«مایک پمپئو»، وزیر خارجه آمریکا سال گذشته پس از آنکه آمریکا از برجام خارج شد، شروط دوازده گانه و غیرقابل تحققی برای مذاکره با ایران مطرح کرد که در همان زمان بسیاری از سیاستمداران امریکایی و کارشناسان انتقادهای جدی از آن جهت که ایران هیچ گاه برای مذاکره با آمریکا به تحقق چنین شروطی تن نخواهد داد، به آن وارد کردند؛ هرچند چند ماه بعد یعنی در مرداد ماه سال 97 آنها حرف از مذاکره بدون پیش شرط زدند که البته این موضوع خیلی جدی قلمداد نشد.
به گزارش «تابناک»،؛ حالا باز هم صحبت از مذاکره بدون پیش شرط شده است. وزیر خارجه آمریکا که در شهر «بلانزونا»ی سوئیس و در کنفرانس خبری مشترک با وزیر خارجه این کشور صحبت میکرد، گفت: لازم است ایران مانند یک «کشور نرمال» رفتار کند. او در عین حال تأکید کرده که «آماده گفتوگو با ایران بدون پیششرط هستیم».
انتقاد وزیر خارجه سوئیس از تحریمهای آمریکا علیه ایران
«ایگنازیو کاسیس»، وزیر خارجه سوئیس در این کنفرانس خبری گفت: «تحریمهایی که علیه ایران تحمیل شدهاند، باعث ایجاد رنج زیاد برای مردم ایران شدهاند».
پمپئو در حالی از آمادگی آمریکا برای مذاکره بدون پیششرط با ایران گفته که چهار روز پیش سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا همچنان بر لزوم در نظر گرفتن خواستههای آمریکا از ایران تاکید کرده و یادآور شده بود «ما مایلیم که حکومت ایران موضوعات دوازدهگانه را که وزیر خارجه مایک پمپئو مطرح کرده در نظر بگیرد، به سر میز مذاکره بیاید و به طور خلاصه، مثل یک کشور نرمال رفتار کند!»
واکنش شرمن به پیشنهاد مذاکره بدون پیششرط پمپئو
البته حتی خود آمریکایی ها هم موضوع مذاکره بدون پیش را جدی نگرفته اند، چون «وندی شرمن» مذاکر کننده ارشد آمریکایی و معاون وزیر خارجه آمریکا در زمان ریاست جمهوری اوباما در صفحه توئیتر خود در این باره نوشت: عکس گرفتن با رهبر کره شمالی، دونالد ترامپ را به نتیجه دلخواهش نرساند. حالا وی به دنبال امتحان شانس خود با ایران است.
واکنش ایران به پیشنهادی که جدی گرفته نشد
رئیسجمهور شامگاه روز گذشته، یعنی یکشنبه ۱۲ خرداد در واکنش به پیشنهاد مقامهای آمریکایی (مایک پمپئو) برای مذاکره بدون پیش شرط با تهران گفت: «طرف برهم زننده میز مذاکره» باید «به شرایط عادی برگردد» و تا آن زمان «راهی جز ایستادگی و مقاومت نداریم».
«حسن روحانی» در جمع «اساتید و پزشکان» گفت: «دشمنان گاهی اعلام میکردند که برای مذاکره با ایران شرایطی دارند و ایران ابتدا باید این شرایط را بپذیرد که آنها پای میز مذاکره حاضر شوند، البته در هفتههای اخیر تأکید دارند که هیچ شرطی برای مذاکره ندارند».
سخنگوی وزارت امور خارجه نیز سخنان پمپئو را بازی با کلمات خوانده و گفته است که تنها «تغییر رویکرد کلی و رفتار عملی ایالات متحده آمریکا در قبال ملت ایران ملاک است.»
«سید عباس موسوی» عنوان کرده که «تأکید آقای پومپئو بر تداوم کارزار فشار حداکثری بر ایران نشان دهنده تداوم رویکرد نادرست قبلی است که لازم است اصلاح شود.»
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه در شرایط کنونی مذاکرهای بین ایران و آمریکا صورت نمیگیرد، گفت: با توجه به اینکه دو طرف به زورآزمایی و چالش نهایی رسیدهاند، امکان رسیدن به یک توافق جدی وجود دارد؛ منتهی باید آمریکاییها برای توافق آمادگی داشته باشند.
حشمت الله فلاحت پیشه در واکنش به اظهارنظر اخیر مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا مبنی بر اینکه آمریکا آماده مذاکره بدون پیش شرط با ایران است، گفت: در شرایط کنونی مذاکره بین ایران و آمریکا صورت نمیگیرد مگر آنکه شرایط عادی شود. یعنی تحریمهای ظالمانه در دوران ترامپ تعدیل شده که با تعدیل آن امکان ورود به تنش زدایی وجود دارد. دو طرف به چالش و زورآزمایی در حد نهایی رسیدند؛ لذا امکان رسیدن به توافق وجود دارد منتها باید آمریکاییها برای توافق آمادگی داشته باشند.
با در نظر گرفتن همه این شرایط، یعنی شنیدن سخنان یک سال اخیر مقامات آمریکایی در مورد فشار حداکثری به جمهوری اسلامی ایران و طرح موضوع مذاکره بدون پیش شرط در دو مقطع زمانی مختلف بدون آنکه شاهد برداشتن گام عملی از سوی آمریکایی ها برای نشان دادن حسن نیتشان باشیم، فکر می کنید طرح چنین درخواست هایی به مذاکره بینجامد یا خیر؟
نکته دوم این که از نگاه «مخاطبان تابناک» چرا آمریکا اکنون طرح مذاکره بدون پیش شرط را مطرح کرده است و رویکرد ایران در مقابل این اتفاق یعنی طرح مسأله «مذاکره بدون پیش شرط» از سوی طرف آمریکایی، باید چطور باشد؟