دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: در حال حاضر بزرگترین چالشی که کشور در حوزه علم و فناوری دارد این است که فارغ التحصیلان هر رشته با عدم تناسب شغلی مواجه هستند.
به گزارش مهر، حجت الاسلام سعیدرضا عاملی صبح امروز در نشست اعضای کارگروههای تخصصی برنامه ریزی و گسترش آموزش عالی در دانشگاه تربیت مدرس گفت: عدم تناسب شغلی فارغ التحصیلان و نیازهای اساسی کشور مهمترین چالشهای علم و فناوری در کشور به شمار میرود.
وی افزود: تناسب شغل و فارغ التحصیلان ۷ تا ۷۰ درصد است و به طور مثال در رشته معماری تناسب شغلی فارغ التحصیلان این رشته حدود ۱۷ درصد است که این رقم بسیار پایین است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: اگر رشتهها تناسبی با شغل نداشته باشند یعنی در آموزش عالی کشور با مشکل مواجه هستیم.
عاملی اظهار داشت: ۷۰ درصد شغلهای موجود در جهان در سال ۲۰۲۵ از بین میرود چرا که فناوریهای نوین به وجود آمده و این فناوریها جای مشاغل را میگیرد.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر دانشگاهها و صنعت کشور از فناوریهای جدید عقب افتاده است و ما همچنان با سنتهای چندین ساله گذشته رشتههای دانشگاهی فعالیت میکنیم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: در حال حاضر رشتههای مختلفی متناسب با فناوریهای جدید ایجاد شده اما اینکه ما چقدر توانسته ایم این رشتهها را وارد حوزه کاری کنیم، جای سوال دارد. بنابراین در علم و فناوری و آموزش عالی کشور نیازمند تحول کیفی هستیم.
وی یادآور شد: ۱۴ میلیون فارغ التحصیل در ایران وجود دارد و سهم تولید علم ایران ۲.۶ در جهان است که بر این اساس میتوانیم در حال حاضر به جهت گیری کیفی توجه داشته باشیم.
عاملی ادامه داد: تحقیقی در شورای عالی انقلاب فرهنگی انجام شد که جمع بندی تحقیق نشان داد مؤلفههای مهم مرتبط با علم و فناوری شامل توسعه رشته دانشگاهی متناسب با نیاز کشور، اثربخشی مقالات در حل مشکلات و نیازهای جامعه، تولید محصولات فناورانه، انتشار تولیدات علمی و مقالات با کیفیت، بسط عدالت آموزشی و توسعه منطقهای، افزایش ثبت اختراعات و ایجاد کسب و کارها از ثروت دانش بنیان است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی خاطرنشان کرد: علم عنصری فرامحل، مکان و فرازمان است ضمن اینکه ما محدودیتی برای کسب علم و تولید علم در جهان نداریم اما باید برنامه ریزی کنیم که علم برای مردم را نیز تولید کنیم.
عاملی تصریح کرد: اگر در تولید داروها که اکنون ۹۵ درصد آنها در داخل کشور تولید میشود، به موفقیت دست نیافته بودیم، در تحریمها با مشکلات جدی مواجه میشدیم.
وی افزود: مقام معظم رهبری تأکید دارند که ایران به مرجعیت علمی دست یابد و بر این اساس افراد نیاز داشته باشند برای دریافت علم، زبان فارسی را بیاموزند. بنابراین باید مراکز علمی و دانشگاهی کشور در این زمینه برنامه ریزی داشته باشند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: از ۶۹ قومی که در امریکا زندگی میکنند، ایرانیها رتبه نخست متوسط تحصیلات را به خود اختصاص داده اند که پراکندگی دانشمندان ایرانی در جهان نشان دهنده توسعه ظرفیت ایران به شمار میرود.
عاملی تصریح کرد: ۱۰ سال متوالی است که شعار سال با محوریت اقتصادی انتخاب میشود چرا که اگر قدرت اقتصادی نداشته باشیم نمیتوانیم در دیگر حوزهها به دستاوردهایی برسیم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه عمیقترین لایه عدالت، در تخصص گرایی است، خاطرنشان کرد: اگر دولت و شهر هوشمند ایجاد شود بسیاری از فسادها از بین میرود چرا که بوروکراسی پر فرآیند منشأ فساد به شمار میرود.
وی با تأکید بر اینکه در نظام دانشگاهی باید بر اساس فناوریهای جدید، تحول ایجاد شود، گفت: لازم است کمیته بین رشتهای ایجاد شود و مسیر جدیدی برای فناوریها ترسیم شود و در این راستا ممیزی دانشگاهها نیز توجه بیشتری به فناوری داشته باشد.
عاملی ادامه داد: امروز کشور در شرایطی قرار دارد که اگر بخواهد به نقطه هدف خود دست یابد باید به موضوع قدرت اقتصادی توجه کند. کشور ۴۰ سال است در شرایط تحریم قرار دارد و توانستیم در این شرایط رشد کنیم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی خاطرنشان کرد: ایران طی ۴۰ سال گذشته پیشرفت قابل توجهی در علم و فناوری داشته است. در واقع میتوان گفت مهمترین رشد کشور در این حوزه بوده است اما در سایر بخشها پیشرفت محسوسی نداشته ایم.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.