آمریکایی ها یک سال است، از برجام خارج شده اند و در این مدت تلاش های زیادی برای افزایش فشارها بر جمهوری اسلامی انجام داده اند. هدف شخص ترامپ، شاید بهره برداری سیاسی و انتخاباتی از این مسأله و انجام مذاکره و توافق جدیدی با ایران باشد که به نام او و دولتش به ثبت برسد، نه اینکه دستاورد دیپلماسی دموکرات ها به سرکردگی «باراک اوباما» و «جان کری» محسوب شود، اما رویکردی دیگری هم در دل دولت او در حال پیگیری است.
به گزارش «تابناک»؛ انتخاب «جان بولتون» به عنوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید و نزدیکی او به گروهک منافقین و همچنین برخی دشمنان منطقه ای جمهوری اسلامی که به شدت خواهان تغییر حکومت در ایران هستند، این رویکرد را تقویت کرد که بخشی از دولت ترامپ به دنبال براندازی در جمهوری اسلامی هستند. آنها حتی در گام اولیه برای افزایش نارضایتی های داخلی برنامه ریزی کردند و در صدد راه اندازی تابستان داغ در تهران و براندازی بودند که این طراحی آنها به سرانجام و فرجامی نرسید.
با این حال افرادی که امروز با افشای طرح و برنامه شان علیه جمهوری اسلامی ایران از سوی «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه، B. Team (بولتون، بن سلمان، بنیامین نتانیاهو و بن زاید) لقب گرفته اند، همچنان از برنامه ریزی علیه ایران ناامید نیستند و این بار کارزار جنگ را به عنوان اهرمی برای رسیدن به خواستههایشان دنبال میکنند که البته بعید است با تأکید سران دو کشور ایران و آمریکا مبنی بر اینکه علاقهای به درگیری و جنگ ندارند، به سرانجامی برسد.
همین دو رویکرد در دل دولت جمهوری خواه آمریکا با دیپلماسی فعال و حضور پررنگ دیپلمات های ایرانی در رأس آنان وزیر امور خارجه آنقدر پررنگ نمایش داده شد، تا اینکه بسیاری از رسانه های آمریکایی این شائبه را مطرح کردند که قدرت تصمیم گیری واحد در مورد مسأله ایران در دولت ترامپ وجود ندارد و این دوگانگی و اختلاف نظر به حدی جدی است که دولت این کشور را سردرگم ساخته است.
چند روزی این موضوع بسیار جدی و پررنگ در رسانه های آمریکایی دنبال شد تا اینکه «دونالد ترامپ» وادار به موضع گیری در این خصوص شد. رئیس جمهور آمریکا در واکنش به گزارشهای اخیر درباره وجود اختلاف نظر در تیم امنیتی کاخ سفید درباره ایران گفت که وی کاملا مستقل تصمیمگیری میکند.
«دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا در سخنرانی در انجمن ملی مسکن آمریکا گفت که «جان بولتون» مشاور امنیت ملی و «مایک پامپئو» وزیر امور خارجه به خوبی عمل کرده و از آنها خشمگین نیست و کامل مستقل تصمیم گیری میکند. وی همچنین هرگونه اختلاف نظر در کاخ سفید را رد کرد و گفت که رسانهها دروغین ایران را سردرگم کردهاند.
از سوی دیگر، دونالد ترامپ روز جمعه با انتشار پیامی در حساب رسمی خود در توئیتر اظهار داشت: «رسانههای دروغپرداز با انتشار اخبار فریبکارانه و بسیار دور از واقعیت در مورد ایران به کشورمان آسیب میرسانند. اخبار آنها تقطیعشده، خطرناک و برگرفته از منابع ضعیف (ساختگی) است. اما همین که ایران نیز نمیداند، چه فکری باید کند، در برهه کنونی اتفاق خوبی است.»
«محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان شامگاه جمعه در پیامی توئیتری به اظهارات اخیر دونالد ترامپ مبنی بر سردرگم شدن ایران به دلیل شایعات رسانههای آمریکایی واکنش نشان داد. ظریف در این پیام توئیتری نوشت: «وقتی تیم بی یک حرف میزند و دونالد ترامپ حرف دیگری، کاملاً مشخص است چه کسی نمیداند چه فکری باید بکند. ما در ایران چندین هزار سال است که میدانیم چه فکری باید بکنیم و در مورد آمریکا نیز از سال 1953 این را میدانیم. در برهه کنونی این حتماً اتفاق خوبی است!»
ایران اکنون تصمیم گرفته است که هیچ مذاکره ای را با دولت فعلی آمریکا و به ویژه رئیس جمهور آن «دونالد ترامپ» انجام ندهد. از طرفی هم با تأکید طرفین قرار نیست شاهد افزایش تنش ها و اقدامی که منجر به درگیری در هر سطحی بشود، باشیم. یا آمریکا باید به تعهدات قبلی خود اعلام پایبندی کند و یا اینکه ایران در مقابل تحریم ها و اعمال فشار و زورگویی های این کشور مقاومت خواهد کرد.
اکنون یکی از ثمرات رویکرد ظالمانه آمریکایی ها علیه جمهوری اسلامی ایران این است که با دیپلماسی فعال توانسته ایم نسبت به احراز اختلاف در دولت ترامپ برای در پیش گرفتن یک رویکرد مشخص درباره ایران حتی در رسانه ها و افکار عمومی آمریکا اقدام کنیم. اینکه دولت جمهوری خواه آمریکا و در رأس آن شخص رئیس جمهور این کشور نمی داند باید از کدام ابزار علیه ملت ایران استفاده کند تا آنها بنا به میل ترامپ و آمریکا با آنها مذاکره کنند، از دستاوردهای جدی دیپلماسی فعال ایران است.
از طرفی فراگیر شدن اصطلاح B Team که ظریف از آن خبر داد و افشای نقش آن در تصمیمات رئیس جمهور آمریکا و همچنین شکافی که بین مشاور امنیت ملی آمریکا، وزیر خارجه و رئیس جمهور این کشور ایجاد شده است، از قدرت و پتانسیل بالای جریان سازی و بهره گیری از دیپلماسی اصولی است که بنا به اعتقاد کارشناسان علاوه بر اینکه باید تقویت شود، همچنان هم باید با قدرت ادامه یابد.
همه مسائلی که گفته شد، جزو دستاوردها و ظرفیت هایی است که بهره گیری از دیپلماسی فعال و همچنین استفاده منطقی از توان و قدرت نظامی کشور در کنار هم ایجاد کرده است. حالا این را بگذارید در مقابل رجزخوانی های سیاسی، بی هدف و بی فایده ای که در برخی زمان ها به کار گرفته ایم که البته نه تنها دستاوردی نداشت، بلکه صرفا جمهوری اسلامی ایران را در افکار عمومی دنیا متهم می ساخت.