فتاوای آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله)
استفاده از چيزهاى کم ارزش
سؤال1: آيا تصرفات جزئى مثل رد شدن از روى مصالح ساختمانى کنار خيابان، يا بعضى چيزهاى کم ارزش ديگران که به دست ما مىرسد، اشکال دارد يا نه؟
سؤال2: و استفاده از سبزى خوردکنهاى عمومى بازار يا آبغوره و آبميوه گيرى که مقدارى از مال شخص قبلى در آن به جا مانده است و با مال ما قاطى مى شوند اشکال دارد يا نه؟
ج1و2) در هر دو فرض مرقوم استفاده اشكالى ندارد.
حکم اموال بجا مانده در خوابگاهها
سؤال: احتراماً مسئول خوابگاههاى دانشجويى ضمن اسكان دانشجو در خوابگاهها با آنها شرط مىكند در صورتى كه بعد از تخليه خوابگاه وسايلى از آنها باقى بماند به بيرون منتقل خواهد شد (دور ريخته خواهد شد) آيا اين شرط براى بيرون ريختن وسايل به جا مانده از قبيل: كتاب، قاشق، پتو و... كفايت مىكند، با توجه به اينكه اگر خواسته باشيم وسايل به جا مانده را نگه داريم و بعداً اعلام نماييم مشقت دارد.
جواب: پس از توافق، انتقال اين اموال به خارج از محل مذکور مانعى ندارد.
فروش لُقطه
سؤال: من دو سال قبل ساعتى از اماکن تفريحى خارج از شهر پيدا کردم و تا الان آن را نگه داشتهام آيا مىشود آن را به برادرم فروخته و مبلغ آن را صدقه دهم؟
جواب: وظيفه شما اين است که در مکانى که آن را يافتهايد، از صاحبش تحقيق کنيد و پس از مأيوس شدن مىتوانيد خود ساعت يا پول آن را به فقير بدهيد.
عوض شدن كفشهاى مشابه
سؤال: من پس از اتمام مجلسى، كفش خود را نيافتم و فقط كفشى را يافتم كه نوتر و بسيار شبيه به كفش خودم بود. اكنون يك هفته از آن ماجرا مىگذرد اما كسى جهت تعويض كفش مراجعه نكرده است. آيا با توجه به اينكه آن فرد اشتباه كرده است و هنوز مراجعه نكرده است آيا جايز است من در آن تصرف كنم؟ در صورت منفى بودن جواب بفرماييد من بايد با اين كفش و كفش مفقود شدهام چه كنم؟
جواب: جايز نيست و حكم مجهولالمالك را دارد كه با يأس از پيدا شدن صاحب آن بنابر احتياط با اجازه حاكم شرع از طرف صاحبش به فقير صدقه دهيد مگر آنكه بدانيد صاحب آن رضايت داشته يا خود صاحبِ كفشِ باقى مانده، كفش را برده است و در صورت اخير اگر قيمت كفش موجود از كفش شما بيشتر باشد مابهالتفاوت را از طرف صاحب آن به فقير صدقه دهيد.