روز پنجشنبه، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در سخنرانی خود در کاخ سفید، از آمادگی برای مذاکره با ایران سخن گفت و اعلام کرد، منتظر تماس مقامات ایران است.
به گزارش «تابناک»؛ او در جمع خبرنگاران گفت: «دوست دارم ایرانیها با من تماس بگیرند؛ اما جان کری با آنها خیلی صحبت میکند و به آنها میگوید که با من تماس نگیرند. (کری) ملاقاتهای زیادی با ایرانیها داشته است و به آنها میگوید که چه کار کنند.»
ترامپ خواستار تعقیب قضایی جان کری، وزیر خارجه آمریکا در دولت پیشین به دلیل نقض قانون لوگان شد.
بر اساس قانون لوگان هر شهروند یا مقام غیرمسئول آمریکایی، اگر با کشور متخاصم بدون اجازه مقامات ایالات متحده رابطه برقرارکند، مجرم محسوب میشود.
رئیس جمهوری آمریکا در گفتوگو با خبرنگاران همچنین گفت، ایرانیها «بسیار تهدیدکننده» بودند. وی بدون اشاره به جزییات بیشتر گفت: «ما اطلاعاتی داریم که حتی نمیتوانید تصور کنید.»
خبرنگاری از ترامپ پرسید: آیا خطر درگیری نظامی بین ایالات متحده و ایران وجود دارد؟ که وی در پاسخ گفت: «من نمیخواهم نه بگویم؛ اما امیدوارم این اتفاق رخ ندهد.» وی با اشاره به ناوهای آمریکایی افزود: «ما یکی از قویترین ناوها را داریم که آماده است. نمیخواهیم مجبور به انجام کاری شویم.»
وی افزود: «میخواهم با من تماس بگیرند. ما آماده مذاکره هستیم.»
رئیس جمهوری آمریکا در ادامه بار دیگر درباره خواستهاش از ایران تأکید کرد: «آنچه باید انجام دهند، این است با من تماس بگیرند. بنشینند. میتوانیم به یک توافق برسیم، یک توافق منصفانه. ما فقط نمیخواهیم آنها سلاح هستهای داشته باشند. چیز بیشتری نمیخواهیم و میتوانیم آنها را به شرایط عالی برگردانیم.»
وی افزود: «آنها باید تماس بگیرند. اگر این کار را انجام دهند، ما برای مذاکره حرف میزنیم.»
ترامپ با اشاره به وضعیت فعلی ایران گفت: «آنها اکنون در وضعیت بدی هستند. من علاقه مندم روزی بتوانم به ایران کمک کنم. دنبال آسیب زدن به ایران نیستیم.»
بعد از این سخنان ترامپ، بسیاری از ناظران و تحلیلگران داخلی و خارجی عنوان کرده اند که ترامپ از یازده شرط از دوازده شرط پمپئو برای ایران عقب نشینی کرده و بار دیگر تنها یکی از شروط، یعنی گام ننهادن ایران به سمت تولید سلاح هسته ای را مطرح کرد.
بنابراین، شمار بسیاری از تحلیلگران برآنند که ترامپ در برابر مقاومت های ایران عقب نشینی کرده و به همین جهت، تنها یک شرط از دوازده شرط پمپئو را مطرح کرده است.
گویا این تحلیل فقط بخشی از واقعیت اظهارات ترامپ است و نه همه آن. در واقع، تقلیل دوازده شرط پمپئو به یک شرط، را باید از زاویه تلاش آمریکایی ها برای تمرکز بر پرونده هسته ای ایران و ایجاد اجماع علیه ایران دانست.
پس از کاهش تعهدات ایران در برجام، بلافاصله تعدادی از مقامات آمریکایی از جمله ترامپ، پمپئو، بولتون و برایان هوک از آمادگی برای مذاکره با ایران سخن گفتند و همگی از لزوم مهار فعالیت های هسته ای ایران سخن به میان آوردند.
به همین جهت، دور از انتظار نیست که آمریکایی ها با درک به خطر افتادن برجام و احتمال افزایش شکاف میان ایران و اروپا و همچنین اقدامات بیشتر ایران برای کاهش تعهداتش در برجام، در پی تمرکز بر پرونده هسته ای ایران و گنجاندن پرونده های ادعایی دیگر از جمله مسائل منطقه ای و موشکی در آن هستند. در این میان، ژست مذاکره با تأکید بر موضوع هسته ای نیز در همین چهارچوب قابل تحلیل است.
کما اینکه، امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه نیز روز پنجشنبه اعلام کرد: «پاریس خواستار گسترش توافق هستهای (به موضوعات دیگر مانند برنامه موشکی و منطقهای ایران) است».
این اظهارات مکرون در حالی بیان میشود که کشورهاى اروپایى با وجود گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام تاكنون به هیچ یک از تعهدات خود عمل نکردهاند.