آژانس بینالمللی انرژی اخیرا اعلام کرده است پیش بینی تقاضا برای نفت را به دلیل کندی رشد اقتصاد جهانی کمتر خواهد کرد.
به گزارش ایسنا، فاتح بیرول، مدیر آژانس بینالمللی انرژی هفته گذشته در مصاحبهای به رویترز گفت: چین کندترین رشد اقتصادی در سه دهه گذشته را تجربه میکند و وضعیت برخی از اقتصادهای توسعه یافته نیز به همین شکل است. اگر اقتصاد جهانی عملکرد ضعیفتری از آنچه ارزیابی کردهایم داشته باشد در این صورت ما ممکن است در ماههای آینده در پیش بینیهای خود از آمار رشد تقاضا برای نفت تجدیدنظر کنیم. تنها یک هفته پس از انتشار گزارش ماهانه که آژانس بینالمللی انرژی در آن پیش بینی کرده بود تقاضا برای نفت امسال ۱.۲ میلیون بشکه در روز رشد میکند، اعلام کرد پیش بینی خود از رشد تقاضا برای نفت در سال ۲۰۱۹ را به ۱.۱ میلیون بشکه در روز کاهش داده است. این آژانس سال گذشته رشد تقاضا برای نفت در سال میلادی جاری را ۱.۵ میلیون بشکه در روز پیش بینی کرده بود.
آمارهای مختلفی که اخیرا منتشر شدهاند شامل فعالیت تولیدی، فروش خودرو و حجم تولید، منفی بودهاند اما تقاضا برای نفت در نیمه دوم سال اوج میگیرد و بسیاری از تحلیلگران انتظار دارند اقتصاد جهانی اندکی بهبود پیدا کند.
احتمال دارد بانک مرکزی آمریکا در نشست ماه جاری خود نرخهای بهره را کاهش دهد که از تدابیر محرک اقتصادی حمایت خواهد کرد. پیش از اقدام بانک مرکزی آمریکا، بانکهای مرکزی در کره جنوبی، اندونزی و آفریقای جنوبی همگی نرخهای بهره را کاهش دادهاند. به دلیل این که نرخهای بهره و ارزها با یکدیگر مرتبط هستند، کاهش نرخهای بهره در یک بخش از جهان راه را برای کاهش نرخهای بهره در بخشهای دیگر هموار میکند.
در این بین، قیمتهای نفت تحت تاثیر تحولات خاورمیانه و مذاکرات تجاری میان آمریکا و چین، بالا و پایین میرود. در هفتههای اخیر که تنشهای ژئوپلیتیکی در خاورمیانه افزایش پیدا کرده و چشم انداز کاهش تنشها میان آمریکا و چین، به بالا رفتن قیمتهای نفت کمک کرده بود. اما این دو عامل اکنون جهت معکوسی پیدا کرده اند یعنی تنش در خاورمیانه به رویارویی نظامی منجر نشده و تنشها میان آمریکا و چین کمتر نشده، در نتیجه روند رشد قیمتهای نفت محدود شده است.
بانک امریکا مریل لینچ در یادداشتی نوشت: این مسائل احتمالا در کوتاه مدت ادامه خواهد یافت و بازار را همچنان دچار نوسان خواهد کرد. اگر ریسکهایی که بازار نگران آنهاست تحقق پیدا نکنند، نفت برنت بین ۶۰ تا ۶۷ دلار در هر بشکه معامله خواهد شد.
این بانک سرمایه گذاری اعلام کرد بازار ممکن است با کاهش فعالیت سفته بازی و تسهیل سیاست پولی از سوی بانکهای مرکزی، نوسان کمتری پیدا کند. بعلاوه بازار از نقطهنظر ذخایر نفت، نسبتا متعادل است و ذخایر نفت کشورهای سازمان توسعه و همکاری اقتصادی نزدیک به میانگین پنج ساله قرار دارند. به عبارت دیگر، ریسکهای صعودی و نزولی نسبتا خنثی هستند و در نتیجه نفت برنت در محدوده ۶۰ دلار بهبود ثبات پیدا کرده است.
بر اساس گزارش اویل پرایس، با این حال قیمتهای نفت هرگز برای مدت طولانی آرام نبودهاند. در حالی که تحولات خاورمیانه و اختلافات چین و آمریکا همچنان نفت را تحت تاثیر قرار میدهند اما بانک امریکا مریل لینچ عوامل دیگری را نیز برای بازار نفت مهم ارزیابی کرده است که شامل مقررات جدید سازمان بینالمللی دریانوردی برای استفاده از سوختهای دریایی پاکتر است.