت. ولی این موارد دلیل کمبود برنج در داخل نیست، چون ما هیچ کمبودی در داخل نداریم. شایق ادامه داد: برخی از شرایط پیش آمده به دو دلیل سوأاستفاده میکنند؛ یک دلیل اینکه چون برنج خارجی کم وارد شده، یکه تازی کردهاند و دلیل دیگر هم آن که برخی این پرسش را مطرح میکنند که تفاوت ما با فروشندگان سایر کالاها چیست که گران نفروشیم؟ وی میزان تولید برنج را در سال گذشته بر اساس آمار رسمی وزارت جهاد کشاورزی دو میلیون و ٢٥٠ هزار تن اعلام کرد. /مهر
کویت قیمت نفتش را بالا میبرد
العربیه: یک منبع آگاه گفت که کویت قیمت نفت خام برای فروش به آسیا را در ماه می به میزان 15 سنت در هر بشکه افزایش داده است. قیمت فروش رسمی نفت خام کویت 70 سنت به ازای هر بشکه بالاتر از میانگین قیمت نفت عمان و دبی قرار دارد.
نفت برنت به مرز ۷۲ دلار رسید
بلومبرگ: قیمت هر بشکه نفت برنت دریای شمال در معاملات روز جمعه بازار جهانی انرژی با 76 سنت افزایش قیمت نسبت به روز قبل 71.59 دلار به فروش رسید. قیمت نفت آمریکا نیز 73 سنت افزایش یافت و 64.41 دلار در هر بشکه تعیین شد.
بهای فلز زرد ثابت ماند
در معاملات روز جمعه بازار جهانی فلزات گرانبها هر اونس طلا 1291.9 دلار دادوستد شد که نسبت به روز قبل تغییری نداشته است. این قیمت در مقایسه با متوسط قیمت یک ماه گذشته این فلز 17 دلار و در مقایسه با یک سال گذشته آن 42.4 دلار پایینتر بوده است. قیمت نقره هم 7 سنت افزایش یافت و هر اونس از این فلز 15.01 دلار در بازار به فروش رسید. پلاتین و پالادیوم نیز افزایش قیمت را تجربه کردند و به ترتیب با 8 و یک دلار رشد 900 و 1349 دلار در هر اونس به فروش رسیدند. بر اساس گزارش رویترز، در حالی قیمت طلا دیروز ثابت بود که این فلز در معاملات روز پنجشنبه بیشترین کاهش روزانه قیمت در دو هفته گذشته را تجربه کرد. چرا که انتشار آمارهای اقتصادی از آمریکا ارزش دلار را در بازار بالا برد. طی یک هفته گذشته، قیمت طلا 0.1 درصد افزایش داشته است.
بازار اوراق مسکن؛ شرایط نامطلوب عمومی در بازار «تسهها»
هفته گذشته اوراق تسهیلات مسکن دی 96 «تسه9610» 2 هزار و 213 تومان افت قیمت را تجربه کرد و با رسیدن به بهای 48 هزار و 867 تومان، کف تاریخی قیمت خود را به ثبت رساند. اوضاع برای سایر سررسیدهای وام نیز مساعد نبود و در بیشتر روزهای هفته گذشته، شاهد ریزش دستهجمعی قیمتها در بازار «تسهها» بودیم. پس از بهمن سال 92 «تسهها» عموما بالای 50 هزار تومان قیمتگذاری میشدند، با این حال در هفته قبل میانگین قیمت سررسیدهای وام به زیر مرز 50 هزار تومان سقوط کرد. بررسی بازار معاملات واحدهای مسکونی، حاکی از انجماد معاملات ملکی در سال جدید به دلیل عقبنشینی دو سمت عرضه و تقاضاست. بدبینی عرضه واحدهای مسکونی به گمان تحولات در بازار ارزی و رشد دوباره قیمتها در ماههای پیش روی و فاصله گرفتن قیمتها از قدرت خرید متقاضیان از عمده دلایل فریز شدن بازار مسکن هستند.
غولهای خودروسازی در قاره سیاه
دنیای اقتصاد: سالهاست بازار بخش اعظمی از آفریقا را خرید و فروش خودروهای کارکرده بهدلیل بهای پایینتر به تسخیر خود درآوردهاند و این مساله راه را برای ورود خودروسازان مطرح جهانی به قاره سیاه مسدود کرده است. اکنون اما گزارشها حاکی از آن است که شرکتهایی نظیر فولکسواگن، بیامو، تویوتا و نیسان بهطور مشترک در حال مذاکره با دولتها هستند تا واردات این دست از خودروها کاهش یابد و خودروسازی محلی نیز شکوفا شود.
به گزارش رویترز، خودروسازان محلی که در کشورهایی مانند کنیا، نیجریه و غنا اقدام به مونتاژ خودرو کنند، میتوانند از معافیتهای طولانیمدت برخوردار شوند. توماس شفر، رئیس بخش تجاری فولکسواگن در آفریقا میگوید که پتانسیل بخش زیر صحرای آفریقا میتواند سالانه تا ۴ میلیون خودرو در سال افزایش یابد، درحالیکه اکنون این میزان تنها ۴۲۰ هزار دستگاه در سال است. اما رسیدن به این هدف نیازمند کاهش قیمت خودروهای جدید و کوتاه کردن دست قاچاقچیان و دلالان خواهد بود.
نرخ تورم در دومین اقتصاد بزرگ جهان به ۲.۳ درصد رسید
نرخ تورم چین در بالاترین سطح از ماه اکتبر قرار گرفت. به نقل از تریدینگ اکونومیکس، افزایش قیمت ها در بخش مواد غذایی باعث شد تا نرخ تورم در دوازده ماه منتهی به ماه مارس در دومین اقتصاد بزرگ جهان با گذشتن از ۲.۳ درصد، بالاترین سطح خود از ماه اکتبر سال قبل را تجربه کرد.
نرخ تورم چین در ماه قبلی تنها ۱.۵ درصد بود. در ماه مارس نرخ تورم مواد غذایی با رسیدن به ۴.۱ درصد در بالاترین سطح سیزده ماه اخیر خود ایستاد که افزایش ۱۶.۲ درصدی قیمت سبزی و ۷.۷ درصدی میوه های تازه، از جمله علل اصلی آن بوده است. قیمت گوشت خوک نیز در این کشور به دنبال شیوع آنفلوآنزای خوکی بیش از ۵ درصد افزایش داشته است. در این بخش، بیشترین کاهش قیمت مربوط به تخم مرغ با کاهش ۱.۹ درصدی بوده است. از سوی دیگر بدون در نظر گرفتن تورم مواد غذایی، بهای مصرف کننده چین در ماه مارس به ۱.۸ درصد رسیده که بیشترین افزایش قیمت ها مربوط به بخش فرهنگ و آموزش با ۲.۴ درصد و پوشاک با ۲ درصد بوده است. بخش خدمات نیز تورم ۱.۲ درصدی را تجربه کرده است.
۴۰۰ میلیون دلار پول ونزوئلا بلوکه شد
صندوق بینالمللی پول اعلام کرد: اقدام به بلوکه کردن ۴۰۰ میلیون دلار پول ونزوئلا تا زمان به رسمیت شناختن دولت این کشور را ادامه خواهد داد. این صندوق و بانک جهانی اعلام کردند که آماده هستند، به سرعت برای بهبود بحران انسانی در ونزوئلا اقدام کنند، اما در حال حاضر بحران رهبری، مانع حضور این مؤسسات بینالمللی شده است. کریستین لاگارد، رئیس صندوق بینالمللی پول، اعلام کرد: اعضای ما باید تعیین کنند که کدام طرف سیاسی را در ونزوئلا به رسمیت میشناسند تا ما بتوانیم اقدامات خود را انجام دهیم. وی در اجلاس صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی در واشنگتن گفت: هماکنون این مسأله از سوی تعداد کمی از اعضای ما در جریان است و بلافاصله پس از به رسمیت شناختن دولت رسمی ما نیز اقدام خواهیم کرد. سخنگوی صندوق بینالمللی پول نیز در این باره گفت: پاسخگویی صندوق بینالمللی پول به هر گونه درخواست ونزوئلا برای کمکهای مالی منوط به موضوع به رسمیت شناختن دولت این کشور است. ما پیرو اعضای خود در این مسأله هستیم و در شرایط کنونی هنوز تکلیف این مسأله روشن نشده است. در ماه ژانویه صندوق بینالمللی پول پس از آنکه کاراکاس منابع خود را از یک میلیارد دلار به ۴۰۰ میلیون دلار کاهش داد، پول این کشور را بلوکه کرد. /اسپوتنیک
بورسهای اروپایی سبزپوش ماندند
در معاملات روز جمعه به کمک افزایش محسوس نمادهای هواپیمایی به ویژه شرکت های "ایزی جت" و "لوفت هانزا"، شاخص "استوکس ۶۰۰" که در بردارنده نماد ۶۰۰ شرکت بزرگ اروپایی است، با ۰.۲ درصد افزایش به کار خود پایان داد. اتحادیه اروپا و انگلیس توافق کرده اند، انگلیس به جای امروز، در یک بازه زمانی شش ماه اتحادیه اروپا را ترک کند و این خبر باعث شده است تا بازارهای اروپایی با فراموش کردن موقت گزارش صندوق بین المللی پول از کاهش رشد اقتصادی جهان، در مسیر صعودی قدم بردارند. در معاملات دیروز بورس های اروپایی، شاخص "استوکس ۶۰۰" که در بر دارنده نماد ۶۰۰ شرکت بزرگ اروپایی است، ۰.۳۷ درصد افزایش یافت. در آلمان شاخص "دکس" بورس فرانکفورت ۰.۲۸ درصد افزایش یافت و شاخص "کک ۴۰" بورس پاریس فرانسه دست به پیشروی ۰.۴۷ درصدی زد. با این حال به نظر نمیرسد، بورس های اروپایی بتوانند تا مدت زیادی بی اعتنا به تهدید دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا برای اعمال تعرفه بر واردات کالاهایی به ارزش ۱۱ میلیارد دلار از اتحادیه اروپا باشند.
اکنون شاخص "ام اس سی آی" بورس های جهانی که در بر دارنده نمادهای بورسی ۴۷ کشور جهان است، در بالاترین سطح خود در شش ماه اخیر قرار دارد. معامله گران اکنون با امیدواری بسیار بیشتری به نتایج مذاکرات تجاری بین امریکا و چین و نیز چگونگی خروج انگلیس از اتحادیه اروپا نگاه میکنند. به نقل از ایسنا، تولان نگویان، استراتژیست بازار در گکومرتس بانک" آلمان گفت: به نظر میرسد بیش از هر زمان دیگری، بازارها به خروج انگلیس از اتحادیه اروپا با دستیابی به یک توافق امیدوارند. افراد بر روی برگزیت متمرکز شده اند و در کوتاه مدت، معامله گران و سرمایه گذاران بیشتر متکی بر تحلیل های بنیادی هستند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.