نوزدهمین دوره جشن حافظ امشب با اهدای تندیس ها به برگزیدگان به پایان رسید و فیلم «متری شیش و نیم» پیشتاز بخش سینمایی و سریال «بانوی عمارت» رکورددار آثار تلویزیونی شدند.
به گزارش «تابناک» به نقل از خبرآنلاین، نوزدهمین دوره جشن حافظ (دنیای تصویر) با حضور هنرمندان حوزه سینما و تلویزیون شامگاه امروز (پنجشنبه ۲۰ تیر) با دو ساعت تأخیر آغاز و در برج میلاد برگزار شد. ضمن آنکه اجرای بخش خوشامدگویی به حضار با ناهماهنگیهایی همراه بود.
در ابتدای این مراسم و پس از خوشامدگویی ایمان معلم پسر کوچک علی معلم به حضار، رویا نونهالی روی صحنه حضور پیدا کرد و متنی را درباره جشن حافظ در آستانه بیستمین سال برگزاری قرائت کرد.
در ادامه امید معلم دبیر جشن حافظ روی صحنه حضور پیدا کرد و ضمن تاکید بر استقلال کامل جشن و هیات داوران درخواست کرد کلیپ مرتبط با آنان پخش شود.
جواد طوسی، محمدرضا لطفی، سید آریا قریشی، آذر معماریان، امید معلم، امیر هوشنگ هاشمی، کسری ولایی، امیر پوریا، امیررضا نوری پرتو، علیرضا مجمع و خسرودهقان اعضای هیئت داوران دوره نوزدهم جشن حافظ بودند.
تقدیر گلاب آدینه از اساتیدش و مهدی هاشمی
سپس نوبت به اهدای تندیس یک عمر دستاورد هنری به گلاب آدینه رسید که به همین منظور آذر معماریان (همسر علی معلم) و نورا هاشمی (دختر گلاب آدینه) روی صحنه حضور پیدا کردند و تندیس را به این بازیگر باسابقه اهدا کردند.
آدینه که موقع پخش کلیپی که به منظور تقدیر از فعالیتش در سینما و تئاتر آماده شده بود، اشک میریخت، هنگامِ دریافت تندیس، در سخنانی گفت: «از روزی که گفتند قرار است این اتفاق بیفتد، هر چه تمرین کردم و روزی هزار بار با خودم گفتم نباید بغض کنم، نشد که نشد. در تمام دنیا در این گونه مراسم همه تشکر میکنند و فکر میکنم علتش این باشد که تریبونهای این چنینی، بهترین جایی است که آدم سپاس خودش را نسبت به کسانی که کمکش کردند، ابراز کند. برای همین از استادان خودم، مهدی هاشمی، سوسن تسلیمی و داریوش فرهنگ تشکر میکنم.»
اهدای تندیس افتخاری به رامین جوادی
در ادامه مراسم برای نخستین بار اعلام شد که تندیس افتخاری نوزدهمین دوره جشن حافظ به رامین جوادی آهنگساز به نام ایرانی که سازننده آهنگ سریال مشهور «بازی تاج و تخت» است، اهدا میشود.
جوادی که امکان حضور در جشن را نداشت با ارسال پیامی از این جشن و جایزه تشکر کرد و آن را باعث افتخار دانست، متن تقدیرنامه او به وسیله امیرهوشنگ هاشمی به سه زبان فارسی، انگلیسی و فرانسوی قرائت شد. امید معلم عنوان کرد جایزه رامین جوادی طی مراسمی رسمی به دست اصغر فرهادی به ایشان خواهد رسید.
سپس فرزاد حسنی به دعوت معلم، برای آغاز رسمی بخش معرفی برگزیدگان جشن حافظ روی صحنه حاضر شد.
«در جست و جوی فریده» و «بانوی عمارت» برگزیده شدند
در ادامه بهاره رهنما و سروش صحت به منظور اهدای جایزه بهترین فیلم مستند روی صحنه حضور پیدا کردند و رهنما پیش از اعلام برگزیده خطاب به گلاب آدینه بیان کرد: «خانم گلاب آدینه خوشحالم که در عصر بازیگری با گذشت، بزرگ و باشعور مثل شما به دنیا آمدم و در بزرگداشت شما حضور داشتم.»
تندیس حافظ بهترین فیلم مستند به «در جست و جوی فریده» به کارگردانی آزاده موسوی و کوروش عطایی رسید.
سپس الهام حمیدی و شاهرخ استخری برای اهدای تندیس بهترین فیلمنامه تلویزیونی روی صحنه حاضر شدند و این تندیس به احسان جوانمرد برای سریال «بانوی عمارت» به کارگردانی عزیزالله حمیدنژاد رسید.
جوانمرد پس از حضور روی صحنه و دریافت تندیس گفت: «این جایزه را به تعدادی بچههای جامعهشناسی دانشگاه تهران تقدیم میکنم که هر سهشنبه دور هم تاریخ میخوانیم و موفقیتم در ژانر تاریخی در «بانوی عمارت» و سریال شبکه نمایش خانگی که در دست دارم را مرهون این عزیزان می دانم. فکر نمیکردم این جایزه را دریافت کنم.»
در ادامه نوبت به اهدای تندیس حافظ بهترین دستاورد فنی و هنری رسید که به همین منظور عبدالله اسکندری و ارشا اقدسی به صحنه آمدند، اقدسی که روی سرش آتش روشن بود گفت: «جای پیمان ابدی اینجا خیلی خالی است و امیدوارم یک روزی بدلکارها هم در جشنوارههای ایران به یک جایی برسند.»
این تندیس به محسن روزبهانی، جواد مطوری، محمد برادران و حسن ایزدی برای «تنگه ابوقریب» اهدا شد و بانیپال شومون به نیابت از تیم فیلم «تنگه ابوقریب» این جایزه را دریافت کرد.
در بخش دیگر این مراسم حمید گودرزی و مستانه مهاجر به منظور اهدای تندیس بهترین تدوین روی صحنه آمدند و حسنی با کنایه خطاب به گودرزی گفت: «ببخشید من جلوی شما دارم اجرا میکنم.»
تندیس بهترین تدوین به هایده صفییاری برای فیلم سینمایی «عصبانی نیستم» ساخته رضا درمیشیان تقدیم شد و او پس از دریافت جایزه و تندیس گفت: «از همه همکارانم در «عصبانی نیستم» تشکر میکنم به خصوص رضا درمیشیان که شاهد بودم در این چند سال چه رنجی را برای اکران این فیلم تحمل کرد.»
سپس محمد سریر و مجید مظفری برای اهدای تندیس بهترین موسیقی متن فیلم به روی صحنه آمدند و این تندیس را به بامداد افشار برای فیلم سینمایی «مغزهای کوچک زنگزده» به کارگردانی هومن سیدی اهدا کردند.
افشار پس از دریافت تندیس، در جملات کوتاهی بیان کرد: «جایزه را به استان مازندران و بچههای گروه فرهنگی پینا که در ضبط آواهای محلی مازندران به من کمک کردند تقدیم میکنم.»
اهدای تندیس به امین حیایی، پانتهآ پناهیها و حسام منظور
در ادامه این مراسم سینمایی و تلویزیونی همایون ارشادی و سیاوش اسعدی برای اهدای تندیس عباس کیارستمی روی صحنه آمدند و این تندیس به پوریا کاکاوند برای فیلم «گلدن تایم» اهدا شد. او پس از دریافت جایزه گفت: «این فیلم به امیر نادری تقدیم شده و الان خوشحالم که اسم بزرگ عباس کیارستمی هم در کنار آن قرار گرفت. از همه عوامل و بازیگران که در دوسالی که فیلم توقیف بود صبوری کردند تشکر میکنم.»
سپس علیرضا خمسه، سعید آقاخانی و مهران غفوریان برای اهدای تندیس بهترین بازیگر مرد کمدی تلویزیونی روی صحنه آمدند که خمسه پیش از اعلام برگزیده، گفت: «علی معلم دانشجوی باغ فردوس بود و من بازیگری تدریس میکردم، در کلاس بودیم یک آقای قدبلند خوش پوش باوقاری آمد من گفتم بچهها برپا استاد آمد.»
تندیس بهترین بازیگر مرد کمدی تلویزیونی به امین حیایی برای «ساخت ایران ۲» به کارگردانی برزو نیک نژاد اهدا شد.
غفوریان هم به شوخی آرزو کرد که خدا به همه آدمها فرزند دختر بدهد که خمسه از این فرصت استفاده کرد و به شوخی گفت: «امیدوارم هیچ دختری پرستو نشود و هیچ پرستویی امشب روی من کار نکند چون من امشب با پرستوی خودم آمدم.»
در بخش دیگر این مراسم نوبت به الیکا عبدالرزاقی و کوروش تهامی رسید تا برای اهدای تندیس بهترین بازیگر زن درام روی صحنه بیایند، این تندیس به پانتهآ پناهیها برای بازی در سریال «بانوی عمارت» به کارگردانی عزیزالله حمیدنژاد رسید.
سپس جمشید گرگین و کمند امیر سلیمانی برای اهدای تندیس بهترین فیلمبرداری مقابل دیدگان حضار حاضر شدند و این تندیس را به هومن بهمنش برای فیلم سینمایی «متری شیشونیم» ساخته سعید روستایی تقدیم کردند.
بهمنش پس از حضور روی صحنه، درباره گرگین گفت: «خیلی برایم عجیب است که از جمشید گرگین جایزه را میگیرم که من را با بازیهایشان علاقهمند به سینما کردند. از سعید روستایی و آقای ساداتیان تشکر میکنم، فیلمبرداری «متری شیش و نیم» پنج ماه طول کشید و ما با سر و وضع عجیب به خانه میرفتیم و شانس آوردیم که بیماری نگرفتیم. از همسرم کیمیا برای تحملم تشکر میکنم و این جایزه را به او اهدا میکنم.»
در ادامه نوزدهمین دوره جشن حافظ، سیما تیرانداز و پژمان بازغی برای تقدیم تندیس بهترین بازیگر مرد درام روی صحنه آمدند، تیرانداز پیش از قرائت نام برگزیده گفت: «بسیار خوشحالم در دورانی حضور دارم که زن بسیار جنگنده و عزیزی بین ما هستند که این جشن را هم زنده نگاه داشتند، خانم گلاب آدینه. من همیشه شاگرد ایشان بودم و امشب یک درس بزرگ گرفتم مهربانی و بخشش و گذشت. سومین نکته، دلم میخواهد یک روز این جشن سینمایی و تلویزیونی، تئاتری هم باشد.»
تندیس بهترین بازیگر مرد درام به حسام منظور برای سریال «بانوی عمارت» به کارگردانی عزیزالله حمیدنژاد رسید. او پس از کسب جایزه گفت: «اگر یک بازیگری بتواند کارش را به خوبی انجام بدهد به دلیل معلمهای خوبش است. من این جایزه را به تمام معلمهای بازیگریم تا الان تقدیم میکنم که یک نفرشان الان کنار من ایستادند، من سالها پیش شاگرد خانم تیرانداز بودم که شاید یادشان نباشد.»
گلایه محمد بحرانی از جای خالی «کلاه قرمزی» در تلویزیون
سپس فاطمه گودرزی و محمد بحرانی برای اهدای تندیس بهترین بازیگر زن کمدی به صحنه آمدند که این تندیس به نازنین بیاتی برای سریال «گلشیفته» به کارگردانی بهروز شعیبی رسید.
بیاتی درباره دریافت این جایزه بیان کرد: «سینما برای من به رنگ سبز است چون به قول استاد شکیبایی چون روح زندگی است. ممنون از جشن حافظ و داوران این جشن که سبز زندگی من را سبزتر کردند.»
بحرانی هم درباره «کلاه قرمزی» گفت: «من سازوکار تهیهکنندگی و مدیریت تلویزیون را نمیدانم و دخالت هم نمیکنم، ولی میدانم برندها به راحتی به دست نمیآیند، استاد ایرج طهماسب تکرار نمیشود و امیدوارم «کلاه قرمزی» به تلویزیون برگردد.»
در ادامه جشن حافظ نرگس آبیار و امین زندگانی برای اهدای تندیس بهترین کارگردان تلویزیونی روی صحنه آمدند که لباس بلوچی زندگانی توجه حضار را به خود جلب کرد و آبیار درباره آن اینطور نظر داد: «خیلی خوشحالم که آقای زندگانی لباس بلوچی پوشیدند و جا دارد که یادی کنیم از قوم خوب بلوچ.»
زندگانی هم در سخنانی گفت: «خیلی خوشحالم که در دوره زنان قدرتمندی زندگی میکنم و خوشحالم که زن نیستم چون زن بودن و کار فرهنگی کردن در این دوران خیلی سخت است. یک خیاطی در شهر قلعهگنج از من قول گرفت که این لباس را بپوشم. آرزوی من این است روزی برسد که انجیاوهایی داشته باشیم که سینما، سالن تئاتر و کنسرت بسازند چون بعد از سواد، فرهنگ مهم است.»
تندیس بهترین کارگردان تلویزیونی به عزیزالله حمیدنژاد برای سریال «بانوی عمارت» رسید تا این سریال در کسب جوایز رکورددار باشد. او سپس درباره علی معلم بیان کرد: «علی معلم علاوه بر فرزندان خلف، مجله تصویر و جشن حافظ را هم به یادگار گذاشت، سریالسازی کار سختی در این شرایط است و این تندیس را به همه عوامل جلو و پشت دوربین تقدیم میکنم بالاخص مجید سعیدی و مریم مومن.»
در بخش دیگر این جشن، مهلقا باقری و محمدحسین قاسمی برای اعلام برنده تندیس بهترین سریال تلویزیونی مقابل دیده هنرمندان حاضر شدند، این تندیس به مجید مولایی برای تهیهکنندگی سریال «بانوی عمارت» رسید.
مولایی پس از حضور روی صحنه گفت: «از هیات داوران تشکر میکنم که این سریال را لایق این جایزه دانستند. تشکر میکنم از همه عوامل چون ما این سریال را با یک پنجم بودجه سریالهای شهری تهیه کردیم.»
حق عادل در جشن حافظ خورده نشد
در ادامه جشن حافظ نوبت به اهدای تندیس بهترین چهره تلویزیونی رسید که پیش از اعلام، همه حضار نام عادل فردوسیپور را صدا زدند و پژمان جمشیدی که برای اعلام برگزیده این بخش روی صحنه آمده بود، گفت: «اصلا نیازی نبود که این پاکت را به من بدهند، تنها جایزه جشن حافظ است که مردم انتخاب میکنند و اینجا دیگر حق عادل خورده نشده است.»
سپس تمامی حاضران فردوسیپور را ایستاده تشویق کردند. این چهره تلویزیونی پس از حضور روی صحنه به شوخی خطاب به حضار گفت: «چقدر خوبید شما. من احساسم این است که روح و انرژی مثبت علی معلم در این سالن جاری است و تشکر از آذر معماریان که یاد ایشان را زنده نگه داشته چهره بشاش و شاد ایشان و انگشترهایی که همیشه به دست داشت و من همیشه میپرسیدم چرا این همه انگشتر؟ خوشحالم که جایزه را از پژمان میگیرم که در کنار دیگر بازیگران برای او نقد مثبت مینویسند. انتخاب شدن توسط مردم و ۲۰ سال در کنار مردم بودن و مردم کنار من بودند مایه مباهات است. جایزه را به همه عزیزانی که در این ۲۰ سال از من حمایت کردند تقدیم میکنم، از همه اهالی رسانه، مردم، هنرمندان و ورزشکاران که در این مدت وحشتناک و عجیب غریب از من حمایت کردند متشکرم.»
پس از جایزه بهترین چهره تلویزیونی، نوبت به اهدای تندیس بهترین فیلمنامه سینمایی رسید که بهرام بهرامیان برای اهدای این جایزه روی صحنه حاضر شد. این تندیس به هومن سیدی برای فیلم سینمایی «مغزهای کوچک زنگ زده» رسید.
در ادامه رضا یزدانی و الهه حصاری برای اهدای جایزه بهترین ترانه تیتراژ به صحنه آمدند، این تندیس را علیرضا قربانی برای تیتراژ فیلم سینمایی «چهارراه استانبول» ساخته مصطفی کیایی دریافت کرد و گفت: «حداقل دو بار از دست علی معلم این جایزه را گرفتم و خوشحالم که این جشن ادامه دارد.»
سپس به درخواست حضار، فرزاد حسنی و رضا یزدانی، علیرضا قربانی بخشی از قطعه «چهارراه استانبول» را به طور زنده خواند.
جایزه پیمان معادی و نوید محمدزاده این بار برای دو فیلم
در ادامه نوزدهمین جشن حافظ، نوبت به اهدای تندیس بهترین بازیگر مرد رسید و هوتن شکیبا و بهاره کیانافشار برای اعلام برگزیده روی صحنه حاضر شدند. این تندیس به پیمان معادی برای بازی در فیلم سینمایی «متری شیش و نیم» به کارگردانی سعید روستایی تقدیم شد. او پس از کسب جایزه گفت: «همکاری دوباره با سعید روستایی مثل «ابد و یک روز» لذت بخش بود و طراوات و تازگی داشت که به علت خلاقیت سعید بود. از هم بازیهای درجه یکم تشکر میکنم و گروه پشت دوربین که همیشه از آنها کمک میگیرم.»
دومین تندیس بهترین بازیگر مرد جشن حافظ هم به نوید محمدزاده برای بازی در «مغزهای کوچک زنگ زده» اختصاص پیدا کرد. این بازیگر سپس گفت: «ممنونم از جشن حافظ و خانواده معلم، یادم هست در اختتامیه فجر من نشسته بودم و وقتی هوتن جایزه گرفت بغض کردم، ما از سال ۸۶ با هم رفیقیم. افتخارم است که هر سه فیلم در جشن دیده شدند. جایزهام را به خانواده محمدزاده و پدر و مادرم تقدیم میکنم.»
در بخش دیگر این جشن، مرجانه گلچین و نسیم ادبی برای تندیس بهترین بازیگر زن به صحنه آمدند. این تندیس به باران کوثری برای فیلم «عرق سرد» ساخته سهیل بیرقی رسید. شبنم مقدمی هم برای بازی در فیلم «خجالت نکش» به کارگردانی رضا مقصودی تندیس دوم بهترین بازیگر زن را گرفت.
همچنین نخستین تندیس دستاورد فردی جشن حافظ برای تاثیرگذاری در موفقیت آثار سینمایی، با حضور علی سرتیپی به رضا عطاران اهدا شد. سرتیپی سپس گفت: «ما سینمای کوروش را ساختیم که جز بهترین سینماهای دنیاست، امیدوارم بتوانیم فیلم کوروش را هم به خاطر علی معلم بسازیم، امسال تلاش میکنیم که این کار را انجام بدهیم. از رضا عطاران خواهش می کنم کمتر سخت گیری کند و بیشتر فیلم بازی کند، سینما باید رونق بگیرد.»
جایزه بهترین فیلم و کارگردانی برای «متری شیش و نیم»
بعد از اعلام نامزدهای بهترین کارگردانی سینمایی، سیروس و ماهور الوند روی صحنه آمدند و تندیس حافظ بهترین کارگردانی به سعید روستایی برای فیلم «متری شیش و نیم» اهدا شد.
روستایی گفت: «من نوبت قبل هم جایزهام را از دست آقای الوند گرفتم با این تفاوت که زنده یاد علی معلم هم در کنار ما بود. «متری شیش و نیم» بسیار فیلم سختی بود و اگر همت عوامل نبود این فیلم ساخته نمیشد.»
در ادامه مراسم و برای اهدای جایزه ویژه هیأت داوران علیرضا امینی روی صحنه آمد و گفت: «امیدوارم سینمای ایران از این وضعیت در بیاید و خوشحالم که کارگردانهای جدیدی وارد سینما شدهاند هرچند به نظرم سینما وضعیت خوبی ندارد.»
او سپس جایزه ویژه هیات داوران را به حمید نعمتالله تقدیم کرد. پسر حمید نعمتالله به نیابت از پدر این جایزه را دریافت کرد.
در بخش دیگر مراسم جهانگیر کوثری و علیرضا غفاری برای تندیس بهترین فیلم به صحنه آمدند و این تندیس به سیدجمال ساداتیان برای فیلم «متری شیش و نیم» رسید. او درباره فیلم گفت: «خیلی فیلم سختی بود. چند برابر همه فیلمها سخت بود. این سختی با همدلی گروه شیرین شد. تشکر میکنم از مردم که در جشنواره فیلم را بهترین کردند و حمایتشات در زمان اکران باعث شد سینمای اجتماعی که فکر میکردیم مهجور شده دوباره رونق بگیرد.»
کوثری هم بیان کرد: «یکسری تهیهکنندگان مهاجمان سینمای ایران هستند ما آنها را قبول نداریم اما آقای ساداتیان یکی از بهترین تهیهکنندههاست و فیلمی هم که تهیه کرده من را میخکوب کرد و فیلم بسیار خوبی است.»