چندی پیش و پس از ساقط شدن پهپادآمریکایی از سوی نیروی هوا و فضای سپاه، دونالد ترامپ مدعی شد که ابتدا با حملاتی محدود به خاک ایران موافقت کرد، اما پس از مدتی این ماجرا را لغو نمود.
به گزارش «تابناک«؛ در این رابطه، تحلیلها و خبرهای زیادی پیرامون اینکه چگونه و چه کسی ترامپ را از حمله به ایران منصرف کرد، مطرح شده است.
در این زمینه، پایگاه آمریکا «پولیتیکو» در مطلبی عنوان کرده که یک ژنرال بازنشسته چهار ستاره ترامپ را از حمله به ایران ترسانده و منصرف کرده است.
در این مطلب آمده است: ترامپ ممکن است از مردانی که یک بار از آن ها به «ژنرال های من» نام برده است، خسته شده باشد، اما یکی از رهبران نظامی بازنشسته، هنوز در مورد مسائل مهم سیاست خارجی مورد توجه ترامپ است.
جک کین، ژنرال ارتش بازنشسته چهار ستاره و معاون سابق رئیس ستاد مشترک نیروی زمینی ارتش آمریکا ـ که هم اکنون رئیس مرکز مطالعات جنگ است ـ گفت که اظهارات ترامپ در مورد حمله ایران به پهپادآمریکایی یک نکته مهم داشت و آن هم جایی بود که ترامپ گفت، حمله ایران به پهپاد آمریکایی ممکن است بر اثر یک اتفاق بوده تا یک اقدام عمدی و تحریک آمیز.
در واقع کین معتقد است یک مورد دیگر که نقشی مهم در این تغییر تصمیم داشت، این بود که به رئیسجمهور گفته شد حمله به پهپاد آمریکایی، در واقع اتفاقی و از روی اشتباه بوده است؛ موردی که آقای ترامپ نیز علنی و در مصاحبه با خبرنگاران اظهار کرده بود.
کین با اشاره به رونالد ریگان گفت: بینندگان ما ممکن است فراموش کرده باشند، اما در جنگ نفتکش ها در اواخر دهه 80، زمانی که ریگان اقداماتی را انجام داد، ما اشتباه کردیم. ما یک کشتی جنگی داشتیم که یک هواپیمای ایرانی را در فضای هوایی ایران آماج قرار داد و ما اذعان کردیم که یک اشتباه وحشتناک انجام دادیم.
به گفته یک منبع آگاه، این درس تاریخی کین باعث شد که ترامپ تردید بیشتری برای حمله به ایران داشته باشد و در نهایت دستور توقف حمله را صادر کرد.
ژنرال کین در مصاحبهای میگوید: «به رییسجمهور اطلاعات تازهای رسید که مقامات ملی ایران از این اقدام به ستوه آمده و شاکی بودند که یک فرمانده نظامی سرخود چنین تصمیم بزرگی را گرفته و پهپاد امریکایی را سرنگون کرده است.» او میگوید در میان ایرانیان خشمگین از این اقدام، نام قاسم سلیمانی هم به چشم میخورد که فرمانده قدرتمند سپاه قدس ایران است.
ژنرال کین میگوید، معلوم نیست آیا فرماندهای که دستور شلیک به پهپاد را داد تحت هماهنگی با مقامات ارشد خود عمل میکرده یا فردی سرخود بوده است. اما به هر صورت این فرضیه به مذاق رئیسجمهور خوش آمد که نباید خطری بزرگ را با حمله به ایران دامن بزند؛ وقتی حمله به پهپاد امریکایی مورد نظر و نیت واقعی رهبران ارشد ایران نبوده است.
ژنرال کین گفت: «من فکر نمیکنم این ماجرا نقش تعیینکننده در تصمیم رئیسجمهور داشت، ولی قطعا به تصمیم او در این زمینه کمک کرد.» که به گفته او صرفا دغدغه تلفات احتمالی ماجرا را داشت. «مورد تعیین کننده برای او مقایسه دو اقدام بود؛ کشتن مردم به خاطر سرنگونی یک پهپاد.»
نیویورک تایمز نیز در همین زمینه نوشت: تا همینجا هم دیر شده بود و آقای گراهام هم که به شدت خواستار حمله نظامی علیه ایران بود، سوار هواپیمایی به مقصد غرب امریکا و خارج از دسترس بود. در نتیجه آقای ترامپ دستور توقف حمله را صادر کرد.
تصمیم گرفته شده بود. ارتش به ناوها و هواپیماهای خود دستور توقف و عقبنشینی داد. در کاخ سفید ترامپ تلویزیون را روشن کرد تا برنامه ساعت ۸ صبح آقای کارلسون را تماشا کند؛ جایی که هر چه میخواست را در تأیید اقدامات و تصمیم اخیرش شنید. روی صفحه تلویزیون آقای کارلسون داشت میگفت: «جنگهای خارجی برای امریکا نتیجهای جز شکست نداشتهاند.»
هرچند هنوز تصمیم رسمی رئیسجمهور اعلام نشده بود، آقای کارلسون از او به خاطر مقاومت در برابر حمله نظامی علیه ایران قدردانی کرد. او گفت: «همان افرادی که ما را به باتلاق جنگ عراق در شانزده سال پیش کشاندند، اکنون میخواهند جنگ جدیدی را علیه ایران بر پا کنند. رئیسجمهور اما بسیار هوشمند است که در برابر این درخواستها تردید داشته و تردید خویش را جدی میگیرد.»
اگر رئیسجمهور تلویزیون را روشن نگاه میداشت،ا کمی بعدتر با نظرات کاملا متفاوتی از دوست دیگری در فاکس در ساعت ۹ شب مواجه میشد. هرچند اخبار توقف حمله هنوز هم عمومی نشده بود، شان هنیتی در برنامه خویش اعلام کرد: «آقای ترامپ هیچ راهی جز بمباران همه جانبه آنها ندارد.»
حداقل برای یک شب هم که شده این حرف آقای هنیتی درست از کار درنیامد، ولی جنگ بر سر جلب توجه رئیسجمهور در میان مجریان فاکس پایان نیافته است.