کمکرسانی ایران به یک نفتکش خارجی در خلیج فارس، هشدار روسیه درباره هرگونه اقدام علیه ایران، توافق محرمانه اسرائیل و تشکیلات خودگردان فلسطین و تکذیب خبر آمادگی ایران برای مذاکرات موشکی، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به ارائه قطعنامه بازگشت ترامپ به برجام درکنگره آمریکا نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ قطعنامهای توسط «باربارا لی»، «دیوید پرایس» و «جان شاکوسکی»، نمایندگان دموکرات کنگره آمریکا طراحی و در کنگره ارائه شده است که بر اساس آن از «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا میخواهد به «برنامه جامع اقدام مشترک» یا توافق هستهای ایران بازگردد.
در این طرح از دولت ترامپ خواسته شده تا اقدامات فوری برای کاستن از تنشها با ایران دنبال کند.
همچنین بر اساس طرح نمایندگان دموکرات آمریکا، از ترامپ درخواست شده تا روشهای دیپلماتیک را برای رفع چالشها و تنشها با ایران به کار گیرد.
«باربارا لی» از طراحان این طرح، سیاست ترامپ در قبال ایران را عامل بحرانی دانسته که آمریکا را در وضعیت خطرناک درگیری نظامی با ایران نزدیک کرده است.
به گفته دیوید پرایس، از دیگر طراحان این قطعنامه، پیام قطعنامه مذکور لزوم بازگشت به برجام و تعامل معنادار دیپلماتیک است، چون در شرایط فعلی صلح، امنیت و موقعیت راهبردی آمریکا در معرض خطر قرار گرفته است.
پیش از این نیز، «ایلهان عمر»، نماینده و عضو دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا، خواستار بازگشت کشورش به میز مذاکره و توافق هستهای با ایران شده بود.
همچنین «آدام شف»، رئیس کمیته اطلاعات مجلس نمایندگان آمریکا کمتر از دو ماه پیش در گفتوگو با شبکه خبری سی بی اس گفته بود: خروج از برجام و سیاستهای دونالد ترامپ علیه جمهوری اسلامی ایران نه تنها منجر به افزایش ثبات نشده، بلکه آمریکا را منزوی کرده است.
کمیته ملی دموکرات نیز به عنوان نهاد مرکزی حزب دموکرات آمریکا و تعیینکننده نامزدهای ریاستجمهوری دموکرات، در بهمنماه سال گذشته قطعنامهای را به تصویب رساند که در آن از آمریکا خواسته شده بود تا به توافق هستهای با ایران بازگردد. بنا به گزارش پایگاه اینترنتی سازمان نیاک اکشن (وابسته به شورای ملی ایران-آمریکا)، تصویب این قطعنامه تضمین میکند که بازگشت به برجام، یکی از اولویتهای اصلی حزب دموکرات است، به ویژه که این حزب برنامههای خود را برای انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ آماده میکند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در اردیبهشت سال گذشته با نقض تعهدات این کشور، خروج واشنگتن از برجام را اعلام کرد.
با این حال جمهوری اسلامی ایران پس از خروج آمریکا از برجام، همچنان به این توافق پایدار بوده است؛ اما با توجه به سیاست فشار حداکثری و اعمال شدیدترین تحریمهای یکجانبه علیه ایران و همچنین عدم اجرای تعهدات مندرج در برجام از سوی کشورهای اروپایی، ایران نیز در واکنش تصمیم گرفته است تا مطابق مواد ۳۶ و ۲۶ برجام، برخی تعهدات خود را در این توافق کاهش دهد؛ موضوعی که با واکنشهای گسترده در غرب روبه رو شده است.
کمکرسانی ایران به یک نفتکش خارجی در خلیج فارس
سخنگوی وزارت امورخارجه در واکنش به اخبار ضد ونقیض درباره توقف کشتی اماراتی در خلیج فارس (ابهای ایران ) گفت: یک نفتکش خارجی در آب های ایران به علت نقص فنی دچار مشکل شد.
وی افزود: یک نفتکش خارجی به علت نقص فنی در خلیج فارس دچار مشکل شد که بر اساس مقررات بین المللی، نیروهای ایرانی پس از دریافت درخواست کمک به سوی آن رفتند و توسط یدک کش آن را به سمت آبهای ایران منتقل کردند تا تعمیرات لازم روی آن انجام شود. جزئیات بیشتر دراین باره متعاقبا اعلام می شود.
هشدار روسیه درباره هرگونه اقدام علیه ایران
«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه نسبت به خطرات سناریو استفاده از زور علیه ایران هشدار داد و گفت که این موضوع موجب فروپاشی منطقه می شود.
وی سهشنبه شب در گفتوگو با رادیو "کومسومولسکایا پراودا" روسیه تصریح کرد: پیش بینی نتایج سناریوی استفاده از زور (علیه ایران) بسیار آسان است، به طوری که فردی که در این زمینه آگاهی نداشته باشد به راحتی می تواند آن را پیش بینی کند.
وی افزود: در قرن های گذشته این موضوع را مکرر دیده ایم که استفاده از زور جواب نمی دهد.
زاخارووا ادامه داد: با توجه به اینکه منطقه هنوز نتوانسته، آثار و نتایج جنگ لیبی، سوریه و یمن را پشت سر بگذارد، پر واضح است که اجرای سناریوی نظامی علیه ایران منجر به فروپاشی (منطقه) می شود.
سخنگوی وزارت امورخارجه روسیه افزود: جامعه جهانی تاکنون راهی برای برقراری ثبات در منطقه خاورمیانه نیافته است و تشدید تنش های اخیر موجب نگرانی همگان، یعنی کشورهای بزرگ و سازمان ملل متحد شده است.
توافق محرمانه اسرائیل و تشکیلات خودگردان فلسطین
سایت عبری «دبکا» گزارش داد که اخیراً یک توافق محرمانه میان تشکیلات خودگردان و رژیم صهیونیستی برای ممانعت از فروپاشی این تشکیلات به دست آمده است.
بر اساس این گزارش، رژیم صهیونیستی از تشکیلات خودگردان حمایت مالی کرد.
منابع آگاه به پایگاه خبری «دبکا» گفتند، این رژیم برای حفظ تشکیلات خودگردان فلسطین در کرانه باختری، با این تشکیلات به توافقی دست یافته است.
به رغم اینکه اداره سیاسی و اقتصادی کرانه باختری بر عهده تشکیلات خودگردان است ولی رژیم صهیونیستی بر اوضاع امنیتی آن سیطره دارد و نظامیان این رژیم در سرتاسر این منطقه حضور دارند.