پنجمین جلسه رسیدگی به اتهامات متهمین پرونده تعاونیهای البرز ایرانیان و ولیعصر با حضور متهمین، وکلای تعیینی و نماینده دادستان به صورت علنی و به ریاست قاضی صلواتی برگزار شد.
به گزارش میزان، پنجمین جلسه رسیدگی به اتهامات متهمین پرونده تعاونیهای البرز ایرانیان و ولیعصر با حضور متهمین، وکلای تعیینی و نماینده دادستان به صورت علنی و به ریاست قاضی صلواتی برگزار شد.
در ابتدای پنجمین جلسه دادگاه قاضی صلواتی با قرائت ماده ۳۵۲، ۳۵۴ و ۳۵۸ قانون آیین دادرسی کیفری از نماینده دادستان خواست در جایگاه حاضر شود.
آقامیری نماینده دادستان در خصوص دفاعیات متهم امیر حسین آزاد گفت: آقای آزاد در جلسه قبل عنوان کردند که اموالی از جمله ملک ۵۰ میلیاردی پاسداران و خودروها برای خودشان نیست و برای موسسه است، اما دراین جا این سوال مطرح است که چرا این اموال به نام خودتان انجام شده است.
وی ادامه داد: آقای آزاد چگونه توقع دارد برای موسسهای که اهلیت تمتع ندارد مجوز صادر کند، آقای قریانی در اظهارات خود بیان کرده است که مهلت ساماندهی موسسات اواخر سال ۸۹ بوده است، اما نامهای که آقای پور محمدی برای ادغام و ساماندهی صادر کرده است مربوط به تاریخ ۲۳، ۳، ۹۷ بوده است.
آقای میری تصریح کرد: آقای آزاد علت عدم اعطای مجوز از سوی بانک مرکزی به دلیل این بود که موسسه شما از ریشه با خلاف ثبت شده بود، ضمن اینکه موسسه البرز ایرانیان هیچ گونه فعالیتی نداشته است و یک تعاونی روستایی و متروکه بوده است، اما شما تصویری به رسانهها نشان دادید مبنی بر اینکه بانک مرکزی به شما مجوز داده است حال این سوال مطرح است که آیا بانک مرکزی مجوز برای ساماندهی داده بود یا برای جذب سپرده؟
نماینده دادستان با اشاره به دفاعیات متهم آزاد مبنی براینکه هزینه سفرهای تفریحی و خرید خودروهای لوکس از پولهای خودش بوده است، گفت: شما بیان داشتید که بیشتر از دومیلیارد اموال نداشته اید چطور ممکن است اموال شما ظرف این دوسال به ۵۰ میلیارد و ۱۰ برابر افزایش پیدا کند.
آقا میری گفت: ما هنوز نمیدانیم تسهیلات کجا رفته است شما ظرف یک روز ۶۵ عدد تسهیلات داده اید که هیچ کدام بازپرداخت نشده است و معضلی که با آن مواجه هستیم این است که مشخص نیست این تسهیلات را به چه کسانی داده اید، شما با این تسهیلات اقدام به پولشویی کرده اید که منشا این پولها مفقود شود.
نماینده دادستان تصریح کرد: شما بیان کردید که عدهای از جمله آقای پورمحمدی و دیگر افراد تخلفاتی کرده اند دراین جا باید بگویم که پرونده آنها مفتوح و در دادسرا در حال رسیدگی است.
در ادامه جلسه دادگاه نماینده دادستان با کسب اجازه از محضر قاضی از خانم مهرنیا همسر حامد کرمی که در یکی از تجمعاتی که در شهر کرج برگزار شد به قتل رسید خواست برای ارائه توضیحات در جایگاه حاضر شود.
قاضی صلواتی پیش از قرار گرفتن خانم مهرنیا درجایگاه خطاب به اصحاب رسانه گفت که از چهره وی تصویر گرفته نشود.
نماینده دادستان ضمن عرض تسلیت خطاب به خانم مهرنیا پرسید آیا شما و همسرتان با آقای آزاد ارتباط داشتید دراین زمینه توضیح دهید؟
خانم مهرنیا پاسخ داد: من به مدت ۵ سال کارمند موسسه بودم و به صورت درصدی حقوق دریافت میکردم، در آن چندسالی که من وهمسرم کارمند مجموعه بودیم جلسات متعددی پشت سرهم برگزار میشد که اولویت این جلسات جذب سپرده بود.
همسر مرحوم حامد کرمی افزود: بدلیل اینکه ۹۰ درصد اعضای جوان بودند، برای اینکه خودی نشان بدهند اقدام به جذب سپرده میکردند و در جلسات نیز عنوان میشد که ازخانوادهها و اقوام نزدیکتان سپرده جذب کنید، اما آنها هر بار برگههایی به ما نشان میدادند و میگفتند که درحال گرفتن مجوز و مراحل نهایی آن هستیم.
وی افزود: در سال ۹۵ آقای امیر حسین آزاد به همراه پدرشان در جلسهای شرکت کردند و پدرشان در آن جلسه صحبت کردند درآنجا عنوان شد برای گرفتن تاییدیه بانک مرکزی باید سپرده جذب کنیم، بنده آبان ماه ۹۵ به سرپرستی رفتم و حامد سرپرست شعبهای شد که بنده قبلا سرپرستش بودم.
خانم مهرنیا اضافه کرد: بهمن ماه سال ۹۵، عقد کردیم، اسفندماه در کیش بودیم که یکی از بچههای شعبه با حامد تماس گرفت و گفت که خیلی شلوغ شده است و چکار باید کنند، حامد با دوست صمیمی خودش امیر تماس گرفت و بالغ بر ۴۰ دقیقه با وی صحبت کرد، امیر در جواب تمام صحبتها میگفت درست میشود نگران نباش، از کیش که برگشتیم متوجه شدیم امیر دستگیر شده است. حامد خیلی برای امیر ارزش قائل بود از آن به بعد هیچ سپردهای از مردم جذب نکردیم.
وی گفت: سرپرستی شعبات استان البرز به مدیریت آقای حبیب نبی نیا بود که من تعجب میکنم که چرا اینجا نیستند، از دید من ایشان متهم هستند، بنده با وی جر و بحث کردم و گفتم توهینی که امیر حسین آزاد باید بشنود من میشنوم در آن زمان پلیس امنیت دیگر پاسخگوی ما نبود و میگفت شما موسسه غیرمجاز هستید. حامد به پشتیبانی من در آمد و آقای نبی نیا به حامد گفت: تو رفیق آزاد هستی و حامد را به اصطلاح خود هر روز به یک شعبه تبعید میکردند، چون همسرم از آزاد دفاع منطقی میکرد و ایشان را در جلسات حضرت آزاد معرفی میکردند.
همسر مرحوم حامد کرمی افزود: روز قبل از سال تحویل مردم در سرپرستی جمع شده بودند، آزاد و دوستانش برگهای برای تمام شعب فکس کردند که بالای آن توسط یکی از معاونان بانک مرکزی پاراف شده بود که قرار است مجوز صادر شود، مادوباره دیدیدم مردم تجمع میکنند و اسم موسسه همچنان جزو موسسات غیرمجاز است.
وی گفت: آقای قاضی امروز سالگرد فوت همسر من است، من امروز به عنوان وکیل تمام قد همسرم در اینجا هستم و تا جا دارد میایستم، من شاکی اصلی این پرونده هستم، چون جلوی چشم خودم همسر بی گناهم را خاک کردند و ساعت یک بامداد جنازه همسرم را در آغوش گرفتم جنازهی کسی که همان روز به همراهش رفته بودیم مبلمان عروسی بخریم.
همسر مرحوم حامد کرمی گفت: تو رفیق ۱۵ روزه حامد هستی و من رفیق ۱۵ ساله اش هستم دراین جا به آقای آزاد میگویم من در این دو سال جز زدم تو چگونه زندهای و نمرده ای، آقای آزاد به من پوزخند میزند و میگوید مگر من او را کشته ام.
در ادامه قاضی صلواتی از شاهد پرسید ماوقع قتل همسر خود را توضیح بدهید، شاهد خانم مهرنیا گفت: روز نیمه شعبان سال ۹۶ بود که به خانه آمدم و زمانی که رسیدم خانه مرتب بود دستها و پاهای همسرم را بسته و به قتل رسانده بودند.
قاضی صلواتی پرسید آیا حکم صادر شده است؟
خانم مهرنیا در پاسخ گفت:: فعلا در حال بررسی است.
در ادامه نماینده دادستان بیان کرد: صحبتهای شاهد بیانگر ماجرا است و اینکه آقای آزاد میگفتند پدر من هیچ نقشی نداشته است در اینجا مشخص میشود آقای آزاد و قریانی موسسه فردوسی را در شهرستانهای ایلام و همدان قرار میدادند که پدر او سابقا استاندار بودند و همه اینها بیانگر روابط پشت پردهای است که در این موسسه بوده و سپردهها اخذ شده و مردم آسیب دیده اند.
در ادامه متهم قریانی در جایگاه به اذن قاضی حاضر شد و ضمن معرفی خود گفت: متولد ۵۴ فرزند حسین و دارای سابقه کیفری نیستم و دانشجوی دکترا هستم.
قاضی صلواتی درباره سابقه کاری او پرسید. وی جواب داد در حوزه تعاون و امور بانکی در صندوق تعاونی کشور و بانک توسعه تعاون کار کرده ام.
قاضی صلواتی بعد از تفهیم اتهام خواست تا دفاعیات خود را بیان کنید.
این متهم ادامه داد: در خصوص زمان و نحوه شروع فعالیت من در شرکت البرز ایرانیان در کیفرخواست ذکر شده است که باید بگویم شروع به اقدام مربوطه در سال ۱۳۸۹ در شرکت لیزینگ مهر بود. ما چند تعاونی اعتبار را بررسی کردیم و در نهایت تعاونی اعتبار البرز ایرانیان مورد گزینه بود. من در بازپرسی فراموش کرده بودم که ما حساب مشترک با سه امضا در سال ۸۹ باز کردیم که در آن قرارداد اول منعقد میشود و چکها و شماره چکها مربوط به حساب جاری مشترک است.
وی اضافه کرد: بعد از مدتی در تاریخ ۲ سال ۹۰ قرار داد من منعقد شد و در تاریخ هفت تیر سال ۹۱ قرار دوم توسط اقای آزاد انجام شد که هنوز تعیین تکلیف نشده است. در طول دوران حضور در البرز ایرانیان تمام تلاشم را کردم تا مجموعه در اصول درست حرکت کند مثل مکاتباتی با بانک مرکزی داشتم و همه وقایع را توضیح دادم، اما چون قرارداد دوم به اختیار آقای آزاد بود او باید موافقت میکرد.
متهم ادامه داد: در ۱۵، دی، ۹۲، محمد حسن محبیان از سوی اقای آزاد منصوب شد و در سال ۹۱، درخواست عضویت قانونی ما در تعاونی البرز ایرانیان پذیرفته شد و امید داشتیم کار به صورت قانونی ادامه پیدا کند؛ اما انجام نشد و ظاهرا عضویت قانونی مجموعه بعد از چند ماه لغو شده بود که من از تاریخ ۳، ۳، ۹۳ از مجموعه خارج شدم؛ مرا متهم کردند که مجموعه را رها کرده ام که این واقعیت ندارد.
وی گفت: در ۱۵، ۱۰، ۹۲ آقای آزاد حکم ریاست آقای محبیان را صادر کرد و صورتحساب ۳، ۳، ۹۳ را امضاء کردند. در مواردی مثل زمین پاسداران بدلیل اشتباهات صورت گرفته مبایعه نامه و صلح نامه به نام آقای آزاد است و ما به عنوان امین حضور داشتیم. اگر این مجموعه ناچار به ادامه بوده چرا در سال ۹۴ و ۹۵ در کرمان و کهگیلویه وبویراحمد توسعه دادند و من در تحقیقات و بازجوییها متوجه شدم که آنجا قرارداد رهن و اجاره بسته شده بود.
متهم اضافه کرد: من قبول دارم به عنوان مدیر اجرایی در این مجموعه حضور داشته ام، زمان فسخ قرار داد من به هیچ عنوان حاضر نبودم و البته اخلاقا بعد از نوشتن قرارداد آقای آزاد قرار بود من را به عنوان شریک بداند؛ اما به هر دلیلی هیچ چیزی را به من تفویض نکرد. آیا وقتی چیزی دست من نیست من میتوانستم در مجموعه موثر باشم.
وی گفت: درباره واریز مبلغ ۸ میلیارد تومان که به من انتصاب داده شده است باید بگویم این مبلغ را قبول دارم و زمان خروج من از موسسه با آقای آزاد جلسه داشتیم و قرار شد که یکسری اموال به نام من شود که از جمله این ۸ میلیارد تومان است.
متهم ادامه داد: من از مهر ۹۳ حضور نداشتم و خواهش میکنم بررسی شود دستور واریز این مبلغ را چه کسی صادر کرده است؟ من از شرکت خارج شده بودم و یکی از موارد تسویه حساب آپارتمان پدر آقای آزاد است یعنی او انقدر آگاه نیست و در جریان نبود؟ بنابراین من هشت میلیارد تومان را قبول دارم، اما دستور واریز آن را نداده ام، چون نبوده ام این کار را کنم آنها میخواهند اینگونه جلوه دهند که من پول را خارج کرده ام و از محضر دادگاه میخواهم به خاطر اعاده حیثیتم دراین باره حسابرسی دقیق انجام شود.
وی با بیان اینکه چکهای قرار داد من مربوط به حساب مشترک است گفت: انتصاب خرید ملک قم به من از موارد دیگری است که به این شکل واقعیت ندارد و اسناد موجود است. قرار داد مربوط به ۲۰، ۳، ۹۳ است در حالی که در ۳، ۳، ۹۳ من از شرکت خارج شده بودم. قرار شد به عنوان امین مجموعه به نام من قرار داد نوشته شود و روزی که قرار داد نوشتیم مالک به من وکالت داد و به فاصله چند روز عین وکالت مالک را به شرکت که از آن خارج شده بودم تفویض کردم.
وی گفت: از روز اول ایجاد مجموعه من در جریان صادر شدن اوراق سپرده نبودم، در این معامله ریالی ذینفع نبودم و قرار بود این ملک برای مجموعه باشد، اما نتوانست در سررسید اوراق را پرداخت کند و به سمت فسخ قرار داد رفتند.
متهم قریانی در ادامه دفاعیات خود گفت: طبق قانون و شرع مشکلی که بر گردن من هست میپذیرم و سعی در جبران آن دارم.
وی ادامه داد: در بازپرسی عنوان کردند که بنده در تاریخ ۲ آبان و ۹۱ نامهای به اداره شعب ایران زدم در حالی که این نامه را مجعول میدانم و درخواست کارشناسی دارم. این نامه برای تخریب من زده شده است؛ چرا که در آن زمان نه شکایت مقام قضایی مطرح بود و نه بانک مرکزی شکایتی مطرح کرده بود، اداره نظارت بانک مرکزی در تاریخ ۲۴، مهر ۹۱، نامهای به اداره حقوقی زده بود و شکایت در آن زمان مطرح شد.
قاضی صلواتی خطاب به متهم گفت: نامه را چه کسی صادر کرده است؟
متهم قریانی پاسخ داد: برداشت من این است که نامه بعدها صادر شده است، بنده نامه را در بازپرسی مشاهده کردم و چنین نامهای با این ادبیات و در آن تاریخ صادر نکردم.
وی در خصوص نامه به موسسه وقت فردوسی گفت: بنده با علی ابراهیم بای سلامی رابطه داشتم و ایشان به عنوان واسطه عمل میکرد، نامه را تحویل موسسه وقت فردوسی دادم و این موضوع را قبول دارم.
وی ادامه داد: آقای ابراهیم بای سلامی در سال ۹۳، در دادسرای ناحیه ۶ ونک شکایتی مطرح کردند و در پی آن مواجهه حضوری صورت گرفت و در آن جلسه آقای روح الله رحمانی زاده گفتند که بنده را اصلا ندیده اند، در آن جلسه پرسیدند پس چگونه صورتجلساتی که از سال ۹۱، وجود دارد که در آن قید شده است که بنده و شما در آن جلسه بوده ایم، ایشان گفتند که آقای ابراهیم بای سلامی از طرف بنده صورتجلسات را وکالتی امضاء میکرده است. این در حالی است که اگر ایشان به اقای سلامی وکالت داده بودند باید با قید وکالتی بودن امضاء زده میشد.
متهم قریانی گفت: آقای ابراهیم بای سلامی از دست اندرکاران و عوامل اصلی موسسه مالی و اعتباری و خدا رو شکر پروندهای برای ایشان نیز مفتوح است.
متهم قریانی اضافه کرد: بنده در تاریخ ۱۵/۱۰/ ۹۲ از مدیریت خارج شدم و آقای محبیان تا سال ۹۳ حضور داشت، اما اینکه چرا رفت را متوجه نشدم. بنده ۱۱ میلیارد تحت عنوان تسویه حساب به آقای آزاد داده ام.
متهم قریانی گفت: آقای آزاد در سال ۹۵ به بنده گفتند که مشکل نقدینگی داریم، شما میتوانید به ما کمک کنید که بنده آمدم یکسری از املاک را برای شرکت ولیعصر پس از کارشناسی خریداری کردم که امروز متوجه شدم که کارم اشتباه بود و آنها با طناب من به چاه رفتند، حدود ۵۰ میلیارد تومان از تاریخ ۱/۱۰/۹۵ بابت خرید ۴ فقره ملک، پول نقد دادیم. قصدو نیتم این بود که مشکل تجمعات حل شود.
متهم قریانی اضافه کرد: تقاضا دارم آن ۵۰ میلیارد تومان کارشناسی شود تا مشخص گردد که چقدر از آن به حساب مردم رفته است، تا جایی که اطلاع دارم طبق اسناد هشت میلیارد تومان از آن پول به حساب رفته است و ۱۱ میلیارد برای خرید پالادیوم هزینه شده است. در اینجا این سوال مطرح است که با وجود تجمعات سپرده گذاران چه لزومی به این کار بوده است.
وی بیان کرد: بنده متاسفانه مدتی متواری بودم؛ اما تاریخ دقیق آن را به خاطر ندارم منظور از متواری بودن به این معنا است که نزد مرجع قضایی حاضر نشدم. اما اوایل سال ۹۵ هر مرجعی که بنده را احضار کرد حضور یافتم.
در ادامه نماینده دادستان خطاب به متهم قریانی پرسید، در مورد نحوه شراکت با آقای آزاد توضیح دهید؟
متهم گفت: در سال ۸۹، ایده این کار در شرکت لیزینگ مطرح شد و بنده در همان جا به اقای عاشوری گفتم که این کار امکان پذیر نیست مدتی بعد عاشوری با من تماس گرفت و گفت: هنوز هم روی حرفت هستی که بنده گفتم بله.
وی افزود: برای اولین بار آقای آزاد را در دفتر آقای عاشوری دیدم و ایشان اعلام کردند (من میتوانم مجوز بگیرم. دوشنبه جلسه استانداران در وزارت کشور است و اقای بهمنی که در آن موقع رئیس کل بانک مرکزی بود در آنجا حضور دارد و مجوز را میگیرم)
نماینده دادستان پرسید: آیا در جلساتی که داشتید از اقوام آقای آزاد نیز در آنجا حضور پیدا میکردند؟
متهم پاسخ داد: فریدون همتی در آن جلسه حضور داشت و در جلسهای که من حضور ذهن دارم چند بار پدر ایشان در آن حضور پیدا کردند؛ اما جلسه کاری به آن شکل که خانم مهرنیا گفت : نبود.
نماینده دادستان خطاب به متهم گفت: در خصوص نامه بانک مرکزی مبنی بر اینکه اقدامات شما اخلال در نظام اقتصادی است آیا تایید میکنید؟
متهم پاسخ داد: در سال ۹۲، حساب بسته شده بود، اما نامهای صادر نشد.
نماینده دادستان گفت: شما در زمان بازجویی اقرار کردید که نامه را زدید و الان مدعی جعلی بودن نامه هستید.
متهم پاسخ داد: بعدا در کیفرخواست نامه را دیدم البته سال ۹۲ را قبول دارم، اما این را با آن نامه اشتباه گرفته بودم و این اقدام کار حساب شده را برای تخریب خودم میدانم.
نماینده دادستان در ادامه پرسید؟ در بازجویی اقرار کردید ۸ میلیارد تومان مخفیانه خارج کردهاید. توضیح بدهید؟
متهم گفت: خیر قبول ندارم.
قاضی صلواتی پرسید نحوه خروج ۸ میلیارد را توضیح دهید؟
متهم پاسخ داد: من دستور واریز آن را قبول نمیکنم، ولی به موجب توافق با آقای آزاد هشت میلیارد به حسابی که من معرفی کرده بودم واریز شد. اگر قصد من پولشویی بود چرا در آن شعبه به هشت حساب یک میلیارد تومانی تقسیم کردم این به واسطه رد گم کردن نبوده است.
قاضی صلواتی پرسید چرا هشت میلیارد تومان را به هشت قسمت مساوی به حساب هشت نفر واریز کرده اید؟ آیا رد گم کردن نبود، چرا تجمیع کردید؟
متهم جواب داد: ما این کار را در آن شعبه انجام دادیم و فکر کردیم کار راحتتر انجام میشود.
در این لحظه نماینده دادستان چند صفحه از صورت جلسه متهم آقای قریانی را در باره هشت میلیارد تومان را به اذن قاضی قرائت کرد و گفت:: شما در اقاریر خود بیان کردید این مبلغ را قبول دارم و دریافت کرده ام و گفته اید احتمالا هدف از هشت بخش شدن این پول خرید اوراق یک میلیاردی بوده است و اظهارات شما در بازپرسی با اظهارات اکنون شما کاملا ضد ونقیض است.
متهم پاسخ داد: من آنچه که درک کردم را سعی داشتهایم توضیح بدهم، اما در مورد ریز جزئیات حضور ذهن نداشتم.
نماینده دادستان پرسید؟ شما ادعا داشتید که آپارتمان پدر آقای آزاد را گرانتر خریده اید؟ متهم گفت: آقای آزاد قیمتی را که گفتند من بعد از تحقیقات متوجه شدم گرانتر بوده، اما گلایهای نکردم.
نماینده دادستان درادامه پرسید؟ در اظهارات خود گفتهاید در سال ۹۳، از موسسه جدا شدید و یکسری اموال از جمله هشت میلیارد تومان، یک ملک فرشته و .. گرفتهاید این پولها از کجا به شما رسیده است؟ مگر سپردههای مردم نبود؟
متهم پاسخ داد: در اینکه این پولها برای مردم بود فرمایش شما درست است در آن مقطع وضعیت حسابهای مجموعه به شکل بد امروز نبود و تراز و حسابرسی وجود داشت و این معاملات را آقای آزاد انجام دادند و یک توافق دو طرفه بود و در آن شرایط مجموعه ارزش داشت که افراد حاضر بودند کارهایی انجام بدهند و مجموعه را دست بگیرند.
متهم ادامه داد: در آن زمان به عنوان ارزش افزوده و سود آن اموال و املاک را به من دادند آنجا فکر میکردم مجموعه به سرانجام میرسد و مردم متضرر نمیشوند و اینها بابت زحمات من است و از آن طرف احتمال میدادم که مجموعه دچار مشکل شود و اموال را دست نزدم و نگه داشتم و گفتم حاضر هستم که برگردانم.
نماینده دادستان گفت: با توجه به اظهارات متهم قریانی درباره سهام و نامه جعلی همه اینها بیانگر سوء نیت این افراد است و جای سوال است که آقای قریانی با توجه به تسهیلات میدانستند که این اقدام بانک مرکزی مجوزی برای سپرده نیست ورود به اخذ سپرده برای چه موضوعی بوده است شما که نامه بانک مرکزی را دیدید اقدامات شما وفق اخلال در نظام اقتصادی است. چرا در تلاش بودید که موسسه را سرپا نگه دارید تمام اینها بیانگر سوء نیت شما است شما کاملا مسئول هستید. شاکله نطفه فساد البرز ایرانیان را شما تشکیل دادید این افراد با سوء نیت و علم به این موضوع اقدام کردند شما میگویید دستی به اموال نزدم و اصلا چرا این اموال را گرفتید؟
متهم پاسخ داد: در آن مقطع تعاونی اعتبار البرز ایرانیان و تمام اقداماتی که در آن انجام میشد در موسسات هشت گانه فردوسی نیز انجام میشد، اما از تاریخی که مقام قضایی دستور داد سپرده جذب نشد.
در این لحظه قاضی صلواتی ختم جلسه امروز را اعلام کرد و گفت: جلسه بعدی فردا ۳ اردیبهشت ماه راس ساعت ۱۳ برگزار میشود و اگر بدلیل کمبود جا حضار محترم و رسانههای دچار مشکل شده اند عذرخواهی میکنم.