«حمد بن عیسی آل خلیفه» شاه بحرین بر تبعیت منامه از سیاست عربستان سعودی، امارات و مصر علیه قطر تأکید و آن را اتخاذ تدابیر و اقدامات حفظ امنیت و ثبات منطقه توصیف کرد.
به گزارش تابناک، شبکه سعودی «العربیه» گزارش داد که شاه بحرین بر ضرورت توقف حمایت قطر از حمایت مالی تروریسم تأکید کرد و پایبندی قطر به شروط اعلام شده در توافقنامههای امضاشده و دیگر مطالبات عادلانه را ضروری دانست.
شاه بحرین در حالی بر مخالفت با قطر اصرار کرده که دوشنبه شب «خلیفه بن سلمان آل خلیفه» نخستوزیر این کشور پس از حدود دو سال قطع روابط، با «تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر تلفنی گفتوگو کرد.
این نخستین تماس تلفنی بین مقامات دو کشور از زمان قطع روابط دیپلماتیک بین دوحه و منامه و بر خلاف سیاست فعلی ریاض، منامه و ابوظبی بود.
این تماس تلفنی بر خلاف سیاست منامه بود برای همین، «محمد بن ابراهیم المطوع» وزیر امور هیأت دولت بحرین برای جبران این اقدام گفت، «تماس تلفنی نخستوزیر با امیر قطر بیانگر موضع رسمی بحرین نیست».
چهار کشور عربی (عربستان، امارات، بحرین و مصر) از خرداد ماه سال ۱۳۹۶ روابط دیپلماتیک خود با قطر را به بهانه حمایت این کشور از تروریسم قطع کرده و تمامی گذرگاههای زمینی، هوایی و دریایی را به روی این کشور بستهاند.
این چهار کشور ازسرگیری روابط خود با دوحه را به پذیرش خواستههای ۱۳گانه خود از سوی قطر مشروط کردهاند که از جمله این خواستهها نیز کاهش سطح روابط دوحه با ایران، توقف حمایت از اخوانالمسلمین و حماس و تعطیلی شبکه الجزیره است.
عمیقتر شدن شکاف داخلی در بحرین
این تماس تلفنی نخستوزیر بحرین با امیر قطر واکنشهای متفاوتی را در شبکههای اجتماعی به دنبال داشت و در حالیکه برخیها آن را اقدامی خوب برای حل بحران در روابط این کشورها و اقدامی حکیمانه دانستند برخی دیگر همانند «عبدالخالق عبدالله» مشاور «محمد بن زاید» ولیعهد ابوظبی این تماس تلفنی را تنها در حد یک تماس عادی برای عرض تبریک برشمردند.
عبدالخالق در صفحه توئیتر خود نوشت : «این صرفاً مکالمه تلفنی بود نه بیشتر و تحریمها همچنان تا اطلاع ثانوی ادامه دارد».
«عبدالله العذبه» مدیر کل مرکز مطبوعات قطر اما بر خلاف دیدگاه عبدالخالق از اینکه این تماس تلفنی نخستوزیر بحرین به برکناری وی از قدرت منجر شود، ابراز نگرانی کرد.
وبگاه «الخلیج اونلاین» نیز در این باره نوشت که «به نظر میرسد بحرین این بار نزاع در کاخ پادشاهی بحرین بین پادشاه و نخستوزیر شدت گرفته و ممکن است به حد کودتا علیه آل خلیفه برسد».
پیش از این وبگاه انگلیسی «میدل ایست آی» به نقل از برخی منابع نوشته بود که «محمد بن زاید» ولیعهد ابوظبی و «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی از پادشاه بحرین حمایت کرده و سعی دارند نخستوزیر این کشور را به حاشیه برانند.
این گزارش میافزاید که «بن زاید برای نفوذ بیشتر در بحرین تلاش میکند و پادشاه را دوست و متحد نزدیک به خود میداند».