حذف عامل سوم از روابط ایران و روسیه

دکتر مهدی سنایی
کد خبر: ۹۰۸۱۵۵
|
۰۶ تير ۱۳۹۸ - ۱۰:۳۱ 27 June 2019
|
17892 بازدید
|
۷

سومین دور گفت و گوی بین المللی ایران و روسیه با همکاری باشگاه گفت و گوی بین المللی والدای و دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی تهران،روز چهارشنبه در محل دفتر «کلوپ» والدای با حضور اندیشمندان ایرانی و روس برگزار شد.آنچه که در ادامه می آید متن سخنرانی سفیر تام الاختیار جمهوری اسلامی ایران در افتتاحیه این گفت و گوی بین المللی است.

در سال های اخیر زیاد می شنویم که روابط ایران و روسیه در حال گسترش است و شاهد تقویت چشمگیری بوده است. با این وجود من می خواهم تاکید کنم که در این میان،ساختارها و گفتگوهای نوینی نیز در روابط مشترک ما به وجود آمده اند. ساختارها و گفتگوهای سابق حفظ شده  و ساختارهایی تازه برای تقویت همکاری دو کشور ایجاد شده است. می توان گفت که تقریبا در همه زمینه های ممکن،گفتگو میان دو کشور جریان دارد. در این مرحله فکر می کنم اهمیت زیادی دارد که سطح موجود روابط، گفتگوها و توافقات را تثبیت کنیم. اکنون دیدار و تبادل نظر در بالاترین سطوح جریان دارند. دیداری مهمی در مراد ماه در پیش است که در چارچوبی سه جانبه در زمینه مهم کریدور شمال-جنوب  با حضور رئیس جمهور ایران در روسیه برگزار می شود.شکل گیری گفتگوهای متعدد سه و چند جانبه در موضوعات مختلف از جمله ویژگی های روابط امروز دو کشور است.

دیگر ویژگی روابط ما این است که نقش عامل سوم در حال کاهش است. همه کارشناس ها می دانند که همواره عامل سوم تاثیرات منفی بر روابط مشترک ایران و روسیه داشته است. به یاد دارم که ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در سال ۱۳۹۴ اظهار داشت که نقش عامل سوم در روابط ایران و روسیه در حال کاهش است و این اتفاقی مثبت است. برای ما مهم است که این شرایط را حفظ کنیم و باز هم نقش عامل سوم را بیشتر کاهش دهیم. همه می دانیم که ایالات متحده و برخی قدرت های منطقه ای در پی تاثیرگزاری بر روابط ما هستند. برای تثبیت همکاری مشترک مان باید نگاهی مستقل به آن داشته باشیم و تاثیر عوامل دیگر را کاهش دهیم البته همیشه چنین عناصری هستند اما مهم است که در پی کاهش نقش آفرینی آنها باشیم.

ما سند امضا شده ای نداریم که نشان دهد روابط راهبردی داریم اما چیزی که روابط ما را از دیگر موارد متفاوت میسازد، این است که در واقع در برخی زمینه ها می توان گفت همکاری های ما جنبه راهبردی دارند.

برخی پژوهشگران روابط ایران و روسیه را مورد انتقاد قرار داده و می گویند که این روابط راهبردی نیست و تاکتیکی است. من به عنوان سفیر و یک کارشناس بر خلاف این دیدگاه ها معتقد هستم که شرایط دقیقا برعکس است؛ ایران و روسیه اتفاقا دیدگاه های راهبردی و مهم مشترک زیادی در عرصه های جهانی و منطقه ای دارند. قطعا دو طرف در برخی زمینه ها تاکتیک ها متفاوتی دارند اما ماهیت روابط ایران و روسیه بگونه ایست که رویکردهایی مشابه در زمینه های مختلف بین المللی و منطقه ای داریم.

برای ما مهم است که شهروندان و نخبگان دو کشور بیشتر درباره جهان بینی یکدیگر بدانند. فکر می کنم روابط ایران و روسیه بیش از حد دولتی است. به همین علت مهم است که در میان شهروندان و ساختارهای غیر دولتی هم تبادل دیدگاه صورت پذیرد. به همین دلیل گفتگوهایی همچون امروز بسیار مهم هستند و قطعا چنین برنامه هایی بر دیدگاه های مردم هم تاثیر می گذارند.

خوب می شود که در گفتگوها به موضوعاتی که دیدگاه های مختلفی در زمینه آنها وجود دارد هم پرداخته شود. اینکه ببینیم در چه زمینه های رویکردهای مشابه داریم و در کدام زمینه ها دیدگاهمان متفاوت است و مورد بحث گذاشتن این موضوعات بسیار مهم است. اینکه رویکردهای مشابه داریم و همکاری میکنیم که روشن است. اما نیاز هست درباره دیدگاه های متفاوت هم بحث کنیم.

در زمینه های مختلفی با روسیه تفاهم نظر داریم؛ سوریه و کل خاورمیانه، دریای خزر، تحریم ها، سیاست های یک جانبه آمریکا در منطقه، رویکرد دو کشور به حقوق بین الملل، موضوع افغانستان و مبارزه با مواد مخدر، گسترش ناتو به شرق، ثبات در آسیای میانه و قفقاز، مبارزه با تروریسم و افراط گرایی و فعالیت های رسانه ای. همین اخیرا گفتگو و همکاری در زمینه اینترنتی و سایبری را هم آغاز کرده ایم. همچنین چارچوبی برای گفتگو میان دانشگاه های دو کشور وجود دارد. بر همین اساس فکر می کنم خوب میشد اگر در این گفتگوهای مشترک لیستی تهیه شود و به نوبت دیدگاه های نخبگان ایرانی و روسیه به تبادل نظر گذاشته شوند.

تعداد بازدید : 371
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۷
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۶
تا جريان سومى كه منافع ملى دغدغه خاطرش باشد وخودكفايى وپيشرفت جزو اهدافش دركشور به مجلس راه پيدا نكند تغييرات مورد نظر سفير دروابط ما باروسيه بيش نخواهد امد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۶
چرا حتی یکبار هم اسم سفیر ایران در روسیه در این گزارش نیست .شاید خیلی ها سفیررا نمی شناسند .وبخواهند بشناسند .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۰ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۶
عامل سوم توضیح داده نشده است .
رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۶
شرمنده عامل چهارمی هست اول اینکه روسیه همیشه به دنبال منافع خودشه نه ما دوم اینکه اصلا روسیه قابل اعتماد نیست و نکته مهم اینکه روسیه در قبال منافع اسراییل هیچ وقت کوتاه نمیاد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۶
در هر جایی که سرمایه مردم ایران را خرج می کنند در نهایت منافع روسیه تامین می شود آیا این تصادفی است؟!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۰۹
معلوم نیست این کارشناسا رو از کجا میارید یه ذره برن تاریخ بخونن زمانیکه شاه سلطان حسین صفوی برا بیرون روندن افغانها از روسیه کمک خواست اونا تا مازندران را هم طلب کردند بعدها هم دیدیم چه بلایی سر کشور آوردند ولی آمریکاییها بدلیل دوری از ایران نمیتوانند طمع ارضی داشته باشند جالبه بعد از جنگ جهانی دوم اونابودند که با التیماتم روسیه را مجبور به خروج از نیمه شمالی کشور کردند .
صمصام السلطنه
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۱۵
سنایی جان، داماد محترم... روزای آخر سفارته، گیر نده عزیزجان به عامل سوم
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
چه حسی به آتش سوزی مهیب لس‌آنجلس دارید؟