مسئول کلنیک درمانهای جایگزین مرکز درمان ناباروری ابن سینا، به تشریح روند درمان ناباروری با اهدای تخمک، شرایط سنی آن، آزمایشهای لازم و... پرداخت.
به گزارش ایسنا، دکتر فرهاد یغمایی باروری با اهدای تخمک اهدایی را از درمانهای جایگزین رایج در کشور معرفی کرد و گفت: پیشینه این درمان در کشور ما به اواخر دهه ۷۰ برمیگردد. قانون نحوه اهدای جنین به زوجین نابارور در سال ۸۲ در مجلس شورای اسلامی تصویب شده و آئیننامه آن در سال ۸۳ به مراکز درمانی ابلاغ شد.
وی افزود: هنگامی که پس از انجام آزمایشها و معاینه متخصصین متوجه شویم که ناباروری از سوی خانم و نحوه تخمکگذاری اوست، از این روش برای درمان ناباروری استفاده میشود. عواملی مانند نارسایی تخمدانها، جراحیهای انجام شده بر روی تخمدان، بیماری ژنتیکی مثل سندروم «ترنر» و ... باعث میشوند به نتیجه برسیم که خانم توانایی تولید تخمک مناسب را ندارد. گاهی نیز خانم تخمک مناسب و به اندازه تولید میکند اما از آنجایی که دچار سقط مکرر میشوند یا بیماری ژنتیکی خاصی دارند که قابلیت توارث به نسلهای بعد را داراست، از این روش درمان ناباروری استفاده میکنیم.
یغمایی در ادامه در خصوص ورود عدهای دلال و سودجو در حوزه اهدای تخمک گفت: این کار بسیار تخصصی بوده و دارای ابعاد حقوقی و اجتماعی زیادی است که حتماً باید زیرنظر متخصصین مربوطه انجام شود. برای پذیرش تخمک اهدایی فیلترهای متعددی مانند شرایط سنی، سلامت روانی، سلامت هوش، عدم استفاده فرد اهدا کننده از مواد مخدر، عدم ابتلاء به بیماری صعب العلاج و... و. وجود دارد که پس از تأیید شدن در تمام آنها، فرد کاندید اهدای تخمک میشود.
وی افزود: در مرکز درمان ناباروری ابن سینا دو دسته از افراد کاندید اهدای تخمک میشوند؛ دسته اول زوجینی هستند که به مرکز ما مراجعه کردهاند و مشخص شده است که مشکل در باروری از سمت آقا است؛ در این شرایط خانم میتواند اگر فیلترهای مورد نظر برای اهدای تخمک را به خوبی پشت سر گذاشت، با اهدای تخمک برای بخشی از هزینههای درمان تخفیف دریافت کند. دسته دوم نیز افرادی هستند که با هدف خداپسندانه اقدام به این کار میکنند. بنابراین در مرکز ما در قبال اهدای تخمک وجهی به شخص پرداخت نشده و تمام اطلاعات اهدا کننده و اهدا گیرنده محرمانه نزد ما خواهد ماند.
یغمایی در تشریح شرایط اهدای تخمک با بیان اینکه یک خانم در طول دوره باروری خود نهایتاً شش بار میتواند تخمک اهدا کند، گفت: اهدای تخمک از سن ۱۸ تا حدود ۳۴ سالگی میتواند انجام شود. البته بهتر است فرد اهدا کننده دارای فرزند باشد. همچنین پس از آزمایشات سلامت اولیه، بررسی هورمونها و غدد و نیز ارائه مشاوره روانشناسی، اجتماعی و حقوقی برداشت تخمک در اتاق عمل با عمل «پانکچر» انجام میشود. این عمل معمولاً عوارض شدید ندارد، اما میتواند باعث عوارض گوارشی، دردهای شکمی مبهم و افزایش وزن شود.
وی در پایان اهدای جنین و رحم جایگزین را از دیگر روشهای جایگزین در درمان ناباروری معرفی کرد و افزود: اهدای جنین که از دل قانون اهدای تخمک استخراج شده، روش دیگری در درمان ناباروری است که در مرکز ما انجام میشود. بانک جنین مرکز درمان ناباروری ابن سینا از سال ۹۷ تشکیل شد و جنین از زوجینی که از طریق عمل «آی وی اف» جنین مازاد داشتند پس از انجام مصاحبه و اعلام رضایتشان گرفته شد و تاکنون زوجین زیادی از این طریق تحت درمان ما هستند.